EC, 3. forduló: Négyen is a továbbjutás küszöbén

A EuroChallenge harmadik fordulójában a Körmend és a Paks számára sem a legjobban alakultak a csoportok másik meccseinek eredményei, honfitársainknak nehéz dolguk lesz a folytatásban. Négy csapat megőrizte veretlenségét, többen pedig visszahozták halovány reményeiket. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

A-csoport

SPM Shoeters Den Bosch (NED, 2-1) – Södertälje Kings (SWE, 0-3) 88-72

Hozta a Den Bosch a kötelezőt, de a végeredmény nem tükrözi igazán, hogy mennyire nehéz meccs volt ez a hollandok számára a még nyeretlen Södertälje ellen. 60-61-es állásig végig a svédek vezettek a meccsen, ezután viszont elfogyott a vendégek ereje, és egy 11-0-s futással fordítottak a hazaiak. A vége már sima Shoeters-győzelem lett, amiben Reginald Johnsonnak (20 pont, 10 lepattanó, 3 blokk, 12/9 dupla) és Kees Akerboomnak (14/9 pont, 4 lepattanó) egyaránt óriási szerepe volt.


Ratiopharm Ulm (GER, 2-1) – Enel Basket Brindisi (ITA, 2-1) 76-77

Marcus Denmon (31/21 pont) utolsó másodpercekben szerzett triplájával kivégezte az Ulmot, a Brindisi irányítója ellenállhatatlan volt az egész meccs során, a végén pedig feltette a koronát egész estés performanszára. Pedig az elején úgy tűnt, hogy nem lesz szükség ilyen heroikus teljesítményre, hiszen az olaszok már 31-9-re is vezettek. Az Ulm azonban félidőre rendezte a sorokat (38-40), ezt követően pedig szinte végig előnyben játszott. Az utolsó szó azonban Denmoné volt, így nagyon sűrű az A-csoport élmezőnye a visszavágók előtt.

A következő forduló programja:
Ratiopharm Ulm – Södertälje Kings
Enel Basket Brindisi – SPM Shoeters Den Bosch

 

B-csoport

EGIS Körmend (2-1) – Tartu University Rock (EST, 2-1) 72-79

A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!


CS Energia Rovinari (ROU, 2-1) – PBC Lukoil Academic Szófia (BUL, 0-3) 72-67 h.u.

Hosszabbításban kicsikarta a győzelmet a Rovinari az Academic ellen, így a Körmend duplán rosszul jött ki ebből a fordulóból. A vasiak mindkét nagy riválisukhoz idegenbe látogatnak, és egyikük otthonában szinte biztosan nyerniük kell a továbbjutáshoz. Ezt a meccset közel egy perccel a vége előtt Nemanja Milosevics (11 pont, 10 lepattanó) mentette hosszabbításra egy tempóval a romániaiaknak, a dudaszóig hibák sora borzolta a kedélyeket, így kosár már nem született a rendes játékidőben. A túlórában aztán már nem volt kérdéses ki a jobb, biztosan nyertek végül a hazaiak. A tavaly Jászberényben is megfordult óriás, Bruno Sundov (18 pont, 11 lepattanó) jó játékkal tért vissza a Szófiába, de csapata így sem tudott nyerni.

A következő forduló programja:
EGIS Körmend – PBC Lukoil Academic Szófia 
Tartu University Rock – CS Energia Rovinari

 

C-csoport

Bakken Bears Aarhus (DEN, 0-3) – Okapi Aalstar (BEL, 3-0) 83-92

Fél lábbal már a Top 6-ban érezheti magát az Okapi, miután a harmadik csapatot, a továbbra is győzelem nélkül maradó Bakkent is legyőzte. Pedig jól megérezték a dánok, hogy ez az utolsó lehetőségük, amit meg kell ragadniuk, így jó támadójátékkal a végjátékig szorosan tartották az eredményt. Az utolsó percekben azonban elfogyott a tudomány, 80-80 után 12-3-ra nyerte meg az Okapi az utolsó bő négy percet. Pedig a belgák sem játszottak tökéletesen, de a remek napot kifogó Tyren Johnson (20 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 blokk, 3 gólpassz) és Taylor Braun (27/3 pont, 6 lepattanó, 14/11 mezőnyből) hozták a meccset csapatuknak.


Fraport Skyliners Frankfurt (GER, 1-2) – Boras Basket (SWE, 2-1) 70-72

Adama Darbo (7/3 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) három másodperccel a vége előtt feltett ziccerével nyerni tudott a Boras Frankfurtban, ezzel nagyon fontos, könnyen lehet, hogy döntő jelentőségű győzelemre vezette csapatát. A németek 70-70-nél egy támadásuk során három triplát is kihagytak, Darbo pedig alaposan megfizetett nekik ezekért a hibákért. A svédeknél még James Miller (23/12 pont) volt kiemelkedő, a Frankfurt legjobbja pedig Johannes Voigtmann (20 pont, 10 lepattanó) volt.

A következő forduló programja:
Boras Basket – Bakker Bears Aarhus 
Fraport Skyliners Frankfurt – Okapi Aalstar

 

D-csoport

CSM Oradea (ROU, 0-3) – Tofas SC Bursa (TUR, 1-2) 69-77

Egy ritkán látható hektikus meccsen a Tofas tudta elkapni azt a bizonyos utolsó szalmaszálat a nyeretlenek csatáján az Oradea ellen. Pedig a nagyváradiak nagyon bekezdtek, már 33-13-ra is vezettek. Az erős kezdést azonban egy nagy leolvadás követte, hiszen egy óriási, 24-4-es roham után 37 pontnál már ki is egyenlítettek a törökök. A folytatás kiegyenlített volt, végül aztán a Dashaun Wood (23/18 pont) által vezényelt rohamtempó és tűzijáték meghozta eredményét a Tofas számára, akik így egy hajrában bemutatott 11-0-s szakasszal elhozták a győzelmet idegenből.


Avtodor Szaratov (RUS, 3-0) – BC Astana (KAZ, 2-1) 83-75

Visszavágott az Avtodor az Astanának a hétvégi, VTB Ligában elszenvedett vereségért, ezzel megtéve az újabb lépést a csoportgyőzelem felé. Ez a meccs a szombatihoz hasonlóan szintén nagyon szoros és izgalmas volt, csak a véghajrában dőlt el a derbi. A kazahok 32-18-ra vezettek, ám ezt fordulás után egy 18-4-es periódussal egalizálni tudta az Avtodor. A végjátékot Kirilo Feszenko (17 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) és Travis Peterson (21/18 pont, 5 lepattanó) vezetésével jobban bírta a házigazda, így végül ők örülhettek.

A következő forduló programja:
Tofas SC Bursa – Avtodor Szaratov
CSM Oradea – BC Astana

 

E-csoport

Kataja Basket (FIN, 0-3) – Sport Lisboa Benfica (POR, 1-2) 90-93

A Pakshoz és a Tofashoz hasonlóan a Benfica is idegenben tudott nyerni egy igazi ki-ki meccsen a győzelem nélkül álló csapatok csatájában. A portugálok keretbe foglalták a meccset, hiszen az első és a negyedik negyed az övék, míg a középső kettő a Katajáé volt. Végül aztán a szerencse és a hidegebb fej a Benficának kedvezett, ők jöttek ki jobban a döntő momentumokból. A meccs Kenneth Horton (27/9 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 16/12 mezőnyből), illetve vendégoldalon Jobey Thomas (32/21 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 10/7 tripla) különcsatáját is hozta, aminek a végén a Benfica játékosa örülhetett.


JSF Nanterre (FRA, 3-0) – Belfius Mons-Hainaut (BEL, 2-1) 88-68

A Nanterre félig-meddig már csoportgyőztesnek érezheti magát, hiszen 20 pontos zakóval küldte haza a meccs előtt szintén két győzelemmel álló Mons-Hainaut együttesét, így ha nem kapnak ki ennél többel majd Belgiumban, akkor egymás elleni összevetésben is jobbak lesznek ellenfelüknél. A második negyed volt a meccs kulcsfontosságú időszaka, 33-17-re nyerték meg ezt a játékrészt a gallok, amivel el is döntötték a meccs sorsát. A Nanterre két legjobbja Jamal Shuler (27/15 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 6/5 tripla) és Kyle Weems (17/3 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 8/7 mezőnyből) volt.

A következő forduló programja:
Belfius Mons-Hainaut – Sport Lisboa Benfica
JSF Nanterre – Kataja Basket

 

F-csoport

CSU Mobitelco Cluj-Napoca (ROU, 0-3) – Atomerőmű SE (1-2) 64-73

A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!


Trabzonspor Medical Park (TUR, 3-0) – Magnofit Güssing Knights (AUT, 2-1) 80-72

A Trabzonspor nyerte meg a Paks csoportjának rangadóját, ami honfitársaink szempontjából nem túl jó hír, hiszen nagyon úgy fest, hogy csak akkor lehetnek továbbjutási esélyeik az atomvárosiaknak, ha mind a három hátralévő meccsüket megnyerik. A török bajnokságban utolsó helyezett Trabzonspornak nagyon megy az EC-ben, hiszen ezúttal már 22-7-es rajtjukkal nagy előnybe kerültek, amit nem is tudott ledolgozni az osztrák bajnok Güssing. Andrija Sztipanovics (15 pont, 15 lepattanó, 8/6 mezőnyből), Gani Lawal (10 pont, 10 lepattanó, 6/5 mezőnyből) és Novica Velicskovics (17/9 pont, 8 lepattanó) is dupla-duplát, vagy ahhoz nagyon közel álló számokat hoztak össze a törököknél.
    
A következő forduló programja:
Atomerőmű SE – Trabzonspor Medical Park
CSU Mobitelco Cluj-Napoca – Magnofit Güssing Knights

 

G-csoport

KTP Basket (FIN, 1-2) – Port of Antwerp Giants (BEL, 1-2) 93-112

Hatalmas csinnadrattával és idegenben 112 pontot szerezve tartotta életben esélyeit az Antwerpen a Kotka otthonában. A leggyengébb negyed az első volt a belgáknak, ám ekkor is 26 pontot rámoltak be ellenfelüknek, a folytatásban még ennél is többel (30, 30, 28) terhelték meg a hazai gyűrűt. A második negyedben egy 22-4-es rohammal húztak el, ami már ledolgozhatatlan volt a folytatásban a finneknek. Az ilyen mérkőzések természetesen remek statisztikákat hoznak, elsősorban a múlt heti 31 pont után ezúttal 33-at termelő Kyle Fogg (33/21 pont, 4 lepattanó, 18/13 mezőnyből), illetve a hazaiaktól az első heti 25 után most 29-et vállaló LaMonte Ulmer (29/9 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk, 13/8 mezőnyből) emelkedtek ki extrém módon a mezőnyből.


Bonprix Biella (ITA, 2-1) – Le Mans Sarthe Basket (FRA, 2-1) 82-64

A két győzelemmel rajtoló Le Mans bántóan simán kapitulált az olasz másodosztályú Biella otthonában. Jól kezdtek a taljánok, 16-5-ös vezetésük után azonban sok más pályán tapasztaltakkal ellentétben ők nem hagyták felzárkózni ellenfelüket, sőt, a harmadik negyedben már 60-37-re is vezettek, abszolút sima volt tehát a meccs. Alan Voskuil (25/18 pont, 5 labdaszerzés) és Luca Infante (14 pont, 14 lepattanó) voltak a Biella legjobbjai és csapatuk győzelmének fő kovácsai.

A következő forduló programja:
Port of Antwerp Giants – Le Mans Sarthe Basket
Bonprix Biella – KTP Basket

 

H-csoport

Usak Sportif (TUR, 2-1) – BC Siauliai (LTU, 2-1) 79-69

Az Usak legyőzte a Siauliai gárdáját, ezzel igencsak érdekessé tette a folytatást a B-csoportban. A törökök Justin Carter (19/9 pont, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Courtney Fells (19/6 pont, 11 lepattanó) vezérletével 12-0-s futással fordították meg korábbi, hasonló mértékű hátrányukat (25-37), a második félidőben pedig már abszolút kontrolljuk alatt tartották a mérkőzést. Az 52-33-ra elveszített lepattanócsatát is elbírta az Usak, ez azonban nem is olyan nagy csoda, ha figyelembe vesszük, hogy a törökök egészen kiválóan, 50%-kal céloztak mezőnyből (62/31).


Jenyiszej Krasznojarszk (RUS, 2-1) – Cmoki-Minszk (BLR, 0-3) 87-82

Nem tudta megismételni a Minszk a pár nappal ezelőtti eredményét a Jenyiszej otthonában, hiszen a VTB Ligában a hétvégén a beloruszok végre megszerezték idénybeli első, és ez idáig egyetlen győzelmüket. A felállás akkor is hasonló volt, és a játék képe alapján most sem jártak messze a győzelemtől a vendégek. A negyedik negyed döntetlen állásról indult (66-66), a Jenyiszej nem sokkal később viszont nyolc megválaszolatlan pontot szerzett. A Minszk feljött még 83-80-ra, végül azonban a higgadtabb oroszok örülhettek. Mindkét oldalon a csapatjáték dominált, öten-öten is kétszámjegyű pontot értek el a csapatokban, egyénileg nem volt kiemelkedő játékos.

A következő forduló programja:
Cmoki-Minszk – Usak Sportif 
Jenyiszej Krasznojarszk – BC Siauliai

 

A forduló MVP-je:
LaMonte Ulmer (29/9 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk, 8/5 dupla, 5/3 tripla, 34 index pont – KTP Basket)

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 33 – Kyle Fogg (Antwerp Giants)
Lepattanó: 15 – Andrija Sztipanovics (Trabzonspor)
Gólpassz: 16 – Teemu Rannikko (Kataja)
Labdaszerzés: 5 – Alan Voskuil (Biella), Justin Carter (Usak)
Blokk: 4 – Eric Buckner (Usak)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus