Eurocup 4. forduló: Hajrá és fordítás Cedevita módra

Kedden és szerdán már a negyedik fordulót rendezték az Eurocupban, és ezúttal sem maradtunk érdekességek nélkül. Már csak a Bilbao-Kazany-Cantu trió veretlen; 32-4-es utolsó negyeddel fordított a Cedevita, de a Nyizsnyij Novgorod sem mindennapi feltámadást produkált; Chris Dunn buzzer beatert hibázott; Mouphtaou Yarou eddig a szezon játékosa; csapata, a Radnicski Eurocup rekordot állított be gólpasszokban; Doron Perkins szenzációs negyedik negyede. Címszavakban ezek a forduló legérdekesebb momentumai, részletek az alábbiakban!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Nyugati konferencia

A-csoport
Artland Dragons (GER, 1-3) – Le Mans Sarthe Basket (FRA, 3-1) 67-79

Nem sok reményt hagyott a Le Mans a németeknek arra, hogy megszerezhetik zsinórban második győzelmüket is. A gallok már rögtön az elején rendkívül élesek voltak, nagyon bekezdtek, rohamaikkal 32-14-re nyerték az első negyedet, ezzel pedig eldöntötték a meccset is. 10 pont alá még be tudott férkőzni egyszer-egyszer az Artland, ám tripláikkal – amiből összesen 12 darab is volt nekik – minden próbálkozást visszavert a Le Mans. A vendégek és a mezőny legjobbja Dashaun Wood (19/15 pont, 6 gólpassz) volt.

FoxTown Cantu (ITA, 4-0) – CEZ Basketball Nymburk (CZE, 1-3) 88-73
Továbbra is őrzi veretlenségét a Cantu, ezúttal a Nymburk volt az olaszok áldozata. A csehek egyetlen másodpercig sem vezettek, még az első félidőben tudtak 2 pontra feljönni, de a különbség többnyire a 10 pontos lélektani határon kívül mozgott. A taljánok remekül dobtak, 50% felett tripláztak (24/13) és 90% felett büntetőztek (14/13), ezzel pedig nem lehetett mit kezdeni. A mezőny legjobbja a sokoldalú teljesítményével a hét MVP-je címet is kiérdemlő Joe Ragland (19/9 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, jobbra a képen) volt.

 

Telenet Oostende (BEL, 3-1) – KK Cibona Zagreb (CRO, 0-4) 77-75
Hullámzó meccset és drámai végjátékot hozott az Oostende és a Cibona ütközete. Nagyon közel volt első győzelme megszerzéséhez az egykor szebb napokat látott horvát csapat, ezúttal remekül kezdtek (2-15), de a 26-11-es második negyed után félidőben már hátrányban voltak. Fordulás után viszont ismét újítani tudtak a vendégek, a végjátékot azonban nagyon elrontották, így higgadt büntetőzéssel behúzta ezt az oly fontos sikert a belga gárda, és tapad az éllovas Cantura és a Le Mans-ra, miközben a hatos mezőny kettészakadni látszik. A hazaiak közül öten is 9 és 14 pont között termeltek, míg a túloldalon Jerel Blassingame (21/9 pont, 5 gólpassz) kiváló játéka emelhető ki.

A következő forduló programja:
CEZ Basketball Nymburk - Artland Dragons
KK Cibona Zagreb - FoxTown Cantu
Le Mans Sarthe Basket - Telenet Oostende


B-csoport
Bilbao Basket (ESP, 4-0) – Elan Chalon sur Saone (FRA, 1-3) 77-67
Rutinosan játszott, és annyit adott ki magából a Bilbao, amennyi a győzelemhez szükséges volt, ezzel továbbra is őrzi veretlenségét a baszk csapat. A különbség már az első félidő derekán a 20 pont közelébe kúszott, innentől pedig gondosan ügyeltek rá a hazaiak, hogy a Chalon ne tudjon lőtávolba kerülni. A Bilbao a megszokott magas szintű csapatjátékát hozta, lepattanókban pedig nagyon megverték a franciákat (40-27). A legeredményesebb a fekete-fehérektől German Gabriel (16/6 pont, 6 lepattanó) lett, vendégoldalról pedig A.J. Slaughter (19/9 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) tehet a legkevésbé a vereségről.

Cedevita Zagreb (CRO, 2-2) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 2-2) 94-83
Az Eurocup történetének egyik legnagyszerűbb fordítását produkálta a Cedevita, hiszen 20 pontos hátrányból nyerték meg a Sassari elleni meccset az utolsó negyedben. A mérkőzésen végig vezetett a talján csapat, többnyire 10 feletti, de volt, hogy 20 pontos különbséggel is. Sok csapat megtört volna ettől, de ez nem a horvátokra jellemző, így egy utolsó nagy rohamot indítottak a záró játékrészben. Erőfeszítéseiket siker koronázta, egy 26-0-s futást és összességében egy 32-4-es (!!) negyedik negyedet repesztettek. A Cedevita magára találó ásza, Nolan Smith (20/12 pont, 5 gólpassz, balra a képen) három triplával vette ki a részét ebből a rohamból, de csapata összességében is jól dobta a hármasokat (25/14) és sokkal jobban lepattanózott (37-28), ez pedig döntőnek bizonyult a végén. Smith mellett Goran Suton (17/9 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) volt a horvátok legjobbja, kettejük vezetésével csikarta ki csapatuk ezt a folytatás szempontjából is igen jelentős sikert.

Belgacom Spirou Charleroi (BEL, 0-4) – EWE Baskets Oldenburg (GER, 3-1) 53-70
Fokozatosan javul az Oldenburg teljesítménye, immár sorozatban harmadik sikerüket aratták a németek Charleroiban. A vendégek simán nyertek, esélyt sem hagytak szerényebb képességű ellenfelüknek. A győzelem kulcsa a lepattanózás (32-43) és a csapatvédekezés volt a germánok számára, 16 pontnál egyik negyedben sem kaptak többet. Mindkét edző sokat cserélhetett ezen a meccsen, a legeredményesebb végül az Oldenburgból Rickey Paulding (15/3 pont, 4 lepattanó) lett.

A következő forduló programja:
EWE Baskets Oldenburg - Bilbao Basket
Elan Chalon sur Saone - Cedevita Zagreb
Dinamo Banco di Sardegna Sassari - Belgacom Spirou Charleroi


C-csoport
Paris Levallois (FRA, 1-3) – Asvel Villeurbanne Lyon (FRA, 2-2) 83-65
Megszerezte első Eurocup győzelmét a Párizs, ezt pedig nem is tehette volna jobbkor, mint a francia rangadó alkalmával. A lyoni Asvel eddig szépen teljesített, a fővárosiakról viszont ennek épp az ellenkezője volt elmondható, így ennek tükrében meglepő a hazai győzelem, főleg annak mikéntje. Az első félidő közepén futott egy 21-4-et a Párizs, ez pedig megalapozta a sikert számukra, innentől uralták a mérkőzést és magabiztosan húzták be a W-t. Landing Sane (16/9 pont, 7 lepattanó) és Nicolas Lang (16/12 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) vezette győzelemre a házigazdákat.

Ratiopharm Ulm (GER, 3-1) – Union Olimpija Ljubljana (SLO, 2-2) 83-80
Két hasonló képességű, és egyaránt 2-1-es mérleggel álló csapat vívott egy remek derbit Németországban. Végig szorosan alakult az állás, valamelyik csapat meglógott néha, de 10 pont fölé egyszer sem kúszott a különbség. A végjáték is rendkívül kiélezett volt, ebből pedig ezúttal az Ulm jött ki hajszálnyival jobban, így a hazaiak begyűjtötték ezt az oly fontos győzelmet. Mindkét oldalon akadt egy-egy kiemelkedő húzóember, a germánoknál Will Clyburn (17/3 pont, 6 lepattanó) míg a Ljubljanában Alen Omic (18 pont, 10 lepattanó, 8/6 mezőnyből) vitte a prímet. 

Valencia Basket (ESP, 3-1) – Cimberio Varese (ITA, 1-3) 98-64
Megsemmisítő vereséget mért a Valencia a Varese együttesére, minden negyedet jócskán megnyerve végül kiütéses különbség alakult ki a spanyolok javára. Pedig jobban kezdtek a vendégek (6-12), ám ezzel minden pozitívumot el is mondtunk róluk lényegében. A Valencia erre egy 20-2-es szériával válaszolt, itt lélekben fel is adták az olaszok és formalitássá vált a folytatás. A spanyolok minden statisztikai mutatóban sokkal jobbak voltak ellenfelüknél, nem csoda tehát a hatalmas különbség, illetve egy remek egyéni teljesítmény is akadt részükről, Justin Doellman (26/3 pont, 6 lepattanó) alaposan kitett magáért, a mérkőzés embere volt.

A következő forduló programja:
Asvel Villeurbanne Lyon - Valencia Basket
Cimberio Varese - Ratiopharm Ulm
Union Olimpija Ljubljana - Paris Levallois


D-csoport
Alba Berlin (GER, 3-1) – BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 3-1) 70-59
Talán nem erre számítottunk előzetesen, de három forduló után a csoport rangadóját vívta az Alba Berlin és a Gravelines. Kezdetben a franciák vezettek, de a hazaiak fokozatosan ellenfelük fölé nőttek, végül pedig biztosan zárták le a mérkőzést. A botrányos harmadik negyedet leszámítva (8-6 ebben a szakaszban) dicséret illeti a csapatokat, jó meccset játszottak egymással. A Berlin vezére ezúttal is David Logan (17/3 pont, jobbra a képen) volt, érdekesség, hogy hazai oldalról egyedül ő érte el a 10 pontos határt, viszont minden pályára lépő csapattársa szerzett pontot, így segítve győzelemhez a németeket. Az Alba ezzel beérte a tabellán a franciákat és szorossá tette az élmezőnyt.

Telekom Baskets Bonn (GER, 2-2) – Belfius Mons Hainaut (BEL, 0-4) 74-63
Ha egy üzlet beindul – mondhatják Bonnban a helyi szimpatizánsok. Az első két forduló kiábrándító veresége után múlt héten meglepetésre elkapta a Zaragozát a német csapat, ezúttal pedig a csoport leggyengébb tagját, a Mons-t fogadta és nem is okozott gondot az újabb győzelem begyűjtése. Tavaly még az EuroChallengeben csatázott a két csapat, akkor is a Bonn volt jobb kettejük közül, és ez erre a szezonra sem változott. A hazaiak végig kézben tartották a mérkőzés irányítását, Jemel McLean (23 pont, 4 lepattanó) pedig megoldhatatlan feladat elé állította a belgákat.

CAI Zaragoza (ESP, 2-2) – Virtus Roma (ITA, 2-2) 74-68
Sikertelenül zárta német túráját az elmúlt két hétben a Zaragoza, hiszen Berlinben és Bonnban is kapituláltak Shermadiniék. Így kulcsfontosságú mérkőzés várt a spanyolokra a Roma ellen, a tét pedig az élmezőnyben maradás vagy a leszakadás volt számukra. Ennek megfelelően is kezdték a meccset, koncentrált játékkal 21-9-re nyerték az első negyedet. A folytatásban aztán összeszedte magát az olasz bajnoki ezüstérmes is, 14-2-vel válaszoltak és kiegyenlítettek. A folytatásban fej-fej mellett haladtak a csapatok, a végjátékban aztán a vendég kezek remegtek meg, nem tudtak betalálni az olaszok, büntetőkkel pedig lezárta a meccset a Zaragoza. Többen is jól játszottak ezen az izgalmas derbin, a legkiválóbb azonban a hazaiak erőcsatára, Joseph Jones (17 pont, 9 lepattanó) volt.

A következő forduló programja:
BCM Gravelines Dunkerque - CAI Zaragoza
Virtus Roma - Telekom Baskets Bonn
Belfius Mons Hainaut - Alba Berlin


Keleti konferencia

E-csoport
Himki Moszkva (RUS, 3-1) – Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 3-1) 80-66
Az E-csoport két remek csapata találkozott Moszkvában, a tét pedig a Himkinek volt nagyobb, egy esetleges vereséggel eltávolodtak volna az első helytől, céljuk pedig nem is lehet más ezzel a kerettel, mint annak megszerzése. A Pinar kezdett jobban (2-11), sokáig vezettek is a törökök, ám félidőben már az oroszok jártak előrébb. A Karsiyaka ellenfeleinek a kulcskérdés Bobby Dixon kikapcsolása, ez pedig remekül sikerült a moszkvaiaknak, mindössze 4 ponton tartották a kiváló irányítót. Ennek meg is lett az eredménye, és végül az eredmény tekintetében is magabiztos Himki-győzelem született. A legjobb hazai játékos az extra hatékony center, Paul Davis (18 pont, 10/8 mezőnyből, 5 lepattanó, 2 blokk) volt, a túloldalon pedig Esteban Batista (20 pont, 14/10 mezőnyből, 6 lepattanó) remekelt.

Lukoil Academic Szófia (BUL, 0-4) – KK Igokea (BIH, 1-3) 61-70
Két nyeretlen csapat találkozott Szófiában, és az utolsó szalmaszál megragadása volt a tét számukra. Hasonló erők küzdöttek meg egymással, és bár többnyire az Igokea vezetett, mindvégig nagyon szorosan alakult a mérkőzés. A végén aztán ismét csak a bosnyákok tudtak megújulni, a hazaiak pedig zsinórban négy támadást is elpackáztak, így az Igokea távozhatott győztesen a bolgár fővárosból, így a Lukoil ezzel a hazai vereséggel alighanem már négy kör után elszállt. Uros Nikolics (19 pont, 10 lepattanó) dupla-duplát hozott, és a palánk alatt az egész meccs során stabilitást adott csapatának.

Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 3-1) – CSU Asesoft Ploiesti (ROU, 2-2) 82-80
Továbbra is üde színfoltja az idei Eurocup kiírásnak a Ploiesti, és bár két bravúros idegenbeli győzelme után ezúttal nem tudott nyerni, de egy kiváló mérkőzésen nagyon megszorongatta az esélyesebb izraeli ellenfelét. Az utolsó negyedben felváltva vezettek a csapatok, egylabdás meccs alakult a végjátékra. Hárommal vezetett a Hapoel, mikor büntetők következtek, a sikeres első dobás után a másodikat ki kellett hagyni, a lepattanót pedig vissza is szerezték a románok, Christopher Dunn dobása azonban leperdült, így elmaradt a hosszabbítás, nyert a Jeruzsálem. A mérkőzés egészében, de különösen a végjátékban Josh Duncan (19 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) nagyszerű megoldásokat választott, klubja sokat köszönhetett neki ezen az estén (is). Dunn nemcsak az utolsó dobást hibázta el, de összességében sem tündökölt, 4 pont és 1 gólpassz került mindössze a neve mellé, pedig ezúttal kezdőként kapott lehetőséget.

A következő forduló programja:
Pinar Karsiyaka Izmir - Hapoel Migdal Jeruzsálem
CSU Asesoft Ploiesti - Lukoil Academic Szófia
KK Igokea - Himki Moszkva


F-csoport
Buducsnoszt VOLI Podgorica (MNE, 2-2) – Alba Fehérvár (0-4) 67-61
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 1-3) – Nyizsnyij Novgorod (RUS, 3-1) 72-73
Nemcsak a Cedevita, de a Nyizsnyij is hatalmas utolsó negyedbeli fordítást vitt véghez, mellyel sokkolta a törököket. 14 pontos hátrányból várta az utolsó negyedet az orosz gárda, és egy hihetetlen, 20-2-es szériával fordítottak. Az Ankra azonban még idejében eszmélt, visszavette a vezetést, de a slusszpoén csak ekkor következett, hiszen 4 másodperccel a vége előtt Dimitrij Kvosztov (8/6 pont, 4 gólpassz) elsüllyesztette a győztes triplát a hazai gyűrűben, így egyetlen ponttal nyert a Novgorod. A mérkőzés a két remek center, a hazai Vladimir Golubovics (26 pont, 13/10 mezőnyből, 10 lepattanó) és a vendég Primoz Brezec (26 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz) különmeccseként is emlékezetes marad.

PAOK Szaloniki (GRE, 3-1) – Himik Juzsnyij (UKR, 3-1) 77-69
Elvesztette veretlenségét a Himik a PAOK otthonában, ezzel pedig három csapat is 3-1-es mérleggel áll az Alba Fehérvár csoportjában. Keretbe foglalta a meccset a görög alakulat, hiszen a meccs eleje és a vége is a hazaiaké volt, ezzel megérdemelt sikert arattak. Mark Payne (18/3 pont, 6 lepattanó) és D.J. Cooper (16/ 12 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) húzták a PAOK szekerét, rendre ők álltak az élre a kritikus szituációkban, és lendítették túl a holtpontokon csapatukat.

A következő forduló programja:
Alba Fehérvár - Aykon TED Ankara Kolejliler
Nyizsnyij Novgorod - PAOK Szaloniki
Himik Juzsnyij - Buducsnoszt VOLI Podgorica


G-csoport
Maccabi Haifa Bazan (ISR, 3-1) – Banvit Bandirma (TUR, 2-2) 72-69
A Banvit a második fordulóbeli, Kazanyban beszedett veresége után egy újabb rangadón, a Haifa ellen is kapitulált, igaz újfent csak hajszálnyi különbséggel. Pedig ezúttal is nagyon közel álltak a győzelemhez a törökök, a végjátékban is nekik állt a zászló, ám az előző forduló legjobb játékosa, Donta Smith (20 pont, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) ismét kitett magáért, az utolsó négy percben egymaga szerzett 10 pontot, ezzel pedig megfordította a meccset csapata számára, és roppant értékes győzelemhez segítette övéit. Smithen kívül Brian Randle (18 pont, 12/9 mezőnyből, 7 lepattanó, 3 gólpassz, balra a képen) is tündökölt, a két amerikai okozta a Banvit vesztét.

MZT Szkopje (MKD, 1-3) – Kalev Cramo Tallinn (EST, 0-4) 79-70
A Lukoil-Igokea derbihez hasonlóan ezen az összecsapáson is két 0-3-mal álló gárda feszült egymásnak, és küzdött az életben maradásért. Egyik csapat sem hagyta leszakítani magát, amint a másik ellépett volna, nagy erőfeszítések árán újra kiegyenlítetté vált a küzdelem. A mérleg nyelve aztán végül a Szkopje felé billent, akik szorítani tudtak védekezésükön, ez volt a kulcs, ennek köszönhetik a macedónok a győzelmüket. A rutinos center, Todor Gecsevszki (16 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) ismét nagy hasznára volt csapatának, a kiélezett helyzetekben rutinjával mindig valamilyen pluszt adott, kulcsszerepe volt a hazai sikerben.

VEF Riga (LAT, 2-2) – Unics Kazany (RUS, 4-0) 68-86
A vártnál talán könnyedebben győzött, és maradt veretlen a Kazany Rigában. A meccs eleje még szorosan alakult, a lettek ekkor még tartani tudták magukat. Ám a folytatásban az oroszok fokozatosan érvényesítették erőfölényüket, végül pedig teljesen bedarálták vendéglátóikat. A különbség végül már jócskán meghaladta a 20 pontot is, nem volt kérdéses a győztes kiléte. A Kazany görög centere, Ian Vojukasz (23 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 13/9 mezőnyből) dominált a palánkok alatt, rá nem volt ellenszere a Rigának. 

A következő forduló programja:
Unics Kazany - MZT Szkopje
Banvit Bandirma - VEF Riga
Kalev Cramo Tallinn - Maccabi Haifa Bazan


H-csoport
Neptunas Klaipeda (LTU, 1-3) – Radnicski Kragujevac (SRB, 3-1) 97-101
Nincs szerencséje a Neptunasnak, hiszen négy forduló alatt már a harmadik vereségét szenvedte el, ám mindegyik meccsük 5 pontnál kisebb különbséggel dőlt el. Ezúttal sem történt máshogy, így egy rendkívül izgalmas, ám ezen túl pontokban gazdag, szórakoztató mérkőzést vívtak a baltiak a Radnicski ellen. A meccsen szinte végig a vendégek játszottak előnyben, ám Marius Runkauskas (23/15 pont, 7/5 tripla) egymaga vágott 9 pontot zsinórban, így 89-nél egyenlő lett az állás. Ekkor azonban jött az idei sorozat legnagyobb felfedezettje, és talán eddigi legjobb játékosa, az ismét hatalmas dupla-duplát elérő Mouphtaou Yarou (20 pont, 13 lepattanó, jobbra a képen), és hathatós közbenjárására ismét a szerbek kerültek előnybe, a meccs szempontjából immár véglegesen. A Radnicski egyébként Eurocup rekordot állított be az összesen kiosztott 31 gólpasszával.

Bisons Loimaa (FIN, 2-2) – Szpartak Szentpétervár (RUS, 1-3) 74-73
A Neptunashoz hasonlóan a Loimaa is rendre szoros meccseket játszik, sőt, a négyből immár harmadik egypontos derbijüket vívták. Litván riválisuknál viszont szerencsésebben jöttek ki ezekből a thrillerekből, hiszen 2 győzelmet is el tudtak hozni. Ezúttal is így alakult, a végjátékban a finn válogatott Tuukka Kotti (22 pont, 15/11 mezőnyből, 6 lepattanó) lett a hős, aki 3 másodperccel a vége előtt, tizenegyedik duplájával a pokolra küldte a Szentpétervárt. Az oroszok ezzel 1-3-as mérleggel szerénykednek, várakozáson alul teljesítenek, a folytatásban sokkal több kell tőlük a minimálisan elvárt továbbjutás teljesítéséhez.

Besiktas Integral Forex (TUR, 3-1) – Panioniosz (GRE, 2-2) 71-57
A csoport legsimább meccse volt a Besiktas-Panioniosz derbi, pedig a három közül talán ettől várhattuk volna a legnagyobb küzdelmet. Azért nem volt ez olyan könnyed diadalmenet a törököktől, mint amit az eredmény sugall, ám egy extra teljesítmény megoldotta az isztambuliak problémáit. Doron Perkins (20/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) 20 pontjából 17-et az utolsó negyedben szerzett, egyszerűen megállíthatatlan volt, minden húzása bejött ekkor az amerikainak, így végül magabiztos sikert aratott csapata.

A következő forduló programja:
Szpartak Szentpétervár - Neptunas Klaipeda
Panioniosz - Bisons Loimaa
Radnicski Kragujevac - Besiktas Integral Forex


A forduló MVP-je:
Joe Ragland (19 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 36 index pont – FoxTown Cantu)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 26 Justin Doellman (Valencia Basket), Vladimir Golubovics (TED Ankara), Primoz Brezec (Nyizsnyij Novgorod)
Lepattanó: 13 - Mouphtaou Yarou (Radnicski Kragujevac)
Gólpassz: 10 Stefan Jovics (Radnicski Kragujevac) 
Labdaszerzés: 5 Ryan Brooks (Telekom Baskets Bonn)
Blokk: 5 Jeleel Akindele (Buducsnoszt Podgorica)

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus