EC Final Four: Drámai csatában a Nanterre az idei bajnok

Utolsó másodperces kosárral, egy ponttal legyőzte a Nanterre a házigazda Trabzonsport a döntőben. A Rovinari hasonló módon lett bronzérmes.

 

 

Döntő

Trabzonspor Medical Park (TUR) – JSF Nanterre (FRA) 63-64

Utolsó másodperces kosárral verte meg a Nanterre a hazai pályán szereplő Trabzonsport az idei döntőben, drámai körülmények között elhódítva a trófeát. A félholdasok számára kísérthetett a múlt, hiszen két éve egy másik török csapat, a Karsiyaka kapott ki eléggé hasonló módon a döntőben, szintén hazai pályán az orosz Krasznye Kriljártól. Ezúttal a franciák legeredményesebbje, Terrance Campbell (15/6 pont, 3 gólpassz) volt a nyerőember, ő szerezte a győztes kosarat a dudaszó pillanatában. 11 másodperce volt még csapatának 63-62-nél a győzelem megszerzésére, és két dobást is elhibáztak, viszont a támadólepattanó mindkétszer visszakerült hozzájuk, a legvégén pedig a kezek erdejében Campbell fel tudta még tenni a győztes közelit.

Nemcsak az eredmények, hanem a játék képe alapján is a szezon két legjobb csapata játszotta a döntőt, ami méltó volt hozzájuk. Nagyrészt a Nanterre vezetett és irányított a mérkőzés során, de a végére a 8000 kiváló szurkolója által hajtott Trabzonspor kemény mezőnymunka árán kiegyenlítette a meccset és átvette a vezetést is. A végén azonban Fortuna istennő nem a törökök mellé állt, de a Nanterre sem érdemtelenül nyerte meg a kupát. A meccsen mindkét fél részéről nagy hangsúlyt kapott a védekezés, így a franciáknál Campbell mellett csak Jeremy Neuzile (14/6 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó), illetve a torna MVP-je, Jamal Shuler (10/3 pont, 3 lepattanó) érték el a 10 pontos határt. A Trabzonsporban Dwight Hardy (16/6 pont, 6 gólpassz) és Novica Velicskovics (13/9 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) nyújtották a legjobb teljesítményt.

 

Harmadik helyért

CS Energia Rovinari (ROU) – Fraport Skyliners Frankfurt (GER) 83-80

A döntőhöz hasonlóan a bronzmeccs is egy utolsó másodperces dobással dőlt el, nagyszerű felvezetője volt tehát ez a meccs a finálénak. A Rovinari vezére és legjobbja, Giordan Watson (18/9 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) ezen a meccsen is tündökölt, és a végén ő vállalta el az utolsó dobást is. 80-80-nál, 14 másodperccel a vége előtt, az oldalbedobást követően okosan lepörgette az órát az amerikai, majd egy nyolcméteres triplával kivégezte a Frankfurtot. A meccs végig szoros volt, az első félidőben többnyire a Rovinarinál, a másodikban pedig a németeknél volt a párpontos előny. A Frankfurt vesztét egyébként a 20 eladott labdája okozta, hiszen hiába játszottak sokszor nagyon jól a germánok, ennyi elszórt lehetőséggel nem tudták leszakítani riválisukat.

Pedig Johannes Voigtmann (21/3 pont, 11 lepattanó), illetve a 80-78-nál egyenlítő Justin Cobbs (16/3 pont, 4 gólpassz) is kiemelkedőek voltak, de ez sem volt elég a sikerhez. A túloldalon ugyanis Watson mellett Louis Darby (16/3 pont, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) és Peter Troupe (16/12 pont, 3 lepattanó) is elő tudtak lépni a meccs bizonyos szakaszaiban, amivel lendíteni tudtak csapatukon. A Rovinari feltette a koronát ezzel a meccsel az idei teljesítményére, hiszen a döntőbe jutás nélkül is alaposan túlteljesítették a velük kapcsolatos elvárásokat. Aligha gondolhatott bárki is éremre a románoknál, mikor például a Körmend ellen még hajszálon múlt a kiesésük az alapszakaszban.

 

A Final Four MVP-je: Jamal Shuler (Nanterre)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus