EC rájátszás, 1. meccsek: Négy hazai siker

A EuroChallenge negyeddöntők első meccseinek mindegyikén kisebb-nagyobb nehézségek árán, de a hazai csapatok megtartották pályaelőnyüket.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

CS Energia Rovinari (ROU) – Le Mans Sarthe Basket (FRA) 84-60

Folytatta csodálatos EC-menetelését a Rovinari, miután az első meccsen valósággal kiütötték az előzetesen valamelyest esélyesebbnek tartott Le Mans gárdáját, ráadásul a 24 pontos különbség igencsak a gallokra nézve hízelgő. Nemanja Milosevics (23/9 pont, 12 lepattanó, 10/8 mezőnyből) vezérletével a Rovinari egy 13-0-s kezdéssel adta meg a meccs alaphangját, majd a félidőt egy elképesztő, 26-1-es rohanással zárták a hazaiak. A harmadik negyedben 58-19 is volt már az állás, ezen a ponton közel 40-nel, háromszor annyi pontot szerezve vezettek a romániaiak. Egyértelműen a dupla-duplázó Milosevics volt az Energia legjobbja, de egy ilyen meccsen nyilván senkire nem lehet panasz, Giordan Watson (12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) és az új szerzemény Lamont Mack (10/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is nagyon jók voltak például. A Rovinari tehát nagyon simán hozta az első meccset, de mindez még semmit nem jelent, a Le Mans-nak még bőven van esélye javítani, igaz innentől már nem hibázhatnak.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Rovinari javára

 

Trabzonspor Medical Park (TUR) – Avtodor Szaratov (RUS) 94-88

Mit sem ér a Trabzonspor közel hibátlan idei mérlege – egy, már tét nélküli meccset buktak csak el az eddigi 12-ből – ha nem sikerül bejutniuk a májusi Final Fourba. Ehhez a talán legerősebb csoportmásodik, az Avtodor testén vezet az út számukra, ám nem hibáztak és a meccset kontrollálva megszerezték a vezetést a párharcban. A törökök 16-7-es vezetést szereztek a meccs elején, és innentől végig előnyben játszottak, igaz az utolsó percig egyszer sem vezettek kétszámjegyű különbséggel. Állandó nyomás alatt tartotta az Avtodor a házigazdákat, de ők elbírták ezt, mindig meg tudtak újulni így végül behúzták a meccset. Novica Velicskovics (25 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Dwight Hardy (23/9 pont) voltak kifejezetten eredményesek a törököktől, Andrija Sztipanovics (14 pont, 11 lepattanó) pedig a palánkok alatt volt biztos pont. Az Avtodorban Courtney Fortson (22/12 pont, 8 gólpassz) számai egészen rendben vannak, bár az ő 11 eladott labdáján sok múlt az oroszok számára.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Trabzonspor javára

 

Fraport Skyliners Frankfurt (GER) – Jenyiszej Krasznojarszk (RUS) 77-74

Ha nehezen is, de a Frankfurt is kiharcolta a győzelmet a hazai csapatok közül, miután a 40-ből mindössze 5 perc során játszott előnyben a Jenyiszej ellen. Sőt, 15 pontos hátrányból kellett felállniuk a germánoknak, hiszen a vendégek 18-2-es nagy rohama után már 13-28 állt az eredményjelzőn. A Frankfurt azonban erre gyorsan reagálni tudott, hiszen 11 megválaszolatlan ponttal már félidő előtt visszajöttek a meccsbe. Innentől kiegyenlített lett a találkozó, 57-56-nál pedig az első percek után ismét a németek vezettek. A meccs 75-74-nél dőlt el, mikor az egyébként jól játszó Elmedin Kikanovics (16 pont, 5 lepattanó) kihagyott egy dobást, a Frankfurt viszont nem hibázta el a büntetőket. Donell Cooper (12/6 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó) egy triplával még egyenlíthetett volna, de ez esélytelen volt, hogy beessen. A hazaiak legjobbjai és a győzelem fő kovácsai Justin Cobbs (20/3 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) és Johannes Voigtmann (19 pont, 4 lepattanó, 9/7 mezőnyből) voltak.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Frankfurt javára

 

JSF Nanterre (FRA) – Enel Basket Brindisi (ITA) 80-68

A Nanterre és a Brindisi összecsapása sokban hasonlított a Trabzonspor-Avtodor meccshez, hiszen ezen a meccsen is nem túl nagy fórral, de végig vezetve tudott nyerni a házigazda. A franciák egyébként a törökökhöz hasonlóan még veretlenek saját pályájukon, és ha ez így marad mindketten be is jutnak majd a négyesdöntőbe. Ennyire azért még ne szaladjunk előre, ám az biztos, hogy ezúttal is a jó védekezés és magas szintű csapatjáték jellemezte a Nanterret, ami meg is hozta számukra a győzelmet. Egy negyedik negyedbeli, 12-0-s hazai futás hozta meg az áttörést a franciáknak, amivel 75-58-as előnybe kerültek, ekkor dőlt el a mérkőzés. A Brindisiben Marcus Denmon (17/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) mellett senki nem tudott meghatározó lenni, a hazaiaktól viszont öten is kétszámjegyű pontot szereztek. A legtöbbet Jamal Schuler (17/9 pont), a leghasznosabbak viszont Mykal Riley (13/3 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Kyle Weems (12 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) voltak.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Nanterre javára

 

A második mérkőzéseket március 12-én, csütörtökön rendezik.

 

A forduló MVP-je:
Nemanja Milosevics (23/9 pont, 12 lepattanó, 2 labdaszerzés, 1 gólpassz, 10/8 mezőnyből, 33 index pont – Rovinari

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 25 – Novica Velicskovics (Trabzonspor)
Lepattanó: 12 – Nemanja Milosevics (Rovinari)
Gólpassz: 11 – Donell Cooper (Jenyiszej)
Labdaszerzés: 4 – Novica Velicskovics (Trabzonspor)
Blokk: 2 – Kirilo Feszenko (Avtodor), Artem Jakovenko (Jenyiszej)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus