EuroChallenge negyeddöntő, 2. mérkőzések: Csak a Szolnok játszik kedden

Az EuroChallenge sorozat két győzelemig tartó negyeddöntőiben meglepetésre három párharc is véget ért csütörtökön, így csak a Szolnok és a Tartu Rock játszik mindent eldöntő harmadik mérkőzést egymással. A Triumph Ljuberci iskolajátékkal üzent riválisainak, a Krasznye Krilja-Reggio Emilia és a Minszk-Gaziantep mérkőzések viszont csak nem mindennapi, drámai küzdelemben dőltek el. Íme a részletek:

Az EuroChallenge negyeddöntői során a csapatok két győzelemig tartó playoff csatát vívnak egymással, ahol a korábbi csoportgyőztesek élvezik a pályaelőnyt. Három csapat is továbbjutott tehát, a Szolnokra pedig mindent eldöntő harmadik mérkőzés vár, amit kedden rendeznek majd Tartuban.
 
(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Negyeddöntő, első mérkőzések
Szolnoki Olaj KK – Tartu Rock University (EST) 80-73
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

A párharc állása: 1-1.

Krasznye Krilja Szamara (RUS) – Grissin Bon Reggio Emilia (ITA) 71-73
Győzelmi kényszerben lépett pályára a címvédő Krasznye Krilja hazai pályán a Reggio Emilia ellen az első, simán elveszített mérkőzés után. Ezúttal az izgalom a tetőfokára hágott, drámai küzdelemben dőlt el a mérkőzés, és kisebb meglepetésre az itáliaiak söpréssel zárták rövidre a párharcot. Egészen szoros volt a mérkőzés, ha 4-5 ponttal meglógott valamelyik csapat az már hatalmas előnynek számított. A harmadik negyedben aztán 53-43-ra húzott el a Reggio Emilia, de válaszul egy 14-4-es rohammal rövid időn belül már egyenlítettek is a szamaraiak. Bő öt perccel a cége előtt, 62-63-as állás után aztán az izgalmak tovább fokozódtak, ekkor duplára dupla volt a válasz, egyetlen pont volt a különbség valamelyik fél javára a meccs legvégéig. 12 másodperccel a vége előtt azonban éppen az addig fantasztikusan játszó Demetris Nichols (20/6 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 15/9 mezőnyből) adta el a labdát, az olaszok legjobbja, Rimantas Kaukenas (22/12 pont, 12/7 mezőnyből, 5/4 tripla, jobbra a képen) viszont nem hibázott, értékesítette mindkét büntetőjét. Izgalmak azonban még ezután is maradtak, Michal Ignerski (13 pont, 6 lepattanó) is büntetőzhetett, az első jó volt, a másodikat pedig szándékosan kihagyta, visszaszedte a saját lepattanóját, ám az egyenlítésért elengedett dobását az utolsó másodpercben a szintén kiváló James White (15 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 11/7 dupla) blokkolta, ezzel biztosítva csapatának a győzelmet. A címvédő tehát kiesett, a Reggio Emilia pedig készülhet a Final Fourra, ahol az elődöntőben a Gazianteppel csatázik majd.

A párharc végeredménye: 2-0 a Reggio Emilia javára.

Cmoki-Minszk (BLR) – Royal Hali Gaziantep (TUR) 67-68
A Krilja-Reggio Emilia összecsapáshoz kísértetiesen hasonlított a Minszk és a Gaziantep mérkőzésének forgatókönyve és végeredménye is. Ez a mérkőzés sem volt kevésbé drámai és izgalmas, időn túli büntetőkkel tett pontot a meccs és ezzel a párharc végére a török gárda. A Gaziantep nyugodtan játszhatott ezen a meccsen, ám a tét nagysága azért így is érződött a feleken, így inkább a jó védekezés, mintsem a gördülékeny támadójáték dominált ezúttal. A csapatok itt is kéz a kézben érkeztek el a végjátékhoz, többnyire a Gaziantep vezetett ugyan, de nagyon közel tartotta magát az ismét legjobbja, Keith Benson nélkül pályára lépő Minszk. 52-58-nál aztán ez a kép megváltozott, egy 9-0-s futással átvette a vezetést a belorusz gárda, 3 perccel a vége előtt 61-58 volt az állás. Innentől már a törököknek kellett kapaszkodniuk, a vezetést csak 20 másodperccel a vége előtt tudták visszavenni, Ernest Bremer (16/9 pont) 2+1-es játéka után 66-65-re, egyetlen ponttal vezettek. Az ellentámadást nagyszerűen kivédekezték a vendégek, Branko Mirkovics (14/3 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) elrontott triplája után, 3 másodperccel a vége előtt azonban Demonte Harper (13/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) visszatette és értékesítette a támadólepattanót. A mérkőzésnek azonban még nem volt vége, egy remekül felrajzolt figura végén a forduló MVP-jét és egyben a meccs legjobbját, Dejan Borovnjakot (22 pont, 12 lepattanó, 12/9 mezőnyből) faultolták, akinek a keze nem remegett meg és két időn túli büntetővel a négyesdöntőbe dobta csapatát.
    
A párharc végeredménye: 2-0 a Gaziantep javára.

Triumph Ljuberci (RUS) – Ural Jekatyerinburg (RUS) 110-67
Az idegenből elhozott pályaelőnyt követően a második meccsen kivégezte a Triumph a Jekatyerinburgot, ezzel üzenetet küldve a többi csapatnak. Elsősorban a Szolnoknak és a Tartunak, hiszen ennek a párharcnak a győztese találkozik majd az oroszokkal. Nagyon bekezdett a Triumph, 11-2-vel nyitották a meccset, jelezve, hogy ma itt csak egy csapat nyerhet. A félidő előtt 39-35-re ugyan felzárkózott még az Ural, de egy 8-0-s moszkvai hajrá után 52-39 volt az állás a nagyszünetben. Az igazi henger azonban csak fordulás után jött, 35-15-re lépték le a hazaiak ellenfelüket ebben a tízpercben, amiben benne volt egy újabb, ezúttal 13-0-s roham is. Minden eldőlt tehát, a Triumph elképesztő pontossággal célzott, a mérkőzésen 67 mezőnykísérletükből 41 célba ért (61%). Az 50%-os triplamutatón Courdon Higgins (32/18 pont, 7/6 tripla, jobbra a képen) emelt elsősorban, az amerikai újabb fantasztikus produkcióval örvendeztette meg a szurkolókat. Mellette Kyle Landry (16/3 pont, 4 lepattanó) volt még kiemelkedő, míg a Jekatyerinburgban Aaron McGhee (18/6 pont, 4 lepattanó) volt a legjobb.

A párharc végeredménye: 2-0 a Triumph Ljuberci javára.


A forduló MVP-je:
Dejan Borovnjak (22 pont, 12 lepattanó, 1 gólpassz, 1 labdaszerzés, 1 blokk, 5 kiharcolt fault, 31 index pont – Gaziantep)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 32 Courdon Higgins (Triumph Ljuberci)
Lepattanó: 14 Lóránt Péter (Szolnoki Olaj)
Gólpassz: 9Aaron Miles (Kraszny Krilja)
Labdaszerzés: 3Sztrahinja Milosevics (Szolnoki Olaj), Demetris Nichols (Kraszny eKrilja), Troy Bell (Reggio Emilia)
Blokk: 4Ojars Silins (Reggio Emilia)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus