EuroChallenge Top 16, 6. forduló: Drámai csata után előzte meg a Reggio Emilia a Szolnokot

Az EuroChallenge második csoportkörének hatodik fordulója a három kiadó rájátszáshelyről döntött. A címvédő Krasznye Krilja ki-ki meccsen maradt életben, csakúgy, mint a Reggio Emilia, akik a Krka otthonában nyertek hosszabbításos derbit. Ezzel a Szolnok leszorult a J-csoport második helyére, pályahátrányból indul a negyeddöntőben, viszont talán a könnyebb ellenfelet kapta. Justin Holiday a forduló csapatában, íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport
CS Gaz Metan Medias (ROU, 0-6) – Tartu University Rock (EST, 5-1) 66-90
Becsületgyőzelmének megszerzése reményében lépett pályára a Medgyes a Tartu Rock ellen. Az észtek már biztos csoportelsőként várták a Top 16 utolsó fordulóját, és a megszokottnál többet is cseréltek. Ezt jól ki is használta a Gaz Metan, félidőig tartották a lépést vendégeikkel a házigazdák, 6 pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki ekkor még. Fordulás után viszont elkezdtek beesni az észt triplák, ha nem is túl jó százalékban (36/12, 33%), de a 12 értékesített hárompontos átlendítette a holtponton a szezon meglepetéscsapatát. Nagyrészt ennek köszönhetően brutális második félidőt repesztettek a vendégek, 50-22-re hozták a meccs második felét, így végül fölényes sikert arattak. Joosep Toome (15/3 pont, 5 lepattanó, 8/6 mezőnyből) és Valmo Kriisa (15/9 pont, 4 gólpassz) voltak a Tartu legjobbjai, de az ex-körmendi Vincent Simpson (10/3 pont, 7 gólpassz) is remekelt. Az észt csapat lesz a Szolnok ellenfele a negyeddöntőben, honfitársainknak idegenbeli sikerre is szükségük lesz a Final Four eléréséhez, ez viszont biztosan nem lesz könnyű feladat a Tartu régóta tartó formáját látva.

Krasznye Krilja Szamara (RUS, 4-2) – Port of Antwerp Giants (BEL, 3-3) 87-67
Ki-ki meccsen kellett bizonyítania a címvédőnek, hogy helye van a legjobb 8 között, és ezt meg is tette az Antwerp Giants együttese ellen. A végeredményben szereplő 20 pontos különbség kissé csalóka, hiszen egyáltalán nem volt egyszerű dolguk a szamaraiaknak, nagyszerűen küzdöttek a belgák is. Az első negyedben ez egy abszolút egál meccs formájában nyilvánult meg, a folytatásban aztán egy 9-0-s rohamnak köszönhetően sikerült először meglépniük az oroszoknak (43-31). A nagyszünet után egy hasonló arányú, 11-2-es szériával 52-51-re jöttek fel az Óriások. A vezetést azonban nem tudták átvenni, ezzel el is fogyott az erejük. A rákapcsoló házigazdák a záró játékrészt 10 megválaszolatlan ponttal kezdték, összességében 25-11-re nyerték ezt a negyedet. Kijött tehát a csapatok közt meglévő különbség, így teljesen megérdemelten nyert a Krilja. Michal Ignerski (18 pont, 5 lepattanó, jobbra a képen), Filip Videnov (16 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz, 9/7 mezőnyből) és Aaron Miles (14 pont, 7 gólpassz, 9/7 mezőnyből) voltak a címvédő húzóemberei ezúttal. A Reggio Emilia győzelme miatt a Szolnok elkerülte az oroszokat, majd az idő ad csak választ rá, hogy ez szerencsés eset volt-e.

A csoport végeredménye:
1. Tartu University Rock (5-1)
2. Krasznye Krilja Szamara (4-2)

3. Port of Antwerp Giants (3-3)
4. CS Gaz Metan Medias (0-6)


J-csoport
Szolnoki Olaj KK (4-2) – Cholet Basket (FRA, 1-5) 74-67
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Krka Novo Mesto (SLO, 3-3) – Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 4-2) 66-69 h.u.
Egy időben kezdődött a J-csoport két záró találkozója, de a Szolnok valószínűsíthető sikere miatt a Krka és a Reggio Emilia számára is csak a győzelem jelenthetett biztos továbbjutást. Ennek megfelelően egészen drámaira sikerült a két remek csapat összecsapása, mely csak hosszabbításban dőlt el. A Krka meccseire nem jellemző a pontzuhatag, de ezúttal még a szokásosnál is kevesebb kosár esett. Nem engedték el egymás kezét a csapatok, 14-szer adták át egymásnak a vezetést és 11-szer álltak döntetlenre, a legnagyobb különbség pedig nyolc pont volt (50-42). Így érkeztek el a felek a hajrához, ahol 60-58-as állásnál a mezőny legjobbja, James White (28/6 pont, 7 lepattanó, balra a képen) megmentette csapatát, 7 másodperccel a vége előtt triplát dobott, amivel előnybe kerültek a taljánok. A győzelem mégis Edo Muric (10/3 pont, 11 lepattanó) kezében maradt, a kiváló szlovén válogatott csak egyik büntetőjét értékesítette, jöhetett a hosszabbítás. Ez nagyon sokba került a novo mestóiaknak, a túlórában a szerencse ugyanis a Reggio Emiliának kedvezett, így az olaszok lehetnek ott a rájátszásban, ahol ráadásul csoportelsőként a pályaelőnyt is élvezhetik majd. A már említett Muric és White mellett Zvonko Buljan (18 pont, 11 lepattanó), Jaka Klobucar (17/3 pont,7 lepattanó) illetve Rimantas Kaukenas (15/3 pont) is nagyszerűen játszottak.

A csoport végeredménye:
1. Grissin Bon Reggio Emilia (4-2, a Szolnok ellen 1-1, a pontkülönbség +10)
2. Szolnoki Olaj KK (4-2, a Reggio Emilia ellen 1-1, a pontkülönbség -10)

3. Krka Novo Mesto (3-3)
4. Cholet Basket (1-5)


K-csoport    
Triumph Ljuberci (RUS, 4-2) – BK Ventspils (LAT, 1-5) 80-71
Biztos csoportmásodikként fogadta a Triumph a várakozáson alul szereplő Ventspilst, a lettek ráadásul ezúttal Lorenzo Williams nélkül álltak ki. A hazaiaknál mindenki lehetőséget kapott, ám a kulcsjátékosok a megszokottnál sokkal kevesebb időt töltöttek a pályán. Az oroszok a harmadik negyedben ragadták magukhoz az addig meglehetősen kiegyenlített mérkőzés irányítását, 57-47-re vezettek ekkor. A záró etapban viszont bajban voltak a házigazdák, az első kilenc percben mindössze 6 pontra voltak képesek. 73-71-re feljött a Ventspils, ekkor azonban végre betaláltak távolról a moszkvaiak, az utolsó 36 másodpercben 7 megválaszolatlan pontot szereztek, – többet, mint addig az egész negyedben – így megnyerték a mérkőzést. Jeremy Chappell (13/6 pont, 6/5 mezőnyből) 13 ponttal is a hazaiak legeredményesebbje tudott lenni, míg a letteknél Maris Gulbis (15/9 pont, 6/6 mezőnyből) és Akselis Vairogs (15/9 pont, 4 lepattanó) termeltek a legjobban.

Royal Hali Gaziantep (TUR, 6-0) – JDA Dijon Basket (FRA, 1-5) 69-60
100%-os mérlegének megőrzése volt a Gaziantep célja a Dijon ellen, ám ezt nem mindenáron akarta a remek formában lévő török csapat, hiszen meghatározó játékosaik közül Baris Ermis és Domen Lorbek is pihenőt kaptak. Ennek ellenére is sikerült a mezőnyben egyedüliként elérniük a 6-0-s bravúrt, pedig sokáig nem úgy nézett ki, hogy ez sikerülni fog nekik. 29-14-re vezetett az első félidőben a Dijon, nagyon ment ekkor a galloknak. Azonban összekapták magukat a vendéglátók is, egy 11-0-s sorozattal felzárkóztak a félidő előtt. Ez nagyon fontos volt, hiszen a második félidőben már megtalálta játékát a Gaziantep, de így nem kellett a nagy hátrány eltüntetésével energiát felemészteniük, végül pedig izgalmak nélkül zárták le a mérkőzést. Mutlu Akpinar (21/12 pont, 3 labdaszerzés, 10/8 mezőnyből) és Ernest Bremer (11/9 pont, 11 gólpassz) voltak a török győzelem fő kovácsai, a Dijonban pedig Terrance Campbell (20/6 pont, 7/6 mezőnyből) nyújtott átlag felettit.

A csoport végeredménye:
1. Royal Hali Gaziantep (6-0)
2. Triumph Ljuberci (4-2)

3. BK Ventspils (1-5, a Dijon ellen 1-1, a pontkülönbség +8)
4. JDA Dijon Basket (1-5, a Ventspils ellen 1-1, a pontkülönbség -8)


L-csoport
Ural Jekatyerinburg (RUS, 5-1) – KTP Basket Kotka (FIN, 2-4) 
Szokatlan időpontban, délelőtt fél 11-kor fogadta a Jekatyerinburg a Kotkát, ez még helyi idő szerint is nagyon korai kezdésnek felel meg. Abszolút tét nélküli meccs volt ez, a Jekatyerinburg már megnyerte az L-csoportot, a finnek viszont rosszabb egymás elleni eredményük miatt nem előzhették meg a Minszket a második helyen. Ennek megfelelően mindkét csapat tartalékosan, húzóemberei nélkül állt ki, Aaron McGhee, Lance Harris illetve Sharaud Curry sem játszott, hogy csak a legjobbakat említsük. A fenti előjeleknek megfelelően a színvonal finoman fogalmazva sem verdeste az eget, mindkét csapat le akarta tudni ezt a meccset. Sikerült is nekik, a vendégek 4-5-nél vezettek utoljára, a hátralévő időben kézben tartotta a meccset az Ural, végig előnyben játszva 66-61-re nyertek. Dmitri Artesin (16/3 pont, 8 lepattanó) illetve Jukka Matinen (24/21 pont, 7 lepattanó, 11/7 tripla) voltak a két csapat legjobbjai.

Cmoki-Minszk (BLR, 4-2) – Bakken Bears Aarhus (DEN, 1-5) 89-51
A visszatérő régi-új vezetőedzővel, Andrej Krivonosszal is nagyon ment a Minszknek, egy szintén tét nélküli meccsen simázták le a beloruszok a Bakkent. Dicstelenül búcsúztak a vendégek, minden negyedet simán elveszítettek, a vége pedig nagy KO lett számukra. Ennek megfelelően sportértéke nem nagyon volt ennek a mérkőzésnek, még edzőmeccsnek is épphogy megfelelt a találkozó. Mindkét csapat sokat cserélt, így bőven játszhattak az egyébként kevesebb lehetőséget kapó játékosok is. Közülük Branko Mirkovics (15/3 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Alekszej Laskevics (15 pont, 8 lepattanó) nyújtották a legjobb teljesítményt. A Minszk tehát második helyen végzett a csoportban, a Medvék pedig a kvartett legaljára szorult.

A csoport végeredménye:
1. Ural Jekatyerinburg (5-1)
2. Cmoki-Minszk (4-2)

3. KTP Basket Kotka (2-4)
4. Bakken Bears Aarhus (1-5)

 

A negyeddöntő párosításai:


A forduló MVP-je:
James White (28/6 pont, 7 lepattanó, 1 gólpassz, 2 labdaszerzés, 7 kiharcolt fault, 31 index pont – Reggio Emilia)


A forduló válogatottja:

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 28 James White (Reggio Emilia)
Lepattanó: 12 Samuli Vanttaja (KTP Kotka)
Gólpassz: 11 Ernest Bremer (Gaziantep)
Labdaszerzés: 8Demonte Harper (Cmoki-Minszk)
Blokk: 3Ivan Lazarev (Triumph Ljuberci), Vincent Hunter (Cmoki-Minszk)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus