EC Top16, 6. forduló: Jöhet a rájátszás!

A EuroChallenge csoportmeccsei után az orosz és francia csapatok lesznek túlsúlyban a negyeddöntőben, a Güssingnek nem sikerült a bravúr.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport

CS Energia Rovinari (ROU, 4-2) – Enel Basket Brindisi (ITA, 3-3) 67-78

Látszólag egyszerű volt a képlet a Brindisi számára, hiszen egy győzelem mindenképpen továbbjutást ért számukra, mivel az Astanánál és az Okapinál is jobbak voltak az egymás elleni összevetésben. Az ellenfél azonban a biztos csoportgyőztes Rovinari volt idegenben, ennek megfelelően nem volt könnyű dolga a taljánoknak. A romániaiak Giordan Watson (17/6 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) vezetésével, jó játékkal 45-36-ra vezettek a harmadik negyedben, úgy tűnt ekkor még, hogy bajban van a Brindisi. Innentől azonban gyökeresen megváltozott a játék képe, az addig támadásban csak szenvedő olaszok elsősorban Jacob Pullen (14/12 pont, 6 lepattanó) triplái után szárnyra kaptak, és volt egy nyolc perces szakasza a meccsnek, ahol 32 pontot szereztek, csaknem annyit, mint addig az egész találkozón. Ennek köszönhetően meg is nyerték a meccset az itáliaiak, és mivel az Astanát 9-cel verték otthon, miközben 8-cal kaptak ki tőlük idegenben, így hajszál híján, de ők jutottak a rájátszásba.

 

BC Astana (KAZ, 3-3) – Okapi Aalstar (BEL, 2-4) 77-73

Az Astana-Okapi ki-ki meccset még a csoport másik találkozója előtt rendezték, így mindkét csapat abban a tudatban lépett pályára, hogy egy esetleges győzelemmel megadja magának az esélyt a továbbjutásra. A meccs aztán a végén izgalmas lett, hiszen az Astana kis híján elszórakozta előnyét. Pedig a kazahok egyértelműen jobbak voltak már a feldobástól, végig vezettek, 53-37-nél pedig már jelentős előnyük volt a harmadik negyedben. Nik Caner-Medley (21/3 pont, 9 lepattanó) és J’Covan Brown (16/6 pont, 4 lepattanó) voltak az Astana legjobbjai, ők vitték a hátukon csapatukat. Az állandó vezetés aztán elaltatta a kazahokat, az Okapi pedig megérezte az adódó lehetőséget, így elkezdtek felzárkózni a vendégek. 73-71 volt már az állás 20 másodperccel a vége előtt, és támadhattak is ekkor még a belgák, ám az egyenlítésért dobott nagy lehetőséget elszalasztották, így végül az Astana örülhetett. Ezután következtek a várakozással teli órák, ám végül a Brindisi szertefoszlatta a kazahok negyedöntős álmait.

A csoport végeredménye:
1. CS Energia Rovinari (4-2)
2. Enel Basket Brindisi (3-3, az Astana ellen 1-1, pontkülönbség: +1)

3. BC Astana (3-3, a Brindisi ellen 1-1, pontkülönbség: -1)
4. Okapi Aalstar (2-4)

 

J-csoport

Magnofit Güssing Knights (AUT, 2-4) – JSF Nanterre (FRA, 4-2) 62-82

A Nanterre elejét vette mindenféle számolgatásnak, ami a Güssing továbbjutását és az ő kiesésüket jelentené, hiszen roppant magabiztos teljesítménnyel diadalmaskodtak az osztrák kisvárosban a gallok. Fojtogató védekezéssel kergették sorra eladott labdákba és nehéz dobóhelyzetekbe a franciák riválisukat, ezzel érvényt szerezve elképesztően nagy fizikai fölényüknek. Az elején még nem jöttek a kinti dobások a Nanterretől, a második negyedben viszont ebben is magas szintet ütöttek meg, így 28-10-re nyerték ezt a játékrészt, félidőben pedig összességében 42-20-ra vezettek. A folytatásban a Güssing erejéből annyira azért futotta, hogy a különbség ne nőjön tovább, ám a meccs végkimenetele egy percig sem volt kérdéses. Az ismét csapatként nagyon erős Nanterre tehát továbbjutott, és mivel a Le Mans ellen nekik kedvezett az egymás elleni eredmény, így biztos csoportgyőztesek is lettek, pályaelőny élvezhetnek tehát a playoffban.

 

Usak Sportif (TUR, 2-4) – Le Mans Sarthe Basket (FRA, 4-2) 79-82

A Nanterre győzelmével kvázi továbbvitte magával a honfitárs Le Mans-t is, hiszen az Usak a pontkülönbség tekintetében katasztrofálisan állt a meccs előtt. A látogatók azonban nem bízták a véletlenre a sorsukat, ők is a második negyedben vitték dűlőre a dolgokat, 28-12 arányban bizonyultak jobbnak ebben a tízpercben. Sokáig biztosan tartották kézben a meccset a franciák, a negyedik negyed derekán is még 72-56 arányban vezettek. Az Usak azonban nagy hajrát nyitott, a francia kupadöntőt két ponttal elbukó, négy nap alatt három meccset lejátszó Le Mans pedig láthatóan elfáradt, így nyílt lett a mérkőzés vége. A törökök azonban kifutottak az időből, a végén már nem volt lehetőségük fordítani, 79-82-nél pedig kihagyták a hosszabbítást jelentő triplát is. A Le Mans legjobbja Rodrigue Beaubois (16/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó), az Usaké pedig Chris Warren (19/6 pont, 4 gólpassz. 3 labdaszerzés) volt.

A csoport végeredménye:
1. JSF Nanterre (4-2, a Le Mans ellen 1-1, pontkülönbség: +5)
2. Le Mans Sarthe Basket (4-2, a Nanterre ellen 1-1, pontkülönbség: -5)

3. Magnofit Güssing Knights (2-4, az Usak ellen 1-1, pontkülönbség: +26)
4. Usak Sportif (2-4, a Güssing ellen 1-1, pontkülönbség -26)

 

K-csoport

Tartu University Rock (EST, 2-4) – SPM Shoeters Den Bosch (NED, 1-5) 71-64

A Tartu számára sikerült jól az idei EC sorozat zárása, hiszen az észtek győzelemmel búcsúztak lelkes közönségüktől ezen a már tét nélküli meccsen. A hazaiak rászolgáltak a sikerre, hiszen a meccs második felében sokkal jobb produkciót nyújtottak, mint ellenfelük. A harmadik negyed közepéig a legnagyobb különbség nem haladta meg az 5 pontot, ekkor azonban rákapcsolt a Tartu, így egy 27-9-es futással 66-47-nél kialakult a meccsen a legnagyobb különbség. A rutinos Janar Talts (21/3 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) volt az észtek és a meccs legjobbja, nagyban köszönhető neki a győzelem.

 

Avtodor Szaratov (RUS, 4-2) – Fraport Skyliners Frankfurt (GER, 5-1) 103-112 2 h.u.

A csoportelsőség és a későbbiekben a hazai pálya előnye volt a tét az Avtodor-Frankfurt ütközeten. Ennek megfelelően roppant színvonalas, és még ennél is izgalmasabb meccset játszott egymással a két gárda, aminek a végén a frankfurtiak örülhettek. Tizenketten is kétszámjegyű pontot értek el a csapatokban, a teljesség igénye nélkül Kirilo Feszenko (20 pont, 16 lepattanó, 4 blokk), Courtney Fortson (15/3 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó), illetve a túloldalon Quantez Robinson (30/12 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Sean Armand (18/6 pont, 11 lepattanó) is parádésan teljesítettek. Az első hosszabbítást a germánok harcolták ki, miután Fortson elhibázott büntetője után végigrobogtak a pályán. A túlórában aztán nagyon látszott a fáradtság mindkét oldalon, nem esett pont az utolsó percben, így következhetett a második hosszabbítás. A Frankfurt tudott átlendülni a holtponton, 103-105 után ők tudták lezárni a mérkőzést zsinórban szerzett hét pontjukkal.

A csoport végeredménye:
1. Fraport Skyliners Frankfurt (5-1)
2. Avtodor Szaratov (4-2)

3. Tartu University Rock (2-4)
4. SPM Shoeters Den Bosch (1-5)

 

L-csoport

Trabzonspor Medical Park (TUR, 5-1) – Belfius Mons-Hainaut (BEL, 1-5) 76-68

A Jenyiszej-Antwerpen meccset korábban rendezték, mint a Trabzonspor és a Mons összecsapását, így már a feldobás előtt tudott volt a hazaiak számára, hogy mindenképpen megnyerték csoportjukat. Ennek ellenére a törökök végig komolyan vették a meccset, igaz állományukat tekintve is erősebbek, mint ellenfelük, így magabiztos győzelmet arattak. A Trabzon 23-12-re nyerte az első negyedet, ezzel jelezve, hogy mire számíthat ellenfelük ezen a meccsen. Novica Velicskovics (16/6 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) volt a meccs legjobbja, vezérletével a félholdasok biztosan őrizték vezetésüket.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (RUS, 3-3) – Port of Antwerp Giants (BEL, 3-3) 85-86

Nem sok esélye volt az Antwerpennek a továbbjutásra, hiszen nem volt elég nyerniük a belgáknak a Jenyiszej otthonában, hanem minimum 16 pontos különbséggel kellett volna megtenniük mindezt, mivel otthon nagy pofonba szaladtak bele az oroszok ellen. Nem is sikerült a hőstett az Óriásoknak, ám emelt fővel búcsúzhattak, hiszen ez a szibériai győzelem mindenképpen szép skalpnak számít. Elsősorban DeAndre Kane (23/6 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) elismerésre méltó tripla-duplájának köszönhetően nyerte meg ezt a meccset az Antwerpen. A legnagyobb különbség 75-84-nél alakult ki a vendégek javára, ám a Jenyiszej jól őrizte összesítésbeli előnyét, elsősorban Terrico White (17/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Elmedin Kikanovics (16 pont, 8 lepattanó) jóvoltából.

A csoport végeredménye:
1. Trabzonspor Medical Park (5-1)
2. Jenyiszej Krasznojarszk (3-3, az Atwerpen ellen 1-1, pontkülönbség: +14)

3. Port of Antwerp Giants (3-3, a Jenyiszej ellen 1-1, pontkülönbség: -14)
4. Belfius Mons-Hainaut (1-5)

 

A forduló MVP-je:
DeAndre Kane (23/6 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz, 15/9 mezőnyből, 37 index pont – Antwerpen) és Quantez Robertson (30/12 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz, 13/9 mezőnyből, 37 index pont – Frankfurt) megosztva

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 30 – Quantez Robertson (Frankfurt)
Lepattanó: 16 – Kirilo Feszenko (Avtodor)
Gólpassz: 12 – Justin Cobbs (Frankfurt)
Labdaszerzés: 5 – Giordan Watson (Rovinari)
Blokk: 4 – Kirilo Feszenko (Avtodor)

 

A két győzelemig tartó rájátszás párosításai:
CS Energia Rovinari – Le Mans Sarthe Basket
JSF Nanterre – Enel Basket Brindisi
Fraport Skylinert Frankfurt – Jenyiszej Krasznojarszk
Trabzonspor Medical Park – Avtodor Szaratov

(A mérkőzéseket március 10-én, 12-én, és amennyiben szükséges 17-én rendezik)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus