EuroChallenge 4. forduló: Simpsonék kiütötték Zo Williamséket

Az EuroChallenge negyedik fordulójában három csapatunk is vereséget szenvedett, ezzel a Jászberény kiesett, az ASE és a Körmend számára pedig csak matematikai esély maradt a továbbjutásra. Nyert viszont a Szolnok, akik ezzel félig már a Top 16-ban érezhetik magukat. A hét legnagyobb meglepetését a Vincent Simpson vezette észtek produkálták, lesimázták Lorenzo Williamséket, így már csak a Triumph veretlen. Elmaradt meccseket is pótoltak, Lamayn Wilson egy héten belül kétszer is meccsnyerő dobással jelentkezett a Choletben. Lássuk a részleteket!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Az 1. fordulóból elmaradt mérkőzés
E-csoport

GasTerra Flames Gröningen (NED, 0-3) – KTP Basket Kotka (FIN, 2-1) 72-76

18 pontos hátrányt dolgozott le, és ezzel megnyerte az első fordulóból elmaradt, Gröningen elleni meccsét a Kotka. A harmadik negyed hajrájában egy 2+1-es játékot követően már 62-44-es állást mutatott az eredményjelző, sokan azt gondolhatták ekkor, hogy eldőlt a találkozó. Nem úgy a finnek, különösen Ryan Ayers (24/15 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés), aki főszereplője volt a KTP 14-2-es futásának, amivel kiegyenlítetté vált a találkozó. Átvették a vezetést a vendégek, végül aztán az egyenlítésért dobott holland büntetők kimaradtak, így értékes győzelmet szerzett a Kotka, a Gröningen pedig nagyot bukott, nehéz helyzetből várják a folytatást.

A 3. fordulóból elmaradt mérkőzések
F-csoport

Ural Jekatyerinburg (RUS, 2-1) – Fortress Jászberény (0-3) 88-85 h.u.
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

G-csoport
Bakken Bears Aarhus (DEN, 2-1) – Cholet Basket (FRA, 2-1) 66-68
A harmadik elmaradt meccsen sem volt kevésbé drámai a végjáték, mint a Gröningen-Kotka és a Jekatyarinburg-Jászberény derbiken. Ezúttal egy három másodperccel a vége előtt, döntetlen állásnál, Lamayn Wilson (13/9 pont, 8 lepattanó, balra a képen) által visszatett támadólepattanó tett pontot a mérkőzés végére. A Cholet ezzel a győzelemmel fontos lépést tette a sikeres folytatás érdekében. A Bakken vereségével 10 meccses győzelmi szériáját zárta le (az EC-ben és a bajnokságban), ami nem is meglepő, hiszen 22 labdát adtak el a dánok, ebből pedig 24 könnyű pontot szerzett a gall csapat.

 

4. forduló
A-csoport

Port of Antwerp Giants (BEL, 2-2) – JDA Dijon Basket (FRA, 2-2) 81-59
Egy roppant egyoldalú meccsen győzte le ismét a Dijont az Antwerp. A hazaiak rögtön az elején elléptek, 12-0-s első negyedbeli rohamukkal megadták a mérkőzés alaphangját. Fordítás ezúttal nem történt, sőt, a különbség csak még tovább hízott, 22 lett a végén közte. Maxime De Zeeuw (19/15 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) ismét csapata vezére volt, 12 első negyedben szerzett pontjával főszereplője volt a belgák rohamozásának. Centerposzton Marko Spica (7 pont, 5 lepattanó, 2 gólpassz) is biztos pontja volt az antwerpenieknek.

BC Rakvere Tarvas (EST, 1-3) – SPM Shoeters Den Bosch (NED, 3-1) 57-70
Végig vezetve, de egyáltalán nem könnyedén hozta a Den Bosch a Rakvere Tarvas elleni meccset Észtországban. A harmadik és negyedik negyedet áthidaló, 13-0-s futás után nyugodhattak csak meg a hollandok (44-56), innen már nem volt visszaút a hazaiak számára. A győztes Shoetersből Tai Wesley (13 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) tripla-dupla közeli teljesítményével a mezőny legjobbja volt. A túloldalon szintén remekelt a palánkok alatt Gregory Jenkins (12 pont, 14 lepattanó).

A következő forduló programja:
JDA Dijon Basket - BC Rakvere Tarvas
Port of Antwerp Giants - SPM Shoeters Den Bosch


B-csoport
CSM Oradea (ROU, 2-2) – Atomerőmű SE (1-3) 90-74
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Royal Hali Gaziantep (TUR, 3-1) – Krasznye Krilja Szamara (RUS, 2-2) 71-63
Nagyon nem fekszik a Kriljának a Gaziantep játékstílusa, a törökök másodszor is legyőzték a címvédőt. Nagyszerűen kézben tartották a meccset a hazaiak, az oroszok csak egyszer-egyszer tudták átvenni a vezetést. A finishez érkezve sem volt ez másként, minden szamarai kosarat Gaziantep-találat követett, a hazaiaknak mindenre volt válaszuk. Dejan Borovnjak (18 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 8/7 mezőnyből, jobbra a képen) rendkívül hatékonyan dolgozott a palánkok alatt, nagyszerű csatát vívott Julian Wright-tal (12 pont, 12 lepattanó, 4 labdaszerzés). Ezzel a győzelemmel a törökök kiváló helyzetbe hozták magukat csoportjukban, az oroszoknak pedig oda kell figyelniük, ha nem akarnak maguknak kellemetlen meglepetést.

A következő forduló programja:
Atomerőmű SE - Royal Hali Gaziantep
Krasznye Krilja Szamara - CSM Oradea


C-csoport
BK Ventspils (LAT, 3-1) – Tartu University Rock (EST, 2-2) 63-81
A negyedik forduló legnagyobb meglepetését produkálta a Tartu Rock, az észtek idegenben simázták le az eddig még veretlen, toronymagas favorit Ventspilst. Ezzel alaposan visszavágtak az első fordulóban elszenvedett egypontos hazai vereségükért. Vincent Simpson (16/9 pont, 2 lepattanó, 2 labdaszerzés, balra a képen) ismét csapata vezére volt, 11 ponttal vette ki a részét az első félidőben csapata teljesítményéből, amivel előbb kiegyenlítette, majd megfordította a meccset a Tartu. Lorenzo Williams (6 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó, 1 blokk) ezúttal visszafogottabb volt, ez meg is látszott a Ventspils játékán. Az észteknek nagyon kellett ez a győzelem, komolyan kell velük számolni az utolsó két fordulóban is.

BC Zepter Vienna (AUT, 1-3) – Södertälje Kings (SWE, 2-2) 73-76
Két 1-2-vel álló csapat találkozott Bécsben, a tét pedig nem volt kisebb, minthogy ki eredhet az éllovas Ventspils után, és ki az, aki lemarad a versenyben. Ennek megfelelően szoros, a végletekig kiélezett csatát vívott a Vienna és a Södertälje, melynek végén a svédek örülhettek, hajszálnyi különbség és egy kis szerencse döntött az ő javukra. A hazaiaknál Nikola Pavlicsevics (19/12 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó, 2 blokk), a vendégeknél pedig Mantas Griskenas (16 pont, 7 lepattanó) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

A következő forduló programja:
Tartu University Rock - BC Zepter Vienna
Södertalje Kings - BK Ventspils


D-csoport
Inkognito Fashion Körmend BC (1-3) – Triumph Ljuberci (RUS, 4-0) 70-80
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

CS Gaz Metan Medias (ROU, 3-1) – BC Kijev (UKR, 0-4) 82-69
Az esélyeknek megfelelően a Gaz Metan biztosan győzte le a nyeretlen Kijevet, az ukránoknak sanszuk sem volt a győzelemre. Már az első negyedben 22-13-ra lépett el a Medgyes, jelezve, hogy itt csak egy csapat győzhet. Ez így is lett, a különbség pedig nem csökkent, három negyed után, 68-50-nél végképp eldőlt a találkozó. Jorgosz Ciarasz (10/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz. 4 labdaszerzés) rendkívül sokoldalú, hatékony játékkal segítette győzelemhez csapatát, míg az ukránok közül Michael Davis (16 pont, 11 lepattanó) teljesítménye is kevés volt.

A következő forduló programja:
CS Gaz Metan Medias - Inkognito Fashion Körmend BC 
BC Kijev - Triumph Ljuberci


E-csoport
KTP Basket Kotka (FIN, 2-2) – GasTerra Flames Gröningen (NED, 1-3) 77-83
Egy héten belül másodszor találkozott a Kotka és a Gröningen, ezen a találkozón pedig alaposan sikerült visszavágniuk a hollandoknak. Kiegyenlített játékkal kezdődött a találkozó, az első „meglógást” a Gröningen produkálta, 14-0-s futásukra azonban még válaszolt a finn gárda. A záró etapban aztán az első 11 pontot ismét a hollandok szerezték (58-72), amivel már nem tudott mit kezdeni a KTP, hiába játszott brutális meccset Sharaud Curry (31/18 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) közülük. A vendégek hatpontos sikere egyben az egymás elleni jobb eredményt is jelenti számukra, a jövő héten egy Okapi elleni esetleges győzelemmel újra reális esélyeik lehetnének a folytatást illetően, hiába kezdték 0-3-mal EC szereplésüket.

Okapi Aalstar (BEL, 2-2) – Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 3-1) 71-78
A két 2-1-es mérleggel álló csapat találkozója a csoport vezető helyének megszerzéséért zajlott. Néhány erőteljes szakasszal rendre a Reggio Emilia lépett meg, az Okapi erejéből azonban mindig futotta annyira, hogy ne lehessen kijelenteni, hogy eldőlt a találkozó. Így volt ez 58-39-nél is, mikor szakadéknyi különbség tátongott már a csapatok között, de a belgák visszakapaszkodtak, 64-63-ra pedig már ők vezettek. A pihentebb vendégek aztán halálpontos triplákkal ismét elhúztak, innen pedig nem volt már visszaút az Okapinak. A legjobb, legsokoldalúbb olasz játékos James White (18/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, jobbra a képen) volt, ám rajta kívül három csapattársa is egyaránt 13 pontot szerzett, csapatként is jobban funkcionált a Reggio Emilia, megérdemelt sikert arattak.

A következő forduló programja:
GasTerra Flames Gröningen - Okapi Aalstar
Grissin Bon Reggio Emilia - KTP Basket Kotka


F-csoport
Fortress Jászberény (0-4) – Tofas SC Bursa (TUR, 3-1) 54-76
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Ural Jekatyerinburg (RUS, 3-1) – Krka Novo Mesto (SLO, 2-2) 79-68
Zsinórban harmadik győzelmét aratta a Jekatyarinburg, ezúttal egy kiemelt fontosságú meccsen a Krka ellen. Az oroszok a Tofassal holtversenyben vezetik csoportjukat, 11 pontos sikerük pedig azt jelenti, hogy összevetésben jobbak szlovén riválisuknál, így kétmeccses fórban vannak velük szemben. A hazaiak 15-0-s első félidei futásuknak köszönhetik legnagyobbrészt sikerüket, innentől a vendégek csak futottak az eredmény után, nem tudták irányítani a mérkőzést. Lance Harris (21/3 pont, 6 lepattanó) kiválóan játszott az oroszoknál, míg a Krkában Zvonko Buljan 9/3 pontot hozott össze.

A következő forduló programja:
Krka Novo Mesto - Fortress Jászberény 
Tofas SC Bursa - Ural Jekatyerinburg 


G-csoport
Bakken Bears Aarhus (DEN, 2-2) – ZZ Leiden (NED, 1-3) 79-81
A Gröningen Kotkában aratott sikeréhez hasonló bravúrt ért el a nyeretlen Leiden, akik a továbbjutásukat tervezgető Bakkent sokkolták idegenben. A dánok nem igazán hitték el, hogy ezen a mérkőzésen kikaphatnak. A meccs nagy részében ők vezettek ugyan, de előnyük sosem volt nagyobb annál, amit 2-3 kosárral ne lehetne behozni. Erre rá is fizettek végül, 7 pontos vezetésüknél robbantottak a hollandok, Worthy De Jong (18 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk, 3 labdaszerzés) és Whit Halcomb Faye (16/3 pont) 13-0-s rohanást hozott össze, ezzel átvették a vezetést a vendégek, ami a győzelemhez is elegendő volt.

Cholet Basket (FRA, 3-1) – Joensuun Kataja Basket (FIN, 2-2) 70-69
Visszavágott a Katajának az első fordulóban elszenvedett vereségéért, és ezzel a győzelemmel egyedül vezeti a G-csoportot a Cholet. Az idegek harca volt ez a mérkőzés, 14-szer adták át a vezetést egymásnak a csapatok, 12-szer pedig döntetlenre álltak. Az utolsó másodpercekből aztán a Cholet jött ki jobban, Lamayn Wilson (7 pont, 5 lepattanó) pedig egy héten belül másodszor is hős lett. A Bakken elleni utolsó másodperces visszatett labdája után ezúttal két pontos hátránynál értékesített egy 2+1-es helyzetet, ezzel végleg a gallok javára fordítva a mérkőzést (miután a finnek elhibázták adódó lehetőségeiket). Wilson mellett a rutinos John Cox (16/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) is sokat tett a sikerért, fontos helyzetekben jó döntéseket hozott az amerikai.

A következő forduló programja:
Joensuun Kataja Basket - Bakken Bears Aarhus 
ZZ Leiden - Cholet Basket 


H-csoport
Rilski Sportist Szamokov (BUL, 1-3) – Szolnoki Olaj KK (3-1) 76-78
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

BC Targu Mures (ROU, 1-3) – Tsmoki-Minszk (BLR, 3-1) 82-84
Rendkívül kiélezett, szoros meccset játszott a Marosvásárhely és a Minszk, mely csak drámai végjátékban, az utolsó másodpercben dőlt el. Nagy volt a tét, főleg a romániai csapat számára, ez pedig kiegyenlített küzdelmet hozott, ahol 12-szer változott a vezető csapat személye és 11-szer mutatott egyenlő állást az eredményjelző. A végjátékban úgy tűnt, hogy a Goran Martinics (27/6 pont, 7 gólpassz) – Ivan Ivanovics (20 pont, 4 lepattanó) montenegrói páros győzelemre vezeti a hazaiakat. Bő egy perccel a vége előtt 82-77 volt az állás, ám az utolsó hét pontot a beloruszok szerezték, utolsó másodperces büntetőkkel az extrát játszó Keith Benson (26 pont, 8 lepattanó, 5 blokk, balra a képen) megnyerte csapatának a meccset. Az amerikait az ötödik hét MVP-je lett. Ezzel az eredménnyel a Szolnok sem lehet elégedetlen, egyetlen győzelemmel már biztosan továbbjut az Asceric-legénység, ráadásul a csoportgyőzelemre is komoly sanszuk van.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj KK - BC Targu Mures
Tsmoki-Minszk - Rilski Sportist Szamokov


A forduló MVP-je:
Keith Benson (26 pont, 8 lepattanó, 5 blokk, 2 labdaszerzés, 1 gólpassz, 36 index pont – Tsmoki-Minszk)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 31 Sharaud Curry (KTP Kotka)
Lepattanó: 14 Gregory Jenkins (Rakvere Tarvas)
Gólpassz: 9 Ernest Bremer (Royal Hali Gaziantep)
Labdaszerzés: 5 Rares Mandache (Gaz Metan Medias)
Blokk: 5 Keith Benson (Tsmoki-Minszk)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus