EuroChallenge Top 16, 2. forduló: Oroszverő törökök

A héten a második fordulóval folytatódott az EuroChallenge küzdelemsorozata. A Gaziantep a címvédő és Lorenzo Williamsék után a Triumph életét is megkeserítette, robognak a rájátszás felé a törökök. Egészen rendkívüli, négy dupla-duplát felvonultató teljesítménnyel hatalmas fordítást vitt véghez a Jekatyerinburg, több esélyes pedig javította első fordulóbeli botlását. A szolnoki Milosevics a hét legjobb labdaszerzője és dobásblokkolója. Íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport
CS Gaz Metan Medias (ROU, 0-2) – Krasznye Krilja Szamara (RUS, 1-1) 77-80
Az első fordulót vereséggel nyitó két csapat, a Medgyes és a Krilja csatája nem volt olyan szoros, mint amit az eredmény sugall. Az első pár perc kiegyenlített, inkább csak tapogatózó játéka után nagyon megugrott a címvédő, az első negyed végén már 29-13-as vendégelőnyt mutatott az eredményjelző. Nem lassítottak a szamaraiak a folytatásban sem, 16-40-nél úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés. A hazaiak azonban nem törődtek bele nehéz helyzetükbe, 17-2-es rohammal zárkóztak a félidő előtt (33-42). Fordulás után még feljebb jött a Gaz Metan, egyetlen pont is volt a különbség (51-52), ám fordítaniuk nem sikerült, az oroszok meg tudtak újulni és lezárták a mérkőzést, az utolsó percek nem hordoztak izgalmakat. Az új szerzemény, a lengyel válogatott Michal Ignerski (25/15 pont, 8 lepattanó, 7/5 tripla, jobbra a képen) szenzációsan mutatkozott be, mellette Anton Ponkrasov (19/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 12/8 mezőnyből) játszott még nagyon jól a vendégeknél. Így Willie Kemp (26/12 pont, 6 gólpassz) és Szlavisza Bogavac (19/3 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) extra teljesítménye is hiábavaló volt.

Tartu University Rock (EST, 2-0) – Port of Antwerp Giants (BEL, 1-1) 82-74
Az I-csoportot győzelemmel nyitó két csapat a még előkelőbb pozíció kiharcolásáért csapott össze Tartuban. A házigazdák kezdtek jobban, 9-2-es szériájukkal 21-12-es vezetést szereztek. Nem késett azonban az Antwerpen válasza sem, egy 14-3-as szakasszal visszajöttek a meccsbe, félidőben pedig egál volt az állás. A második félidőben lemásolták ezt a forgatókönyvet a csapatok, 62-48 után is felzárkóztak a belgák (72-70). Az utolsó percekben aztán a Tartu két legjobbja elintézte a vendégeket, Vilmantas Dilys (20/6 pont, 7 lepattanó) egy hatalmas triplával, Augustas Peciukevicius (24/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) pedig zsinórban hat egységgel tett pontot a mérkőzés végére. Az óriások közül Ryan Pearson (21/3 pont, 4 lepattanó, 9/7 mezőnyből) játszott legjobban ezen az estén.

A következő forduló programja:
Tartu University Rock - CS Gaz Metan Medias 
Port of Antwerp Giants - Krasznye Krilja Szamara 


J-csoport
Szolnoki Olaj KK (1-1) – Krka Novo Mesto (SLO, 1-1) 65-48
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Cholet Basket (FRA, 1-1) – Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 1-1) 81-78
A lehető legizgalmasabban alakul eddig a Szolnok csoportja, hiszen a Cholet Reggio Emilia felett aratott győzelmével mind a négy csapat 1-1-es mérleggel áll a második kör után. Remek meccset játszott a két alakulat, fordulatosan, izgalmasan alakult a mérkőzés egésze. Hol az egyik, hol a másik csapat produkált egy pár perces remek periódust, de igazán jelentős előnyt egyikük sem tudott szerezni. A vége aztán a galloknak sikerült jobban, rendre ők jártak előrébb, ám a sokat látott, rutinos Rimantas Kaukenas (18/12 pont) többször is visszahozta a Reggio Emiliát (71-72). A csapatként erősebb, több lábon álló hazaiak azonban ismét tudtak váratlant húzni és megnyerték a meccset. A Choletben ezen a meccsen bemutatkozó Torey Thomas (22/15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 6/5 tripla, balra a képen) debütálása nem is sikerülhetett volna jobban, győzelemre vezette új csapatát. A túloldalon Kaukenas mellett James White (27/6 pont, 2 blokk) is szépen megszórta magát, kettejük ponterőssége azonban kevésnek bizonyult.

A következő forduló programja:
Cholet Basket - Szolnoki Olaj KK 
Grissin Bon Reggio Emilia - Krka Novo Mesto


K-csoport
BK Ventspils (LAT, 1-1) – JDA Dijon Basket (FRA, 0-2) 69-59
Nagyon simám, meggyőző játékkal javította ki első fordulóbeli botlását a Ventspils a Dijon legyőzésével. Tökéletesen járatták a labdát a Lorenzo Williams (14 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) irányította lettek, akik üres dobóhelyzetek sokaságát kialakítva 18-5-ös kezdéssel adták meg a mérkőzés alaphangját. Ebből a hátrányból nem is tudtak már kilábalni a franciák, akik 10 pont alá ugyan többször is bejöttek, ám fordítaniuk és igazán lőtávolságba kerülniük nem sikerült. A hat triplát elsüllyesztő veterán Sandis Valters (21/18 pont) mindig a legjobbkor talált be és verte vissza a felzárkózási kísérleteket, 57-41-nél végképp lezárult a mérkőzés. Mindkét csapatra kulcsmeccs vár a jövő héten hazai pályán ebben a nagyon nehéz csoportban, a Dijon egy esetleges vereséggel szinte biztos, hogy idejekorán búcsúzna.

Triumph Ljuberci (RUS, 1-1) – Royal Hali Gaziantep (TUR, 2-0) 74-78
Nagyon megy az orosz csapatok ellen a Gaziantepnek, a Krilja kétszeri legyőzése után a Triumphot is ugyanígy megtréfálnák a törökök, ehhez a moszkvaiak skalpja is megvan már idegenben. Nagy bravúr volt ez a vendégektől, akik 14-6-os vezetésük után meg tudták állítni a Triumph 18-2-es lehengerlő rohamát, és rövid időn belül nyílttá tették a meccset, egészen az utolsó percekig. 62-70-nél a hazaiak kihasználták a Gaziantep tétova támadásait és pillantok alatt kiegyenlítettek (70-70). Ekkor jött azonban a fantasztikus napot kifogó korábbi Fener-játékos, Baris Ermis (23 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó, 8/7 dupla, 10/9 büntető, jobbra a képen), aki higgadtságával megnyerte a meccset övéinek. Dejan Borovnjak (17 pont, 6 lepattanó, 7/6 mezőnyből) szintén nagyon jól játszott a vendégeknél, míg orosz oldalon Courdon Higgins (20/3 pont, 6 lepattanó) volt a legeredményesebb.

A következő forduló programja:
BK Ventspils - Triumph Ljuberci 
JDA Dijon Basket - Royal Hali Gaziantep


L-csoport
Cmoki-Minszk (BLR, 1-1) – Ural Jekatyerinburg (RUS, 2-0) 96-97 h.u.
Közönségszórakoztató, pontgazdag, és nem utolsósorban a végletekig kiélezett, hosszabbításban eldőlő találkozót játszott egymással a Minszk és a Jekatyerinburg. Nagyon bekezdtek a beloruszok, 14-2-es futásukkal 26-12-re léptek meg, de később 38-22 is volt az állás a javukra. A folytatásban aztán fokozatosan elkezdték ledolgozni hátrányukat a feljavuló vendégek, akik lépésről lépésre haladtak. Az őrült végjátékból aztán az Ural jött ki jobban, a rendes játékidőben még ki tudott egyenlíteni a hazai gárda, a hosszabbításban viszont már nem volt képes ugyanerre, így nyert és hatalmas lépést tett a rájátszás felé az orosz csapat. Hatalmas egyéni teljesítmények sorával találkozhatunk a statisztikát böngészve, szökőévenként esik meg, hogy egyazon csapatban négyen is dupla-duplát érjenek el. Ez a bravúr a végül győztes triplát szerző Dmitri Flisznek (23/9 pont, 13 lepattanó, 12/9 mezőnyből), Aaron McGhee-nek (23/6 pont, 10 lepattanó), Lance Harrisnek (21/9 pont, 10 lepattanó) és Anton Glazunovnak (13/3 pont, 10 gólpassz) sikerült vendégoldalon. A Minszk legjobbja Keith Benson (25 pont, 7 lepattanó) volt.

Bakken Bears Aarhus (DEN, 0-2) – KTP Basket Kotka (FIN, 1-1) 86-90
A forduló zárómérkőzése igazán látványosra sikeredett, ráadásul fordulatokban sem volt hiány a Bakken és a Kotka találkozóján. Nem mindennapi hajrával ugyanis 15 pontos hátrányt fordítottak meg a finnek, miután a hazaiak kontrollálták a mérkőzés nagy részét, 56-41-nél pedig kialakult a fent említett különbség. A nagy küzdő KTP azonban most sem adta fel, a negyedik negyedben 70 pontnál utolérte ellenfelét. Itt még nem volt vége a nagy feltámadásnak, az ismét kiváló Sharaud Curry (20/12 pont, 8 gólpassz) egymás után dobott tripláival 81-76-ra már a finnek vezettek, amit nem is adtak már ki a kezükből. Nagy győzelmet aratott a Kotka, amivel ellensúlyozta a Minszk elleni hazai vereségét, a Bakken pedig nehéz helyzetből várhatja a folytatást.

A következő forduló programja:
Bakken Bears Aarhus - Cmoki-Minszk 
KTP Basket Kotka - Ural Jekatyerinburg


A forduló MVP-je:
Aaron McGhee, Dmitri Flisz (mindkettő Ural Jekatyerinburg) és Baris Ermis (Gaziantep) megosztva, 30-30 index ponttal


A forduló válogatottja:

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 27 James White (Reggio Emilia)
Lepattanó: 13 Dmitri Flisz (Ural Jekatyerinburg)
Gólpassz: 10 Anton Glazunov (Ural Jekatyerinburg), Baris Ermis (Gaziantep)
Labdaszerzés: 4 Sztrahinja Milosevics (Szolnoki Olaj), Mykal Riley (JDA Dijon), Baris Ermis (Gaziantep)
Blokk: 3 Sztrahinja Milosevics (Szolnoki Olaj)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus