EuroChallenge negyeddöntő, 1. mérkőzések: Csak a Triumph nyert idegenben

Az EuroChallenge sorozat két győzelemig tartó negyeddöntőinek első összecsapásait rendezték kedden. A Szolnoknak nem sikerült az idegenbeli bravúr, ellentétben a Triumph-fal, az oroszok csütörtökön már tovább is juthatnak hazai pályán. A Gaziantep 21 pontos hátrányból nyert, a Reggio Emilia pedig meglepően könnyedén múlta felül a címvédőt. Jöjjenek a részletek!

Az EuroChallenge negyeddöntői során a csapatok két győzelemig tartó playoff csatát vívnak egymással, ahol a korábbi csoportgyőztesek élvezik a pályaelőnyt. A második mérkőzéseket két nappal később, csütörtökön rendezik.
 
(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Negyeddöntő, első mérkőzések
Tartu Rock University (EST) – Szolnoki Olaj KK 87-83
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

A párharc állása: 1-0 a Tartu Rock javára.

Grissin Bon Reggio Emilia (ITA) – Krasznye Krilja Szamara (RUS) 75-63
A negyeddöntők közül a legszorosabb párharcnak talán a Reggio Emilia és a címvédő Krasznye Krilja összecsapását vártuk volna. Ez azonban az első meccsen legalábbis nem így történt, és egy meglehetősen egyoldalú összecsapáson tudott diadalmaskodni az itáliai gárda. Az első nagy széria a második negyed elejéhez köthető, ekkor 14-2-es futásuknak köszönhetően nagyon elléptek a hazaiak, 32-18-ra vezettek, ezzel pedig megalapozták a jó folytatást is. Kezükben tartották a meccset a taljánok, viszont közelebb sikerült lopózniuk az oroszoknak, majd jó kinti dobásaiknak hála 56 pontnál, 5 perccel a vége előtt ki is egyenlítettek. Ekkor azonban ismét begyújtották a rakétákat a Reggio Emilia játékosai, szinte hibátlan dobóteljesítménnyel 19 pontot szereztek ebben a rövid periódusban, és meglepően könnyedén zárták le a találkozót. A Kriljának sokat kell javulnia a csütörtöki visszavágón, ha egy hét múlva vissza akarnak még jönni Olaszországba egy mindent eldöntő meccsre. A forduló MVP-je, Andrea Cinciarini (19/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó, balra a képen) ismét csapata vezére volt, az ominózus meccsvégi 19 pontból 14-et ő szerzett, a veterán Rimantas Kaukenas-szal (14/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) karöltve szétzilálták ellenfelüket. A Krilja legjobbja Michal Ignerski (15/6 pont, 7 lepattanó) volt.

A párharc állása: 1-0 a Reggio Emilia javára.

Royal Hali Gaziantep (TUR) – Cmoki-Minszk (BLR) 59-58
Hatalmas fordítást mutatott be a Gaziantep a Minszk ellen, egészen elképesztő, 21 pontos hátrányt sikerült ledolgozniuk a törököknek, akik mindössze 16 másodpercig vezettek a mérkőzés folyamán, viszont így is megvédték hazai pályájukat. Nagyon bekezdtek a beloruszok, a mérkőzés első hét pontját ők szerezték, de a folytatás is nagyon jól sikerült nekik, 18-7-re vezettek a negyed végéhez közeledve. Továbbra is sültek a vendég kezek, egy 16-3-as rohanást tudtak összehozni, ennek a végén alakult ki a már említett 21 pontos különbség (13-34). Félidő előtt aztán végre mutatott életjelet a Gaziantep is, beesett néhány triplájuk, ezzel elkezdték a felzárkózást, amit tovább folytattak fordulás után. Egy 10-0-s sorozattal ismét egyszámjegyű lett a különbség (45-37), majd egy hasonló mértékű, ezúttal 9-0-s széria után már ott lihegett ellenfele nyakán a Gaziantep 2:20-szal a vége előtt (50-52). Következhetett tehát a drámai véghajrá, ahol a kiválóan irányító Baris Ermis (13/6 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, jobbra a képen) triplájával a meccsen először vezettek a törökök (58-56). Tyrone Brazelton egyenlített ki egy duplával, 4 másodperccel a vége előtt pedig a szintén remek Domen Lorbeket (15/6 pont) csak faulttal lehetett megállítani, aki az első büntetőjét értékesítette is, a másodikat kihagyta, így nem maradt már idő válaszra, nyert a Gaziantep. A felsoroltakon túl kiemelendő még Oliver Sztevics (8 pont, 16 lepattanó, ebből 8 támadó) palánk alatti dominanciája, míg a Minszkben a legjobb játékos, Keith Benson hiányában Branko Mirkovics (19/15 pont, 3 gólpassz) volt az egyetlen fecske.
    
A párharc állása: 1-0 a Gaziantep javára.

Ural Jekatyerinburg (RUS) – Triumph Ljuberci (RUS) 72-80
Ugyan leadta első félidei nagy előnyét a Triumph a Jekatyerinburg ellen, de amikor nagyon kellett meg tudtak újulni a vendégek, így egyedüliként el tudták venni a pályaelőnyt honfitársaiktól. Az Ural kezdett sokkal erőteljesebben (14-6), de a két évvel ezelőtti bronzérmes ekkor egy villámgyors, 13-0-s attakkal fordította a maga javára az állást. Nagy lendületbe került ezzel a vendégcsapat, akik remek védekezésüknek köszönhetően sokszor megoldhatatlan feladat elé állították a Jekatyerinburgot, és nem sokkal a félidő előtt már 38-25-re vezettek, ezzel kialakult a meccsen a legnagyobb különbség. Fordulás után aztán megelégelte a mérkőzés egyoldalúságát és saját kezébe vette csapata sorsát a hazaiak kiválósága, Lance Harris (27/15 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz), nagyrészt neki köszönhető, hogy a Jekatyerinburg 51-50-nél átvette a vezetést egy 8-0-s futás után. Ekkor aztán sikerült elállítaniuk a vérzést a moszkvaiaknak, a szoros harmadik negyed után a negyedikben már ismét átvették az irányítást és magabiztosan zárták le a mérkőzést, így csütörtökön jó eséllyel kivívhatják a Final Fourba jutást. Öten is kétszámjegyű pontot szereztek a Triumph-ban, Jeremy Chappell (16/6 pont, 5 lepattanó, 5 labdaszerzés, 3 gólpassz, balra a képen) kiemelkedő volt közülük, de Jevgenyij Voronov (13 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Carl Landry (13/12 pont, 7 lepattanó) is nagyon hasznos volt.

A párharc állása: 1-0 a Triumph Ljuberci javára.

 

A forduló MVP-je: Andrea Cinciarini (19/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó, 2 labdaszerzés, 25 index pont - Reggio Emilia)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 27 Lance Harris (Ural Jekatyerinburg)
Lepattanó: 16 Oliver Sztevics (Gaziantep)
Gólpassz: 8Vincent Simpson (Tartu Rock)
Labdaszerzés: 5Jeremy Chappell (Triumph Ljuberci)
Blokk: 3Ojars Silins (Reggio Emilia)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus