A Nanterre újabb csodája: Győzelem Barcelonában!

Ma este igen érdekes eredmények születtek az Euroliga alapszakasz-csoportkörének harmadik fordulójában a hat most lejátszott összecsapáson. A legnagyobb meglepetést a francia bajnok újonc, a Nanterre vitte véghez, hiszen Barcelonában tudott győzni egy fantasztikus hajrának köszönhetően, a nap rangadóját pedig kiütéssel nyerte a Fenerbahce a CSZKA Moszkva ellen. Nézzük a részleteket!

A-csoport:

FC Barcelona (spanyol, 1 - 2) - JFS Nanterre (francia, 1 - 2) 67 - 71

Már utaltak jelek korábban is arra, hogy az Erazem Lorbeket és Brad Olesont még vissza nem kapó, Jacob Pullent pedig érthetetlen módon mellőző Barcelonánál nincs minden rendben csapatépítési szempontból, most pedig egyenesen robbant a bomba, ugyanis a francia bajnok ellen hazai pályán három negyed alatt nem tudta döntésre vinni a dolgot a 15 pontos Abrines húzta katalán sztárgárda, az utolsó játékrészben pedig jött a hidegzuhany, 7-20 ra nyerte meg ezt a 10 percet a visszaigazolt francia döntő MVP-t, David Lighty-t még nem játszató Nanterre és meg is nyerte a derbit!

A győztes kosarat Victor Sada egyenlítő büntetője után Foster szerezte meg, majd Navarro kezében volt a hazaiak sorsa, de a gyengén játszó legenda hibázott, így célba ért a francia aranyérmes.

A galloknál Navarro két ponton tartása mellett egyértelműen a csapategységben rejlett a siker titka, de a 14 pontos, 7 lepattanós DeShaun Thomast így is ki kell emelnünk tőlük, továbbá Hanga Ádám ex-csapattársa, Szerhij Hladir (12 pont, 4 lepattanó, 4 szerzett labda) is óriásit javult múltheti, belgrádi produkciója után.

A Barcelona legjobb dobói: Abrines 15, Lampe 11, Huertas 9

A Nanterre legjobb dobói: D. Thomas 14, Hladir 12, Daniels 11

 

Fenerbahce Ülker (török, 3 - 0) - CSZKA Moszkva (orosz, 2 - 1) 86 - 60

Megint a hajrában hengerelt a Zseljko Obradoviccsal még veretlen Fener, melyet most is a Bo McCalebb (14 pont, 5 gólpassz, 4 szerzett labda), Bojan Bogdanovic (23 pont) páros vezetett győzelemre. A meccsen végig kényelmes előnyben játszó törökök az utolsó etapban még 12 pontot pakoltak rá addigi fórjukra, az érthetetlen betliket felvonultató Messina-legénységnél pedig láthatóan nem stimmel valami. Az idény előtt az európai szaksajtó által már Isztambulba "küldött" Milos Teodoszics ugyan kiosztott 6 gólpasszt, de pontot nem szerzett, az amerikai vezér, Weems pedig 3 egységnél állt meg és -5-ös indexet hozott össze. Az oroszoknál összesen két ember, Kyle Hines (17 pont, 8 lepattanó) és Vlado Micov (20 pont, 5 lepattanó) nyújtott átlagon fölülit, a Fener pedig Savas és Karaman távollétében is könnyedén nyerte második nagy rangadóját is ebben a csoportban.

A Fenerbahce legjobb dobói: Boj. Bogdanovic 23, McCalebb 14, Preldzic 13

A CSZKA legjobb dobói: Micov 20, Hines 17, Hjapa 9

 

Budivelnik Kijev (ukrán, 1 - 2) - Partizan Belgrade (szerb, 1 - 2) 74 - 69

A kijevieknél megint az első fordulóban mutatott formáját hozta a litván Lavrinovic, aki 22 pontot, 8 lepattanót, 3 gólpasszt és 2 blokkot tett be a közösbe, mellett pedig a másik vezér, DaJuan Summers (15 pont, 7 lepattanó) is hozta, ami tőle elvárható. A 9 pontos, 4 gólpasszos Blake Ahearn visszatérése is sokat nyomott a latba az ukrán bajnoknál, vele már pont elég bő volt a hazaiak rotációja ahhoz, hogy kitartson a gyorsan megszerzett lendület az egyébként nem rossz formában lévő, de idegenben eddig gyengének tűnő Partizan ellen.

Ezzel a győzelmével életben tartotta reális Top 16-os esélyeit a Budivelnik, a 16 pontos, 4 lepattanós Tarence Kinsey húzta szerbeknél most igencsak hiányzott a sérült Davis Bertans, akinek távollétében csupán 15-ből 4-es triplázásra volt képes a Vujosevics-alakulat, ezen gyakorlatilag el is ment a meccs a belgrádiaknak, akik nagy lépést tehettek volna a továbbjutás felé egy kijevi diadallal, de ez most elmaradt Bogdan Bogdanovicsék részéről.

A Budivelnik legjobb dobói: D. Lavriovic 22, Summers 15, Minard 10

A Partizan legjobb dobói: Kinsey 16, Boj. Bogdanovics, Miloszavljevics 15-15

 

B-csoport:

Zalgiris Kaunas (litván, 1 - 2) - Strasbourg (francia, 0 - 3) 88 - 64

Martynas Pocius élete meccsét játszotta, a Duke Egyetem korábbi játékosa 9-ből 7 jó triplával 23 pontot termelt, amit még 5 gólpasszal is megfűszerezett, ezzel a performansszal pedig győzelemre is vezette az eddig nyeretlen Zalgirist, mely így megtartotta reális esélyeit a továbbjutásra ebből a csoportból. Az Iliasz Zurosz (újbóli) kirúgása után Saulius Stombergas edzette kaunasi had csapatként 22-ből 14-es triplázással rukkolt ki, ami jól mutatja, hogy mennyire felszabadult a társaság az edzőcsere hatására.

Érdekesség, hogy a vártnál hetekkel korábban tért visszas Ksistof Lavronovic (2 pont, 2 lepattanó 13 perc alatt), illetve a VTB Ligában hét közben nem játszó Saras Jasikevicius is ott volt a parketten, utóbbi ráadásul kulcsszerepet is játszott a maga 13 pontjával és 4 gólpasszával). A vendégeknél megint csak egy legény volt talpon a vidéken Alexis Ajinca (21 pont, 4 lepattanó) személyében, ami kevés volt a gall ezüstérmesnek a litván bajnok megszorongatásához.

A Zalgiris legjobb dobói: Pocius 23, Dentmon 15, Jasikevicius 13

A Strasbourg legjobb dobói: Ajinca 21, Leloup 12, Campbell 10

 

C-csoport:

Unicaja Malaga (spanyol, 2 - 1) - Galatasaray (török, 1 - 2) 84 - 57

A napokban Nate Jawait és Manuchar Markoishvilit is elvesztő Galata esetében kérdéses volt, hogy a gárda mennyire tud túljutni a két kulcsember hiányán, s az új igazolással, Pops Mensah-Bonusval (10 pont, 11 lepattanó) együtt is úgy tünik, hogy rövidtávon a válasz erre a semennyire. A Toolson és Urtasun nélkül szintén némileg tartalékosnak tekinthető Unicaja 43-15-re(!!!) nyerte a második félidőt, így tehát hiába ment 20 perc után a török alakulat, Ergin Ataman fiait végül kiütötte az Earl Calloway (13 pont, 5 gólpassz, 3 szerzett labda) irányította andalúz együttes. Nik Caner-Medley múltheti MVP-teljesítménye után 16 ponttal és 6 lepattanóval zárt, megmaradt tehát a kiváló forma a légiósnál, közben a vendégeknél csak a dupla duplázó Jamont Gordon (12 pont, 10 gólpassz) hozott igazán jó teljesítményt a már említett Mensah-Bonsu mellett.

A Malaga legjobb dobói: Caner-Medley 16, Calloway 13, Vazquez, Z. Dragic 10-10

A Galatasaray legjobb dobói: Jamont Gordon 12, Macsvan 11, Mensah-Bonsu 10

 

Olympiakosz (görög, 3 - 0) - Bayern München (német, 2 - 1) 88 - 83

Hiába ment már 15 ponttal a harmadik negyedben a címvédő, a 20-at szóró Delaney főszereplésével gyorsan visszajött a meccsbe a Bayern és egészen a véghajráig kérdéses volt, hogy a 19 pontos, 8 lepattanós, 3 blokkos Bryan Dunston húzta Olympiakosz be tudja-e húzni a meccset, ám a rutinosabb Barcokasz-legénység végül hozta a mérkőzést egy 12-0-ás rohamnak köszönhetően.

Matt Lojeski a maga 17 egységével megint vezért tudott lenni a tavalyi bajnoknál, de a 13 pontos, 12 lepattanós dupla duplát összehozó Jorgosz Printezisz is sokat tett a vendéglátók sikeréért, továbbá Kosztasz Szlukasz (12 pont, 4 gólpassz) is úgy tűnik, hogy szintet tud lépni idén.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Dunston 19, Lojeski 17, Printezisz 13

A Bayern legjobb dobói: Delaney 20, Djedovic 13, Tyalor 11

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus