A Donar, a Porto és a Benfica a magyarok ellenfelei

A Körmend a Donart, a Sopron a Portót, az Alba pedig a Benficát kapta a FIBA Europe Cup csoportkörében a Bajnokok Ligája mai selejtezői után - utóbbi portugál csapat egyetlen ponttal maradt le a BL-ről. Az egykori magyarországi légiósok közül Ousmane Barro és Cameron Rundles emelkedtek ki ezúttal.

Két napja játszották a Bajnokok Ligája selejtezőinek odavágóját, ma este pedig a visszavágókra került sor.

Ahogy arra számítani lehetett az első meccsek után, a litván Juventus Utena könnyedén jutott túl a portugál FC Portón - az első negyed után még egy ponttal vezettek a vendégek, de a középső két negyedet összesen 23 ponttal nyerték az északiak Diggs (13 pont, 5 gólpassz, 18 VAL) és Sirutavicius (13 pont, 17 VAL) vezetésével, így a végére nem maradt kérdés (77-59). A Juventus ezzel a BL-be jutott, a Porto pedig a Sopron csoportjába a Europe Cupban.

Az észt Tartu Rock és a holland Donar Groningen meccse sem volt sokkal szorosabb, ott már az első negyedet 9 ponttal nyerték a hazaiak, és gyakorlatilag abból éltek az egész találkozón, egyszer sem engedték vissza a meccsbe a vendégeket - végül 65-57-re nyertek, így továbbjutottak a második selejtezőkörbe, ahol a dán Bakken Bears lesz az ellenfelük, a Donar pedig a Körmend csoportellenfele lesz a FIBA Europe Cupban.

A messze legjobb meccset az olasz Openjobmetis Varese és a portugál Sport Lisboa e Benfica játszották egymással. Az első negyedet még az olaszok nyerték, aztán azonban egyenlített a félidőre a Benfica, majd egypontos vezetéssel fordultak a negyedik negyedre, a végjátékban pedig végig előnyben játszottak. Az első összecsapást három ponttal nyerte a Varese, a távolság pedig végig e körül mozgott - 3 perccel a vége előtt 5 ponttal is vezettek a portugálok, de nem tudtak pontot szerezni az utolsó másodpercig, a Varese pedig egyenlített. A végén tripla helyett duplát szereztek a vendégek, így a 72-70-es portugál győzelem ellenére is az olaszok mentek tovább a BL főtáblájára 145-144-es összesítéssel, a Benfica pedig az Alba Fehérvár csoportellenfele lesz a Europe Cupban. A Benficánál Damian Hollis 21 ponttal, 5 pattanóval és 18 VAL-lal a mezőny legjobbja volt, de ez is kevés volt most csapata igazi sikeréhez.

A többi találkozón semmiféle meglepetés nem születt. Az első kör után simán nyerők közül a finn Kataja Basket 66-59-re kapott csak ki a Södertalje Kingstől (Cameron Rundles 17 ponttal és 17 VAL-lal is a győztes legjobbja volt), így a finnek mennek a BL főtáblára, a svédek a FIBA Europe Cupba. A montenegrói Mornar Bar könnyedén nyert a bosnyák Igokea ellen annak ellenére is, hogy Cole Dickersonnak most sem ment a játék (a végén szedte össze 6 pontját, 3 pattanóját és 7 VAL-ját), de ők is bekerültek a főtáblára. A másik két egyből főtáblás csapat a Benfica és a Juventus Utena az előbb tárgyalt csapatok közül

A fehérorosz Cmoki-Minszk kettős győzelemmel került a BL második selejtezőkörébe a bolgár Rilski Sportist ellen - ellenfelük az izraeli Ironi Nahariya lesz. Ugyanezt megtette a U-BT Cluj Napoca is, amely a ciprusi Petrolina AEK-et győzte le - Ousmane Barro 12 ponttal és 9 pattanóval zárt, 18 VAL-ja a románok legjobb teljesítménye volt, Török Rolland ezúttal 5 pontig és 1 pattanóig jutott. A kolozsvári csapat a török Muratbey Usak ellen küzd meg a BL főtáblájáért. A másik román együttes, a CSM CSU Oradea is kettős győzelemmel ment tovább, miután 73-67-re idegenben is legyőzték a szlovák bajnok Prievidzát - Rasztko Dramicsanyin 10 pontot, 5 pattanót, összesen 11 VAL-t gyűjtött. Ők a bolgár Lukoillal mérkőznek meg a főtábláért.

A BL-selejtezők visszavágóinak eredményei

Juventus Utena - FC Porto  77-59
(továbbjutott a BL D-csoportjába: Juventus Utena kettős győzelemmel)

Tartu Rock - Donar Groningen  65-57
(tj. a második selejtezőkörbe: Tartu Rock 141-133-as összesítéssel)

Cmoki-Minszk - Rilski Sportist  74-64
(tj. a második selejtezőkörbe: Cmoki-Minszk kettős győzelemmel)

Prievidza - CSM CSU Oradea  67-73
(tj. a második selejtezőkörbe: CSM CSU Oradea kettős győzelemmel)

U-BT Cluj Napoca - Petrolina AEK  67-56
(tj. a második selejtezőkörbe: U-BT Cluj Napoca kettős győzelemmel)

Södertalje Kings - Kataja Basket  66-59
(tj. a BL B-csoportjába: Kataja Basket 156-124-es összesítéssel)

KK Mornar Bar - Igokea  83-60
(tj. a BL D-csoportjába: Mornar Bar 153-131-es összesítéssel)

Openjobmetis Varese - Sport Lisboa e Benfica  70-72
(tj. a BL C-csoportjába: Openjobmetis Varese 145-144-es összesítéssel)
 

A második selejtezőkört október 4-én és október 6-án játsszák az alábbi párosításokkal:

Tartu Rock - Bakken Bears
Lukoil - CSM CSU Oradea
Cmoki-Minszk - Ironi Nahariya
Muratbey Usak - U-BT Cluj Napoca

 

Foto, Slide - basketballcl.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus