Eurocup 3. forduló: Elveszített veretlenségek

A héten a harmadik fordulóval folytatódott az Eurocup küzdelemsorozata és ismét sok érdekességgel szolgáltak nekünk a csapatok. Hét gárda is elveszítette veretlenségét, nagy leolvadások és (majdnem)fordítások, bravúrgyőzelmek, kínos vereségek, hosszabbítások, Dunnék újabb nagy sikere, és egy hatalmas tripla-dupla. Címszavakban így néz ki a forduló, lássuk tehát, hogyan is alakultak az események!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Nyugati konferencia

A-csoport
KK Cibona Zagreb (CRO, 0-3) – Artland Dragons (GER, 1-2) 77-87
Az első két forduló után még nyeretlen csapatok találkoztak Zágrábban, így kulcsfontosságú meccs volt ez abból a szempontból, hogy ki zárkózhat az élmezőnyhöz, és ki lesz az, aki már három fordulót követően sem nagyon reménykedhet a tavaszi folytatásban. Hazai pályán a Cibonának minden esélye megvolt a győzelemre, legalábbis a labda feldobásának pillanatáig, ugyanis bántóan sima vereséget szenvedtek. Bekezdtek a németek (5-13), akik félidőben már 51-32-re vezettek, ekkorra már el is döntötték a meccset, legázolták déli szomszédjainkat. Az Artland legjobbja az igen hatékony ciprusi-amerikai center, Anthony King (19 pont, 11/9 mezőnyből, 4 lepattanó) volt, a Cibonán pedig a horvátok ifjú sztárja, Dario Saric (20/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) sem tudott segíteni.

Le Mans Sarthe Basket (FRA, 2-1) – CEZ Basketball Nymburk (CZE, 1-2) 81-74 h.u.
Két hasonló képességű csapat játszott egymással a Le Mans és a Nymburk személyében. Nem is kellett csalódnia a kosárbarátoknak, hiszen csak hosszabbításban dőlt el a derbi, ami egyébként nagyon változó képet mutatott. 40-32-es vendégvezetésnél a franciák repesztettek egy 27-5-ös szériát, ám a végjátékban felállt a cseh bajnok, és egy 11-2-es szakasszal kiegyenlített. A túlórában aztán az egyébként végig remeklő Dashaun Wooddal (30/15 pont, 7/5 tripla) nem tudott mit kezdeni a Nymburk, az amerikai mindent bedobott, 30 pontjával pedig az egész forduló legeredményesebbje lett. Értékes győzelmet sikerült tehát behúznia a Le Mans csapatának, mely a végelszámolásnál még biztosan jól fog jönni.

FoxTown Cantu (ITA, 3-0) – Telenet Oostende (BEL, 2-1) 83-58
A csoport harmadik találkozóján is addig azonos mérlegű csapatok találkoztak, a Cantu és az Oostende csatájától azonban lényegesen többet vártunk volna. Természetesen a két csapat közül a belgák okoztak csalódást, ráadásul a Cantu a legjobbjuk, Pietro Aradori nélkül intézte el őket nagyon simán. Az olaszok 5 triplát is beszórtak az első negyedben, így 32-11-re nyerték ezt a játékrészt, így idejekorán eldőlt a találkozó. A hazaiaktól többen is nagyon jók voltak, Michael Jenkins (22/18 pont, 9/6 tripla, 4 lepattanó) és Joe Ragnald (19/12 pont, 8 gólpassz) azonban közülük is kiemelkedett.

A következő forduló programja:
Artland Dragons - Le Mans Sarthe Basket
FoxTown Cantu - CEZ Basketball Nymburk
Telenet Oostende - KK Cibona Zagreb


B-csoport
Bilbao Basket (ESP, 3-0) – Belgacom Spirou Charleroi (BEL, 0-3) 98-71

A nyeretlen Charleroi és a veretlen Bilbao ütközetének egyértelműen a hazai pályán játszó baszk csapat volt az esélyese. Ennek ellenére a mérkőzés elején ráijesztettek a belgák a hazaiakra, szempillantás alatt elhúztak 13-4-re. Jól tartotta magát ugyan a Charleroi, ám félidőre már a Bilbao vezetett, fordulás után pedig teljesen megtört a vendégek ellenállása, a különbség már a 30 pontot is meghaladta. Érdekesség, hogy mind a 12 keretbe nevezett hazai játékos szerzett legalább egy mezőnykosarat, közülük pedig hatan is kétszámjegyű pontot értek el. Lényegében mindenki jól játszott a Bilbaóban, de az épp a honfitársai ellen remeklő Axel Hervelle (17/3 pont, 5 gólpassz, jobbra a képen) és a horvát Fran Pilepic (15/6 pont) külön is kiemelhető, míg a túloldalról Devin Green (20 pont, 12/9 mezőnyből) érdemel dicséretet.

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 2-1) – Elan Chalon sur Saone (FRA, 1-2) 102-87
Ha Sassari, akkor sokpontos, szórakoztató meccs. Ezt tudtuk eddig is, és ezúttal sem volt máshogy. A vendég Chalon kezdett jobban, de aztán a 38 pontos második negyedüknek köszönhetően már a szardíniaiak álltak jobban a félidőben. A meccs viszont csak az utolsó negyedben dőlt el, ekkor egy 17-2-es rohanással lezárta a meccset a Sassari, akik 17 triplát és 29 gólpasszt hoztak össze, mindkettő óriási szám. Kiváló egyéni teljesítményekben sem volt hiány, Drake Diener (23/15 pont, 6 lepattanó), Caleb Green (21/3 pont, 7 lepattanó), Marques Green (21/21 pont, 9/7 tripla, 5 gólpassz) és Travis Diener (6/6 pont, 13 gólpassz) is szépen feltöltötte a statisztikai lapját talján oldalról, míg a vendégek közül A.J. Slaughter (22/12 pont, 3 labdaszerzés) és Ilian Evtimov (17/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) voltak a legeredményesebbek. 

EWE Baskets Oldenburg (GER, 2-1) – Cedevita Zagreb (CRO, 1-2) 92-90 h.u.
Remek meccset ígért a két magas szintű csapatjátékot játszó gárda ütközete. Repesa mester fiataljai rohantak egy 17-0-t, mellyel 10 pont fölé tornázták vezetésüket a harmadik negyedben, ám a németek jól küzdöttek, nem adták fel, így a végjátékban már ők álltak jobbak. A Cedevita ezúttal is remeklő irányítója, Nolan Smith (22/6 pont, 8 gólpassz, 10/8 dupla) dobása beakadt a végén, így hosszabbításra mentette csapatának a találkozót. Az extra játékidőt is jobban kezdték a horvátok, az Oldenburgnak viszont innen is volt visszaút, agresszívan támadták a gyűrűt, az így megítélt büntetőket pedig biztosan értékesítették, és végül nagy győzelmet arattak. A germánoktól „szokás szerint” ezúttal is Julius Jenkins (19/12 pont) és Rickey Paulding (18/9 pont) felelt a pontokért, a második idegenbeli bravúrgyőzelméről ismét hajszállal lemaradó Cedevitában pedig Smithen kívül Tomislav Zubcic (22/3 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) alkotott maradandót.

A következő forduló programja:
Cedevita Zagreb - Dinamo Banco di Sardegna Sassari
Bilbao Basket - Elan Chalon sur Saone
Belgacom Spirou Charleroi - EWE Baskets Oldenburg


C-csoport
Paris Levallois (FRA, 0-3) – Ratiopharm Ulm (GER, 2-1) 68-78

Az Ulmnak elég volt egy negyednyi lehengerlő játék a győzelemhez, a második játékrészt ugyanis 27-9-re nyerték a németek. Annak ellenére is magabiztosan tudtak győzni a vendégek, hogy a párizsiak a triplákat kivéve minden statisztikai mutatóban jobbnak bizonyultak. Mindezt remek csapatjátékkal tudták ellensúlyozni a germánok, hiszen mind a kilenc pontszerzőjük 5 és 12 egység között termelt, aki pályára lépett egyaránt hozzátett valami pluszt a játékhoz. A mezőny legeredményesebbje a franciák kiscsatára, Jawad Williams (22 pont, 8 lepattanó) lett.

Cimberio Varese (ITA, 1-2) – Asvel Villeurbanne Lyon (FRA, 2-1) 78-85
Az olasz-francia ütközet során az Asvel az első negyed végén vette át először a vezetést, utána viszont a hazaiak figyelmetlenségét kihasználva 15 pontosra hizlalta előnyét. Ez pedig olyan nagynak számított, hogy bár kapaszkodott a Varese, fordítania a folytatásban már nem sikerült. A franciák alaposan forgatták csapatukat, így fizikálisan is sokkal jobban bírták a mérkőzést, ráadásul a pontok is megoszlottak játékosaik között. A legjobb lyoni a sokoldalú teljesítményt hozó Edwin Jackson (15/3 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) volt, aki az első félidei roham vezére is volt. A túloldalon Aubrey Coleman (23/3 pont) egymaga kevés volt a felzárkózáshoz.

Union Olimpija Ljubljana (SLO, 2-1) – Valencia Basket (ESP, 2-1) 67-64
A találkozó előtt a Valenciát tekinthettünk a győzelemre esélyesebbnek, ám az Olimpija a hazai pálya előnyével ezt kompenzálni tudta, és végül szép sikert aratott riválisa ellen. Szorosan és kevés ponttal kezdődött a találkozó, ez pedig mindenképp a szlovénoknak kedvezett. A nagyszünet után aztán az öltözőben maradtak a spanyolok, egy 14-0-s futással meglógott a Ljubljana. 57-40 volt az állás, mikor a Valencia egy hasonló rohammal tudott válaszolni, viszont az Alex Stepheson (18 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 10/8 mezőnyből) vezette hazaiak meg tudtak újulni és lezárták a meccset. Ezzel az Olimpija-sikerrel összetömörült az élmezőny, négy csapat is 2-1-es mutatóval áll, a folytatásban is nagy izgalmak várhatók a továbbjutásért vívott harcban.

A következő forduló programja:
Paris Levallois - Asvel Villeurbanne Lyon
Ratiopharm Ulm - Union Olimpija Ljubljana
Valencia Basket - Cimberio Varese


D-csoport
BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 3-0) – Belfius Mons Hainaut (BEL, 0-3) 75-52
Tavaly még az EuroChallengeben csaphatott volna össze ez a két csapat, ezúttal viszont ebben a sorozatban találkoztak. Az egy szinttel feljebb lépés kétségtelenül a Gravelinesnek sikerült jobban, ennek a mérkőzésnek is ők voltak az esélyesei. Nem is hibázott a gall csapat, remek védekezéssel már a félidő előtt dűlőre vitték a dolgot és minden belga felzárkózási kísérletet visszavertek a folytatásban. A Juby Johnson (19/15 pont, 6 lepattanó), Souleyman Diabate (18/9 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó, balra a képen), Jonathan Rousselle (18/15 pont) trió kivégezte a Monsot, így megőrizte veretlenségét a Gravelines.

Virtus Roma (ITA, 2-1) – Alba Berlin (GER, 2-1) 85-71
Az eddig kettőből kettőt nyerő Alba Berlint fogadta Lóránt Péter tavalyi csapata, és talán váratlanul könnyed győzelmet aratott. Már az első félidőben 20 pont közelébe nőtt a különbség, a németek pedig képtelenek voltak innen visszajönni. Az olaszok sokat támadták a gyűrűt, kiválóan büntetőztek (28/26), védekezésben pedig a légelhárítás is jól működött, 7 blokkal demoralizálták ellenfelüket. Quinton Hosley (20/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) ismét a taljánok vezére volt, a mezőny legjobbjaként vezette sikerre csapatát.

Telekom Baskets Bonn (GER, 1-2) – CAI Zaragoza (ESP, 1-2) 108-104
Igazi tűzijátékot, és hatalmas meglepetést hozott a Zaragoza bonni fellépése. Pedig sokáig semmi jel nem utalt arra, hogy az eddigi két meccsét simán elveszítő németek képesek lesznek kivívni a győzelmet, hiszen végig a vendégek vezettek, jobbára 10 pont feletti előnnyel. Az utolsó percben azonban három triplával fordítani tudott a Bonn, büntetőkkel pedig bebiztosították ezt a csodával határos győzelmet. Igazi pontzuhatag volt a mérkőzésen, 11 játékos is 10 pont fölé jutott, igaz a 20-at egyikük sem érte el. A Bonn lassan emblematikussá váló irányítója, Jared Jordan (14/9 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) ezúttal is kitett magáért, a fordítás során is ő volt csapata vezére.

A következő forduló programja:
Alba Berlin - BCM Gravelines Dunkerque
Telekom Baskets Bonn - Belfius Mons Hainaut
CAI Zaragoza - Virtus Roma


Keleti konferencia

E-csoport
Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 2-1) – Himki Moszkva (RUS, 2-1) 80-87 2 h.u.
Elképesztő izgalmakat és jó meccset tartogatott a Himki izraeli túrája. A mérkőzést végig az orosz sztárcsapat tartotta kézben, a végén azonban nagy küzdelmek árán ki tudta csikarni a hosszabbítást a Hapoel. Itt aztán Szergej Monya (18/12 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) volt a hős, aki előbb egy hatalmas triplával kiharcolta a második hosszabbítást, majd ott további két távoli bombát elsüllyesztve eldöntötte csapata javára a kiélezett derbit. Az oroszok legeredményesebbje a finn Petteri Koponen (20/18 pont, 6 gólpassz) lett, izraeli oldalon pedig Josh Duncan (23/6 pont) és Derwin Kitchen (19/3 pont, 6 lepattanó, 9 kiharcolt fault) hozott extra teljesítményt.

Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 3-0) – Lukoil Academic Szófia (BUL, 0-3) 84-69
Ebben a csoportban is volt veretlen-nyeretlen derbi, és itt sem történt meglepetés, a Karsiyaka a meccset mindvégig kontrollálva, a második félidőre feljavuló játékkal magabiztosan nyert. A törökök vezére ki más, mint Bobby Dixon (24/12 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés) volt ezúttal is, a remek irányító hétről hétre klasszis játékot hoz, csapata pedig továbbra is hibátlan.

KK Igokea (BIH, 0-3) – CSU Asesoft Ploiesti (ROU, 2-1) 77-84
Második idegenbeli meccsét is megnyerte a Ploiesti, így Dunnék a sorozat egyik kellemes meglepetését jelentik továbbra is. A kritikus pont ezúttal a második negyedben érkezett el az Igokea számára, elsősorban egy 12-1-es román szériának köszönhetően 27-12-re bukták el ezt a negyedet. Innentől kezdve pedig már csak futottak az eredmény után, egy pontra ugyan még sikerült megközelíteniük ellenfelüket, de többre nem futotta, nyert a Ploiesti. A vendégek legjobbja Dragan Zsekovics (25/15 pont, 6/5 tripla, 12/9 mezőnyből) volt, Christopher Dunn pedig 8 ponttal, 4 lepattanóval és 3 gólpasszal vette ki a részét a sikerből.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva - Pinar Karsiyaka Izmir
Lukoil Academic Szófia - KK Igokea
Hapoel Migdal Jeruzsálem - CSU Asesoft Ploiesti


F-csoport
Alba Fehérvár (0-3) – Himik Juzsnyij (UKR, 3-0) 75-88
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Nyizsnyij Novgorod (RUS, 2-1) – Buducsnoszt VOLI Podgorica (MNE, 1-2) 83-62
A Nyizsnyij egyből a meccs elején ellépett 14 ponttal, de az első félidőben még így is viszonylag kiegyenlített volt a játék. A harmadik negyedben aztán már szinte semmilyen ellenállást nem tudott tanúsítani a Buducsnoszt, mindössze 6 pontra voltak képesek ebben a játékrészben a montenegróiak, eldőlt a mérkőzés. Az oroszok legjobbja Szemen Antonov (20/9 pont, 5 lepattanó, jobbra a képen) volt ezen az estén, csapata pedig lépéselőnyre tett szert riválisával szemben a csoporton belül.

PAOK Szaloniki (GRE, 2-1) – Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 1-2) 75-77
Nagy hátrányból fordított, és meglepetésgyőzelmet aratott az Ankara Görögországban. A meccset esélyeshez méltón kezdte a PAOK, fokozatosan növelték előnyüket a görögök, mely 23 pont is volt már a félidőhöz közeledve. Egy darabig a nagyszünet után sem utalt semmi a fordulatra, a harmadik negyed végén azonban 10 pont alá kúszott a török csapat, ettől pedig olyan lendületet kaptak, hogy rögtön 15-0-lal nyitották a záró játékrészt és átvették a vezetést, amit már nem is adtak ki a kezükből. A fordításban nagy szerepe volt Vladimir Golubovicsnak (23 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 14/10 mezőnyből) és a végjátékban szintén előlépő és fontos triplát szerző Clay Tuckernek (19/9 pont, 6 lepattanó).

A következő forduló programja:
Buducsnoszt VOLI Podgorica - Alba Fehérvár
Aykon TED Ankara Kolejliler - Nyizsnyij Novgorod
PAOK Szaloniki - Himik Juzsnyij


G-csoport
Kalev Cramo Tallinn (EST, 0-3) – Unics Kazany (RUS, 3-0) 72-81
Esélyesként érkezett és győztesként is távozott az észt fővárosból a Kazany. Az orosz csapat hamar érdektelenségbe fullasztotta a derbit, 31-12-re nyerte meg az első negyedet, így 10 perc után minden lényegi kérdés eldőlt már. Úgy tűnik, hogy a Lakerstől megszerzett fiatal amerikai hátvéd, Andrew Goudelock lesz az idei Kazany legnagyobb sztárja, aki ezúttal is kiválóan játszott (20/12 pont, 5/4 tripla, 4 gólpassz).

Banvit Bandirma (TUR, 2-1) – MZT Szkopje (MKD, 0-3) 85-61
Nem sok esélye volt a Szkopjénak a Banvit otthonában, egy negyedet sem tudtak megnyerni a macedónok, sima meccsen szenvedték el újabb vereségüket. A törökök pokolian erősek, különösen hazai pályán, ezt ezúttal is bizonyították és sokat cserélve gyűjtötték be ezt a győzelmet. Sammy Mejia (19/3 pont, 8 lepattanó, 9/7 mezőnyből) is csak 27 percet játszott, ezalatt pedig igen hatékonyan termelt és lett csapata legjobbja.

VEF Riga (LAT, 2-1) – Maccabi Haifa (ISR, 2-1) 73-94
Simán nyert a Haifa Rigában, így a várt szoros csata elmaradt a két csapat között. Ez a mérkőzés egy hatalmas egyéni teljesítményről marad majd emlékezetes, hiszen az izraeliek amerikai kiscsatára, Donta Smith (balra a képen) brutális tripla-duplát ért el, 8/7-es mezőnymutatóval 18 pontig jutott, emellé leszedett 16 lepattanót és kiosztott 10 gólpasszt, valamint volt még 2 labdaszerzése is. Mindez elképesztően magas, 41-es index pontszámra volt elég, mellyel Smith természetesen kiérdemelte a forduló MVP-je címet. Ez volt egyébként az Eurocup történetének mindössze ötödik tripla-duplája.

A következő forduló programja:
Maccabi Haifa - Banvit Bandirma
MZT Szkopje - Kalev Cramo Tallinn
VEF Riga - Unics Kazany


H-csoport
Radnicski Kragujevac (SRB, 2-1) – Szpartak Szentpétervár (RUS, 1-2) 97-80
A Radnicski története egyik legfényesebb sikerét aratta kedd este, esélyt sem adva győzte le a szentpétervári sztárcsapatot. Az első negyedet 11-0-lal zárták a szerbek, ezzel kézbe vették a mérkőzés irányítását, és 6 pontnál közelebb már egyszer sem engedték riválisukat. Az előző forduló MVP-je, Mouphtaou Monra Yarou ezúttal is dupla-duplát ért el (20 pont, 10 lepattanó, 13/9 mezőnyből), az ifjú benini centerrel óriási vásárt csinált a Radnicski. Rajta kívül azonban még Szava Lesics (23/9 pont, 9 lepattanó) és Dusan Mladan (20/18 pont, 9/6 tripla) is parádézott, kis túlzással ők hárman verték meg a Szpartakot. A túloldalon az ukrán-amerikai Steven Burtt (24/9 pont, 5 gólpassz) játszott nagyot, mindhiába.

Bisons Loimaa (FIN, 1-2) – Besiktas Integral Forex (TUR, 2-1) 60-61
Kis híján sikerült a csoda a finn Loimaának, nevezetesen 23 pontos hátrányból megfordítani a meccset a nagy múltú török csapat ellen. A Besiktas úgy kezdte és úgy is folytatta a meccset, ahogy esélyesként illett, Chris Lofton (20/9 pont, 4 lepattanó) vezérletével nagy előnyt épített fel magának. A végjátékra azonban teljesen elfogytak a törökök, botrányos játékkal mindössze 5 pontot sikerült összekaparniuk a negyedik negyedben. Győzelmüket pedig megköszönhetik az addig egyébként kiválóan játszó Billy Keysnek (19/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), aki a legvégén két triplát is elrontott, így egyetlen pont megmaradt a vendégelőnyből. Keys mellett Frank Robinson (19/3 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) vállalt nagy szerepet a finnek felzárkózásában.

Panioniosz (GRE, 2-1) – Neptunas Klaipeda (LTU, 1-2) 86-91
A Neptunasnak sikerült az, ami a Loimaának nem, azaz meglepetést okozva legyőznie nevesebb ellenfelét, a litvánok ráadásul vendégként érkeztek az addig veretlen görögökhöz. Egymásnak adták át a vezetést a csapatok a meccs során, hol az egyik, hol a másik csapat járt előrébb. A végén aztán a baltiak jöttek ki jobban a fej-fej melletti küzdelemből, és kiválóan büntetőzve (12/10 az utolsó percekben) megszerezték ezt a nagyszerű győzelmet. A Neptunas kezdőjét csak litván játékosok alkották, a hazai játékosok pedig elhomályosították az athéniak légiósait, Valdas Vasylius (12/9 pont, 5 lepattanó), Vytautas Sarakauskas (17/9 pont, 12 lepattanó) és Marius Runkauskas (20//6 pont) is kiválóan teljesített.

A következő forduló programja:
Neptunas Klaipeda - Radnicski Kragujevac
Bisons Loimaa - Szpartak Szentpétervár
Besiktas Integral Forex - Panioniosz


A forduló MVP-je:
Donta Smith (18 pont, 16 lepattanó, 10 gólpassz, 2 labdaszerzés, 6 kiharcolt fault, 41 index pont – Maccabi Haifa)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 30 - Dashaun Wood (Le Mans Sarthe Basket)
Lepattanó: 16 - Donta Smith (Maccabi Haifa)
Gólpassz: 13Travis Diener (Dinamo Banco di Sardegna Sassari) 
Labdaszerzés: 4Daniel Ewing (Paris Levallois), Phillip Goss (Virtus Roma), Yotam Halperin (Hapoel Migdal Jeruzsálem), Frank Robinson (Bisons Loimaa)
Blokk: 4 - Callistus Eziukwu (Virtus Roma), Artem Pusztovji (Himik Juzsnyij)

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus