Eurocup 2. forduló: Sok szoros meccs, kevés meglepetés

A héten a második fordulót rendezték az Eurocup sorozatban. Az Alba Fehérvár közel állt a bravúrhoz, szoros meccsen minimális különbséggel maradt alul esélyesebb riválisa ellen. Több csapat is így volt ezzel, sok mérkőzés csak pár ponttal, vagy éppen a hosszabbításban dőlt el, de az igazi bravúrok elmaradtak. Nagy rangadókat rendeztek Berlinben és Kazanyban, a várakozásoknak megfelelően szintén szoros végeredményekkel. Lássuk, hogyan alakultak az események!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Nyugati konferencia

A-csoport
CEZ Basketball Nymburk (CZE) – KK Cibona Zagreb (CRO) 84-76
Kiegyenlített meccset vívott egymással az első fordulóban egyaránt vereséggel nyitó Nymburk és Cibona. A végjátékot aztán a cseh házigazda bírta jobban, az extra hatékony osztrák center, Rasid Mahalbasic (25 pont, 10/8 mezőnyből, 11/9 büntető, 6 lepattanó, 7 kiharcolt fault) vezetésével behúzták ezt a számukra oly fontos győzelmet. Mahalbasic palánk alatti társa, Radoslav Rancik (20/9 pont, 5 lepattanó) volt a másik húzóembere a Nymburknak. Horvát oldalon a kezdőből többen is jól teljesítettek, a kispadról azonban alig érkezett segítség.

Artland Dragons (GER) – Telenet Oostende (BEL) 69-84
A belga Oostende magabiztosan folytatta Eurocup szereplését, miután Németországban is győzni tudott. 22-9-cel nyitották a találkozót a vendégek, ezzel pedig megalapozták sikerüket. Az Artland olykor be tudott csúszni a 10 pontos különbség alá, de többre nem futotta részükről, a belgáknak mindenre volt válaszuk. A padról beszálló bosnyák center, Andrija Sztipanovics (20 pont, 13/10 mezőnyből, 6 lepattanó) a mezőny legjobbjaként vezette győzelemre csapatát.

Le Mans Sarthe Basket (FRA) – FoxTown Cantu (ITA) 65-77
Az első fordulóban kiszenvedett sikere után újabb fontos győzelmet aratott a Cantu. Szorosan indult a derbi, aztán egy 11-0-s széria adott lökést a taljánoknak, a különbség ezzel szépen lassan nőni kezdett. A Le Mans 56-59-re még zárkózni tudott, de a Cantu húzóemberei kisegítették csapatukat, és nem engedték kicsúszni a győzelmet a zsebükből. Pietro Aradori (13/3 pont, 7 lepattanó) ezúttal is jól játszott, de ezen az estén Joe Ragland (23/9 pont) vitte a prímet és állt csapata élére.

A következő forduló programja:
KK Cibona Zagreb (0-2) - Artland Dragons (0-2)
Le Mans Sarthe Basket (1-1) - CEZ Basketball Nymburk (1-1)
FoxTown Cantu (2-0) - Telenet Oostende (2-0)


B-csoport
Elan Chalon sur Saone (FRA) – EWE Baskets Oldenburg (GER) 71-82
Fontos volt az Oldenburg számára, hogy a múlt heti, Sassari elleni hazai botlást gyorsan ki tudja javítani, így visszaszálljon a továbbjutásért vívott harcba ebben a rendkívül erős csoportban. Az első félidő teljesen kiegyenlített játékot hozott, aztán a mezőny legjobbja, Rickey Paulding (24/18 pont, 8/6 tripla, balra a képen) adta meg hárompontosaival a plusz lökést a németeknek, akik ezután egy 14-5-ös szériával léptek el, ami ezen a meccsen már soknak számított. Nem tudott visszakapaszkodni a Chalon, így nem tudott lépéselőnybe kerülni mostani ellenfelével a csoporton belül sem. Paulding mellett Chris Kramer (15/3 pont, 8/7 mezőnyből, 6 labdaszerzés, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 2 blokk) hozott egészen elképesztő statisztikát, míg francia oldalon Jon Brockman (20 pont, 11/9 mezőnyből, 11 lepattanó) villogott, mindhiába.

Cedevita Zagreb (CRO) – Belgacom Spirou Charleroi (BEL) 88-75
Mindkét csapat javítani akart az első forduló után, végül a Cedevitának sikerült megnyernie ezt a mérkőzést. A horvátok közel álltak a bravúrhoz múlt héten Bilbaoban, ezúttal viszont esélyesként fogadták, és ennek megfelelően győzték le a Charleroit. A hazaiak felőrölték ellenfelüket, előbb a 10, majd a 20 pont közelébe tornázták a különbséget. Úgy tűnik, hogy a Cedevita Nolan Smith (20 pont, 12/8 dupla, 5 gólpassz) személyében megtalálta Dontaye Draper utódját, az amerikai irányító ismét a csapat motorja volt. A túloldalon Mohamed Abukar (27/15 pont) extrája egyedüliként kevésnek bizonyult.

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA) – Bilbao Basket (ESP) 94-100 h.u.
A Sassarira tavaly is jellemző, sokpontos meccset játszott egymással a szardínia gárda és a Bilbao, összesen 26 tripla esett az igencsak élvezetes derbin. A meccs nagy részében a vendégek vezettek, de a Sassari sohasem hagyta leszakítani magát. Az utolsó percben a remeklő  Drake Diener (23/15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével csodával határos módon mentette hosszabbításra a meccset a házigazda, de az extra periódusban a rutinos Alex Mumbru (18/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és a végére feljavuló Antanas Kavaliauskas (21 pont, 9 lepattanó) kivégezte a nagyszerűen küzdő itáliaiakat.

A következő forduló programja:
Bilbao Basket (2-0) - Belgacom Spirou Charleroi (0-2) 
EWE Baskets Oldenburg (1-1) - Cedevita Zagreb (1-1)
Dinamo Banco di Sardegna Sassari (1-1) - Elan Chalon sur Saone (1-1)


C-csoport
Asvel Villeurbanne Lyon (FRA) – Union Olimpija Ljubljana (SLO) 64-56
A franciák kezdték sokkal jobban a meccset, de hamarosan a Ljubljana is feleszmélt, és felzárkózott vendéglátóihoz. Pontszegény meccsen haladtak fej-fej mellett a csapatok, úgy tűnt, hogy egylabdás meccs kerekedik a küzdelemből. Ez azonban elmaradt, hiszen a végét sokkal jobban bírta az Asvel, meg tudtak újulni a hazaiak, és egy 9-0-s szériával lezárták a meccset. 

Cimberio Varese (ITA) – Paris Levallois (FRA) 77-71
Kötelező volt a győzelem a Varese számára ezen a meccsen, amit ha nagy nehezen is, de behúztak az olaszok. Pedig könnyedén indult számukra a találkozó, az első két negyedet egyaránt 24-15-re nyerték, volt, hogy 25 ponttal is vezettek. A párizsiak azonban nem adták fel, és kihasználták, hogy a házigazdák kiengedtek, így 73-71-ig zárkóztak. Idő szűkében azonban a fordításra nem volt lehetőségük, a Varese büntetőkkel lezárta a meccset. A hazaiak közül Keyden Clark (21/12 pont), míg vendégrészről Aloysius Anagonye (15/3 pont, 8 lepattanó) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Valencia Basket (ESP) – Ratiopharm Ulm (GER) 88-74
Második meccsét is különösebb izgalmak nélkül hozta a C-csoport favoritja, a Valencia. A spanyolok ezúttal az Ulmot fogadták, és a találkozót végig kézben tartva diadalmaskodtak, ezzel pedig a csoportban egyedüliként veretlenek maradtak. Az igencsak bő keretből ezúttal Sam Van Rossom (19/9 pont, 4 gólpassz) és Justin Doellman (17/9 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) nyújtottak átlag felettit, a túloldalon pedig ismét jól játszott az amerikai center, Trent Plaisted (16 pont, 7/6 mezőnyből, 8 lepattanó).

A következő forduló programja:
Paris Levallois (0-2) - Ratiopharm Ulm (1-1)
Cimberio Varese (1-1) - Asvel Villeurbanne Lyon (1-1)
Union Olimpija Ljubljana (1-1) - Valencia Basket (2-0)


D-csoport
Belfius Mons Hainaut (BEL) – Virtus Roma (ITA) 76-88
Két vereségből érkező csapat találkozott a belga kisvárosban. Ezúttal egy félidőt bírt a Mons, a mérkőzés első felében vezettek és egészen jól játszottak a hazaiak, akik közül öten is 10 pont felett termeltek, ennek ellenére nem sikerült nyerniük. A Roma nagyon feljavult a második félidőre, 16 ponttal hengerelték le ebben a szakaszban a talán el is fáradó ellenfelüket. Jordan Taylor (22/6 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, jobbra a képen) volt az olaszok és a mezőny legjobbja, az ő játéka jelentette elsősorban a különbséget. 

BCM Gravelines Dunkerque (FRA) – Telekom Baskets Bonn (GER) 74-66
Folytatta jó szereplését a Gravelines, a Roma bravúros idegenbeli legyőzése után egy könnyebbnek ígérkező meccs várt a franciákra, mikor hazai környezetben a Bonnt fogadták. A mérkőzés tulajdonképpen pár perc alatt el is dőlt, mikor az első félidőben egy 20-1-es etapot vágott ki a gall csapat. A hazaiak vezérei Yakhouba Diawara (16/9 pont, 8 lepattanó) és Marcus Lewis (16 pont, 10/7 mezőnyből, 7 lepattanó) voltak, a németeknél pedig a kiváló karmester, Jared Jordan (15/3 pont, 9 gólpassz) ezúttal is hozta magát.

Alba Berlin (GER) – CAI Zaragoza (ESP) 71-68
A csoport rangadóját rendezték Berlinben, ez a két csapat kiemelkedik ennek a hatosnak a mezőnyéből. Ennek megfelelően nagy csatát vívtak a felek, néhány kosárnyinál soha nem volt nagyobb a távolság a felek között. A végén is nüanszok döntöttek, az Alba Berlin megérdemelt sikert aratott, miután a Zaragoza utolsó hét dobása is célt tévesztett. David Logan (18/6 pont, 4 labdaszerzés) ezúttal is csodálatosan játszott, a győzelem fő kovácsa volt, hatalmas fogás a Maccabitól igazolt kosaras. 

A következő forduló programja:
BCM Gravelines Dunkerque (2-0) - Belfius Mons Hainaut (0-2) 
Virtus Roma (1-1) - Alba Berlin (2-0)
Telekom Baskets Bonn (0-2)- CAI Zaragoza (1-1)


Keleti konferencia

E-csoport
Lukoil Academic Szófia (BUL) – Himki Moszkva (RUS) 79-85
Az első fordulóban a Ploiestitől hazai pályán elszenvedett csúfos vereség után muszáj volt javítania a Himkinek Szófiában. Ez sikerült is, de egyáltalán nem volt könnyű dolga Koponenéknek. A bolgárok sokáig tartották a lépést esélyesebb riválisukkal szemben, nem engedték leszakítani magukat. A negyedik negyedben aztán elkészültek erejükkel a hazaiak, 10-0-s orosz széria nyitotta a negyedik negyedet, innen pedig már nem volt visszaút a házigazdáknak, ha nehezen is, de behúzta a meccset a moszkvai sztárcsapat. A horvát Marko Popovic (25/12 pont, 11/9 mezőnyből, 4 gólpassz, 8 kiharcolt fault) egészen kiválóan teljesített, rajta kívül pedig Szergej Monya (20/9 pont, 9 lepattanó, balra a képen) is ihletett formában volt, tulajdonképpen ketten elintézték a szófiaiakat. 

CSU Asesoft Ploiesti (ROU) – Pinar Karsiyaka Izmir (TUR) 72-80
A múlt heti világraszóló moszkvai bravúrját ismételte volna meg a Ploiesti, a Pinar Karsiyaka legyőzése is hatalmas skalp lett volna. Jól is kezdtek a románok, az első negyedben egyértelműen jobbak voltak ellenfelüknél. A folytatásban aztán magukra találtak a törökök, és feljavuló játékkal átvették az irányítást, a különbség pedig 20 pont közelébe nőtt, eldőltek tehát a legfontosabb kérdések. Bobby Dixonnal (25/15 pont, 6 gólpassz) nem tudtak mit kezdeni a hazaiak, igaz ez nem újdonság, a legtöbb csapat így van ezzel Európában. A Ploiestiben Christopher Dunn (13 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz, 2 labdaszerzés) hasznos játékkal szállt be, de csapatán ő sem tudott segíteni.

KK Igokea (BIH) – Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR) 67-74
A Hapoel hatalmasat hajrázva nyert Alekszandrovacban, ezzel nagy lépést téve a további sikeres szereplésük felé. Ellenfelüknél sokkal jobban koncentrálva, pontosabban játszva 25-12-re nyerték az utolsó játékrészt az izraeliek, az utolsó percben pedig 7 megválaszolatlan pontot szereztek, mely pontosan a különbség mértékét jelentette a felek között. A meccs legjobbja a Hapoelben játszó amerikai légiós, Derwin Kitchen (17/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) volt.

A következő forduló programja:
Hapoel Migdal Jeruzsálem (2-0) - Himki Moszkva (1-1)
Pinar Karsiyaka Izmir (2-0) - Lukoil Academic Szófia (0-2) 
KK Igokea (0-2) - CSU Asesoft Ploiesti (1-1) 


F-csoport
Alba Fehérvár – PAOK Szaloniki (GRE) 88-89
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Buducsnoszt VOLI Podgorica (MNE) – Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR) 80-73
Az Ankara ellen javítania kellett a múlt heti egypontos görögországi veresége után a Buducsnosztnak. Ezt ha nem is könnyedén, de azért esélyeshez illően meg is tette a montenegrói csapat. A meccs nagy részében a hazaiak vezettek, de a törökök mindvégig lőtávolban maradtak. Az utolsó ankarai felzárkózási kísérletet azonban Szuad Sehovics (21/9 pont, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) és Csedomir Vitkovac (17 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) vezetésével visszaverte a Buducsnoszt, így behúzta a kötelezőnek számító győzelmet.

Himik Juzsnyij (UKR) – Nyizsnyij Novgorod (RUS) 78-76
A 2-0-s mérlegért szállt harcba a két keleti csapat Ukrajnában. Ellentétes félidőket produkáltak a felek, az első az oroszoké, míg a második a hazaiaké volt. Így következhetett a drámai végjáték, melynek végén a Nyizsnyijnek volt egy labdája az egyenlítéshez, ám Brandon Paul dobása kimaradt, így nyert a Juzsnyij. Az ukránok két ásza, Jamal Shuler (18/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Paul Delaney (16/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) „okolható” leginkább a győzelemért, orosz részről Petr Gubanov (21/9 pont, 10/7 mezőnyből, 5 lepattanó) kevésnek bizonyult.

A következő forduló programja:
Alba Fehérvár (0-2) - Himik Juzsnyij (2-0) 
Nyizsnyij Novgorod (1-1) - Buducsnoszt VOLI Podgorica (1-1)
PAOK Szaloniki (2-0) - Aykon TED Ankara Kolejliler (0-2)


G-csoport
Unics Kazany (RUS) – Banvit Bandirma (TUR) 72-71
A G-csoport, és egyben az egész Eurocup sorozat egyik legnagyobb rangadóját vívta a két kiváló csapat. Minden adott volt egy remek meccshez, végül nem is kellett csalódnunk. A Kazany kontrollálta a meccs nagy részét, 30-19-re is vezettek már az első félidőben. Nem sokkal később viszont már a vendégek vezettek, egyik csapat sem tudott döntő fölényt kialakítani. A végén, 71-69-es állásnál a Banvit tűnt befutónak, ám az utolsó másodpercben Nikosz Ziszisz (14/9 pont) passzából Andrew Goudelock (10/6 pont, 6 lepattanó, jobbra a képen) elengedett egy triplát a győzelemért, mely be is hullott, így az oroszok örülhettek végül. Ziszisz mellett Tywain McKee (15/9 pont, 8 lepattanó) is nagyon jól játszott, a törököknél pedig Sammy Mejia (18/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Chuck Davis (18/3 pont, 6 lepattanó) performansza említésre méltó.

MZT Szkopje (MKD) – Maccabi Haifa (ISR) 83-86
Mindkét csapat vereséggel nyitott az első körben, így fontos volt, hogy ki tud előrelépni és felzárkózni az éllovasok mögé. A meccs jelentős részében a Szkopje vezetett, többnyire 10 pont körüli előnnyel. A Haifa azonban nem hagyta magát, az utolsó percek előtt kiegyenlített. A végjátékban megremegtek a macedón kezek, a mindvégig remeklő Ike Ofoegbu (18 pont, 14 lepattanó) viszont higgadtan büntetőzött, így biztosítva csapata számára történetének első Eurocup győzelmét.

Kalev Cramo Tallinn (EST) – VEF Riga (LAT) 62-67
Balti rangadó keretében találkozott Tallinnban a Kalev Cramo és a VEF Riga. A vendégek voltak a meccs esélyesei, vezettek is a találkozó elején Bajramovicsék. Ez elaltathatta őket, az észtek pedig futottak egy 21-4-es szakaszt, ezzel 54-48-ra megfordítva az állást. A Riga azonban eszmélt, halálpontos triplákkal, Kristaps Janicenoks (14/6 pont) vezetésével ismét átvette az irányítást, végül pedig fontos győzelmet aratott idegenben.

A következő forduló programja:
Kalev Cramo Tallinn (0-2) - Unics Kazany (2-0)
Banvit Bandirma (1-1) - MZT Szkopje (0-2)
VEF Riga (2-0) - Maccabi Haifa (1-1)


H-csoport
Szpartak Szentpétervár (RUS) – Panioniosz (GRE) 68-69
Isztambuli győzelme után a Panionioszt is legyőzte volna a Szpartak, ezzel pedig elit helyet szerzett volna magának csoportjában. Viszont az ellenfélnek is hasonló tervei voltak, így egy nagyon jó, izgalmas meccset vívott egymással a két csapat. Hullámvasútszerűen alakult a mérkőzés, hol az egyik, hol a másik csapat produkált egy pár perces jobb szériát. Ezek azonban kiegyenlítették egymást, így a vége szorosan alakult. Ekkor aztán a Panioniosz fogott ki egy újabb jó periódust, a Szpartak csak kapaszkodni tudott, de a győzelemért nem volt esélye támadni a legvégén sem. A görögök 69 pontjából 56-ot szerzett a Marc Carter (23/9 pont, 5 lepattanó), Errick McCollum (16/6 pont, 5 lepattanó), Landon Milbourne (17/9 pont) hármas, az amerikai trió eldöntötte a mérkőzés sorsát.

Neptunas Klaipeda (LTU) – Besiktas Integral Forex (TUR) 70-72
A Szpartaktól elszenvedett hazai veresége után feltétlenül győznie kellett Litvániában a Besiktasnak. Erre minden esélye meg is volt előzetesen, illetve a meccs folyamán is, hiszen a vezetést mindvégig kézben tartva, Bradley Buckman (23/9 pont, 12 lepattanó) vezetésével meneteltek a törökök. A lelkes hazaiak azonban küzdöttek becsülettel, a végén pedig úgy alakult, hogy egy 2+1-es kosárral a vezetést is átvették (70-69). Két másodperccel a vége előtt azonban Chris Lofton (14/12 pont) megmentette a Besiktast, triplájával megnyerte a meccset csapata. 

Radnicski Kragujevac (SRB) – Bisons Loimaa (FIN) 92-89
A Radnicskire - papíron – a sorozat legkönnyebb meccse várt otthon a finnek ellen. Ennek ellenére az első félidei vezetés után mégis izgulósra sikerült a szerbek számára a derbi, de végül csak behúzták a győzelmet. Nagyon sok jó egyéni teljesítmény született ezen a sokpontos meccsen, a hazaiak közül mégis kiemelkedik Mouphtaou Monra Yarou (17 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz, 9/7 mezőnyből, balra a képen), aki ismét hatalmas dupla-duplát ért el, teljesítményével a forduló MVP-je címet is kiérdemelte. Rajta kívül Marko Marinovics (20/9 pont, 10 gólpassz), Dennis Seeley (23/6 pont, 4 lepattanó) és Szava Lesics (16 pont, 7/7 dupla) is nagyszerű volt, míg a túloldalon Frank Robinson (24/ 9 pont, 4 lepattanó) emelkedett ki.

A következő forduló programja:
Radnicski Kragujevac (1-1) - Szpartak Szentpétervár (1-1) 
Panioniosz (2-0) - Neptunas Klaipeda (0-2)
Bisons Loimaa (1-1) - Besiktas Integral Forex (1-1)


A forduló MVP-je:
Mouphtaou Monra Yarou
(Radnicski Kragujevac)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:

Pont: 27 - Mohamed Abukar (Belgacom Spirou Charleroi)
Lepattanó: 17 - Mouphtaou Monra Yarou (Radnicski Kragujevac)
Gólpassz: 13 - Dusan Djordjevics (Telenet Oostende) 
Labdaszerzés: 6 - Chris Kramer (EWE Baskets Oldenburg), David Cubillan (Maccabi Haifa)
Blokk: 4 - Cyril Akpomedah (BCM Gravelines Dunkerque)

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus