EC Top16, 3. forduló: A Le Mans 29-0-s negyede

A franciák bravúros fordítása mellett több másik csapat is a semmiből hozta vissza magát és nyerte meg aktuális meccsét.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport

Okapi Aalstar (BEL, 2-1) – BC Astana (KAZ, 1-2) 108-85

Szenzációs dobóteljesítménnyel és 108 szerzett ponttal múlta felül az Okapi az Astanát. A belgák összességében 65%-kal céloztak mezőnyből, a duplákat 71 (60/39), a triplákat pedig 55 (22/12) százalékos hatékonysággal értékesítették. Két kiváló napot kifogó játékosuk, Iona Tofi (27 pont, 15/12 mezőnyből) és Rotnei Clarke (25/12 pont, 5/4 tripla) ketten együtt csapatuk pontjainak majdnem felét szerezték, megállíthatatlanok voltak. Így a meccs végkimenetele nem is lehetett kérdéses, az Okapi végig vezetve, simán intézte el az egyébként jó erőkből álló kazahokat.

 

Enel Basket Brindisi (ITA, 1-2) – CS Energia Rovinari (ROU, 2-1) 76-78

Az utolsó 35 másodpercben 5 pontot szerző Giordan Watson (16/6 pont, 6 gólpassz) dudaszóra dobott kosarával hatalmas győzelmet aratott a Zsilvásárhely a Brindisi otthonában. Hatalmas tartásról tett tanúbizonyságot a romániai gárda, és esélytelenként tudták megfordítani a már 10 ponttal is vezető (57-47) Brindisi ellen a meccset. 73-76-nál Jacob Pullen kiegyenlített egy triplával, a maradék 2 másodpercre viszont időt kért a Rovinari, és bedobás után egy tempóval megnyerte a meccset csapatának. Watson mellett Nemanja Milosevics (23/3 pont, 14 lepattanó) volt egészen kiváló, illetve harmadik EC meccsén is hozta magát Andreasz Gliniadakisz (16 pont, 9 lepattanó). A Brindisi legjobbja Delroy James (22/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) volt.

A következő forduló programja:
BC Astana – Enel Basket Brindisi
Okapi Aalstar – CS Energia Rovinari

 

J-csoport

Le Mans Sarthe Basket (FRA, 2-1) – Usak Sportif (TUR, 1-2) 84-63

Azt már megszokhattuk az idei EC szezonban (is), hogy szinte bármi megeshet az egyes meccseken belül is, ami az Le Mans és az Usak összecsapásán történt, az viszont egészen rendhagyó volt. A gallok ugyanis 29-0-ra nyerték meg a harmadik negyedet, páratlan dolog az, hogy egy csapat egyetlen pontot se szerezzen tíz perc alatt. Ráadásul a Le Mans ezzel egy nagy fordítást is bemutatott, hiszen az Usak 25-42-nél már 17 egységgel is vezetett a hibátlanul dobó Eric Buckner (18 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 7/7 mezőnyből) főszereplésével. A hazaiak azonban már az első félidő végén begyújtották a rakétákat, így összességében egy 35-0-s rohammal semmisítették meg riválisukat. Ebben a periódusban Michal Ignerski (19/15 pont, 5 gólpassz) egymás után szórta a triplákat, ő volt a Le Mans csodás attakjának vezére.

 

JSF Nanterre (FRA, 2-1) – Magnofit Güssing Knights (AUT, 1-2) 89-86

Kis híján csodát tett a Güssing a Nanterre otthonában, hiszen félidő előtt már hatalmas hátrányban voltak a vendégek (50-26), a végén azonban izgulniuk kellett a galloknak. A Güssing azonban rendezte a sorokat a nagyszünetben, és a palánk alatt ellenállhatatlan Travis Taylor (30 pont, 10 lepattanó), illetve Chris Dunn (19/3 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) vezérletével elkezdtek szépen fokozatosan felzárkózni. Utolérniük azonban nem sikerült ellenfelüket, hiszen előbb Jamal Shuler (23/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) talált be, majd 87-86 után Kyle Weems (18/6 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) két büntetővel lezárta a meccset. 

A következő forduló programja:
Usak Sportif – JSF Nanterre
Le Mans Sarthe Basket – Magnofit Güssing Knights

 

K-csoport

Fraport Skyliners Frankfurt (GER, 2-1) – Avtodor Szaratov (RUS, 1-1) 68-71

Kijavította az Avtodor a múlt heti, Tartu elleni hazai hosszabbításos vereségét a csoport éllovasa, a Frankfurt otthonában, ezzel még izgalmasabbá téve a nagyon kiegyensúlyozott K jelű négyest. Az oroszok egy 18-0-s rohanással vették kézbe a meccs irányítását még az első félidőben, amit kisebb-nagyobb nehézségek árán egészen a végéig meg is tartottak. Egy perccel a vége előtt a fantasztikus Sean Armand (31/9 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezérletével még feljött minimális különbségre a Frankfurt (66-67), de az Avtodor két elhibázott büntetője ellenére is meg tudta őrizni előnyét, és aratott kulcsfontosságú győzelmet. A vendégel közül Micah Downs (14/3 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) és Travis Peterson (13/3 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) voltak a legstabilabbak.

 

SPM Shoeters Den Bosch (NED, 1-1) – Tartu University Rock (EST, 1-2) 78-77

A múlt heti, fantasztikus meccsen aratott egypontos Avtodor elleni sikert nem tudta lekopírozni a Tartu, hiszen most hasonló körülmények között, de az ellenfelük javára döntött a véghajrá. Pedig az észtek legjobbjuk, Valmo Kriisa (21/15 pont, 6/5 tripla) triplájával már 15 ponttal is vezettek (19-34), de a Den Bosch játékosai észnél voltak, és egy 10-2-es etappal azonnal válaszoltak és nem hagyták leszakítani magukat. 76-77-nél  a Tartu két büntetőt is kihagyott, a hátralévő három másodperc pedig elég volt arra, hogy a hazaiak átérjenek a pályán, majd Brandyn Curry (20/6 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) egy duplával megbüntette a hibáért a Tartut. A létfontosságú győzelemben Curry mellett Reginald Johnsonnak (17 pont, 11 lepattanó) is nagy szerepe volt.

A következő forduló programja:
Avtodor Szaratov – SPM Shoeters Den Bosch
Fraport Skyliners Frankfurt – Tartu University Rock

 

L-csoport

Belfius Mons-Hainaut (BEL, 0-3) – Trabzonspor Medical Park (TUR, 3-0) 56-75

Harmadik meccsét is megnyerte a Trabzonspor, így mind a törökök, mind pedig a Mons sorsa idejekorán eldőlni látszik, csak éppen ellenkező előjellel. Már a meccs elején előnybe kerültek a vendégek, a belgák erejéből pedig csak annyira telt jó ideig, hogy ne szakadjanak le nagyon. A végére aztán ez a tartása sem maradt meg a Monsnak, a Trabzonspor egy 18-2-es futással nagy különbséget alakított ki. Tízen is szereztek pontot a törökök közül, a legeredményesebb Novica Velicskovics (17/3 pont, 9/7 mezőnyből) volt közülük.

 

Port of Antwerp Giants (BEL, 1-2) – Jenyiszej Krasznojarszk (RUS, 2-1) 78-93

Az L-csoport másik meccséhez hasonlóan az Antwerpen-Jenyiszej összecsapáson is magabiztos vendéggyőzelem született. Ezzel az oroszok is hatalmas lépést tettek a továbbjutás felé, hiszen mindhárom eddigi meccsüket idegenben játszották, amiből kettőt megnyertek, a hazai találkozók pedig még csak ezután következnek. A harmadik negyed végét és a negyedik elejét nyomta meg nagyon a Jenyiszej, aminek következtében 84-58-nál már közel 30 ponttal is vezettek. Terrico White (21/15 pont, 6 lepattanó) és Elmedin Kikanovics (18 pont) voltak a vendégek legjobbjai, az Antwerpenben pedig ismét Ryan Pearson (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) volt a vezér.

A következő forduló programja:
Jenyiszej Krasznojarszk – Belfius Mons-Hainaut
Port of Antwerp Giants – Trabzonspor Medical Park

 

A forduló MVP-je:
Travis Taylor (30 pont, 10 lepattanó, 1 labdaszerzés, 15/12 mezőnyből, 32 index pont – Güssing)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 31 – Sean Armand (Frankfurt)
Lepattanó: 14 – Nemanja Milosevics (Rovinari)
Gólpassz: 9 – Donell Cooper (Jenyiszej), Taylor Braun (Okapi)
Labdaszerzés: 4 – Brandyn Curry (Den Bosch), Chris Dunn (Güssing), Thomas Klepeisz (Güssing)
Blokk: 4 – Karolis Petrukonis (Tartu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus