A Körmend a Donarhoz, az Alba a Benficához került közelebb

Lejátszották a FIBA Bajnokok Ligája selejtezőinek odavágóját - az Alba a Benficához, a Körmend a Donarhoz, a Sopron pedig a Portóhoz került közelebb az első meccsek alapján. Az egykori magyarországi légiósok közül Damian Hollis mellett Ousmane Barro és Rasztko Dramicsanyin is nagyot játszottak.

Tegnap este megkezdődött a Bajnokok Ligája első kiírása a selejtezők odavágóival.

A magyarok számára érdekes mérkőzések nagyon szorosan alakultak. A holland Donar Groningen az észt Tartu Rockot fogadta, és bár az első negyedet 4 ponttal elveszítették a hazaiak, a középső kettőt összesen 16 ponttal megnyerték. A záró felvonás előtt így 12 ponttal vezettek, ám ezt a 10 percet 22-10-re bukták el, így végül a kosárlabdában általában ismeretlen döntetlennel ért véget az összecsapás, 76-76-tal - mivel oda-visszavágós a rendszer, így volt ez lehetséges. A hazaiaktól Lance Jeter 18 pontos, 8 gólpasszos, 6 pattanós (27 VAL) teljesítményét lehet kiemelni, míg a túloldalon a 13 ponttal és 10 pattanóval (18 VAL) dupla-duplázó Janari Joesaar volt a leghasznosabb. Ezzel az eredménnyel az észtek kerültek közelebb a BL-hez, a Donar pedig a Körmendhez a FIBA Europe Cupban.

A Sporting Lisboa e Benfica az Openjobmetis Varesét látta vendégül, és egy pontzuhatagot hozó első 10 perc után (28-25) kicsit belassultak a felek, majdnem ugyanannyi pontot dobtak a következő két negyedben összesen, mint egyedül az elsőben. A záró szakaszra egypontos Benfica-előnnyel fordultak a csapatok, de a végjátékban végig vezettek az olaszok, és Carlos Morais két duplája kellett ahhoz, hogy csak 3 pont legyen végül a különbség (72-75). A portugálok leghasznosabb játékosa az ex-fehérvári Damian Hollis volt egy 11 pontos, 10 pattanós dupla-duplával (15 VAL), de nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak - a túloldalon Christian Eyenga (19 pont, 21 VAL) és Eric Maynor (11 pont, 8 gólpassz, 16 VAL) voltak a legjobbak. Hollis ezzel a vereséggel közelebb került a fehérvári visszatéréshez, még ha csak egy meccs erejéig is.

A szintén portugál FC Porto a litván Juventus Utenával nézett farkasszemet, és ez a találkozó is hasonlóan szoros volt. Az első negyedet döntetlennel zárták a csapatok, a másodikat a vendégek, a harmadikat pedig a hazaiak nyerték 5-5 ponttal, így egálról feszültek egymásnak a csapatok az utolsó 10 percre. Itt az utolsó három és fél percre vette át a vezetést a Juventus, és Tinsley dudaszós triplája kellett a portugáloknak a mindössze kétpontos vereség eléréséhez (81-83), de idegenben így is ők lesznek az esélytelenebbek. A Portónál az említett Bradley Tinsley (19 pont, 15 VAL), Nicholas Washburn (15 pont, 15 VAL) és Sasa Borovnjak (14 pont, 7 pattanó, 18 VAL) voltak a legjobbak, míg a Juventusnál Aaron Best (18 pont, 16 VAL) és Gytis Sirutavicius (17 pont, 19 VAL).

A többi mérkőzésen a fehérorosz Cmoki-Minszk gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást, miután 14 ponttal győztek a bolgár Rilski Sportist otthonában is. A finn Kataja Basket ugyanezt megtette hazai pályán egy 39 pontos sikerrel a svéd Södertalje Kings ellen - utóbbiaknál az ex-szombathelyi Cameron Rundles 9 ponttal, de 4/13-as mezőnymutatóval, 5 eladott labdával és összesen 0 VAL-lal zárt. A Nagyvárad, a CSM CSU Oradea 71-64-re győzte le a szlovák bajnok Prievidzát, ez a párharc azért még igen érdekesen alakulhat a visszavágón - a Jászberényt évekig erősítő Rasztko Dramicsanyin 18 ponttal, 8 pattanóval és 27 VAL-lal a mezőny legjobbja volt.

A szintén román, kolozsvári U-BT Cluj Napoca is borítékolhatja részvételét a BL-ben, miután 28 ponttal verték a ciprusi Petrolina AEK-et idegenben - a győztesnél az egykori szolnoki Ousmane Barro 12 pontos, 12 pattanós dupla-duplát hozott, és 22 VAL-lal csapata egyik legjobbja volt, míg Török Rolland 2 pontig jutott. A nyolcadik találkozón pedig a bosnyák Igokea jó negyedik negyedének köszönhetően nyert a montenegrói KK Mornar Bar ellen, de mindössze két ponttal, az kevéskének tűnik a visszavágó előtt - a tavaly Körmenden játszó Cole Dickersonnak nem ment a játék a vendégeknél, 20 és fél perc alatt csak 4 pontig, 2 pattanóig és összesen 3 VAL-ig jutott.

Eredmények a BL-selejtezők első fordulójából

Rilski Sportist - Cmoki-Minszk   58-72
Kataja Basket - Södertalje Kings   97-58
CSM CSU Oradea - Prievidza   71-64
Petrolina AEK - U-BT Cluj Napoca   50-78
Donar Groningen - Tartu Rock   76-76
Igokea - KK Mornar Bar   71-69
Sporting Lisboa e Benfica - Openjobmetis Varese   72-75
FC Porto - Juventus Utena   81-83

A visszavágókra nem kell sokat várni, holnap le is játsszák őket.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus