EC, 5. forduló: Hat hely kiadó még a Top 16-ban

A EuroChallenge-ben már tíz csapat is továbbjutott a második csoportkörbe, több négyesben viszont még nagyon éles a harc.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

A-csoport

Södertälje Kings (SWE, 0-5) – Enel Basket Brindisi (ITA, 4-1) 52-96

Hatalmas KO-t mért a Brindisi a teljesen összeomló Södertäljéra, még úgy is, hogy a svédek saját csarnokukban játszhattak. Az olaszok számára ez a meccs nem volt különösebben mérvadó, hiszen így is nyerniük kell majd az Ulm ellen hazai pályán, ami nem lesz egyszerű feladat. Esetleges vereségük esetén valószínűleg három csapat áll majd 4-2-es mérleggel, és a helyzet nagyon kusza, hiszen pontaránnyal a Den Boschnál jobb egymás elleniben a Brindisi, az Ulm ellen pedig valószínűleg rosszabb lesz ez esetben, hiszen egy ponttal győzték „csak” le őket az első találkozásukkor. A taljánok legjobbja most is Marcus Denmon (21/15 pont) volt.
    

SPM Shoeters Den Bosch (NED, 3-2) – Ratiopharm Ulm (GER, 3-2) 87-76

Maximálisan megoldotta feladatát a Den Bosch az Ulm ellen, hiszen a kényszerpályán mozgó hollandok egy vereséggel kiestek volna, ám ők nemcsak nyertek, hanem két ponttal egymás elleniben is jobbak lettek a németeknél. A Brindisi meccsénél már taglaltuk, hogy mennyire bonyolult a helyzet ebben a csoportban, a papírforma mindenestre a Den Bosch győzelmét ígéri az utolsó fordulóban is, akik így azért nincsenek rossz pozícióban. 26-8-as kezdéssel adta meg a remek este alaphangját a németalföldi csapat, és bár az Ulm visszakapaszkodott, 66-64-nél például mindössze két pontra, a végén sokkal több erejük maradt a hazaiaknak, akik ismét 10 pont fölé tornázták vezetésüket. Christopher Denson (27 pont) remeklése volt a kulcs a hollandok győzelmében.

A következő forduló programja:
Södertälje Kings – SPM Shoeters Den Bosch 
Enel Basket Brindisi – Ratiopharm Ulm

 

B-csoport

CS Energia Rovinari (ROU, 3-2) – EGIS Körmend (2-3) 73-72

A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!    

 

PBC Lukoil Academic Szófia (BUL, 1-4) – Tartu University Rock (EST, 4-1) 73-75

Borzasztóan peches vereséget szenvedett a Körmend Zsilvásárhelyen, pedig a Tartu helyzetbe hozta győzelmével a vasiakat. Korábban véget ért már ez a meccs, így köztudott volt, hogy honfitársaink sikerükkel továbbjutnának. Így azonban szinte reménytelen a helyzetük, a Tartu viszont továbblépett ezzel a sírból visszahozott győzelemmel. Hét perccel a vége előtt, 66-55-nél még 11 ponttal vezettek a bolgárok, két egymás utáni tripla után azonban újra meccsben voltak az észteket, a hajrát pedig rutinosan be is húzták. A két remek erőcsatár, Charles Thomas (20/3 pont, 8 lepattanó, 8/6 mezőnyből) illetve Janar Talts (17/6 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) különcsatája ezúttal is élményszámba ment.

A következő forduló programja:
Tartu University Rock – EGIS Körmend 
PBC Lukoil Academic Szófia – CS Energia Rovinari    

 

C-csoport

Bakken Bears Aarhus (DEN, 0-5) – Fraport Skyliners Frankfurt (GER, 3-2) 61-94

A Frankfurtnak mindenképpen nyernie kellett a Bakken ellen, nem hullajthatott el pontokat a nyeretlen dánok ellen a német csapat a továbbjutásért vívott éles versenyben. Nem is bízta a véletlenre a dolgot a vendégcsapat, akik a legelejétől vezetve lesimázták a Bakkent. Hatan is kétszámjegyű pontot értek el a germánok közül, Sean Armand (23/15 pont, 6 lepattanó) és Johannes Voigtmann (12 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) voltak a legjobbak közülük. Az Okapi is besegített a Frankfurtnak, hiszen a belgák legyűrték a Borast, így számolgatás nélkül, ki-ki meccsre utazhatnak Svédországba jövő héten a németek, ahol a győztes továbbjut, a vesztes pedig kiesik.

 

Okapi Aalstar (BEL, 4-1) – Boras Basket (SWE, 3-2) 119-118 h.u.

Iona Tofi (32 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 18/14 mezőnyből) és Jason Clark (31/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) duójától mind a 63 pontra szüksége volt az Okapinak a Boras elleni hosszabbításos győzelemhez. A belgák ezzel a nem mindennapi meccsen aratott győzelemmel továbbjutottak, a Borasra viszont még újabb erőpróba vár a jövő héten, hogy megtegye ugyanezt. 19-szer változott a vezető csapat személye a meccsen, valamint mindkét fél elérte már a 100 pontot a rendes játékidőben. A végén a nüanszok a hazaiaknak kedveztek, miután a szintén fantasztikusan játszó James Miller (34/18 pont, 8 gólpassz, 10/6 tripla) a végén üres triplát hibázott, amivel megnyerhette volna a meccset a svédeknek. Ezen az egy dobáson múlt a Boras Top 16-os szereplése, legalábbis egyelőre.

A következő forduló programja:
Boras Basket – Fraport Skyliners Frankfurt
Okapi Aalstar – Bakker Bears Aarhus

 

D-csoport

Avtodor Szaratov (RUS, 5-0) – CSM Oradea (ROU, 0-5) 92-73

A veretlen Avtodor és a nyeretlen Oradea meccsének az égvilágon semmilyen tétje nem volt, mindkét csapat sorsa eldőlt már a forduló előtt. Nem történt csoda a meccsen, az Avtodor biztosan győzte le a nagyváradiakat, elsősorban egy 11-0-s, majd egy 10-2-es rohamnak köszönhetően. Remek egyéni teljesítményeknek nem voltak híján a csapatok, elsősorban az oroszok, akik közül hárman (!) is dupla-duplát értek el. Travis Peterson (27/3 pont, 10 lepattanó, 2 blokk, 10/10 dupla), Courtney Fortson (19/12 pont, 13 gólpassz, 8 lepattanó) és Kirilo Feszenko (17 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) is ragyogóan teljesített a szaratoviak közül.

 

BC Astana (KAZ, 4-1) – Tofas SC Bursa (TUR, 1-4) 73-65

Legalább 5 ponttal kellett volna nyernie a Tofasnak az Astana vendégeként, hogy megtartsa esélyeit a továbbjutást illetően. Ez azonban még egyetlen egységgel sem sikerült, bár jól küzdöttek a törökök, de végül nem bírtak az erősebb kazahokkal. A harmadik negyedben még simán, 53-35-re vezettek a hazaiak, egy 11-0-s rohanással viszont 64-63-ra feljött a Tofas. A hajrában viszont újítani tudott az Astana, így végül begyűjtötte a továbbjutást jelentő győzelmet. Rasid Mahalbasic (18 pont, 7 lepattanó) volt a kazahok legjobbja.

A következő forduló programja:
BC Astana – Avtodor Szaratov 
Tofas SC Bursa – CSM Oradea

 

E-csoport

Kataja Basket (FIN, 0-5) – Belfius Mons-Hainaut (BEL, 4-1) 83-85

Az E-csoportban a múlt héten már eldőlt mindkét továbbjutó hely sorsa, a Mons idegenbeli sikerével viszont megőrizte a halovány esélyt, hogy megnyerhesse a csoportot. A Kataja küzdésből jelesre vizsgázott, hiszen a belgák már 69-52-re is vezettek, a hazaiak azonban becsületből küzdöttek egy nagyot, és 18-2-es futásuk után át is vették a vezetést (81-79). A múlt heti 42 pontja után ezúttal 36-ot termelő Robert Arnold (36/9 pont, 4 lepattanó) megállíthatatlan volt ekkor, a vendégek legjobbja, Jamie Billie (25/15 pont, 7/5 tripla) azonban méltó módon válaszolt, triplájával visszavette csapatának a vezetést, amit már nem is engedett ki a kezéből.

 

Sport Lisboa Benfica (POR, 1-4) – JSF Nanterre (FRA, 5-0) 86-96

Ötödik meccsén is nyert a Nanterre, ezúttal a Benfica volt a franciák áldozata, akik így jó eséllyel megnyerik a csoportjukat, kivéve, ha 20 pont felett kikapnak a Monstól jövő héten. Jól helytálltak a portugálok ezúttal, hiszen Frederick Gentry (32 pont, 9 lepattanó) vezetésével 25 pontos hátrányból álltak fel. A Nanterre-t azonban nem lehetett zavarba hozni, a meccset komolyabb izgalmak nélkül nyerték meg végül a gallok.

A következő forduló programja:
Belfius Mons-Hainaut – JSF Nanterre
Sport Lisboa Benfica – Kataja Basket

 

F-csoport

Magnofit Güssing Knights (AUT, 4-1) – Atomerőmű SE (1-4) 93-84 h.u.

A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!    

 

Trabzonspor Medical Park (TUR, 5-0) – CSU Mobitelco Cluj-Napoca (ROU, 0-5) 91-72

A Trabzonspor és a Kolozsvár összecsapásán is a csoport veretlen és nyeretlen csapata találkozott, ahol szintén nem történt semmi váratlan, a törökök simán verték a romániaiakat. 28-12-es első negyeddel nyomatékosította a Trabzonsport, hogy itt csak egy csapat nyerhet. Ez még nem törte meg a derekasan küzdő vendégeket, 52-46-ra felkapaszkodtak még, az erő azonban ekkor elfogyott, és ismét visszaállt a nagy különbség. A hazaiak öt játékosa is kétszámjegyű pontot ért el, csapatuk pedig csak 8 pontnál nagyobb vereség esetén bukná el a Güssinggel szemben a csoportelsőséget a jövő héten.
    
A következő forduló programja:
Atomerőmű SE – CSU Mobitelco Cluj-Napoca
Magnofit Güssing Knights – Trabzonspor Medical Park 

 

G-csoport

KTP Basket (FIN, 1-4) – Le Mans Sarthe Basket (FRA, 4-1) 62-96

Több más csapathoz, így például a Frankfurthoz és a Brindisihez hasonlóan a Le Mans is kiütéses verést mért idegenben esélytelenebb ellenfelére, ezzel pedig biztosította helyét a Top 16-ban. Egy percig sem volt kérdés a mérkőzés végkimenetele, Rodrigue Beaubois (19/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) sokoldalú játékával a főszerepben hengerelt a Le Mans. A KTP-ben LaMonte Ulmer (21/3 pont, 14 lepattanó) ismét szenzációsan teljesített, nem rajta múlik a finnek gyengélkedése.


Port of Antwerp Giants (BEL, 2-3) – Bonprix Biella (ITA, 3-2) 92-82

Életben tartotta reményeit az Antwerpen, sőt, a meccs előtt még a kiesés szélén táncoló belgák bizakodóan várhatják a záró fordulót. Egypontos itáliai vereségük után ezt a meccset legalább kettővel kellett nyerniük az Óriásoknak, ezt meg is tették, így most már a Biellán van a teher az egymás elleni rosszabb összevetés miatt. Lényegében mindkét csapatnak nyernie kell egy hét múlva, ám míg az Antwerpen veresége hatalmas meglepetés lenne, addig a Biellának pokoli nehéz dolga lesz a Le Mans vendégeként, így jelenleg talán a belgák vannak kedvezőbb helyzetben gyengébb mérlegük ellenére is. Ez a meccs egyáltalán nem volt sima, ám a hazaiak 10-2-vel fejezték be a meccset, így a meccsen látottakhoz képest nagy különbséggel nyertek. Ryan Pearson (22 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés), DeAndre Kane (21/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Brandon Ubel (18 pont, 12 lepattanó) fantasztikus játéka vezette győzelemre az Antwerpent. A Biellán viszont Benjamin Raymond (32/24 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 10/8 tripla) szenzációs kinti dobóformája sem tudott segíteni.

A következő forduló programja:
Port of Antwerp Giants – KTP Basket 
Le Mans Sarthe Basket – Bonprix Biella 

 

H-csoport

BC Siauliai (LTU, 3-2) – Cmoki-Minszk (BLR, 1-4) 83-80

Szoros meccsen végül nyerni tudott a Siauliai a Minszk ellen, ezzel létfontosságú lépést téve és egyben elbúcsúztatva a beloruszokat a további küzdelmektől. Ivan Maras (19/9 pont, 13 lepattanó) és Branko Mirkovics (20/15 pont, 7 gólpassz) vezetésével nagyon jól helytállt a Minszk, ám a vendégekre idén jellemző pechsorozat tovább folytatódott, és elbukták ezt a meccset is. Egy perccel a vége előtt, 78-77-nél a hazaiak triplát dobtak, ezzel kvázi eldöntve a mérkőzés sorsát. A litvánoknak jövő héten kell még egy győzelem az Usak ellen a Top 16-hoz.

 

Usak Sportif (TUR, 2-3) – Jenyiszej Krasznojarszk (RUS, 4-1) 69-84

Az első és a negyedik negyedbeli jó játékával keretbe foglalta az Usak elleni idegenbeli meccsét a Jenyiszej, ezzel pedig megváltotta jegyét a második csoportkörre. A törökök egy 15-0-s futással megpróbáltak még fordítani, de ez nem sikerült, a Jenyiszej Elmedin Kikanovics (19 pont, 4 lepattanó, 10/7 mezőnyből) irányításával újra kontrollja alá vonta a meccset. Az Usaknak abból a szempontból mindegy volt ez a mérkőzés, hogy egy győzelem után is nyerniük kellett volna a jövő héten Litvániában, hiszen csak ez esetben juthatnak tovább.

A következő forduló programja:
BC Siauliai – Usak Sportif 
Cmoki-Minszk – Jenyiszej Krasznojarszk 


A forduló MVP-je:
Travis Peterson (27/3 pont, 10 lepattanó, 2 labdaszerzés, 2 blokk, 1 gólpassz, 10/10 dupla, 35 index pont – Avtodor Szaratov)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 36 – Robert Arnold (Kataja)
Lepattanó: 14 – LaMonte Ulmer (KTP)
Gólpassz: 13 – Courtney Fortson (Avtodor)
Labdaszerzés: 6 – J’Covan Brown (Astana)
Blokk: 3 – Gani Lawal (Trabzonspor), Kirilo Feszenko (Avtodor), Reginald Johnson (Den Bosch)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus