EuroChallenge Top 16, 4. forduló: Tisztul a kép a csoportokban

Az EuroChallenge negyedik fordulója után kezdenek körvonalazódni az erőviszonyok a négy kvartettben. A Tartu Rock és a Gaziantep még veretlenek a második csoportkörben, mindketten biztos résztvevői lesznek a negyeddöntő küzdelmeinek, Vincent Simpsonék ráadásul sorozatban nyolc sikernél tartanak. Íme a forduló összefoglalója:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport
CS Gaz Metan Medias (ROU, 0-4) – Port of Antwerp Giants (BEL, 2-2) 79-81
A Medgyes és az Antwerpen számára is talán az utolsó szalmaszál megragadását jelentette egy esetleges győzelem. Végül a vendégeknek sikerült behúzniuk a mérkőzést, amivel nemcsak matematikai, hanem reális esélyük maradt a folytatást illetően, míg a Gaz Metan biztosan búcsúzni kényszerül. Pedig mindent megtettek a románok, 14 pontos hátrányból küzdötték vissza magukat a meccsbe. A harmadik negyed végi, 48-62-es állás után úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés, ám a házigazdák minden mindegy alapon indítottak egy nagy rohamot. 76-78-nál közelebb azonban nem jutottak, a belgák legjobbja, Ryan Pearson (23/3 pont, 7 lepattanó) bebiztosította csapata számára a győzelmet. A túloldalon Willie Kemp (20/3 pont, 11 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) nyújtott extrát.

Tartu University Rock (EST, 4-0) – Krasznye Krilja Szamara (RUS, 2-2) 84-73
Zsinórban nyolcadik sikerének köszönhetően a Tartu Rock biztosította helyét a negyeddöntőben, tette mindezt stílusosan, a címvédő Krasznye Krilja újbóli legyőzésével. Háromnegyednyi kiélezett küzdelem után az észtek megtalálták a győzelemhez szükséges extra sebességfokozatot, addig 16-szor adták át egymásnak a vezetést a csapatok és 7-szer álltak döntetlenre. Az utolsó játékrészt aztán 20-8-cal kezdte az idei EuroChallenge szezon meglepetéscsapata, ezzel a lehengerlő játékkal pedig eldöntötte a mérkőzést. A Tartu legjobb játékosa, Vilmantas Dylis (23/3 pont, 7 lepattanó, 11/9 mezőnyből, jobbra a képen) ezúttal is csapata vezére volt, a hajrábeli nagy rohamból is főszerepet vállalt, valamint kiérdemelte a forduló MVP-je címet is. Vincent Simpson (15/6 pont) szintén jó játékkal segítette csapatát. A szamaraiak közül Anton Ponkrasov (15/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) nyújtotta a legsokoldalúbb teljesítményt.

A következő forduló programja:
Krasznye Krilja Szamara - CS Gaz Metan Medias 
Port of Antwerp Giants - Tartu University Rock 


J-csoport
Szolnoki Olaj KK (3-1) – Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 2-2) 90-78
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Cholet Basket (FRA, 1-3) – Krka Novo Mesto (SLO, 2-2) 88-93 h.u.
Hatalmas meccset játszott egymással a Cholet és a Krka, amit a Szolnok páholyból élvezhetett. Talán jobb lett volna az Olajnak, ha a gallok nyerik ezt a mérkőzést, ám a Krka maximálisan rászolgált a győzelemre. A novo mestóiak 17 pontos hátrányból kapaszkodtak vissza, kiharcolták a hosszabbítást, majd a túlórában győzelmet is.     A harmadik negyedben egy 11-0-s rohamnak köszönhetően már 57-40-re vezetett a Cholet, nagyon sültek ekkor a dobások a franciáknak. A Krka azonban egyből tudott válaszolni és 10 pontra visszajönni, majd 12-2-es szériájukkal kiegyenlítetté tették a derbit. A hajrában az ex-körmendi Zvonko Buljan (13/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) utolsó másodperces triplájával mentette hosszabbításra a derbit, amit aztán már lendületből behúzott a friss szlovén kupagyőztes. A rutinos Sani Becirovic (21/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, balra a képen) igazi vezér volt, a kritikus pillanatokban átlendítette csapatát a holtpontokon. A franciáknál Lamayn Wilson (20/9 pont, 6 lepattanó) volt a legeredményesebb.

A következő forduló programja:
Krka Novo Mesto - Szolnoki Olaj KK 
Grissin Bon Reggio Emilia - Cholet Basket 


K-csoport
BK Ventspils (LAT, 1-3) – Royal Hali Gaziantep (TUR, 4-0) 46-71
A Gaziantep meglepően nagyarányú győzelmével továbbra is 100%-os a K-csoportban, ezzel a Tartu mellett másodikként már most biztos tagja a rájátszásnak. A védekezés volt a törökök számára a kulcs, áttörhetetlen falat képeztek a vendégjátékosok. A második negyedben tört meg a Ventspils, 24-10-re nyerte ezt a negyedet a Gaziantep. A mérkőzés legeredményesebbje, Ernest Bremer (14/9 pont 3 gólpassz, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés) mind a 14 pontját ebben a játékrészben szerezte, vezetésével egy szintén 14-0-s rohanást produkált csapata, 21-41-re alakult az állás. A folytatásban is csak nőtt a különbség, továbbra sem találták a ritmust Lorenzo Williamsék, akik mindössze 46 pontra voltak képesek saját pályájukon, így a kínos vereségen túl a kiesés szélére sodródtak.

Triumph Ljuberci (RUS, 3-1) – JDA Dijon Basket (FRA, 0-4) 72-69
A Gaziantep újabb sikerét, vagy ha úgy tetszik a Vetspils blamáját kihasználta a Triumph, győzelmükkel az oroszok is fél lábbal már a negyeddöntőben érezhetik magukat. Nem volt viszont könnyű menet a még nyeretlen Dijon elleni harc az oroszok számára, a franciák ezúttal nagyon összeszedetten kosárlabdáztak, méltó partnerei voltak a bombaerős kerettel rendelkező moszkvaiaknak. Pedig már 46-33-ra, majd 53-39-re is vezettek a vendéglátók, ám innen is volt visszaút a galloknak. A legvégén aztán a kiválóan játszó Jeremy Chappell (17/12 pont, 4 gólpassz, jobbra a képen) és Kyle Landry (17/3 pont) vették kezükbe a meccset, előbbi triplából, utóbbi pedig büntetőkből talált be kulcspillanatokban. A Dijon legjobbja Zacherie Moss (16 pont, 8 lepattanó) volt.

A következő forduló programja:
Royal Hali Gaziantep - Triumph Ljuberci
JDA Dijon Basket - BK Ventspils


L-csoport
Cmoki-Minszk (BLR, 3-1) – KTP Basket Kotka (FIN, 1-3) 104-73
Legázolta a Minszk a Kotkát, ezzel a beloruszok óriási lépést tettek a következő kör felé. Rögtön az első negyedben nekiestek riválisuknak a házigazdák, az első negyedben elképesztő dobóformát mutatva 38-15-re vezettek, már ekkor eldőlt a találkozó. A fehéroroszok a folytatásban is remekül céloztak, 71 mezőnykísérletükből 41 célba ért (58%). A lepattanók terén (41-21) szintén hatalmas fölényben volt a Minszk, így nem meglepő a 104 dobott pont és a végére kialakult különbség sem. Keith Benson (18 pont, 10 lepattanó, 12/9 mezőnyből) és Demonte Harper (20/9 pont, balra a képen) nagyszerűen játszottak, míg a finnek közül az EuroChallenge eddigi pontkirálya, Sharaud Curry (15 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) eredményessége mellett ismét sokoldalúságával tűnt ki.

Bakken Bears Aarhus (DEN, 1-3) – Ural Jekatyerinburg (RUS, 3-1) 92-84
A veretlen és a nyeretlen találkozóján a Bakken kisebb meglepetésre megszakította a Jekatyerinburg nyolcmeccses győzelmi szériáját. Ezzel a dánok még matematikailag versenyben maradtak, az Ural pedig nem érezheti még magát egyelőre a negyeddöntőben. A kiegyenlítetten induló találkozón félidőig fej-fej mellett haladtak a felek, a nagyszünet után viszont más felfogásban tértek vissza a parkettra a Medvék. Feljavult védekezésüknek és támadásuknak köszönhetően 25-10-re nyerték ezt a játékrészt, 9-0-s rohamuk után pedig már 68-52-re vezettek. Ez alapvetően el is döntötte a találkozót, az oroszok bár mindent megpróbáltak, de nem tudtak már kiegyenlíteni sem. A fiatal dán játékos, Thomas Laerke (21/3 pont, 6 lepattanó) főszerepet játszott csapata diadalában, Kenneth Barkerrel (22 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) karöltve megnyerték a meccset a Bakkennek. A Jekatyerinburgban Aaron McGhee (18/6 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Lance Harris (20/3 pont, 5 lepattanó) ismét jók voltak, nem rajtuk múlt az oroszok veresége.

A következő forduló programja:
KTP Basket Kotka - Bakken Bears Aarhus
Ural Jekatyerinburg - Cmoki-Minszk


A forduló MVP-je:
Vilmantas Dilys (23/3pont, 7 lepattanó, 1 gólpassz, 1 labdaszerzés, 1 blokk, 11/9 mezőnyből, 30 index pont – Tartu Rock)

 

A forduló válogatottja:

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 25 Troy Bell (Reggio Emilia)
Lepattanó: 10 Aaron McGhee (Ural Jekatyerinburg), Keith Benson (Cmoki-Minszk), Vladislav Solopa (Gaz Metan)
Gólpassz: 11 Willie Kemp (Gaz Metan)
Labdaszerzés: 5Frank Turner (Antwerp Giants)
Blokk: 2Keller Ákos (Szolnoki Olaj), Janar Talts (Tartu Rock)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus