Eurocup 7. forduló: Az év dobása Bilbaóban

Az Eurocup sorozat hetedik fordulójának, de talán a teljes szezonnak a legemlékezetesebb momentumát produkálta Raul Lopez egy félpályán túli, hosszabbítást érő buzzer-beaterrel. Megvannak az első biztos továbbjutók: a Kazany, a Cantu, a Himki és az Ulm is a legjobb 32-ben van hét mérkőzés után. Ezzel szemben több nagycsapat, így a Varese, Roma, Buducsnoszt, Szpartak négyes is kiábrándítóan szerepel, ők a kiesés szélén állnak. A Radnicski centere, Mouphtaou Yarou 27 ponttal és 18 lepattanóval brutális dupla-duplát hozott össze.  Jöjjenek a részleteket!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Nyugati konferencia

A-csoport
KK Cibona Zagreb (CRO, 1-6) – CEZ Basketball Nymburk (CZE, 4-3) 77-84

Egy nagy Cibona-felzárkózást élt túl, és így elhozta a győzelmet a horvát fővárosból a Nymburk. Minden papírforma szerint indult, egy 13-0-s cseh rohanásnak köszönhetően 36-20-ra vezettek félidőben a vendégek. A negyedik negyedben ez az előny egészen 22 pontig nőtt, ettől viszont túlságosan is megnyugodhatott a Nymburk, így a kiválóan célzó Davor Kus (22/12 pont, 6/5 mezőnyből, 8/8 büntető) vezérletével 14-0-t repesztett és 3 pontra zárkózott a Cibona. Az utolsó fél percben aztán 8 büntetőt is hibátlanul értékesített a cseh bajnok, ezzel fontos győzelmet aratott és maradt a csoport harmadik helyén a Le Mans előtt, akikkel jövő héten találkoznak, ez a találkozó sok mindenről dönthet majd. A Nymburk és a mezőny legjobbja Chester Simmons (24/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) volt ezen az estén.

Telenet Oostende (BEL, 5-2) – Artland Dragons (GER, 1-6) 87-71
Az előzetes esélyeknek megfelelően biztosan győzte le az Oostende az Artland csapatát, ezzel pedig most már nagyon közel kerültek a továbbjutáshoz. Két nagy rohamot vezettek a házigazda belgák, előbb az első negyedben egy 11-0-t, majd később egy 12-0-t, ez utóbbival pedig 45-30-ra alakult az állás, ezzel el is dőlt a találkozó. Andrija Sztipanovics (20 pont, 8 lepattanó, 14/10 mezőnyből) volt az Oostende vezére, hatékony palánk alatti munkával segítette csapatát.

FoxTown Cantu (ITA, 7-0) – Le Mans Sarthe Basket (FRA, 3-4) 88-86 h.u.
Nagyszerű meccset játszott egymással a Cantu és a Le Mans, ami csak hosszabbításban dőlt el. A meccsen szinte végig a még veretlen hazaiak vezettek, ám a végén DaShaun Wood (14/12 pont) egymás után szerzett három triplájával 77-74-re átvették a vezetést a franciák, ezt pedig Maarten Leunen (14/12 pont, 4 gólpassz) szintén egalizálni tudta egy távolival, jöhetett a hosszabbítás. Itt aztán ismét előnybe került a Cantu, amit már nem is adott le az olasz csapat, büntetőkkel lezárták a meccset. A Le Mans ugyanakkor egy triplával még nyerhetett volna (ahogy a rendes játékidő végén is), de ez leperdült a gyűrűről. A taljánok két kiválósága, Joe Ragland (23/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 11/8 dupla) és Pietro Aradori (15/3 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) ezúttal is hozták magukat. A Cantu továbbjutott, a Le Mans pedig élet-halál meccsre utazik jövő héten Csehországba a Nymburkhoz.

A következő forduló programja:
CEZ Basketball Nymburk - Le Mans Sarthe Basket
Artland Dragons - KK Cibona Zagreb
Telenet Oostende - FoxTown Cantu 


B-csoport
Belgacom Spirou Charleroi (BEL, 0-7) – Cedevita Zagreb (CRO, 5-2) 64-72

A B-csoportban mindenki számára kötelező a győzelem a nyeretlen Charleroi ellen, főként a négy csapatnak, akik 4-2-vel várták ezt a fordulót. Így volt ezzel a Cedevita is, a zágrábi alakulat nem engedhetett meg magának egy vereséget a belgák ellen. Ezt nem is tették meg, a meccs jelentős részében vezettek, kézben tartották az irányítást. 56-60-nál azért ráijesztettek a horvátokra a vendéglátók, ám az ismét remekül játszó Nolan Smith (23/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) 23 pontjából 10-et az utolsó hét percben szerzett, ezzel pontot tett a találkozó végére.

EWE Baskets Oldenburg (GER, 4-3) – Elan Chalon sur Saone (FRA, 3-4) 73-83
A 7. forduló talán legnagyobb meglepetését okozta a Chalon azzal, hogy győzött Oldenburgban. Ahogy már említettük, nagyon kiélezett a küzdelem ebben a csoportban, minden meccs kiemelt fontossággal bír a németek számára is, különösen igaz ez a hazai pályán vívott találkozókra. Ennek megfelelően kezdtek a germánok, 27-13-ra megnyerték az első negyedet. A Chalon azonban nem adta fel, remek csapatmunkával megközelítették ellenfelüket a félidőre, fordulás után pedig a vezetést is átvették. A negyedik negyed közepén döntetlen körüli állásnál aztán repesztettek egy 15-0-s rohanást a franciák, ezzel pedig eldőltek a lényegi kérdések. A Jon Brockman (16 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) hatalmas dupla-duplája által vezetett Chalon tehát üzenetet küldött a mezőnynek és visszaszállt a továbbjutásért vívott harcba, elképesztő izgalmak várhatók tehát az eddig is kiegyenlített B-csoportban.

Bilbao Basket (ESP, 4-3) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 5-2) 91-93 h.u.
Nemcsak a forduló, de talán az egész sorozat legemlékezetesebb meccsét játszotta a Bilbao és a Sassari, mely stílszerűen csak hosszabbításban dőlt el. Felváltva vezettek a csapatok, hol az egyik, hol a másik félnek volt egy-egy jó időszaka. A mérkőzés azonban egyetlen momentumról marad majd igazán emlékezetes, történt ugyanis, hogy 77-80-as állásnál, 2,7 másodperccel a vége előtt az egyébként remekül játszó Caleb Green (20/12 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz) elhibázta második büntetőjét, a lepattanóból pedig egészen elképesztő, félpályán túli buzzer-beatert dobott Raul Lopez (8/6 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó), ezzel hosszabbításra mentve a derbit. Győzelmet azonban nem ért ez a bravúros dobás, köszönhetően elsősorban Omar Thomasnak (21/6 pont, 6 lepattanó, jobbra a képen), aki 21 pontjából 8-at a ráadásban szerzett, ezzel kulcsfontosságú győzelmet szerezve csapatának. Ez volt a German Gabiel (20/9 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) által húzott Bilbao sorozatban harmadik veresége, de még semmi nem dőlt el, rengeteg végkimenetel lehetséges még az Eurocup legjobb csoportjában. Íme Raul Lopez nagy dobása:

A következő forduló programja:
Belgacom Spirou Charleroi - Bilbao Basket 
Cedevita Zagreb - EWE Baskets Oldenburg 
Elan Chalon sur Saone - Dinamo Banco di Sardegna Sassari 


C-csoport
Ratiopharm Ulm (GER, 6-1) – Valencia Basket (ESP, 4-3) 92-84
Kényelmes helyzetből várta a fordulót az Ulm, ám a Valencia elleni győzelemmel nemcsak a továbbjutást érték el, de a csoportelsőség is karnyújtásnyira van már csak tőlük. A második negyedbeli, 12-0-s rohanással sokat tett zsinórban ötödik győzelméért az Ulm, ekkor léptek el ellenfelüktől és építettek fel magabiztos előnyt, amit már nem is adtak ki kezükből. A legeredményesebb, legjobb hazai játékos Cameron Long (18/6 pont, 6 gólpassz) volt, a Valencia pedig annak ellenére is vereséget szenvedett, hogy öt játékosuk is kétszámjegyű pontot ért el. 

Paris Levallois (FRA, 2-5) – Cimberio Varese (ITA, 1-6) 77-65
A Varese Párizsban is ki tudott kapni, ezzel matematikailag is elbúcsúzott a folytatás lehetőségétől. A mélyen várakozás alatt teljesítő olaszoknak ez volt sorozatban immár az ötödik vereségük, alaposan leszerepeltek a sorozatban. Ezen a meccsen is végig hátrányban játszottak, 14 pontos francia előnynél aztán egy utolsó rohamot indítottak, de 3 pontnál közelebb nem jutottak, így megérdemelten nyert a Párizs. A galloknál csak heten szereztek pontot, de közülük hatan is 10 fölé jutottak, a legjobb közülük Jawad Williams (15/3 pont, 8 lepattanó) volt, akinek a meccs lezárásában is fontos szerepe volt.

Union Olimpija Ljubljana (SLO, 5-2) – Asvel Villeurbanne Lyon (FRA, 3-4) 86-48
Valami nagyon megtört az Asvelnél, a kezdeti jó szereplés után ezúttal az Olimpija Ljubljana megsemmisítő verést mért rájuk. Az első félidőben még úgy ahogy tartotta magát a francia gárda (39-29), ám a nagyszünet után teljesen szétestek, elvétve találtak csak a gyűrűbe. A szlovénok nagyon erősek hazai pályán, mind a négy hazai meccsüket megnyerték a Stozice Arénában. Sasu Salin (25/15 pont, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz, 3 lepattanó, 10/8 mezőnyből, balra a képen) hatékony és sokoldalú teljesítménye a forduló MVP-je címet is eredményezte a finn játékos számára.

 

A következő forduló programja:
Ratiopharm Ulm - Paris Levallois 
Asvel Villeurbanne Lyon - Cimberio Varese 
Valencia Basket - Union Olimpija Ljubljana 


D-csoport
Telekom Baskets Bonn (GER, 4-3) – BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 5-2) 80-77
Szoros, jó meccset játszott egymással a Bonn és a Gravelines. Pár egységnél sosem volt nagyobb a különbség, az egyik csapat 5-6 pontos fórja már nagynak számított ezen a találkozón. A hajrá aztán a németeknek sikerült jobban, 61-67-es hátrányuknál elsüllyesztettek néhány nagy dobást és behúzták ezt az igen fontos sikert, amivel továbbra is négycsapatos a továbbjutásért vívott harc. A Bonn hármasa, Jemel McLean (13 pont, 12 lepattanó), Jared Jordan (16/6 pont, 5 gólpassz) és Benas Veikalas (15/9 pont) ellensúlyozni tudta a Gravelinesben egészen elképesztően játszó Marcus Lewis (26 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) teljesítményét.

CAI Zaragoza (ESP, 4-3) – Alba Berlin (GER, 5-2) 75-50
Meglepően nagyarányú verést mért a Zaragoza az Alba Berlinre, osztálykülönbség volt ezen az estén a két csapat között. Az elejétől a végéig a spanyolok vezettek, a második negyedben már 34-13 volt az állás, esélye sem volt tehát a vendégeknek. A németek játéka nagyban függ David Logan teljesítményétől, az amerikai kiválóság viszont mindössze 2 pontra volt képes ezúttal, így csapatának sem volt sansza még egy szoros meccsre sem. A találkozó edzőmeccs jellege miatt mindkét mester sokat cserélt, a mezőny legeredményesebbje a hazai Damjan Rudez (14/6 pont, 4 lepattanó) lett, és Dobos László is kapott bő 2 percet, pontot szereznie nem sikerült, 1 blokk került a neve mellé. A Zaragoza és a Bonn sikere miatt nagyon összetömörült az élmezőny, a három továbbjutó helyre négy csapat pályázik komoly eséllyel.

Acea Virtus Roma (ITA, 2-5) – Belfius Mons Hainaut (BEL, 1-6) 60-61
Lassan beláthatatlan mélységekbe süllyed a Roma, az eddig nyeretlen, talán az egész Eurocup mezőny leggyengébb csapatának számító Monstól is sikerül kikapniuk az olaszoknak, ráadásul hazai pályán. Ezzel az utolsó esélyét szalasztotta el a Roma, hogy a többiek után eredhessen. Pedig végig vezetett a talján gárda, ám a végjátékot 9-1-re hozta a belga kiscsapat, ezzel sokkolva a hazaiakat és megszerezve becsületgyőzelmüket. A 40 percet játszó Monwell Randle (11/6 pont, 16 lepattanó) kiváló lepattanózása sokat jelentett ezen a pontszegény meccsen.

A következő forduló programja:
Belfius Mons Hainaut - BCM Gravelines Dunkerque 
CAI Zaragoza - Telekom Baskets Bonn 
Alba Berlin - Acea Virtus Roma 


Keleti konferencia

E-csoport
Himki Moszkva (RUS, 6-1) – Lukoil Academic Szófia (BUL, 2-5) 83-55
Egy rendkívül egyoldalú összecsapást nyert meg, és ezzel továbbjutott a Himki a legjobb 32-be (miután a Hapoel is legyőzte az Igokeát). Ez már a moszkvaiak hatod sikere volt az első fordulóbeli botlásuk után, magabiztosan állnak tehát csoportjuk élén. Az első félidőbeli 16-0-s futással 29-11-re alakították az állást és eldöntötték a meccset az oroszok, tíz pont alá már egyszer sem jutott a Lukoil, a vége pedig kiütéses hazai siker lett. A Himki legjobbjai a palánkok alatt hatékony munkát végző Paul Davis (20 pont, 7 lepattanó, 9/7 mezőnyből, jobbra a képen) és a remekül osztogató Petteri Koponen (16/9 pont, 8 gólpassz) voltak.

Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 4-3) – KK Igokea (BIH, 2-5) 85-71
Két vereség után ismét győzni tudott a Hapoel, ezzel a Himki és a Pinar mögött stabilan áll a harmadik helyen. Egy percig nem fért kétség ahhoz, hogy az izraeliek legyőzik az Igokeát, már a meccs elején 10 pont fölé növelték előnyüket, amit a későbbiekben sem adtak le, sőt inkább növelték azt. Ronald Dupree (22 pont, 6 lepattanó) és a dupla-duplázó Arciom Parakuszki (13 pont, 12 lepattanó) voltak a jeruzsálemiek legjobban teljesítő játékosai.

Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 5-2) – CSU Asesoft Ploiesti (ROU, 2-5) 91-87
A Ploiesti továbbra is a sorozat talán legpechesebb csapata, 2-5-ös győzelem-vereség mutatójuk ennek akár a fordítottja is lehetne. A románok ismét szűken ugyan, de kikaptak, ezúttal a Pinar Karsiyaka otthonában. Szinte a meccs egészében a törökök játszottak előnyben ugyan, de a Ploiesti nem hagyta leszakítani magát, mindig vissza tudtak jönni a meccsbe. Ebben nagy szerepe volt az ex-kaposvári Chris Dunn-nak (12/6 pont, 4 lepattanó, 2 gólpassz, 2 labdaszerzés), ő vezette az utolsó nagy rohamot is, mellyel 88-85-re zárkózott csapata. Fordítaniuk azonban ekkor sem sikerült, köszönhetően elsősorban Bobby Dixon (28/12 pont) és Esteban Batista (15 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) sokadik klasszis teljesítményének, így Gerald Lee (24 pont, 8 lepattanó, 14/12 mezőnyből) is hiába játszott szinte hiba nélkül a túloldalon.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva - Hapoel Migdal Jeruzsálem 
Lukoil Academic Szófia - Pinar Karsiyaka Izmir 
CSU Asesoft Ploiesti - KK Igokea 


F-csoport
PAOK Thesszaloniki (GRE, 5-2) – Alba Fehérvár (1-6) 68-64
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Nyizsnyij Novgorod (RUS, 6-1) – Himik Juzsnyij (UKR, 4-3) 86-66
Sokkal nehezebb győzelem volt ez a Himik ellen a Nyizsnyij számára, mint amit az eredmény sugall. Az első három negyed roppant hullámzó játékot hozott, hol az egyik, hol a másik csapat lépett el 10 ponttal. 30 perc után 56-52 állt az eredményjelzőn, a záró felvonást pedig 8-0-lal kezdte a házigazda, és ezt az előnyt már nem is adták le, végül fölényesen, kereken 20 ponttal diadalmaskodtak. Luke Babbitt (18/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, balra a képen) volt az oroszok legjobbja, akik ezzel már félig-meddig a 32-ben érezhetik magukat. Az ukránoknak sem kell pánikolniuk ettől a vereségtől, két hazai találkozójuk (az Alba és a PAOK ellen) következik, ahol ők is bebiztosíthatják továbbjutásukat.

Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 3-4) – Buducsnoszt VOLI Podgorica (MNE, 2-5) 81-75
Az Ankara-Buducsnoszt derbi tétje nem volt kisebb, mint hogy ki ragadhatja meg az utolsó szalmaszálat a két 2-4-gyel álló csapat közül, és indíthat egy utolsó rohamot az élmezőny (leginkább a Himik) utolérésére. A találkozó ennek megfelelően szorosan indult, az első félidőben nem tudták leszakítani egymást a csapatok. A másodikban viszont igen, és ez a törököknek sikerült kétszer is, 67-54-es negyedik negyedbeli fórjukból 6 pontot megőriztek, így megérdemelt sikert arattak. Vladimir Golubovics (19 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés, 11/8 mezőnyből) szokás szerint ismét a palánkok ura volt, de Clay Tucker (16/3 pont, 4 gólpassz) és Kristaps Valters (14/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) személyében remek kisegítő személyzete is akadt. 

A következő forduló programja:
Himik Juzsnyij - Alba Fehérvár 
Aykon TED Ankara Kolejliler - PAOK Thesszaloniki 
Buducsnoszt VOLI Podgorica - Nyizsnyij Novgorod 


G-csoport
Banvit Bandirma (TUR, 3-4) – Unics Kazany (RUS, 7-0) 71-79
A forduló rangadóját rendezték Törökországban, ahol a török bajnokságot veretlenül vezető, az elmúlt hetekben a Galatát és a Fenert is két vállra fektető Banvit fogadta az Eurocupban hibátlan Kazanyt. Az európai porondon azonban nem vitézkedik eddig a Banvit, múlt heti, Tallinban elszenvedett vereségük után ezúttal győzniük kellett volna a törököknek. Ez viszont nem sikerült nekik, egy jó meccsen nagyszerű csapatjátékának köszönhetően igazolta a Kazany, hogy miért is áll ott ahol, és megszerezte hetedik győzelmét. Andrew Goudelock (22/6 pont) ismét jól termelt, Nikosz Ziszisz (10/6 pont, 8 gólpassz) pedig remekül irányított az oroszoknál, míg a túloldalon E.J. Rowland (19/3 pont) és Chuck Davis (16 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) játékát nem érheti panasz. A Kazany ezzel az eredménnyel továbbjutott, a Banvit pedig győzelmi kényszerbe került, ám sorsolásuk jóval kedvezőbb a nagy vetélytárs Rigáénál, így számukra sincs veszve még semmi.

VEF Riga (LAT, 4-3) – Kalev Cramo Tallinn (EST, 1-6) 78-67
Hozta a kötelezőt a Riga, egy meglehetősen egyoldalú meccsen fektette két vállra a lett csapat a Kalev együttesét. Az észtek úgy ahogy tartani tudták magukat, de mikor a hazaiak magasabb sebességfokozatba kapcsoltak, akkor nem volt válaszuk és rendre lemaradtak. A Rigában nagyon jól játszott Kenan Bajramovics (18/3 pont, 6 lepattanó, jobbra a képen) és Dee Brown (15/3 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) is. A lettek számára fontos volt ez a győzelem, hiszen Oroszországba és Izraelbe utazásuk előtt lépéselőnybe kerültek a Banvittal szemben, akikkel elképzelhető, hogy az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszanak majd.

Maccabi Haifa Bazan (ISR, 5-2) – MZT Szkopje Aerodrom (MKD, 1-6) 79-60
Nem volt kérdéses a Maccabi Haifa-Szkopje mérkőzés végkimenetele sem, az izraeliek minden negyedet megnyerve végül sima győzelmet arattak, annyit adtak ki magukból, amennyi ehhez szükséges volt. Donta Smith (13/3 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) egészen sokoldalú teljesítménnyel lett a mezőny legjobbja, míg a macedónokban Justin Reynolds (20 pont, 9 lepattanó, 13/9 mezőnyből) próbálta tartani a lelket. A Haifa stabilan őrzi a Kazany mögötti második helyét, nagy leolvadás kell tőlük, hogy ezt a pozíciót elveszítsék a folytatásban.

A következő forduló programja:
Unics Kazany - Kalev Cramo Tallinn 
Maccabi Haifa Bazan - VEF Riga
MZT Szkopje Aerodrom - Banvit Bandirma


H-csoport
Panioniosz (GRE, 4-3) – Szpartak Szentpétervár (RUS, 2-5) 76-69

Talán az utolsó lehetősége volt ez a Szpartaknak, hogy ne csak matematikai, hanem tényleges esélye maradjon a továbbjutás kiharcolására. Ezt nem sikerült megragadniuk, pedig lehetőségük ezúttal is lett volna rá. A Panioniosz már a meccs elején kétszámjegyű előnyt hozott össze magának, ám a nagyszünet után elkezdett jobban játszani a Szpartak, és a negyedik negyedet már egálról kezdték a felek. Tovább azonban nem volt ennél számukra, a görögöknél extra napot kifogó Errick McCollum (24/6 pont, 4 gólpassz, 3 blokk, 3 lepattanó) szinte egymaga visszaverte a további orosz fordítási kísérleteket és biztosította a csapata számára oly fontos győzelmet. A vendégek közül csupán öten szereztek pontot, Steven Burtt (26/6 pont, 4 gólpassz) volt a legjobb közülük, ám ő is sok labdát eladott, ez okozta a Szpartak vesztét. A Besiktas és a Radnicski meglepő vereségével a Panioniosz még egészen előkelő helyen is végezhet, és éppen ennél az oknál fogva (illetve kedvező sorsolásuk miatt) még az oroszok sem szálltak el végérvényesen, ez az egyetlen csoport, ahol még mind a hat csapat reménykedhet.

Besiktas Integral Forex (TUR, 5-2) – Neptunas Klaipeda (LTU, 3-4) 74-83
A Neptunasnak sikerült az, ami a Szpartaknak nem, azaz visszaszállni az első három helyért vívott harc esélyesei közé. Komoly bravúr volt ez a litván kiscsapattól, a Besiktas ötmeccses győzelmi szériáját sikerült megtörniük, ráadásul idegenben. A vendégek végig vezettek a mérkőzésen, de a törökök lőtávolban maradtak, talán nem is hitték el igazán, hogy ezen a meccsen kikaphatnak. Ez mégis megtörtént, köszönhetően a Martynas Mazeika (17/3 pont, 6 lepattanó) vezette 9-0-s Neptunas rohanásnak, amivel 15 pontosra hizlalták a különbséget, innen pedig már nem volt visszaút a Besiktasnak. A török bajnokság után az Eurocupban is bemutatkozott a komoly NBA múlttal rendelkező, Doron Perkins helyére igazolt Sundiata Gaines (21/3 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), nem is rosszul. A Besiktas helyzete ezzel a vereséggel együtt egyáltalán nem rossz, de több ilyen baki nem nagyon fér bele részükről sem.

Bisons Loimaa (FIN, 3-4) – Radnicski Kragujevac (SRB, 4-3) 75-73
A véghajrában vált igazán izgalmassá a Loimaa-Radnicski csata. Végig a hazaiaknál volt az előny, annak mértéke ingadozott csupán. Volt, hogy 17 ponttal is vezetett már a finn gárda (35-18), de 50 pontnál például egyenlő állást mutatott az eredményjelző. Innen aztán ismét sikerült megújulniuk a hazaiaknak (64-51), de a szerbek a legvégén is tudtak még egyszer egalizálni, 73-73-nél azonban két büntető döntött végül a Loimaa javára. Ez a mérkőzés két egészen döbbenetes egyéni teljesítményről marad emlékezetes, a finnektől John Williams (28 pont, 8 lepattanó) tündökölt, míg a Radnicskiből Mouphtaou Yarou (27 pont, 18 lepattanó, 9 kiharcolt fault) ért el brutális számokat. Yarou volt egyértelműen a forduló játékosa 43 index pontszámával, az MVP címet csapata veresége miatt nem ő kapta. A Radnicskinek tehát még küzdenie kell a továbblépésért, a Loimaa pedig újabb lehetőséget harcolt ki magának.

A következő forduló programja:
Szpartak Szentpétervár - Radnicski Kragujevac 
Neptunas Klaipeda – Panioniosz 
Besiktas Integral Forex - Bisons Loimaa 


A forduló MVP-je:
Sasu Salin (25/15 pont, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz, 3 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 32 index pont – Olimpija Ljubljana)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 28 Bobby Dixon (Pinar Karsiyaka), John Williams (Bisons Loimaa)
Lepattanó: 18 Mouphtaou Yarou (Radnicski)
Gólpassz: 8Petteri Koponen (Himki Moszkva), Nikosz Ziszisz (Unics Kazany), Donta Smith (Maccabi Haifa)
Labdaszerzés: 45 játékos
Blokk: 5Marco Cusin (FoxTown Cantu)

A csoportok állás:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus