EuroChallenge Top 16, 1. forduló: Ismét hazai vereséggel kezdett a címvédő

A héten a harmadik számú európai kupasorozat, az EuroChallenge második szakaszában is megkezdődtek a küzdelmek. A legnagyobb meglepetést kétségkívül Vincent Simpson csapata, a Tartu Rock produkálta, akik a tavalyi bajnok Krasznye Krilját győzték le idegenben. A legtöbb mérkőzés sima véget ért, viszont nem mindenhol az esélyesebbnek tartott csapat győzött.  Lássuk, mik voltak az első forduló legérdekesebb történései!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport
Krasznye Krilja Szamara (RUS, 0-1) – Tartu University Rock (EST, 1-0) 74-75 h.u.
Hatalmas fordítást és bravúrt mutatott be a címvédő otthonában a Tartu Rock csapata, ezzel igazán emlékezetessé tette a Top 16-os kör nyitó fordulóját. Sokáig úgy tűnt, hogy papírforma szerint alakul a mérkőzés és ezzel együtt a végjáték is. Talán túlságosan is megnyugodott ettől a Krilja, a vendégek viszont nem adták fel. A harmadik negyed közepén 16 ponttal, de a negyedik etap előtt is még 55-47-re vezettek az oroszok, a rendes játékidő végén viszont még így is a fantasztikusan játszó Aaron Milesnak (24 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés, 3 lepattanó, 1 blokk, 15/10 mezőnyből) kellett kiegyenlítenie. A hosszabbításban már másfél perccel a vége előtt kialakult a végeredmény, elrontott dobások és drámai pillanatok után az észtek örülhettek végül. Csapatként egészen remekül funkcionált a Tartu, Janar Talts (10/6 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Vilmantas Dilys (13/3 pont, 13 lepattanó) pedig egészen sokat tettek hozzá az idegenbeli sikerhez, mely könnyen lehet, hogy mindkét csapat számára döntő fontosságú lesz a továbbjutásért vívott harcban. A szamaraiak az alapszakasz után ezt a kört is vereséggel nyitották, akkor a Gaziantep nyert szintén hosszabbításban Oroszországban.

Port of Antwerp Giants (BEL, 1-0) – CS Gaz Metan Medias (ROU, 0-1) 97-79
Nagyon egyoldalú meccsen érvényesítette a papírformát az antwerpeni csapat, akik az elejétől a végéig vezetve könnyedén győzték le a Medgyest. Mindenben jobbak voltak a belgák, főleg a triplákat dobták kiválóan (26/14, 54% - 20/5, 25%), ezzel végképp megsemmisítve ellenfelüket. Öt játékosuk is kétszámjegyű pontot termelt, a legeredményesebb a kispadról beszálló Benjamin Simons (18/12 pont) lett közülük, de Barry Stewart (15/9 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) is nagyon jól játszott, ahogy szinte az egész hazai csapatot ki lehetne emelni. A túloldalon Kyle Shiloh (15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) hozott egészen kiváló, sokoldalú teljesítményt.

A következő forduló programja:
Tartu University Rock - Port of Antwerp Giants
CS Gaz Metan Medias - Krasznye Krilja Szamara 


J-csoport
Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 1-0) – Szolnoki Olaj KK (0-1) 90-68
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Krka Novo Mesto (SLO, 1-0) – Cholet Basket (FRA, 0-1) 80-63
A Szolnok csoportjának másik meccse is hasonlóan simán alakult, mint az Olaj találkozója. Pedig nem kezdett rosszul a Cholet, tartotta a lépést a novo mestoi házigazdákkal. A második és a harmadik negyedet azonban egy hatalmas rohammal hidalta át a Krka, 33-5-ös szakaszt produkálva 18-22-ről 51-27-re alakította az állást, ezzel eldőlt a találkozó, a hátralévő idő formalitássá vált. A szlovénok ásza, Edo Muric (14/6 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó, jobbra a képen) ismét csapata egyik, ha nem a legjobbja volt. Tízen is tíz perc felett játszhattak, így a terhek is eloszlottak a Krka játékosai közt. Terrell Stoglin (17/9 pont) lett a Cholet legeredményesebbje.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj KK - Krka Novo Mesto
Cholet Basket - Grissin Bon Reggio Emilia


K-csoport
Royal Hali Gaziantep (TUR, 1-0) – BK Ventspils (LAT, 0-1) 72-61
A szezon elején még meglepetés lett volna ez a végeredmény, az alapszakaszban viszont megmutatta mindkét csapat, hogy bármire képes. A Gaziantep például oda-vissza legyőzte a Krasznye Krilját, a Ventspils viszont éppen negatív értelemben okozott szenzációt, nagy leolvadásokra voltak képesek a lettek. Ezúttal erre „nem volt szükség”, a törökök biztosan intézték el őket. Már az elején elléptek a házigazdák (11-2), akiknek a folytatásban bottal üthette a Ventspils a nyomát. A második félidő elején 33-32-re még felzárkóztak a vendégek, tovább azonban nem volt számukra, a Gaziantep ismét ellépett és magabiztosan zárta le a meccset. Dejan Borovnjak (17 pont, 12 lepattanó, 17/2 mezőnyből, balra a képen) a festékben, Baris Ermis (8 pont, 10 gólpassz) pedig a szervezésben volt roppant hatékony. A vendégek legjobbja Sandis Valters (15/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) volt.

JDA Dijon Basket (FRA, 0-1) – Triumph Ljuberci (RUS, 1-0) 66-68
A végletekig kiélezett csatát vívott egymással a Dijon és a Triumph, melynek a végén a rutin és a klasszis döntött a vendégek javára. A meccsen szinte végig előnyben játszottak az oroszok, már az elején 10 pontos fórt alakítottak ki maguknak (18-28). A negyedik negyedre azonban elfogyott a vendégelőny, 56-55-nél átvették a vezetést a gallok. Innentől kezdve felváltva estek a kosarak, egylabdás meccs alakult. A mérkőzés utolsó három pontját végül a szenzációs képességekkel megáldott, ezúttal is remeklő Courdon Higgins (22/3 pont, 5 gólpassz, jobbra a képen) szerezte, ezzel 68-66-ra nyert a Triumph. 

A következő forduló programja:
BK Ventspils - JDA Dijon Basket
Triumph Ljuberci - Royal Hali Gaziantep


L-csoport
Ural Jekatyerinburg (RUS, 1-0) – Bakken Bears Aarhus (DEN, 0-1) 85-71
A Jekatyerinburg végül magabiztosan nyert, egy nagyon nehezen induló mérkőzésen alakult ki végül sima végeredmény számukra. Bekezdtek az oroszok, ám 10-4 után a Bakken is rákapcsolt és 18-5-ös szériával fordított. A félidő végére aztán már kiegyenlítettebb lett a játék, ez pedig a nagyszünet után is sokáig így volt még. Az utolsó negyedben aztán sebességet váltott a Jekatyerinburg, akik feljavuló védekezéssel 19-8-ra hozták ezt a játékrészt és könnyedén zárták le az egyébként kiegyensúlyozott mérkőzést. Aaron McGhee (15 pont, 10 lepattanó) és Lance Harris (17/3 pont, 6 lepattanó) voltak az Ural legjobbjai, míg a túloldalon Nicolai Iversen (14/6 pont, 6 lepattanó) emelkedett ki.

KTP Basket Kotka (FIN, 0-1) – Cmoki-Minszk (BLR, 1-0) 64-100
Kisebb meglepetésre a Minszk aratta a forduló legnagyobb arányú győzelmét, ráadásul a beloruszok idegenben ütötték ki a Kotkát. Pedig a mérkőzés elején aligha gondolhatták a hazai szimpatizánsok, hogy ez lesz a vége, hiszen nagyon jól kezdtek a finnek, az első játékrészben végig vezettek (23-17). A folytatásban aztán megtalálta a ritmust a vendégcsapat, akik a palánk alatt hatalmas fölényben voltak, 45-27-re nyerték meg a lepattanócsatát. Beindult a fehérorosz henger, a harmadik negyedbeli 19-5-ös széria eldöntötte a meccset. Teljesen összeesett a Kotka, így a végére szakadéknyi különbség alakult ki a csapatok között. Keith Benson (24 pont, 4 lepattanó, 13/9 mezőnyből) volt a legponterősebb ezen az estén, Parrish Petty (11 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 6 labdaszerzés, balra a képen) pedig elképesztően sokoldalú teljesítményt nyújtott, mindössze 24 percnyi játékideje alatt is közel állt a tripla-duplához, ezzel kiérdemelte a forduló MVP-je címet.

A következő forduló programja:
Cmoki-Minszk - Ural Jekatyerinburg
Bakken Bears Aarhus - KTP Basket Kotka


A forduló MVP-je:
Parrish Petty (11 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 6 labdaszerzés, 28 index pont – Cmoki-Minszk)


A forduló válogatottja:

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 24 Aaron Miles (Krasznye Krilja), Keith Benson (Cmoki-Minszk)
Lepattanó: 13 Vilmantas Dilys (Tartu Rock)
Gólpassz: 10 Anton Glazunov (Ural Jekatyerinburg), Baris Ermis (Gaziantep)
Labdaszerzés: 6 Parrish Petty (Cmoki-Minszk)
Blokk: 25 játékos

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus