VB-előselejtezők: Koszovó történelmet írt

Tegnap elkezdődött a VB-selejtezőkre kvalifikáló európai előselejtező-sorozat, rögtön egy vaskos meglepetéssel

A 13 csapatot 4 csoportba osztották be, az A-csoportban négy, a B-C-D csoportokban 3-3 csapat küzd – minden csoportból az első két helyezett, összesen nyolc válogatott csatlakozhat az Európa-bajnokságon szereplő 24 csapathoz a 2019-es világbajnokság európai selejtezőiben. 

Az összes mérkőzés felvétele ide kattintva megtekinthető!

Az első játéknap eredményei:

A-csoport

Svédország – Bosznia-Hercegovina 81-73

Az egykor Pécsen játszó Martin Pahlmblad és a jelenleg is a PVSK-t erősítő Ismet Sejfic is pályára lépett az összecsapáson, bár a mérkőzés nem róluk szólt, sokkal inkább a Gran Canariában edződő Marcus  Erikssonról, aki 25 ponttal terhelte meg a bosnyák hálót, rajta kívül pedig még három svéd jutott 10 pont fölé. A szupertehetséges, mindössze 18 éves Dzanan Musa (Cedevita) és a 21 éves magasember, Markus Loncar húzta bosnyákok hiába játszanak nevesebb klubokban, a negyedik negyedben a vendégek nyert állásból nagyon látványosan omlottak össze – itt nagyon hiányzott egy Jusuf Nurkic, vagy Mirza Teletovics... 

Örményország – Szlovákia 75-61

Az erőcsatár Radoslav Rancik és a honosított dobóhátvéd, Andre Jones vezetésével megnyerte az első negyedet a szlovák válogatott, a hazaiak viszont egy 31-10-es második játékrésszel lerendezték a lényegi kérdéseket. A rutinos honosított irányító, Ryan Boatright jól fogta össze elöl a gárdát, a fiatal hátvéd, Allyn Hess 22 ponttal jelentkezett, Lucas Fischer pedig kiválóan fogta össze hátul a védekezést, erre a gerincre tudott építkezni Örményország. 

B-csoport 

Albánia – Ausztria 51-79

Az európai kosárlabdában jó névnek számító Rashid Mahalbasic, illetve a Toronto Raptorsban pallérozódó Jakob Pöltl alkotta „ikertornyok” vezérletével borzasztó könnyedén nyertek az osztrákok, mindketten 22 pontig jutottak. Ausztria azt is elbírta, hogy az erősségének számító triplák nagyon nem ültek (3/15), mivel egyrészt brutálisan nyerték a pattanózást (40-22), másrészt az albánoknál senki nem tudott huzamosabb ideig előlépni, 10 ponttal a gárda legeredményesebbje lehetett Bushati és Shima. Az osztrákok kispadján egyébként Kestutis Kemzura ül, aki 2010-ben még hazája, Litvánia legjobbjait vezette világbajnoki bronzéremig. 

Szabadnapos: Hollandia

C-csoport

Koszovó – Macedónia 72-68

Koszovó válogatottja első selejtezősorozatában tavaly 0-6-tal végzett, most viszont megszerezte története első győzelmét tétmeccsen. A nyáron az olasz Juvecasertába igazoló Dardan Berisha 28 ponttal jelentkezett, mellette a két Rugova, Granit és Fisnik jutott 10 pont fölé, a végén viszont rezgett a léc. Félidőben ugyanis 40-20-ra vezettek a hazaiak, a vendégek viszont lépésről lépésre jöttek egyre közelebb a honosított Theodore (22) és Stojanovszki (17) vezérletével, és a végén 70-68-ra feljöttek – Mekaj révén viszont higgadtan büntetőzött Koszovó, így születhetett meg a siker. 

Szabadnapos: Észtország

D-csoport

Portugália – Bulgária 71-82

Joao Gomes nélkül lépett pályára Portugália, és nagyon hamar kiderült, hogy esélyük sincs a bolgárok ellen – félidőben 25 egységgel vezetett a barcelonai Vezenkov (13 pont, 13 pattanó) és a honosított Dee Bost (23 pont) húzta vendégcsapat. A negyedik negyedben tudott egy kicsit kozmetikázni az eredményen a portugál gárda, de valódi vezér nélkül gyakorlatilag semmi esélyük nem volt a győzelemre. 

Szabadnapos: Fehéroroszország. 

 

fotó: fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus