USA-Szerbia döntőt rendeznek az olimpián

Az amerikaiak szoros meccsen gyűrték le Spanyolországot, Szerbia viszont lelépte a széteső ausztrál válogatottat az elődöntőben.

Olimpiai elődöntő

USA - Spanyolország 82-76

Gasol villogott, Mirotic pihent. A spanyolok centere kisebb vádlisérülésével együtt is vállalta a játékot, sőt, ezúttal is kiemelkedett csapatából - végig rendkívül hatékonyan dolgozott, termelte a pontokat és a támadópattanókat (4) is. Nagy szükségük lett volna Nikola Mirotic jó játékára is, ám az erőcsatár nagyon hamar beütött négy faultot és az első három negyedben összesen kilenc percet töltött parketten, gyakorlatilag nélküle vívta meg ezt az összecsapást Spanyolország. Ezzel együtt végig kapaszkodott a Scariolo-legénység és látótávolságon belül maradt, Fernandez, Rodriguez és Llull is fontos pillanatokban tett hozzá, illetve elsősorban a kemény periméter-védekezésre építhettek, de ez végül kevésnek bizonyult: nem tudták eltüntetni a hátrányt. A hajrában többször is hibáztak kulcspillanatban, így ezúttal sem tudta magát átverekedni a Team USA-n a spanyol válogatott, a gárda a bronzéremért játszhat majd vasárnap.

Thompson és a lepattanózás. Nem kosárlabdázott jól az amerikai válogatott, keveset járt a labda és egyénileg sem kápráztatták el a közönséget, de a rengeteg megszerzett támadópattanó (21), illetve Klay Thompson extrája végül elég volt az üdvösséghez. A Golden State dobógépe fontos kosarakat szállított és végül 22 pontig jutott, mellette kiemelhetük DeAndre Jordant (9 pont, 16 lepattanó, 4 blokk) és Kevin Durantet is, így ha nem is könnyedén, de bejutott az olimpiai döntőbe a gárda.

Az USA legjobb dobói: Thompson 22/12, Durant 14/6, Irving 13/3
Spanyolország legjobb dobói: Gasol 23/6, Rodriguez 11/3, Fernandez 9/3, Navarro 9/3

Ausztrália - Szerbia 61-87

Kifulladtak az ausztrálok. A torna eddigi részében végig szervezett, tudatos, kőkemény védekezést, valamint agresszív, gyors és pontos támadójátékot láttunk a Boomerstől, ezen az estén azonban az ellenfél térfelén szinte semmit sem csináltak jól Boguték. A gárda az első negyedben összesen öt (!), a másodikban pedig csak kilenc pontot tudott szerezni, 21%-kal dobott mezőnyből és bár a fordulás után feljavult (a második félidőben 47 egységet termelt), már nem volt esélye megszorítani Szerbiát. Bogut és Dellavedova is értékelhetetlen volt, de Patty Mills is 16 dobásból jutott el 13 pontig, így nem jutott döntőbe az ausztrál válogatott - vasárnap a spanyolokkal a bronzéremért játszhat majd.

Teodoszics Szerbia élére állt. Az irányító nem brillírozott eddig az olimpián, de ezen a meccsen kulcsszereplő volt: már az első pillanatokban beszórt hat pontot, végig kontrollálta a találkozót, végül 22 egységgel és öt gólpasszal zárt. Az ő vezérletével nagyon hatékonyan dolgozott az európai csapat, 50% felett tüzelt mezőnyből és nem volt szükség senki más extrájára - Bogdanovics például csak hat pontot tett hozzá, de Teodoszics remeklése, a 43-30-ra megnyert lepattanózás és a szenzációs védekezés elég volt a sikerhez. A szerb válogatott így meggyőző játékkal jutott be az olimpiai döntőbe, ahol visszavághatnak a Team USA-nek a két évvel ezelőtti bő harmincpontos verésért...

Ausztrália legjobb dobói: Mills 13/3, Motum 13/3, Ingles 12
Szerbia legjobb dobói: Teodoszics 22/6, Markovics 14/6, Macvan 12/3

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus