Vb-előselejtezők: Koszovó történelmi továbbjutása

Macedónia kiesett, őrült portugál-fehérorosz meccs, a magyar válogatott a bosnyák-koszovói-osztrák-fehérorosz kvartettből kap ellenfelet

A vilgbajnoki előselejtezők hatodik napjának minden mérkőzése visszanézhető ide kattintva!

Az első játéknap összefoglalója

A második játéknap összefoglalója

A harmadik játéknap összefoglalója

A negyedik játéknap összefoglalója

Az ötödik játéknap összefoglalója

 

A-csoport

Svédország (4-2) – Szlovákia (1-5) 86-82

A 20 pontos Ihring és a 15-ig jutó honosított Jones vezetésével végig kiválóan küzdött a szlovák csapat, de Ziak, Sedmak és Batka is kétszámjegyű ponttal zárt. Északi szomszédaink nagyon vigyáztak a játékszerre, keményen lepattanóztak – a negyedik negyed viszont már a hazaiakról szólt. A már biztos továbbjutó svédek nehezen pörögtek fel, de a dupla-duplázó Spires (14 pont, 13 pattanó) és a sokoldalú Gaddefors (17 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével szépen lassan bemelegedtek, Eriksson 16 pontja mellett az ex-pécsi Pahlmbladtól (3/3 tripla) is jött extra, így a végére meg tudták fordítani az összecsapást és csoportelsőként végeztek.

Örményország (3-3) - Bosznia-Hercegovina (4-2) 66-83

Svédországgal ellentétben Örményországban nem torkollott örömünnepbe a mérkőzés, a ki-ki meccset a bosnyákok nyerték. Három negyeden keresztül kergették egymást a csapatok, a hazaiaknál Boatright (22 pont, 9 gólpassz, 9 eladott labda) mellett Mkrticsan (13) igyekezett, ám a negyedik negyedben totális összeomlást produkáltak, 4-18-ra vesztették el a játékrészt – itt már nem fért bele Boatright rengeteg eladott labdája és rossz dobásai, illetve a többi húzóember (Fischer, Hess, Chrabascz) terített betlije. A vendégek végig kiegyensúlyozottak voltak, az öt triplát bevágó Musa (21 pont) mögé szépen beállt Tomic (16), Atic (15) és Vrabac (12), védekezésben pedig kiválóan semlegesítették Boatrightot, így készülhetnek a vb-selejtezőkre. 

B-csoport

Albánia (0-4) – Hollandia (3-1) 37-113

Sok érdemlegeset nem lehet írni a meccsről, serdülő mérkőzéseken alakul ki hasonló különbség, persze hozzá kell tenni, hogy az albánoknál ma gyakorlatilag mindenki sok lehetőséget kapott, és itt kijött a kispadok erőssége közti különbség. A hollandok élvezték a játékot, hatan értek el legalább 11 pontot, és csoportelsőként várhatják a sorsolást. 

Szabadnapos: Ausztria (3-1).

C-csoport

Koszovó (2-2) – Észtország (3-1) 75-69

Az észtek már biztos csoportelsőként érkeztek, a koszovóiak pedig történelmi győzelemre készültek, ami végül össze is jött nekik – de az észtek nem adták olcsón, a legvégéig látótávolságon belül maradtak. Hozzá kell azonban tenni, hogy egyik legjobbjuk, Kangur 0 ponton ragadt, és a többi húzóembert sem hajtották csapágyasra. Az persze semmit nem von le a koszovóiak érdemeiből, a macedónok elleni győzelem hőse, Berisha ma is 28 pontot termelt, Kastrati 13-ig, Soshi dupla-dupláig (10 pont, 10 pattanó) jutott, jól támadták a gyűrűt (26 kiharcolt büntető) és megnyerték a pattanó-csatát is. A koszovóiak így továbbjutottak, és a legnagyobb meglepetést okozták Macedónia kiejtésével. 

Szabadnapos: Macedónia (1-3). 

D-csoport

Portugália (1-3) – Fehéroroszország (1-3) 79-78 h.u.

A becsületgyőzelem összejött a portugál válogatottnak, de a jókor meglévő 4 pontos különbség és a hőn áhított továbbjutás nem – röviden így foglalható össze a mérkőzés. A hazaiaknál négyen (Lima, Oliveira, Queiroz, Hallman) vitték a prímet támadásban, az első félidőben 5 ponttal álltak jobban, de elhúzni nem tudtak, a vendégek Parakhouski (16 pont, 17 pattanó) vezérletével tartották az egál körüli eredményt. A negyedik negyed elején felcsillant a remény, már kilenc egységgel is vezettek a portugálok, ám ekkor leállt a gépezet, hosszú percekig nem találtak be, a vendégek pedig 60-51-ről 60-62-re fordítottak – 2 másodperccel a vége előtt Lima mindhárom büntetőjére szükség volt a ráadáshoz. A hazaiak a hosszabbításban megint gyorsan elmentek 5 ponttal, sőt, 77-69-re (!) is vezettek – innen engedték vissza a fehéroroszokat. A vendégek legjobbja, Parakhouski 5 másodperccel a vége előtt kihagyott egy büntetőt, így újabb túlóra már nem következett, a beloruszok vívták ki a továbbjutást. 

Szabadnapos: Bulgária (4-0). 

fotó: fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus