Vb 2019: A lengyelek hozták a kötelezőt, Horvátország a kiesés szélén

A 2019-es vb első selejtezőkörének harmadik fordulójában a horvátok újfent kikaptak, így óriási meglepetésre már most kieshetnek.

Az A csoportban az eddig veretlen Spanyolország (3-0) az eddig nyeretlen Fehéroroszország (0-3) vendége volt, és bár majdnem végig vezettek a hispánok, a vége meleg lett - miután Kudrautsau ellen sportszerűtlen hibát ítéltek a végén sima fault helyett, így nem volt esélye a fordításra a hazaiaknak (82-84). A fehéroroszok egyik húzóembere az egykori körmendi és jászberényi Devon Saddler volt (9 pont, 4 pattanó, 7 gólpassz, 11 VAL). A másik találkozón Szlovénia (2-1) három negyedig nagyon hullámzó mérkőzést játszott Montenegróban (1-2) - a harmadik felvonás végén megléptek a vendégek, akik végül nagyobb izgalmak nélkül nyertek Klemen Prepelic (19 pont, 5 gólpassz, 22 VAL) vezetésével (63-75), az ex-soproni Sasa Zagorac nem került pályára.

A B csoportban hatalmas a tülekedés, és nem éppen papírforma eredmények születtek. Az eddig nyeretlen Svédország (1-2) például legyőzte az eddig veretlen Törökországot (2-1) egy összességében pocsék meccsen - a kiegyenlített első félidő után a hazaiak nagyon megléptek a harmadik felvonásban, a végét viszont majdnem elrontották, egyetlen pont maradt 10 pont fölötti fórjukból (59-58). Az egykori pécsi Martin Pahlmblad 6 perc alatt 1 gólpasszig jutott. A kvartett másik összecsapásán Ukrajna (2-1) az első negyedben lelépte Lettországot (1-2), és gyakorlatilag végig magabiztosan tartotta elég komoly előnyét, amely végül 14 pontos győzelmet eredményezett a vendégeknek (68-82). A győztesnél Viacheslav Kravtsov az egész forduló egyik, ha nem a legjobb teljesítményét hozta (22 pont, 13 pattanó, 4 szerzett labda, 35 VAL).

A C csoport a mieinké, és arról már külön beszámoltunk, hogy Magyarország (1-2) együttese egy kifejezetten szoros találkozót vívott Litvániával (3-0) - a csoportfavorit ellen egyenlítési esélyünk is volt az utolsó perc kezdetén (80-75). A négyes másik ütközetén sem borult a papírforma, Lengyelország (2-1) az egész mérkőzést uralva ütötte ki Koszovót (0-3) egy teljesen egyoldalú találkozón (90-62).

A D csoport azért érdekesebb számunkra, mint a többi, mert a C csoport első három helyezettje a D jelű négyes első három helyezettjével kerül össze a második csoportkörben. Olaszország (3-0) az első negyedtől kezdve kézben tartotta a Hollandia (1-2) elleni mérkőzést, semmi nem fenyegette a taljánok győzelmét (80-62), amelyet a 22 pontos Amedeo Della Valle vezetésével hoztak. A másik összecsapáson viszont Horvátország (0-3) óriási meglepetésre hazai pályán is kikapott, ezúttal Románia (2-1) bizonyult jobbnak dél-nyugati szomszédunknál úgy, hogy a harmadik negyed felénél már 12 ponttal is vezettek a horvátok - a vége szoros lett, de a negyedik negyed jelentős részében már a románok irányítottak (56-58). A hazaiaknál Hrvoje Peric (19 pont, 12 pattanó, 25 VAL), a vendégeknél pedig Emanuel Cate (13 pont, 14 pattanó, 5 blokk, 22 VAL) hoztak erős dupla-duplát. Ez az eredmény azt is jelenti, hogy ha a horvátok nem tudják megverni hétfőn a hollandokat, könnyen elképzelhető, hogy a nyáron már hiába jönnek az NBA sztárjaik - ez pedig hatalmas esélyt nyitna akár a mieink előtt is.

Az E csoportban két rendkívül szoros találkozót játszottak. Arról nemrég írtunk már külön is, hogy Franciaország (3-0) legyőzte Oroszországot (1-2), méghozzá hosszabbítás után, Boris Diaw találatával (75-74) - végig nagyon kiélezett volt egyébként a derbi, egyik csapat sem tudott ellépni egy pillanatra sem a másiktól. A másik találkozón Nemanja Gordic (17 pont, 5-5 gólpassz és szerzett labda, 22 VAL) vezetésével Bosznia-Hercegovina (2-1) begyűjtötte második sikerét is az eddig nyeretlen Belgium (0-3) ellen - a harmadik negyed második felétől kezdve a belgák irányítottak, az utolsó két és fél percre még 7 pontos vendég fórral fordultak a csapatok (59-66), de Gordic és Dzanan Musa lehozták a végjátékot, előbbi 4 másodperccel a vége előtt szórt két büntetőt, azzal győzött csapata (72-70).

Az F csoportban Csehország (3-0) nagyot szenvedett Bulgáriában (1-2) a 14 ponttal elbukott második negyed után, de a szoros végjátékot behúzták a vendégek a 24 pontos Jaromir Bohacik vezetésével, így továbbra is hibátlanok (76-78). A másik mérkőzésen Finnország (1-2) egy rettenetesen szoros első félidő után 9 ponttal megnyerte a harmadik negyedet, de a záró felvonás felére már hátrányban voltak a vendégek, így Izland (1-2) némi meglepetésre legyőzte a finneket (81-76).

A G csoportban Németország (3-0) nyerte a Szerbia (2-1) elleni csoportrangadót - az első negyedben még a vendégek irányítottak, aztán kétszer 10 perc erejéig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a záró felvonás pedig a hazaiaké volt, akik végül 5 ponttal múlták felül az Eb-ezüstérmest (79-74). A másik meccsen Grúzia (1-2) egy 19-5-ös negyeddel kezdett Ausztriában (0-3), de az utolsó 10 perc elejére ebből a 14 pontos fórból mindössze négy maradt - a grúzok tudtak újítani, és leginkább Michael Dixonnak (23 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz, 26 VAL) köszönhetően győztek (64-78). Az osztrákoknál az idényt még Körmenden kezdő Sebastian Koch 18 perc alatt 4 pontot, 2 pattanót és 1 gólpasszt hozott csapata konyhájára.

A H csoportban Izrael (2-1) nem könnyen, de a harmadik negyed végén fordítva behúzta a kötelezőt Nagy-Britannia (0-3) ellen - az utolsó két és fél percre még brit vezetéssel mentek neki a csapatok (72-73), innen azonban már a vendéglátó akarata érvényesült (82-75). A briteknél a Szolnokról elküldött Tarik Phillip 10 perc alatt 2-2 pontot, pattanót és eladott labdát, valamint 4 gólpasszt (4 VAL) tett a közösbe. A másik találkozón Görögország (3-0) a harmadik negyedben döntötte el az Észtország (1-2) elleni mérkőzést, és bár a vendégek szépen hajráztak, esélyük sem volt a szoros végjátékra (87-75). A helléneknél Ioannis Bourousis parádésan játszott (21 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz, 4 szerzett labda, 34 VAL).

A csoportok állásait ezen a linken találjátok!

Foto, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus