EuroChallenge 6. forduló: Teljes a Top 16 mezőnye

Az EuroChallenge hatodik fordulójával véget ért az alapszakasz. Hat hely volt még kiadó az utolsó kör előtt, négy esetben ki-ki meccs döntött, ezek után végül a Dijon, a Tartu, a Kotka és a Krka örülhetett. Lorenzo Williams, Vincent Simpson és Zvonko Buljan is jó játékkal vezette továbbjutásra csapatát. Az Okapi ismét hihetetlen módon, többek között egy 38 pontos szezoncsúcsnak köszönhetően bukott el. Keller Ákos a forduló legjobb dobásblokkolója, Brane Savic pedig a legtöbb gólpasszt adta. Íme a rendkívül eseménydús záróforduló részletei:

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

A-csoport
Port of Antwerp Giants (BEL, 4-2) – BC Rakvere Tarvas (EST, 1-5) 78-73
Annak tudatában lépett pályára a belga csapat, hogy a már biztos kieső Rakvere Tarvas legyőzésével mindenképpen továbbjut a legjobb 16-ba. A várakozásoknak megfelelően jól is kezdtek az antwerpeniek, a folytatás azonban nem ment ilyen gördülékenyen, szívósan küzdött az észt csapat. Megfordították a meccset a vendégek (53-59), a vége előtt 3 perccel pedig még mindig nem vezettek a hazaiak, 70 pontnál egyenlő volt az állás. Kevesebb mint egy perc alatt aztán 6-0-s szériát csinált az Antwerp, így ha nehezen is, de kiharcolta a sikert. Jó teljesítményekből nem volt hiány a meccsen, három masszív dupla-duplás teljesítmény is született. Az egyik oldalon Maxime De Zeeuw (16/6 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Jean-Marc Mwema (10/3 pont, 15 lepattanó), a másikon Gregory Jenkins (26 pont, 14 lepattanó) parádézott. Győzelmükkel, illetve a Dijon hollandiai sikerével nemcsak a továbbjutást, de a csoportelsőséget is kiharcolták a belgák.

SPM Shoeters Den Bosch (NED, 3-3) – JDA Dijon Basket (FRA, 4-2) 66-70
Ki-ki meccsen találkozott a Den Bosch és a Dijon, a képlet egyszerű volt, a győztes továbbjut a vesztes pedig kiesik. Ennek megfelelően roppant szoros, ideges meccset játszott egymással a két csapat, ahol végig csak pár pont volt a különbség. A hajrához közeledve egymásnak adták át a vezetést a csapatok, a végén pedig nüanszok döntöttek mindössze. Andre Harris (18/6 pont, 4 lepattanó, jobbra a képen) volt a mérleg nyelve, 9 pontot szerzett az utolsó percekben az amerikai, vezetésével a franciák jobb döntéseket hoztak ellenfelüknél, így ők lehetnek ott a folytatásban. Mindössze ennyin, néhány játékon múlt a hollandok EC szezonja, a Dijon pedig örülhet.
    
A csoport végeredménye:

  1. 1. Port of Antwerp Giants (4-2, a Dijon ellen: 2-0)
  2. 2. JDA Dijon Basket (4-2, az Antwerp ellen: 0-2)
  3. 3. SPM Shoeters Den Bosch (3-3)
  4. 4. BC Rakvere Tarvas (1-5)


B-csoport
Krasznye Krilja Szamara (RUS, 4-2) – Atomerőmű SE (1-5) 79-75
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

CSM Oradea (ROU, 3-3) – Royal Hali Gaziantep (TUR, 4-2) 73-71
Tét nélküli meccsen fogadta az Oradea a Gaziantep együttesét, a romániaiak már kiestek, a törökök pedig megnyerték csoportjukat. Ettől függetlenül presztízsből nagyot küzdöttek a felek, végül a nagyváradiak hősies győzelmet arattak. A meccs végig kiélezett volt, 13-szor mutatott döntetlent az eredményjelző, hét pontnál pedig egyszer sem volt nagyobb a különbség. A végén aztán 6-0-lal a -3-ból +3-at csinált a hazai csapat, jó büntetőzéssel pedig lezárta a meccset, így másodszor is legyőzte a törököket. Az Oradeából Daniel Dillon (16/6 pont, 5 lepattanó), a Gaziantepből pedig Oliver Sztevics (18 pont, 9 lepattanó) emelhető ki elsősorban.

A csoport végeredménye:

  1. 1. Royal Hali Gaziantep (4-2, a Krilja ellen: 2-0)
  2. 2. Krasznye Krilja Szamara (4-2, a Gaziantep ellen: 0-2)
  3. 3. CSM Oradea (3-3)
  4. 4. Atomerőmű SE (1-5)


C-csoport
Södertälje Kings (SWE, 3-3) – Tartu University Rock (EST, 4-2) 72-76
A C-csoportban is volt egy „a győztes mindent visz” típusú derbi, és a Den Bosch-Dijon mérkőzéshez hasonlóan ez is négy ponttal a vendégek javára dőlt el. Bekezdett a Tartu, 11-0-ra vezettek, ám nem sokkal később már a Södertälje kezében volt az előny. Hasonlóan zaklatott ütemben folytatódott a találkozó, hol egyik, hol másik csapatnak volt egy jó szériája. 65-60-as vendégvezetésnél aztán a svédek mindent megpróbáltak, ekkor azonban a remeklő Vilmantas Dilys (23/6 pont, 9 lepattanó) személyében a Tartunak mindenre volt válasza. Az észtek hatalmas bravúrt hajtottak végre, utolsó négy meccsüket megnyerték, amik között szerepel a Ventspils és a Södertälje elleni idegenbeli siker is, teljesen megérdemelten jutottak tehát tovább Vincent Simpsonék (12/9 pont, 5 lepattanó, 2 gólpassz), akik ráadásként még a csoportot is megnyerték.

BK Ventspils (LAT, 4-2) – BC Zepter Vienna (AUT, 1-5) 61-56
3-0-s rajtja után a harmadik esélyt már nem szórakozta el a Ventspils, bár igencsak nyögvenyelősre sikerült a lettek biztos 16-ba kerülésének kiharcolása. Remekül rajtolt a Vienna, kiesésük ellenére is igyekeztek megnehezíteni a favoritnak számító hazaiak dolgát. 13-22-es állásnál aztán robbantottak a lettek, 22-4-es rohanással fordították a maguk javára az állást. Innen már nem adták ki a vezetést a kezükből, de az osztrákok sem hagyták leszakítani magukat, 59-56-nál még egyszer utoljára ráijesztettük ellenfelükre. A győzelem azonban a Ventspilsé lett, ebben Lorenzo Williams (13/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, balra a képen) is nagy szerepet játszott, fontos szituációkban lépett elő az amerikai játékmester. A Tartu elleni rosszabb egymás elleni mérleg miatt azonban csak második lett a csoport legjobb csapata.

A csoport végeredménye:

  1. 1. Tartu University Rock (4-2, a Ventspils ellen: 1-1, a pontkülönbség +17)
  2. 2. BK Ventspils (4-2, a Tartu ellen: 1-1, a pontkülönbség -17)
  3. 3. Södertälje Kings (3-3)
  4. 4. BC Zepter Vienna (1-5)


D-csoport
BC Kijev (UKR, 2-4) – Inkognito Fashion Körmend BC (1-5) 102-64
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Triumph Ljuberci (RUS, 5-1) – CS Gaz Metan Medias (ROU, 4-2) 94-72
A Körmend csoportjának első helyéről döntött a Triumph és a Medgyes összecsapása. Az igazi csata azonban elmaradt, tükörsima győzelmet aratott az orosz csapat. 11-0-al nyitottak a házigazdák, ezzel meg is adták a meccs alaphangját, majd egy újabb, 8-0-s roham után félidőre eldöntötték a találkozót (47-30). A folytatásban is inkább csak nőtt, mint csökkent volna a különbség, a vége 22 lett közte. Kyle Landry (20/6 pont, 5 lepattanó) és Courdon Higgins (20/3 pont, 5 gólpassz, 10/8 mezőnyből) is nagyon jól játszott, csapatuk húzóemberei voltak.

A csoport végeredménye:

  1. 1. Triumph Ljuberci (5-1)
  2. 2. CS Gaz Metan Medias (4-2)
  3. 3. BC Kijev (2-4)
  4. 4. Inkognito Fashion Körmend BC (1-5)


E-csoport
GasTerra Flames Gröningen (NED, 2-4) – Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 4-2) 85-60
A KTP és az Okapi ellen is jobb volt az egymás elleni eredménye a Reggio Emiliának, így biztos csoportgyőztesként várták ezt a mindenki számára tét nélküli találkozót a taljánok. Ettől függetlenül nagyon nagy pofonba szaladt bele az olasz együttes, pedig egyáltalán nem így indult a meccs. 21-8-ra vezettek a vendégek, utána azonban valami teljesen megtört bennük. 12-2-es szériát produkált a Gröningen a második negyedben, ettől pedig vérszemet kaptak a hollandok. Az utolsó negyedben 22-5 arányban valósággal megsemmisítették ellenfelüket a házigazdák, köszönhetően többek között Jeffrey Robinson (20/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) kitűnő játékának. A sokszor peches Gröningen így legalább szépen búcsúzott a sorozattól.

Okapi Aalstar (BEL, 3-3) – KTP Basket Kotka (FIN, 3-3) 87-90
A záró kör kétségkívül legérdekesebb eredményét hozta az Okapi-Kotka ütközet. Azt már megszokhattuk, hogy a belgák a legkülönbözőbb módokon tudnak szerencsétlenül kijönni az eseményekből, de ez a mostani helyzet még számukra is megdöbbentő lehet. A finneknek legalább három ponttal kellett nyerniük, hogy az egymás elleni eredmény miatt esélyük legyen továbbjutni, és éppen ennyi lett a különbség. Mindenben azonosan álltak tehát a felek, a 3-3-as mérleg mellett a két egymás elleni meccs pontkülönbsége is egyenlő volt, így az döntött végül, hogy több pontot dobott idegenben a KTP (Finnországban 77-74-re nyert az Okapi). A belgák drámájához hozzátartozik még, hogy végig vezettek a mérkőzésen, majd az elképesztően játszó, szezoncsúcsot dobó Sharaud Curry (38/15 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 18/13 mezőnyből, jobbra a képen) vezérletével 20-6-os szériát repesztett a Kotka, ezzel megfordította a meccset. 87-90-nél még volt esélye az Okapinak, ám dupla helyett érthetetlen módon triplára és hosszabbításra mentek a hazaiak, azonban ezt is elhibázták, így le kellett nyelniük a keserű pirulát és megbarátkozhattak a kiesés gondolatával. 

A csoport végeredménye:

  1. 1. Grissin Bon Reggio Emilia (4-2)
  2. 2. KTP Basket Kotka (3-3, az Okapi ellen: 1-1, a pontkülönbség 0, idegenben dobott több ponttal)
  3. 3. Okapi Aalstar (3-3, a KTP ellen: 1-1, a pontkülönbség 0, idegenben dobott kevesebb ponttal)
  4. 4. GasTerra Flames Gröningen (2-4)


F-csoport
Fortress Jászberény (0-6) – Ural Jekatyerinburg (RUS, 5-1) 64-84
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Krka Novo Mesto (SLO, 4-2) – Tofas SC Bursa (TUR, 3-3) 71-61
Az utolsó forduló negyedik ki-ki meccse a Krka-Tofas ütközet volt, ám ez az összecsapás tartogatta a legkevesebb izgalmat. Dominálta a meccset a hazai gárda, az elejétől vezetve, magabiztos játékkal megérdemelten vívta a ki a 16-ba kerülést. A 20-9-es kezdés remek alapot adott a szlovénoknak, a Tofas mindössze egyszer, a félidő végi 10-0-s futás során tudott komolyan veszélyeztetni. Fordulás után aztán ismét kézbe vette a meccs irányítását a szlovén bajnok, a különbség újfent 10 pont fölé nőtt, ami már nem is csökkent számottevően a hátralévő időben. A korábbi válogatott, Európa topklubjaiban megforduló Sani Becirovic (12/3 pont, 4 gólpassz, balra a képen) nagyon jól mutatkozott be az EC-ben is a novo mestói közönségnek, de az ex-körmendi Zvonko Buljan (11/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) is nagyon jó volt. A törökök legjobbja a szintén szlovén Jure Balazic (17/12 pont, 6 lepattanó) volt.

A csoport végeredménye:

  1. 1. Ural Jekatyerinburg (5-1)
  2. 2. Krka Novo Mesto (4-2)
  3. 3. Tofas SC Bursa (3-3)
  4. 4. Fortress Jászberény (0-6)


G-csoport
ZZ Leiden (NED, 2-4) – Joensuun Kataja Basket (FIN, 2-4) 72-58
Abszolút tét nélküli meccset játszott a már egyaránt kiesett Leiden és Kataja. A finnek rosszabb egymás elleni eredményük miatt győzelmük esetén sem foghatták volna már be a Bakkent. Ez alaposan rá is nyomta a bélyegét teljesítményükre, botrányosan nyitották a meccset a vendégek, mindössze 3 (!!!) pontra voltak képesek az első negyedben. Ehhez képest a harmadik játékrészben összekapart 8 pont kifejezetten jónak számít, de azért ezt sem lehet kitenni az ablakba. Így hiába zárta sokkal jobban a meccset a Kataja, a vége sima vereség lett számukra. Joshua Duinker (25/3 pont, 12 lepattanó) számára nagyon jól alakult a mérkőzés, a holland center vezérletével szépen zárta szereplését a Leiden.

Cholet Basket (FRA, 5-1) – Bakken Bears Aarhus (DEN, 3-3) 84-67
A csoportelsőségért szállt harcba a Cholet és a Bakken, a dánoknak legalább 3 ponttal kellett volna nyerniük, hogy ne a házigazdáké legyen a jobb kiemelés. Erre azonban semmi esély nem volt, a franciák az első perctől az utolsóig kezükben tartották a mérkőzés irányítását és biztosan nyertek. Sokat cseréltek a vendéglátók, de a pályán lévő aktuális ötös ha előnyt kialakítani nem is, de reagálni mindig tudott a dánok lépésére. Terrell Stoglin (17/9 pont, 4 lepattanó) lett a mezőny legeredményesebbje végül.

A csoport végeredménye:

  1. 1. Cholet Basket (5-1)
  2. 2. Bakken Bears Aarhus (3-3)
  3. 3. Joensuun Kataja Basket (2-4)
  4. 4. ZZ Leiden (2-4)


H-csoport
Szolnoki Olaj KK (4-2) – Cmoki-Minszk (BLR, 4-2) 69-68
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

BC Targu Mures (ROU, 3-3) – Rilski Sportist Szamokov (BUL, 1-5) 92-85
A Szolnok és a Minszk továbbkerülésével egy valódi téttel már nem bíró edzőmeccset játszott egymással a Marosvásárhely és a Rilski. Több ilyen jellegű meccsel ellentétben viszont ebből egy remek összecsapás sült ki, melyből a kilátogató mintegy 1800 néző profitált leginkább. Pontgazdag meccset vívtak a csapatok, nem sokat törődtek a védekezéssel, végül a házigazdáké lett a siker. Remek egyéni teljesítmények sora fedezhető fel a statisztikában, hatan is 20 pont fölé vagy annak közvetlen közelébe jutottak. Az egyik oldalon Goran Martinics (24/6 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó), a másikon pedig Sean Barnette (24-3 pont, 18 lepattanó, 4 gólpassz) vitte a prímet extra performanszával. Barnette volt a számok alapján hajszállal a legjobban teljesítő játékos a fordulóban (38 index pont), ám a forduló MVP-je mégis a Kotkát elképesztő bravúrhoz segítő Sharaud Curry (37 index pont) lett.

A csoport végeredménye:

  1. 1. Cmoki-Minszk (4-2, a Szolnok ellen: 1-1. a pontkülönbség +7) 
  2. 2. Szolnoki Olaj KK (4-2, a Minszk ellen: 1-1, a pontkülönbség -7)
  3. 3. BC Targu Mures (3-3)
  4. 4. Rilski Sportist Szamokov (1-5)


A forduló MVP-je:
Sharaud Curry (38/15 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 38 index pont – KTP Kotka)

 

A forduló válogatottja:

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 38 Sharaud Curry (KTP Kotka)
Lepattanó: 18Sean Barnette (Rilski Sportist)
Gólpassz: 9 Brane Savic (Jászberény), Whit Holcomb Faye (ZZ Leiden), Frank Turner (Antwerp Giants)
Labdaszerzés: 4 Goran Martinics (BC Mures), Mykal Riley (JDA Dijon), Brian Greene (Joensuun Kataja)
Blokk: 6 Keller Ákos (Szolnoki Olaj)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus