A Körmend új ellenfelei a FIBA Europe Cupban

Az Egis Körmend együttese továbbjutott a FIBA Europe Cup második csoportkörébe - most az új csoportellenfeleiket, a Nanterre 92-t, a Cmoki-Minszket és a Bnei Herzliyát mutatjuk be.

Hét közben kikapott ugyan az Egis Körmend együttese a Donar Groningentől, de így is továbbjutott a vasi alakulat a FIBA Europe Cup legjobb 24 csapata közé, a második csoportkörbe. Arról volt már szó, hogy a francia Nanterre 92, a fehérorosz Cmoki-Minszk, illetve az izraeli Bnei Herzliya lesznek a Körmend ellenfelei az N-csoportban, most őket mutatjuk be egy kicsit részletesebben!


Nanterre 92 (francia)

A franciákról írtunk már nem olyan rég, hiszen a Sopron KC-vel egy csoportban szerepeltek.

A Nanterre 92-t 1927-ben alapították, de 5 évvel ezelőttig gyakorlatilag teljesen ismeretlenek voltak. 2004/05-ben játszottak először a francia másodosztályban, 2007-ben pedig bekerültek a francia kupa döntőjébe, de csak 2011-ben tudták megnyerni a Pro B-t, és ezzel jutottak fel az élvonalba fennállásuk során első alkalommal. Első Pro A-s idényükben még nem kerültek be a PO-ba, a másodikban azonban a 8. helyen igen, és óriási meglepetésre megnyerték a rájátszást, ezzel megvolt az első bajnoki címük, és elindulhattak az Euroligában is a következő idényben.

A 2013/14-as szezon a bajnokságban csalódást okozott számukra (10-ek lettek csak), de a francia kupát elhódították, 2015 tavaszán pedig TJ Campbell dudaszóra dobott kosarával 64-63-ra legyőzték a török Trabzonsport, ezzel megnyerték a EuroChallenge (a FIBA Europe Cup elődje) utolsó kiírását. Tavaly a 8. helyen bekerültek a rájátszásba a francia bajnokságban, de az alapszakasz-győztes AS Monaco 2-0-val elütötte őket a továbbjutástól, a EuroCupban pedig az első körben kiestek az A-csoportból, 4-6-os mérlegükkel az ötödikek lettek a Bilbao, a Trento, a Union Olimpija és az Oldenburg mögött.

Eddig idén egészen kiválóan szerepelnek, hiszen 8-2-vel a francia bajnokság második helyén tanyáznak, 6-0-lal pedig megnyerték csoportjukat a FIBA Europe Cupban a Port of Antwerp Giants, a Sopron és az FC Porto előtt - két vereségüket még október végén szerezték egymás után, a Chalontól és a Limoges otthonában buktak el, előtte és azóta viszont hibátlanok mindkét sorozatban, jelenleg éppen 8 meccses a sikerszériájuk.

Vezetőedzőjük Pascal Donadieu, akinek Mr Nanterre a beceneve, ez pedig sokat elárul róla - az 51 esztendős szakember az utóbbi évtizedekben a regionális bajnokságból vezette fel idáig a gárdát, amelynek egykor amatőr játékosa volt, és mindenegyes feljutás, hazai és nemzetközi siker az ő nevéhez fűződik. Igazi legenda a csapatnál és Franciaországban is.

Várható rotáció:
Warren - Schaffartzik - Riley - Morency - Lessort
Butterfield - Invernizzi - Conklin - Zanna

Ezt a 9 főt használták leginkább az eddigi meccseiken. Ugyanaz jellemző rájuk, ami a legtöbb francia csapatra: túlságosan magas embereik nincsenek, de tele vannak 2 méter körüli, atletikus játékosokkal, viszont az átlag francia csapatokhoz képest talán több a tripladobójuk. Két maradójuk van az előző idényből. Az egyik 198 centis, 31 éves kiscsatár, Mykal Riley, aki húzóember volt tavaly (13.5 pont, 5.7 pattanó, 40.7% tripla), illetve a 23 éves, francia kiscsatár, Hugo Invernizzi, aki már tavaly is kapott 18.6 percet meccsenként, és kintről szintén veszélyes volt (6.1 pont, 39.2% tripla).

Riley idén kisebb szerepet játszik eddig (bár mindkét sorozatban nagyon hasznos teljesítményt nyújt a pattanózása miatt), de volt három elég komoly igazolásuk. Az egyik a 178 centis, 28 éves Chris Warren, aki a 2012/13-as bajnokcsapat tagja volt, az előző három idényt pedig leginkább Törökországban töltötte - ő a nemzetközi porondon nagyon visszavett (9.3 pont, 31.8% tripla, 3.0 gólpassz), de a hazai bajnokságban még mindig a legjobb az egész keretben (15.0 pont, 4.5 gólpassz, 35.7% hármas). A német válogatott Heiko Schaffartzik is itt kötött ki a nyár folyamán - a 183 centis, 32 esztendős játékos igazi triplaspecialista (41.5% és 41.7% a két sorozatban eddig idén), tavaly pedig a Limoges csapatánál pattogtatott (7.4 pont, 2.8 gólpassz, 42.4% tripla). A nigériai Talib Zanna szerepe is csökkent az utóbbi időben Warrenéhez hasonlóan, de még mindig hasznos (10.2 pont, 4.7 pattanó) - a 26 éves, 206 centis erőcsatárral az előző két évben az Oklahoma City Thunder próbálkozott, de a D-Ligánál és a nyári ligánál tovább nem jutott náluk.

A két kezdő magas közül Mathias Lessort az érdekesebb - a 21 éves, 206 centis magasember tavaly is jól használta ki kevés játékidejét az Elan Chalonnál (12.4 perc, 5.6 pont, 4.4 pattanó), itt pedig egyre többet tartják a parketten (21 perc alatt 8-9 pont és 7.0 pattanó mindkét sorozatban). Jean-Frederic Morency főleg a pontszerzésből veszi ki a részét, a pattanózás Lessort és Riley hatásköre (20 perc alatt 8 pontokat hoz a Pro A-ban és a FIBA Europe Cupban is) - a 27 éves, 2 méter magas játékos tavaly a Dunkerque-nél kosarazott (20.4 perc, 6.3 pont, 4.0 pattanó). A két csere amerikai közül eddig a 27 éves, 198 centis Brian Conklin főleg a FIBA Europe Cupban szedte össze magát (15.7 perc, 8.3 pont, 4.2 pattanó), a litván Juventus Utenától szerződtetett, 24 éves, 190 centi magas swingman, Spencer Butterfield pedig az utóbbi hetekben a gárda legjobb játékosa lett (13.3 pont, 46.3% tripla a bajnokságban, 15.9 pont és 55.9% tripla a FIBA Europe Cupban) - ő tavaly is vezér volt csapatában (14.5 pont, 6.2 pattanó, 42.4% tripla).

Warren statisztikái kicsit csökkentek az utóbbi időben, de még mindig fontos feladat az ő limitálása, az is látszik azonban, hogy Schaffartzik és Butterfield is legalább ennyire jók, mindketten pillanatok alatt meg tudnak fordítani egy teljes mérkőzést a tripláikkal, erre volt példa már idén nem egyszer, nem kétszer. Azt is látni kell, hogy a Nanterre úgy ment túl 6-0-lal az első körön, hogy a nemzetközi kupában Butterfieldet mögött az aktív rotáció 8 másik tagja 7.7 és 9.3 pont között átlagolt kivétel nélkül - a Gravelines sem volt gyenge csapat, de idén a Nanterre egy fokkal fölöttük áll.


BC Cmoki-Minszk (fehérorosz)

A fehérorosz klubot mindössze 10 éve, 2006-ban alapították, de hazájukban nem nagyon van ellenfelük, 2008/09 óta zsinórban 8 bajnoki címet gyűjtöttek be, míg a kupát egy évvel később, 2009/10-ben tudták először megnyerni, de azóta ott sem találtak legyőzőre. Ebben a 2009/10-es idényben indultak először a EuroChallenge-ben, és azóta is ebben a sorozatban, majd a FIBA Europe Cupban szerepelnek - legjobb eredményük egy negyeddöntő volt 2013/14-ből, az előtte való évben a legjobb 16 közé jutottak, tavaly pedig a már új néven futó sorozatban a legjobb 32 közé tudták magukat beverekedni. A VTB Ligának 2010/11 óta tagjai, de az első idényben begyűjtött negyedik helyük óta általában a mezőny második felében végeznek, tavaly a 12-ek lettek.

Mivel VTB Ligáznak, így a fehérorosz bajnokság alapszakaszában nem játszanak. A VTB Ligában 3-5-tel állnak jelenleg a 9. helyen - megverték többek között a BL-ben szereplő Avtodor Szaratovot, a vereségeiket pedig olyan együttesektől gyűjtötték be, mint a Himki Moszkva, a Zenit, a UNICS Kazany, a Lokomotiv Kubany és a VEF Riga, szóval a mérlegük ellenére egyáltalán nem állnak rosszul. A nemzetközi kupaidényt a BL-selejtezőben kezdték, ahol előbb kettős győzelemmel kiejtették a Rilski Sportistet, majd az Ironi Nahariyától két szoros vereséget szenvedtek (összesen 9 ponttal maradtak alul), így kerültek a FIBA Europe Cupba. Az első körben a cseh Pardubice, a ciprusi Apoel és a litván Siauliai ellen 5-1-es mérleget hoztak, így nyerték a J-csoportot - csak a Pardubice ellen kaptak ki, de akkor ők már páholyban voltak 4-0-s mérlegüknek köszönhetően.

Vezetőedzőjük az 52 éves, fehérorosz és lengyel állampolgársággal rendelkező Igor Griszczuk, aki a lengyel Anwil Wroclawek legendája - 12-es mezszámát vissza is vonultatta a klub. 1991-től, 27 éves korától játszott a lengyeleknél és 2002-ig, visszavonulásáig itt játszott - 5 lengyel ezüstérmet szerzett a csapatával. Másodedzőként volt lengyel bajnok rögtön 2003-ban, 2008-ban pedig átvette a csapatot, és 2010 decemberéig irányította. A Minszk élére 2014-ben nevezték ki, azóta iárnyítja az együttest.

Várható rotáció:
Joyce - Kudrautsau - Kisielius - Milosevics - Gagics
Gray - Meshcharakou -Ulyanko - Lashkevich - Semianiuk

Hat fő alkotja a fő magjukat, illetve 4-5 fehérorosz kosarast forgatnak még a rotációjukban. A hat fős "keménymagból" ketten maradtak a tavalyi csapatból - egyrészt a 36 éves, 190 centi magas Aliaksandr Kudrautsau, aki fehérorosz válogatott (tavaly 8 pont körül átlagolt 40% körüli triplával a VTB Ligában és a FIBA Europe Cupban is, idén ebben a sorozatban a külső dobások nem mennek neki, de nagyjából ugyanezt tudja), illetve a 32 éves, 188 centi magas Justin Gray, aki idén is komoly pluszt hoz a padról (14.0 pont és 3.5 pattanó körül átlagol mindkét sorozatban, a FIBA Europe Cupban 55% fölötti hármassal). A kiegészítők közül a 23 éves, 209 centi magas Aliaksandr Semianiuk tavaly 6-8 percet átlagolt, és csak a találkozók felén lépett pályára (idén állandó résztvevő, de nem sokkal több perccel), a 37 éves, 204 centi magas Pavel Ulyanko kifelé megy már, ő tavaly 13 percet kapott meccsenként, idén már annyit sem, a 38 éves, 203 centis Aliaksei Lashkevich pedig 10 percet átlagol már csak, igaz, ő pattanózásban komoly szerepet játszik, amikor ott van a parketten, Ulyanko már abban sem.

A kezdőcsapat és a húzóemberek többséget idén igazolták. A 31 éves, 188 centi magas amerikai irányító, Dru Joyce 2007-ben lett profi, azóta egy esztendőt leszámítva a német első osztályban kosarazott - azt az egy évet pont az Anwilnél, mostani edzője irányítása alatt töltötte, és idén 15 pont, 6-8 gólpassz és 3-4 pattanó között átlagol mindkét sorozatban. A 203 centis, 31 éves Laimonas Kisielius kisebb litván csapatoknál, például a Prienu Birstononál vagy a most a BL-ben vitézkedő Juventus Utenánál kosarazott, és litván létére eddig a dobás nem megy neki (7-8 pont, 4-5 pattanó, de csak 20% körüli tripla). A 24 éves, 209 centi magas, montenegrói Nemanja Milosevics megfordult több helyen is, legutóbb az olasz első osztályban, az Enel Brindisi játékosa volt. Eddig főleg a pattanózásban jár az élen, hiszen mindkét sorozatban 7.0-t átlagol - a VTB Ligában 7 pontot, a FIBA Europe Cupban 12-t átlagol. A legismertebb név Joyce mellett Djordje Gagics - a 25 éves, 210 centi magas szerb center is a Brindisi játékosa volt tavaly, előtte viszont három évet a Partizannál húzott le, többször játszott az Olaj ellen, és 2 évig az Euroligában edződött (9 pont, 6-7 pattanó).

Az látszik, hogy náluk a rutinra épül minden, tele vannak bőven 30 feletti játékosokkal, fiataluk pedig alig van. A két amerikaira és Gagicsra kell nagyon kocentrálni, a többiek belőlük élnek leginkább.


Bnei Herzliya (izraeli)

Az izraeli csapat sem sokkal idősebb a fehérorosznál, hiszen 2002-ben jött létre a Maccabi Ra'anana és a Bnei Hasharon egyesüléséből - előbbinek pénzügyi gondjai voltak, utóbbi pedig kiesett az első osztályból. Kétszer voltak negyeddöntőben 2010-ben és 2011-ben, aztán az egyesülés felbomlott, azóta csak Herzliya városában játszik az együttes. A bajnokságban azóta a legjobb szereplésük az előző idényben elért hetedik hely és negyeddöntő volt, de se hazai, se nemzetközi szinten nincsenek komolyabb sikereik.

Idén eddig 4-3-mal a 3-5. helyen állnak az izraeli pontvadászatban - 2-3-mal kezdtek, kikaptak az Amare Stoudemire-rel felálló Hapoel Jeruzsálemtől, valamint a másik két 4-3-as csapattól, a BL-ben szereplő Maccabi Rand Mediától és a Hapoel Tel-Avivtól is, két hete viszont megverték az izraeli kirakatcsapatot, a Maccabi Tel-Avivet, a játékerejükről ez sokat mond. A FIBA Europe Cupban a bolgát Lukoil, a szlovák Prievidza és a román Steaua CSM volt a csoportjukban, amelyben második helyen végeztek 4-2-vel - kikaptak egy-egy alkalommal a bolgároktól és a szlovákoktól, de csak rosszabb összkosárarányukkal maradtak alul a Lukoillal szembeni összevetésben.

Vezetőedzőjük Mickey Gorka, aki talán arról híres leginkább, hogy a Scouting4U.com egyik társalapítója - ez egy európai hírű játékosmegfigyelői oldal.

Várható rotáció:
Green - Mayaan - Mashour - Kanacevic - Adrien
Leumi - Rubin - Dennis - Jacko

Két igazán ismert játékosuk van, ők ketten érik el a keretből a 30 életévet. Az egyik Taurean Green, aki 31 éves, 183 centis amerikai-grúz irányító - ő 2006-ban és 2007-ben még az Al Horford, Joakim Noah, Corey Brewer-féle Floridával volt kétszer egyetemi bajnok, két évig próbálkozott az NBA-ben is, ezt követően pedig olyan csapatoknál játszott, mint az AEK Athén, a Zaragoza, az ASVEL, a Gran Canaria, vagy az előző idényben az Avellino, 2014-ben pedig francia bajnok volt a Limoges-zsal (14.0 pont, 5.7 gólpassz, 38.9% tripla a FIBA Europe Cupban). A másik Jeff Adrien, aki 30 éves, 201 centis magasember. Ő 6 esztendőn keresztül próbálkozott az NBA-ben, 153 meccse van is, de nem tudott megragadni sehol, mert alulméretezett erőcsatárkét hiába volt hasznos kosaras, senki nem látott benne hosszútávú megoldást. Az előző idényben Kínában játszott, és leginkább védekezésben kiemelkedő kosaras, egy jómunkásember (11-14 pont, 7-8 pattanó).

Mellettük a 25 éves, 198 centi magas Karam Mashour eddig a vezér ebben az idényben (18.2 pont, 8.8 pattanó a FIBA Europe Cupban) - ő tavaly kezdte profi karierjét, a Morehead State-en végzett, és itt játszott az előző szezonban is. A palánk alatt, a pattanózásból még ketten veszik ki igazán a részüket. Egyikük a 25 éves, 203 centi magas, amerikai-montenegrói Halil Kanacevic - ő az előző idényben a Zaragozában és a Buducsnosztban, előtte pedig a Virtus Romában és a Union Olimpijában kosarazott (neki 10.3 pont mellett 7.3 pattanó a mutatója ebben a sorozatban, az izraeli bajnokságban 8/6-ot tud eddig). Náluk kisebb szerepet tölt be, de szintén a palánk alatt használják Adom Jackót - 22 éves, 203 centis, és most végzett a Loyola Marimount egyetemen (8.5 pontot és 5.3 pattanót hoz 18 perc alatt is).

A periméteren Green mellett egy másik amerikai, egy izraeli és két amerikai-izraeli játékosuk van. Utóbbi "csoportba" tartozik a 23 éves, 187 centis Tom Mayaan, aki már az előző idényt is itt töltötte - ő szokott kezdeni, de ettől függetlenül 12-14 perces kiegészítő játékos minimális statisztikákkal. A padról jön általában a két 198 centis kosaras, a 29 éves Stephen Dennis és a 25 éves kettősállampolgár, Danny Rubin, akik szintén itt kosaraztak már 2015/16-ban is - Dennis fontos scorer (14.7 ponttal a második legjobb eddig a FIBA Europe Cupban, és a bajnokságban is ott van a top4-ben a csapaton belül), de a társak kiszolgálását is előtérbe helyezi, mindkét sorozatban 3.5 assziszt fölötti mutatója van, Rubinnak pedig a külső dobásaira kell odafigyelni (60% a FIBA Europe Cupban, 38.7% az izraeli első osztályban). Orr Leumi 20 éves, 192 centi magas swingman, aki a Hapoel Tel-Avivtól érkezett, és neki is leginkább a triplái az erősségei egyelőre.

Ők kifejezetten masszív csapatot alkotnak, talán a Nanterre mögött a legjobb nevekkel rendelkeznek (Green, Adrien), akik tapasztalatot is hoznak. Mellettük is több meccsnyerő emberük van, ráadásul gyakorlatilag az egész csapatuk amerikaiakból vagy jó izraeliekből áll - a Maccabi legyőzése mutatja, hogy milyen erősségű csapattal lehet számolni velük kapcsolatban, még ha egy nap bárki el is kapható.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus