Eurocup 1. forduló: Dunnék hatalmas bravúrja

A héten elkezdődött az Eurocup sorozat 2013/14-es szezonja. Az Alba Fehérvár személyében ezúttal magyar szereplője is van a második számú európai kupának, rajtuk kívül azonban beszámolunk a többi csapat mérkőzéséről is, így az ex-kaposvári Dunnék moszkvai bravúrjáról, Aradori rekordjáról, a 27-0-s Zaragoza rohamról, az egylabdás meccsekről, vagy éppen a papírforma sikerekről. Lássuk tehát, miként kezdődött az új Eurocup idény!

Nyugati konferencia

A-csoport
KK Cibona Zagreb (CRO) – Le Mans Sarthe Basket (FRA) 76-78
Kis híján elszórakozta előnyét a francia csapat, mely a harmadik negyed hajrájában már 18 pontos is volt. A Cibona azonban nem adta fel, remekül hajráztak a horvátok, a legvégén pedig Jerel Blassingame teljesen üresen dobhatott triplát a győzelemért, ez azonban leperdült a gyűrűről. A Le Mans legjobbja, és a győzelem fő kovácsa a 22 pontjából 17-et a második félidőben szerző Dashaun Wood volt. 

Telenet Oostende (BEL) – CEZ Basketball Nymburk (CZE) 90-83
Erről a mérkőzésről információk a későbbiekben várhatók!

FoxTown Cantu (ITA) – Artland Dragons (GER) 88-86
Nagy hátrányt ledolgozva fordította a maga javára az Artland elleni meccset a Cantu. Kisebb meglepetésre az előzetesen esélytelenebbnek vélt németek kezdtek sokkal jobban, és sokáig vezettek is, helyenként 10 pont feletti különbséggel. Ekkor azonban az olaszoknál élre állt a 28 pontos Pietro Aradori és a 25 egységig jutó Adrian Uter, és egy szinte hibátlan periódussal már csapatukat juttatták jelentős előnyhöz (77-64). Mindent megpróbált, zárkózott a germán legénység, ám a két ragyogó formában lévő játékossal nem tudtak mit kezdeni, így végül a taljánok örülhettek. Aradori egyébként Eurocup rekordot állított fel, eddig egy olasz játékos sem szerzett még 28 pontot a sorozatban.

A következő forduló programja:
CEZ Basketball Nymburk (0-1) – KK Cibona Zagreb (0-1)
Le Mans Sarthe Basket (1-0) – FoxTown Cantu (1-0)
Artland Dragons (0-1) – Telenet Oostende (1-0)


B-csoport
Bilbao Basket (ESP) – Cedevita Zagreb (CRO) 82-77
A csoport talán legnagyobb rangadója ez a párosítás, ami egyben a stílusok harcát is hordozza magában. Az alaposan meggyengült Bilbao (Hamilton, Ziszisz, Vasziliadisz és Kacikarisz edző is távozott) idén a rutinos hazai játékosaira, Mumbrura, Raul Lopezre és Grimaura épít elsősorban, így ők a lassabb tempót erőltetik. Ezzel szemben Repesa mester fiatal Cedevitája a pörgős, rohanós stílust favorizálja. Kezdetben a horvátok akarata érvényesült, a Duke korábbi sztárja, Nolan Smith (24/9 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) vezérletével rengeteg labdát szerzett a vendégcsapat, ám az indítások befejezésébe sokszor hiba csúszott, így nem tudtak ellépni a baszkoktól. Ez végül megbosszulta magát, hiszen az Alex Mumbru (19/12 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Raul Lopez (14/12 pont, 100% mezőnyből) vezette Bilbao a végén extra triplákkal kivégezte a horvátokat.

EWE Baskets Oldenburg (GER) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA) 77-96
Meglepő vereséget szenvedett otthonában az Oldenburg a Sassari ellen. Főleg a különbség mértéke és a játék képe miatt váratlan eredmény ez, a németeknek egy percig nem volt esélye, még csak egy szoros meccsre sem. A szardíniaiak 15-3-mal fejezték be az első, és 9-0-lal nyitották a második negyedet, ezzel pedig el is dőlt a találkozó. A Sassariban több remek egyéni teljesítmény is akadt, Caleb Green (25/12 pont, 5 lepattanó), Linton Johnson (17/3 pont, 9 lepattanó), és Drake Diener (16/12 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) egyaránt kiemelkedően játszottak.

Belgacom Spirou Charleroi (BEL) – Elan Chalon sur Saone (FRA) 59-83
Az Oldenburg-Sassari ütközet képét másolta le a francia Chalon is, Charleroiban sem forgott veszélyben egy pillanatig sem a vendéggyőzelem. A gallok meccs eleji 16-2-es rohanására nem volt válasza a belgáknak, így idő előtt eldőlt a találkozó. A vendégek igazi csapatjátékot nyújtottak, nyolcan is 6 és 14 pont között termeltek, szépen elosztva egymás közt a terheket. Kiemelni közülük senkit sem érdemes, de a mindössze 19 éves svájci center, Clint Capela dupla-duplája (12 pont, 10 lepattanó) azért külön megsüvegelendő teljesítmény.

A következő forduló programja:
Elan Chalon sur Saone (1-0) – EWE Baskets Oldenburg (0-1)
Dinamo Banco di Sardegna Sassari (1-0) – Bilbao Basket (1-0)
Cedevita Zagreb (0-1) – Belgacom Spirou Charleroi (0-1)


C-csoport
Paris Levallois (FRA) – Valencia Basket (ESP) 68-85
Talán legjobb játékosa, Sean May nélkül fogadta a Párizs az átalakult Valenciát, ahol mindössze Rafa Martinez maradt hírmondónak a kezdőben a tavalyiak közül. A spanyolok keretén végignézve viszont megállapíthatjuk, hogy erősebb, sokkal mélyebb lett az idei csapatuk. A Martinez - Sato - Lafayette - Van Rossom - Ribas külső sor kifejezetten ütős, a palánk alatti Doellman - Dubljevics - Liscsuk sor pedig a spanyol Aguilar - Triguero duóval bővült. Nem meglepő tehát, hogy a jobb játékosállománnyal rendelkező Valencia végig kézben tartotta a franciák elleni meccset, és aratott sima győzelmet. A legjobb teljesítményt Oliver Lafayette (17/15 pont, 8 gólpassz, 3 szerzett labda) és Bojan Dubljevics (16/6 pont, 6 lepattanó) nyújtotta ezúttal.

Ratiopharm Ulm (GER) – Asvel Villeurbanne Lyon (FRA) 86-80
Legjobbját, a három éven át a klubot szolgáló amerikai centert, John Bryantet elvesztette a nyáron az Ulm, ám ennek ellenére is győzelemmel tudtak kezdeni a németek az európai porondon. Az Asvel elleni találkozó mindvégig kiegyenlített játékot hozott, egyik csapat sem tudott ellépni két-három kosárnyinál nagyobb különbséggel. A végjátékban aztán a jól játszó Adam Hess (14/9 pont) triplája juttatta lélegzetvételnyi előnyhöz a házigazdákat, a franciáknak pedig már nem maradt erejük a fordításhoz, így a végéig megmaradt az Ulm szűk előnye. Hess mellett a Bryant helyére szerződtetett center, Trent Plaisted (16 pont, 9/8 mezőnyből, 12 lepattanó) is remekelt, a német győzelem pedig elhalványította a túloldalon Edwin Jackson (23/18 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) szintén kiváló teljesítményét.

Union Olimpija Ljubljana (SLO) – Cimberio Varese (ITA) 67-59
Az Olimpija-Varese derbin is előre borítékolható volt a szoros küzdelem, és végül nem is kellett csalódnunk. A színvonal ugyan hagyott némi kívánnivalót maga után, de ezért az izgalmak kárpótoltak. Egyik csapat sem vezetett 4-5 pontnál többel, egyenlő állásnál kezdődhetett meg a végjáték. Ezt pedig a hazaiak bírták jobban fejben és erőnlétben egyaránt, 14-6-os szakasszal zárták le a meccset a szlovénok. Hatalmas volt a Ljubljana fölénye a lepattanózásban (53-32), ezzel tudták kompenzálni a sokkal több eladott labdájukat (17-6). Az Olimpija két vezére a finn Sasu Salin (15 pont, 6 lepattanó) és a litván Deivadas Gailius (14 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) voltak.

A következő forduló programja:
Asvel Villeurbanne Lyon (0-1) - Union Olimpija Ljubljana (1-0)
Cimberio Varese (0-1) - Paris Levallois (0-1)
Valencia Basket (1-0) - Ratiopharm Ulm (1-0)


D-csoport
Telekom Baskets Bonn (GER) – Alba Berlin (GER) 65-86
Német házi ütközettel indult a D-csoport, ahol nem történt meglepetés, és a jóval esélyesebb, a korábbi szezonokban rendszerint az Euroligában edződő Alba Berlin legyőzte a Bonnt. Nem vitás, hogy minőségbeli különbség van a két csapat között, ami ezúttal a játékban is megmutatkozott. Már az elején elhúztak a berliniek, a különbség pedig a 34 pontot is elérte a harmadik negyedben, így mindkét edző sokat cserélhetett miután eldőlt a találkozó. A meccs embere a Maccabi Tel-Aviv korábbi játékosa, a német fővárosba költöző David Logan (20/18 pont, 8/6 tripla) volt. Nemcsak ő, de az egész csapat hihetetlenül jól dobta a triplákat (17/12), ez alapozta meg sikerüket.

CAI Zaragoza (ESP) – Belfius Mons Hainaut (BEL) 73-56
Meglepően jól kezdte a meccset a színamerikai kezdővel felálló Mons (2-11), ám a Zaragoza rövidesen rendezte sorait, és egy egészen elképesztő 27-0-s rohammal tartott erődemonstrációt. Az előzőhöz hasonlóan ez a derbi is már az első félidőben eldőlt, egyértelműen kiütközött a két csapat közti több szintnyi különbség. A tavalyi spanyol elődöntős csapatszinten remekelt és főleg a mérkőzés elején nagyon pontosan dobta a triplákat. A legeredményesebb a horvát Damjan Rudez (16/12 pont) lett közülük.

Virtus Roma (ITA) – BCM Gravelines Dunkerque (FRA) 69-75
Bravúros idegenbeli győzelemmel nyitotta Eurocup szereplését a Gravelines. Lóránt Péter ex-csapata egész meccsen csak futott az eredmény után, ez pedig felőrölte az olaszok erejét, ha közel is férkőztek ellenfelükhöz, fordítaniuk egyszer sem sikerült. A legvégén sem történt ez máshogy, a gallok pedig hat egységet megőriztek előnyükből, és igen fontos idegenbeli győzelmet arattak, ami még sokat számíthat – várhatóan – a Zaragoza és a Berlin mögötti továbbjutó hely megszerzésében. A Gravelines legeredményesebb játékosa Abdou Mbaye (17/6 pont) lett, míg hazai oldalon Quinton Hosley (19/9 pont) vitte a prímet.

A következő forduló programja:
Belfius Mons Hainaut (0-1) - Virtus Roma (0-1)
BCM Gravelines Dunkerque (1-0) - Telekom Baskets Bonn (0-1)
Alba Berlin (1-0) - CAI Zaragoza (1-0)


Keleti konferencia

E-csoport
Himki Moszkva (RUS) – CSU Asesoft Ploiesti (ROU) 89-97
Hatalmas meglepetést szolgáltatott a román bajnok Ploiesti, a Himki Moszkva otthonában aratott győzelem az első kör legmeglepőbb eredményét jelentette. A Himki részéről már az is kudarcnak számított, hogy nem jutottak be az Euroliga selejtezőjéből a csoportkörbe, erre a vereségre pedig aligha lehet magyarázatuk. A vendégek tulajdonképpen végig vezettek, és megérdemelten nyertek. A harmadik negyedben futottak egy 19-2-es szériát az oroszok, ezzel a vezetést is átvették (62-57), ekkor úgy tűnt, hogy bedarálják gyengébb képességű riválisukat. A Ploiesti azonban nem esett össze, és nagy erőről tanúbizonyságot téve visszavette az irányítást, majd sikeresen lezárta a meccset. Román oldalon számos nagyszerű teljesítmény született, az Eb-n is látott pazar formáját hozta a finn-amerikai center, Gerald Lee (24 pont, 12/11 mezőnyből, 7 lepattanó), a tavalyi EuroChallenge szezon egyik legjobbja, Jonte Flowers ezen a szinten is bizonyítani tudta sokoldalúságát (18/6 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés, 4 lepattanó), a ghánai Alhaji Mohammed is rendkívül hatékony volt (18/6 pont, 10/8 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz), illetve a tavaly még Kaposváron szereplő Christopher Dunn is jól játszott (14  pont, 4 gólpassz).

Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR) – Lukoil Academic Szófia (BUL) 84-76
Két klasszikus, állandó Eurocup résztvevő csapat találkozott Jeruzsálemben, és itt sem maradt el a várt szoros küzdelem. Az elején a hazaiak erős kezdésüknek köszönhetően elhúztak (21-10), de pontos triplákkal a Lukoil hamar kiegyenlített. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok, az utolsó percekben aztán a mezőny legjobbja, Artsiom Parakhouski (21 pont, 14/10 mezőnyből, 8 lepattanó) jelentette a különbséget, a Hapoel utolsó 11 pontjából 7-et ő szerzett, ezzel pedig bebiztosította csapatának a győzelmet.

Pinar Karsiyaka Izmir (TUR) – KK Igokea (BIH) 90-60
A Pinar újoncnak számít az Eurocup mezőnyében, ám ennek a meccsnek egyértelműen a török csapat volt az esélyese. Nem is okoztak csalódást az izmiriek szurkolóiknak, már az első félidőben is náluk volt végig az előny, de a nagyszünet után robbantottak igazán. A harmadik játékrészt 31-12-re nyerték, így már ekkor kialakult a 30 pontos különbség, mely a végére is megmaradt. Bobby Dixon csodálatos formában van, a tavalyi EuroChallenge sorozat legjobb irányítója most is csapata vezére volt (22/18 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz), nagyban köszönhető neki a török győzelem.

A következő forduló programja:
KK Igokea (0-1) - Hapoel Migdal Jeruzsálem (1-0)
Lukoil Academic Szófia (0-1) - Himki Moszkva (0-1)
CSU Asesoft Ploiesti (1-0) - Pinar Karsiyaka Izmir (1-0)


F-csoport
Nyizsnyij Novgorod (RUS) – Alba Fehérvár 82-64
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

PAOK Szaloniki (GRE) – Buducsnoszt VOLI Podgorica (MNE) 85-84
Az Alba Fehérvár számára nem túl kedvező eredmény született a csoport nyitómeccsén, hiszen tudás alapján a Buducsnoszt csapata kiemelkedik az F-csoport mezőnyéből, így az lenne jó magyar szempontból, ha ők minél több győzelmet elvennének a riválisoktól. A meccs nagy részében vezettek is, ám előnyük mindvégig csak pár pont volt a görögökkel szemben. A végjátékban aztán a remeklő irányító, D.J. Cooper (16/9 pont, 8 gólpassz) dudaszó pillanatában elengedett hármasával egyetlen ponttal nyert a PAOK, borítva ezzel a papírformát. Cooper mellett az élete egyik legjobb teljesítményét nyújtó fiatal center, Jorgosz Bogrisz (28 pont, 7 lepattanó) volt a győzelem fő letéteményese, így a túloldalon Aleksza Popovics (22/12 pont, 10/8 mezőnyből) szintén kiváló performansza hiábavalónak bizonyult. 

Aykon TED Ankara (TUR) – Himik Juzsnyij (UKR) 60-84
A csoport harmadik meccsén a vártnál sokkal simább végeredmény született. Habár a játék képe sokáig nem ezt mutatta, hiszen félidőben mindössze 3 pont volt a különbség. Az ukránok aztán szépen lassan felépítettek maguknak egy 10 pont körüli fórt, az Ankara pedig teljesen elfogyott a végére. A negyedik negyedben mindössze 5 pontra volt képes a török főváros csapata, a Juzsnyij pedig egy 17-0-s szériával zárta le a meccset. A vendégek amerikai triója, Romeo Travis (19/3 pont, 4 lepattanó), Jamal Shuler (16/12 pont, 4 lepattanó) és Paul Delaney (15/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) nagyon jól muzsikáltak, a túloldalon pedig Vladimir Golubovics (23 pont, 10 lepattanó) egyedül kevésnek bizonyult.

A következő forduló programja:
Buducsnoszt VOLI Podgorica (0-1) - Aykon TED Ankara (0-1)
Himik Juzsnyij (1-0) - Nyizsnyij Novgorod (1-0)
Alba Fehérvár (0-1) - PAOK Szaloniki (1-0)


G-csoport
Banvit Bandirma (TUR) – Kalec Cramo (EST) 86-60
A mérkőzés toronymagas esélyese a hat idegenbeli meccse után végre otthon szereplő Banvit volt. A törökök simán be is húzták az észtek ellen a győzelmet, ráadásul sokat tudtak cserélni, és pihentethették legjobbjaikat. A Sammy Mejia (15/3 pont), Earl Rowland (10/3 pont, 8 gólpassz), Chuck Davis (9 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) trió felel a pontok, lepattanók és gólpasszok jelentős részéért, rájuk a továbbiakban is érdemes lesz majd odafigyelni.

VEF Riga (LAT) – MZT Szkopje (MKD) 80-71
Két masszív csapat adott randevút egymásnak Rigában, és ahogy az előzetesen várható volt, végig izgalmasan alakult a találkozó. Az utolsó negyed döntetlen állásról kezdődött, a végjátékban az áttörést pedig a két hazai légiós, Dee Brown (19/12 pont) és Kenan Bajramovics (22/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) klasszis játéka hozta meg, a mindvégig jól játszó duó egymás után elsüllyesztett három triplával törte meg a macedón ellenfelet.

Maccabi Haifa (ISR) – Unics Kazany (RUS) 67-75
Az amerikai, NBA csapatokkal vívott turnéja után hazatért, és immár tétmeccsen fogadta a jelentősen megerősödött Unics Kazanyt (többek között Nikosz Ziszisz és Tywain McKee is érkezett az oroszokhoz) a Maccabi Haifa. Ahogy az várható volt, az orosz csapat dominált inkább a mérkőzés során, több-kevesebb ponttal, de végig ők vezettek. A különbség egy híján a 20 pontot is elérte már a második negyedben, ám a Haifa nem adta fel, és fokozatosan felzárkózott. A végén csaknem beérték vendégeiket (65-67), ám a két görög, Ziszisz és Kajmakoglu higgadtan értékesített egy-egy dobást, ezzel pedig győztesen távozhattak csapatukkal Izraelből. A Kazany nagybetűs csapatjátékot játszott, mindössze egy kiugró teljesítmény született náluk, Andrew Goudelock (22/12 pont) terhelte meg jelentősen a hazai gyűrűt.

A következő forduló programja:
Unics Kazany (1-0) - Banvit Bandirma (1-0)
MZT Szkopje (0-1) - Maccabi Haifa (0-1)
Kalec Cramo (0-1) - VEF Riga (1-0)


H-csoport
Panioniosz (GRE) – Radnicski Kragujevac (SRB) 77-72
Hullámzó meccs kerekedett a Panioniosz és a Radnicski összecsapásából, hol az egyik, hol a másik csapat tudott egy jobb periódust összehozni. A szerbek kezdtek jobban, félidőben viszont már athéni előnyt mutatott az eredményjelző. Fordulás után ismét a Radnicski lépett el, amire a hazaiak egy 14-0-s etappal válaszoltak. Innen még volt visszaút a vendégeknek, ám fordítani már nem tudtak, a Panioniosz büntetőkkel lezárta a találkozót. A hellén diadal elsősorban a két kimagaslóan játszó kisembernek, Errick McCollumnak (27/3 pont, 11 kiharcolt fault) és Uros Duvnjaknak (19/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 10 kiharcolt fault) köszönhető. A kragujevaciak közül a benini Mouphtaou Monra Yarou ért el izmos dupla-duplát (14 pont, 16 lepattanó).

Besiktas Integral Forex (TUR) – Szpartak Szentpétervár (RUS) 58-62
A csoport rangadóján Isztambulba látogatott a Szpartak, ahol a Besiktas fogadta az oroszokat. Ahogy az várható volt, nem elsősorban a sok kosárról szólt a találkozó, mindkét csapat jól védekezett. A vendégek kezdtek jobban, de tripláikkal a törökök gyorsan visszaszálltak a meccsbe. Nem tudta leszakítani egyik csapat sem a másikat, a finishez érve pedig egy 9-0-s rohammal a szentpéterváriak kerültek előnybe, amit aztán rutinos módon már ki sem adtak kezükből, így egy rendkívül értékes sikerrel távoztak Törökországból. A fontos pillanatokban Artem Jakovenko (15/6 pont, 5 lepattanó) és Donald McGrath (16/9 pont, 4 gólpassz) állt az oroszok élére.

Bisons Loimaa (FIN) – Neptunas Klaipeda (LTU) 63-62
A H-csoport két „kiscsapata”, a finn Loimaa és a litván Neptunas számára is fontos volt, hogy az egymás elleni meccseken begyűjtsék a győzelmet, és így tudjanak csatába szállni az esélyesebb riválisok ellen. Az első ütközetre mindjárt az első fordulóban sor került, ez pedig a házigazdák sikerét hozta. A Loimaa az első finn csapat az Eurocup történetében, és rögtön győzelemmel sikerült bemutatkozniuk. A hazaiak a válogatott Kotti és Koivisto mellett elsősorban amerikai légiósaikra építenek, közülük Billy Keys (14/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Frank Robinson (14 pont, 4 lepattanó) játszott igazán jól ezúttal.

A következő forduló programja:
Neptunas Klaipeda (0-1) - Besiktas Integral Forex (0-1)
Radnicski Kragujevac (0-1) - Bisons Loimaa (1-0)
Szpartak Szentpétervár (1-0) - Panioniosz (1-0)


Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus