EuroChallenge Top 16, 3. forduló: Nem szakadt meg a két nagy sorozat

Az EuroChallenge eheti, harmadik fordulójában tovább folytatódott két veretlenségi sorozat is. Előzetesen egyik csapattól sem számíthattunk hasonló kellemes meglepetésre, ám Vincent Simpsonék, az észt Tartu Rock, illetve az orosz Jekatyerinburg is nagyszerű menetelést produkál hét illetve nyolc zsinórban aratott győzelemmel. Justin Holiday a hét csapatában. Íme a forduló összefoglalója:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport
Tartu University Rock (EST, 3-0) – CS Gaz Metan Medias (ROU, 0-3) 97-67
Ismét nyert a Tartu, ezzel immár hetes győzelmi sorozatnál tartanak az észtek, miután a 0-2-es alapszakasz kezdésük óta mindegyik meccsüket megnyerték. Ezúttal ráadásul kiütéses sikert arattak a Medgyes ellen, pedig a mérkőzésben sokáig nem volt benne a nagy különbség. Félidőben még csak 42-40-re vezettek a házigazdák, de fordulás után 11-2-vel kezdtek, majd 10 megválaszolatlan ponttal fejezték be a meccset, így végül kerek 30 lett közte. A hazaiak talán legjobb játékosát, Vilmantas Dilyst sikerült nulla ponton tartaniuk a romániaiaknak, ám Tanel Kurbasszal (24/12 pont, 3 gólpassz, 2 blokk, jobbra a képen) és a mezőny legjobbjával, Janar Taltsszal (20/9 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) nem tudtak mit kezdeni. A másik oldalon Radomir Marojevics (19 pont, 10 lepattanó) játszott a legjobban ezen az estén, hiába, hiszen a kiesés szélére sodródott csapata.

Port of Antwerp Giants (BEL, 1-2) – Krasznye Krilja Szamara (RUS, 2-1) 71-75
A Tartu elleni, első fordulóbeli váratlan veresége után két szűk idegenbeli győzelemmel menekül a továbbjutás felé a Krasznye Krilja, ezúttal Antwerpenben győztek a szamaraiak. Ez volt a belgák első hazai veresége, eddig mind a négy hazai meccsüket megnyerték a szezonban. 10-0-s kezdésükkel megadták az alaphangot a vendégek, öt percig nem tudtak pontot szerezni az óriások, nem sokkal később pedig már 5-19 állt az eredményjelzőn. 28-27-nél még átvette a vezetést ugyan az Antwerpen, ám ennél a fellángolásnál többre nem futotta tőlük, végül ha nem is sokkal, de biztosan nyert a címvédő. Ezerfejű szörny volt ezúttal az orosz csapat, a sok jó egyéni teljesítmény közül kiemelkedik Michal Ignerski (18/3 pont, 7 lepattanó), aki mindig akkor talált be, mikor legjobban fájt a hazaiaknak. A Giants játékosai közül Ryan Pearsons (17/3 pont, 9 lepattanó, 9/8 mezőnyből) volt a legjobb.

A következő forduló programja:
CS Gaz Metan Medias - Port of Antwerp Giants
Tartu University Rock - Krasznye Krilja Szamara 


J-csoport
Cholet Basket (FRA, 1-1) – Szolnoki Olaj KK (1-1) 
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 2-1) – Krka Novo Mesto (SLO, 1-2) 82-71
A Szolnok csoportjában eddig papírformának számítottak a hazai győzelmek, így a Reggio Emilia sem akart lemaradni és második félidei fölényét két pontra váltotta. Egyébként is roppant erősek hazai környezetben a taljánok, eddig mind az öt mérkőzésüket hozták saját közönségük előtt. Az elején még rájuk ijesztett a Krka, 17-5-ös vezetést szereztek a szlovénok. Félidőig azonban ezt a hátrányt eltüntették a házigazdák (39-38), majd a nagy küzdelmet felváltotta részükről a lendületes, jó játék, így végül magabiztosan diadalmaskodtak. A Reggio Emilia nyerőembere a forduló MVP-je is lett egyben, Andrea Cinciarini (27/6 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés, balra a képen) ellenállhatatlanul játszott, Rimantas Kaukenasszal (18/6 pont, 3 gólpassz, 4 labdaszerzés) karöltve kivégezte a novo mestoiakat.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj KK - Grissin Bon Reggio Emilia
Cholet Basket - Krka Novo Mesto


K-csoport
BK Ventspils (LAT, 1-2) – Triumph Ljuberci (RUS, 2-1) 66-71
Kijavította a múlt heti, hazai pályán elszenvedett vereségét a Triumph, ezzel a Lettországban aratott sikerrel pedig könnyen lehet, hogy a továbbjutást is idejekorán eldöntötte a moszkvai csapat, előnyük mindenesetre így nagyon nagy a Ventspilsszel szemben. 15 pontos előnyét (24-39) azonban kis híján leadta az orosz alakulat, a negyedik negyed elején már 57-55-re a házigazdák vezettek. Sőt, bő két perccel a lefújás előtt is lett előny, 64-62 állt az eredményjelzőn. A folytatásban aztán a hazai játékosok keze megremegett, nem úgy Kyle Landryé (18/3 pont, 9 lepattanó, jobbra a képen), aki 7 pontot szerzett a fennmaradó időben és megnyerte a meccset a Triumphnak. Landry mellett „természetesen” Courdon Higgins (18 pont, 3 gólpassz) is elévülhetetlen érdemeket szerzett a vendéggyőzelemből.

JDA Dijon Basket (FRA, 0-3) – Royal Hali Gaziantep (TUR, 3-0) 76-82
Folytatta remeklését a Gaziantep, a Ventspils és a Triumph legyőzése után a papíron legkönnyebb ellenfél, a Dijon sem jelentett nekik gondot. Persze nem adták könnyen magukat az utolsó szalmaszálat megragadni készülő gallok. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a csapatok 12-szer adták át egymásnak a vezetést és 11-szer álltak döntetlenre. 2 perccel a vége előtt aztán gyors hét pontot szereztek a törökök, ezzel 73-66-os vezetést szereztek, amit már nem is adtak ki a kezükből. Ebben a legnagyobb szerepe Baris Ermisnek (20/3 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt, akinek elképesztőn jól megy az idei EuroChallenge szezonban, a sorozat egyik legjobb játékosa az irányító.

A következő forduló programja:
BK Ventspils - Royal Hali Gaziantep 
Triumph Ljuberci - JDA Dijon Basket 


L-csoport
Bakken Bears Aarhus (DEN, 0-3) – Cmoki-Minszk (BLR, 2-1) 76-83
Kijavította a hazai, Jekatyerinburg elleni botlását a Minszk, a beloruszok másodszor is nyertek idegenben, ezúttal a Bakken ellen, akik lassan megbarátkozhatnak a kiesés gondolatával. 14-6-os dán előny után nagyon összekapták magukat a vendégek, a középső két negyedet meghúzva simám hozták a találkozót. Előbb egy 10-0-s, majd egy 10-2-es rohamnak köszönhetően léptek meg a fehéroroszok, 58-74-es állásnál úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés. Ez valójában így is volt, a meccsvégi 11 válasz nélkül szerzett pontjával kerülték el a nagy KO-t a medvék. Keith Bensonnal (25 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) a Bakken sem tudott mit kezdeni, újabb győzelem főszereplője volt az amerikai. A dánok legértékesebbje Brandon Penn (16/6 pont, 9 lepattanó) volt.

KTP Basket Kotka (FIN, 1-2) – Ural Jekatyerinburg (RUS, 3-0) 75-86
A Tartu győzelmi sorozatánál is van egy hosszabb élő sikerszéria, hiszen újabb idegenbeli diadalával a Jekatyerinburg már nyolc meccse veretlen. A Kotka kilenc ponttal is vezetett már a második negyedben, innen küzdötte vissza magát az Ural. A negyedik etapban aztán egy 11-0-s futással teljesen az irányításuk alá vonták a mérkőzést az oroszok (63-76). Egészen elképesztő, remek teljesítmények sora volt felfedezhető a mérkőzésen, így például a vendégek közül Aaron Mcghee (29/3 pont, 6 lepattanó) eredményességével, Lance Harris (11 pont, 21 lepattanó, 4 gólpassz, balra a képen) pedig 21 (!!) lepattanójával vétette magát észre. A finnektől Sharaud Curry (20/3 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 2 labdaszerzés) tripla-dupla közeli teljesítménye nem mindennapi extra.

A következő forduló programja:
Cmoki-Minszk - KTP Basket Kotka
Bakken Bears Aarhus - Ural Jekatyerinburg


A forduló MVP-je:
Andrea Cinciarini (27/6 ont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 2 labdaszerzés, 33 index pont – Reggio Emilia)


A forduló válogatottja: (Justin Holiday – 20/12 pont, 7 lepattanó, 2 labdaszerzés, 1 gólpassz, 10/7 mezőnybő, 27 index pont)

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 29 Aaron McGhee (Ural Jekatyerinburg)
Lepattanó: 21 Lance Harris (Ural Jekatyerinburg)
Gólpassz: 8 Andrea Cinciarini (Reggio Emilia), Sharaud Curry (KTP Kotka)
Labdaszerzés: 4 Rimantas Kaukenas (Reggio Emilia), Demonte Harper (Cmoki-Minszk)
Blokk: 4 Riccardo Cervi (Reggio Emilia), Dmitri Flisz (Ural Jekatyerinburg), Chris Owens (KTP Kotka)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus