EuroChallenge Top 16, 5. forduló: Már csak három hely kiadó a rájátszásban

Az EuroChallenge ötödik fordulója után a nyolc negyeddöntős helyből már öt elkelt, két csoportban pedig a pontos sorrend is ismert. A Szolnok kvartettjében viszont még semmi sem biztos, hárman pályáznak közel egyforma eséllyel a két továbbjutó pozícióra. Az elszálló Ventspilsen Lorenzo Williams dupla-duplája sem segített, megszakadt Vincent Simpsonék nyolcas győzelmi sorozata, ám ők így is csoportelsők lettek. Íme a forduló összefoglalója:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport
Krasznye Krilja Szamara (RUS, 3-2) – CS Gaz Metan Medias (ROU, 0-5) 78-60
Lassú kezdése után domináns játékkal hozta a kötelezően elvárt győzelmet a Krasznye Krilja a nyeretlen Gaz Metan ellen. Az első negyed derekán 20-13-ra vezettek a romániaiak, összeszedetten, jól kosárlabdáztak ekkor. A címvédő ennyi „előnyt adott” vendégeinek, a második negyedben nagyon magukra találtak, 18-2-es rohanással fordították a maguk javára a találkozót. Izgalmak a hátralévő játékidőben már nem adódtak, az oroszok biztonságos távolságban tartották magukat. Aaron Miles (6 pont, 13 gólpassz, 6 lepattanó, jobbra a képen) szezoncsúcsot jelentő 13 gólpasszt osztott ki, a Szamara első 11 mezőnykosarából 9-hez ő adta az asszisztot. Miles mellett Michal Ignerski (18/6 pont, 7 lepattanó, 5 labdaszerzés) és Filip Videnov (16/9 pont, 4 lepattanó) is kiválóan játszott, a Medgyesből pedig Szlavisa Bogavac (19/3 pont, 11 lepattanó) tűnt ki. A Krasznye Krilja a matematikát tekintve ezzel a győzelemmel igazából nincs előbbre, jövő héten mindenképpen le kell győznie egy ki-ki meccsen az Antwerpent a továbbjutáshoz.

Port of Antwerp Giants (BEL, 3-2) – Tartu University Rock (EST, 4-1) 64-59
Érdekesség, de mind az Antwerpen, mind pedig a Tartu Rock számára tökéletes eredmény született kettejük mérkőzésén az ötödik fordulóban. Az észtek ezzel az ötpontos vereséggel megőrizték jobb egymás elleni mérlegüket az Óriásokkal szemben, illetve a Krasznye Kriljánál is jobban állnak e tekintetben, így biztosan megnyerték az I-csoportot. A belgák pedig győzelmükkel még harcban vannak a továbbjutásért, így elég „csupán” egyetlen ponttal diadalmaskodniuk Szamarában a jövő héten. Nem könnyítette az Antwerpen helyzetét, hogy a meccs előtt megsérült két kulcsemberük, Maxime De Zeeuw és Yannick Driesen. Ettől függetlenül nagyon szépen hajráztak, a kiegyenlített első félidő után a másodikban fokozatosan elléptek riválisuktól. Öt perccel a vége előtt 10 pont fölé nőtt a különbség (60-49), a mérkőzés eldőlt, de még maradt annyi a vendégekben, hogy visszahozzák a kritikus 8 pont alá a különbséget és biztosítsák első helyüket. A pontszegény meccsen Jean-Marc Mwema (13/9 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt a legjobb hazai játékos, míg a Tartuból Janar Talts (16/12 pont, 8 lepattanó) emelkedett ki.

A következő forduló programja:
CS Gaz Metan Medias - Tartu University Rock
Krasznye Krilja Szamara - Port of Antwerp Giants 


J-csoport
Krka Novo Mesto (SLO, 3-2) – Szolnoki Olaj KK (3-2) 89-78
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 3-2) – Cholet Basket (FRA, 1-4) 82-65
Habár már elbúcsúzott a folytatás lehetőségétől, mégis keményen küzdött és három negyedig komolyan megnehezítette a győzelmi kényszerben játszó Reggio Emilia dolgát a Cholet. A meccsen szinte végig a taljánok vezettek, ám 30 percig nem tudták leszakítani riválisukat. A hajrához érve aztán 12-2-es szériájukkal megtörték a gallokat, 17 pontos előnybe kerültek (72-55), ahonnan már nem volt visszaút. James White (18/3 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó, balra a képen) volt a mezőny legjobbja, ismét eredményes vezére volt az olaszoknak, Torey Thomas (17/12 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) pedig a Cholet tisztes helytállásáért dicsérhető. Az itáliaiak biztosan továbbjutnak, ha nyernek a jövő héten Novo Mestóban, vagy a Szolnok vereséget szenved.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj KK - Cholet Basket
Krka Novo Mesto - Grissin Bon Reggio Emilia 


K-csoport
Royal Hali Gaziantep (TUR, 5-0) – Triumph Ljuberci (RUS, 3-2) 64-59
Hatalmas győzelemmel biztosította csoportgyőzelmét a Gaziantep, a bajnoksággal együtt már 11 meccse nem találtak legyőzőre a törökök. Gyengén kezdte és még gyengébben fejezte be a meccset a Triumph, ez pedig a vendégek győzelmébe került. A negyedik negyed elején még kilenc pontos előnyben (44-53) voltak, ezt követően viszont a Domen Lorbek (23/15 pont, 3 gólpassz, jobbra a képen) vezette Gaziantep nagy hajrát nyitott, a szlovén 23 pontjából 13 egységet ekkor szerzett. 57-57-nél Dejan Borovnjak (18 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 9/7 mezőnyből) nagy kosarával vette át a vezetést a hazai csapat, amit Lorbek triplával fejelt meg, eldöntve ezzel a mérkőzést. A Triumph-ban Milovan Rakovics (18 pont, 6 lepattanó) nyújtott stabil performanszt, a vereség ellenére neki és csapattársainak sem kell azonban szomorkodnia, hiszen a Dijon kikaparta nekik a gesztenyét, megszerezték a csoport második helyét.

JDA Dijon Basket (FRA, 1-4) – BK Ventspils (LAT, 1-4) 74-72
Megszerezte becsületgyőzelmét, ezzel pedig magával rántotta a Dijon a Ventspilst, a lettek halovány negyeddöntős reményei is tovaszálltak. A mindvégig szoros, néhány pont különbségen ingadozó mérkőzést végül Andre Harris (14/12 pont, 7 lepattanó) döntötte el, aki 71-72-es állásnál, 14 másodperccel a vége előtt süllyesztette el a győzelmet érő triplát. Az ellentámadásból méghozhatott volna változást, de az egyenlítésért dobott dupla leperdült a gyűrűről. A Ventspils veresége nem a Paksról szerződtetett Lorenzo Williamsen (13 pont, 10 gólpassz) múlt, aki remek dupla-duplával volt csapata legjobbja.

A következő forduló programja:
Triumph Ljuberci - BK Ventspils
Royal Hali Gaziantep - JDA Dijon Basket 


L-csoport
KTP Basket Kotka (FIN, 2-3) – Bakken Bears Aarhus (DEN, 1-4) 82-79

A korábban véget érő Jekatyerinburg-Minszk találkozó eredménye miatt már a feldobás előtt biztos volt, hogy a Kotka nem juthat tovább, a Bakken viszont két idegenbeli sikerrel még megteheti ugyanezt. A finnek ezzel a ténnyel mit sem törődtek, nagylelkűek sem voltak, ehelyett óriási elánnal vetették magukat a találkozóba. 47 pontot termeltek az első félidőben, a harmadik negyed derekán pedig már 16 ponttal, 60-44-re vezettek. A dánok azonban nem adták fel, közülük Brandon Penn (19/9 pont, 6 lepattanó) a záró játékrész első nyolc pontját szerezte, elsősorban ennek köszönhetően 64 pontnál kiegyenlített csapata. Ekkor a forduló MVP-jének választott Sharaud Curry (21/9 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó, balra a képen) újra csapata élére állt, vezetésével az utolsó szó a KTP-é volt, így szépen búcsúztak az északiak hazai közönségüktől ebben az EC szezonban.
    
Ural Jekatyerinburg (RUS, 4-1) – Cmoki-Minszk (BLR, 3-2) 69-65
Nagyon érdekes, hullámzó meccset játszott egymással a Jekatyerinburg és a Minszk, ami után mindkét csapat örülhetett, hiszen az oroszok megnyerték az L-csoportot, a beloruszok pedig a Bakken veresége okán követhetik őket a rájátszásba. Nagyon bekezdett az Ural (12-1), a folytatásban aztán a vendégek is rendezték soraikat, a kiválóan játszó Keith Benson (18 pont, 11 lepattanó) egy negyed alatt szerzett 12 pontjával felzárkóztak a félidőig. Sőt, fordulás után nem sokkal a vezetést is átvették, 59-53-ra már ők vezettek. A záró etapban viszont behúzták a kéziféket a fehéroroszok, mindössze 6 pontra voltak képesek, így nem meglepő, hogy az ekkor szintén nem túl acélos, de kevesebbet hibázó házigazdák behúzták a győzelmet. A legjobb teljesítményt talán a palánkok alatt kiválóan takarító, kétszer annyi lepattanót, mint pontot szerző Aaron McGhee (8 pont, 16 lepattanó) nyújtotta.

A következő forduló programja:
Ural Jekatyerinburg - KTP Basket Kotka 
Cmoki-Minszk - Bakken Bears Aarhus


A forduló MVP-je:
Sharaud Curry (21/9 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 2 labdaszerzés, 26 index pont – KTP Kotka)


A forduló válogatottja:

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 23 Domen Lorbek (Gaziantep)
Lepattanó: 16 Aaron McGhee (Ural Jekatyerinburg)
Gólpassz: 13 Aaron Miles (Krasznye Krilja)
Labdaszerzés: 5Michal Ignerski (Krasznye Krilja)
Blokk: 3Demetris Nichols (Krasznye Krilja)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus