Eurocup 8. forduló: 50 ponttal nyert a Kazany, egyedüliként maradt veretlen

A héten a nyolcadik fordulót rendezték az Eurocup sorozatban. Az eddigi továbbjutókhoz (Kazany, Cantu, Himki, Ulm) két fordulóval az alapszakasz vége előtt csatlakozott az Alba Berlin, a Besiktas, az Olimpija Ljubljana, a Nyizsnyij Novgorod, a Maccabi Haifa, a Pinar Karsiyaka és az Oostende is. Kiütéses győzelmet aratott a Kazany, a Cantu vereségével már csak ők hibátlanok a 48 csapat közül. A Bilbao zsinórban negyedszer kapott ki, bajban vannak a tavalyi döntős baszkok. 0-4-es rajtja után nagyot hajrázik a Szófia, esélyük van még a továbblépésre is. A Panioniosz hátvédpárosa 49 pontot és 15 gólpasszt hozott össze. Somogyi a forduló legjobb dobásblokkolója. Íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Nyugati konferencia

A-csoport
CEZ Basketball Nymburk (CZE, 4-4) – Le Mans Sarthe Basket (FRA, 4-4) 69-71
Két teljesen ellenkező előjelekkel érkező csapat találkozott az A-csoport nyitómeccsén. A Nymburk három győzelemmel, a Le Mans pedig három vereséggel hangolt erre a roppant fontos találkozóra. A Cantu és az Oostende mögötti egyetlen továbbjutó helyért harcol a két csapat, győzelmével pedig a Le Mans került lépéselőnybe, hiszen másodszor is legyőzték a cseheket így azonos mérleg esetén ők fognak továbbjutni. 62-52-re vezettek a gallok, ám a házigazda 69 pontnál kiegyenlített, az utolsó másodpercekben aztán Vaughn Duggins (13/6 pont, 5 gólpassz) egy duplával megnyerte a meccset a Le Mans számára. A franciáktól vezéráldozatot követelt a győzelem, legjobbjuk, Dashaun Wood eltörte a kezét, így nélküle kell a továbbjutást kiharcolnia a Le Mans-nak.

Artland Dragons (GER, 2-6) – KK Cibona Zagreb (CRO, 1-7) 101-96
A két 1-6-tal álló csapat igazi tűzijátékot rendezett, nem sokat törődtek a védekezéssel a felek. A második negyedtől átvette a mérkőzés irányítását az Artland, és ha nem is sokkal, de biztosan győzött. 18 triplát süllyesztettek el a németek, 2-vel maradtak el csupán a Kazany Eurocup-rekordjától, amit a Valencia két hete szintén majdnem elért (a spanyolok 19-et dobtak). Két-két kimagasló, 20 pont feletti teljesítmény is született ezen a meccsen, a hazaiaktól Brandon Thomas (27/15 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és David Holston (22/18 pont, 8 gólpassz), a horvátoktól pedig Andrija Zizic (27 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) és Jerel Blassingame (20/9 pont, 8 gólpassz) nyújtott extrát. Az Artland ezzel a győzelemmel megtartotta minimális esélyét a folytatásra nézve, a két rivális Nymburk és Le Mans legyőzése mellett egy nagy adag szerencsére is szükségük lenne még a germánoknak.

Telenet Oostende (BEL, 6-2) – FoxTown Cantu (ITA, 7-1) 77-75
Elveszítette veretlenségét a Cantu, igaz az olaszok számára már tét nélküli volt ez a találkozó. A mérkőzés forgatókönyve kísértetiesen hasonlít a Nymburk-Le Mans derbiéhez, 2 perccel a vége előtt 75-68-ra vezettek a belgák, mégis sikerült kiegyenlíteniük a vendégeknek. Ekkor azonban egy duplával az Oostende ismét előnybe került, amire már nem tudott válaszolni a Cantu. Jared Berggren (24 pont, 6 lepattanó, 4 blokk, 12/10 mezőnyből) szinte hibátlanul játszott, ő volt győztes csapata vezére, ahol egyébként mind a tizenegy pályára lépő játékos szerzett pontot. A taljánoknál Michael Jenkins (20/12 pont, 4 lepattanó) és Joe Ragland (18/12 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) remekelt. Az Oostende győzelmével csatlakozott a Cantuhoz és már biztosan továbbjutott a Top 32-be.

A következő forduló programja:
KK Cibona Zagreb - Telenet Oostende 
CEZ Basketball Nymburk - FoxTown Cantu
Le Mans Sarthe Basket - Artland Dragons


B-csoport
Elan Chalon sur Saone (FRA, 3-5) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 6-2) 80-82

Remekül kezdte a meccset a Sassari, 11 első félidei triplájának köszönhetően 54-46-ra vezettek a nagyszünetben. A második félidőre aztán elfogyott a puskapor, a Chalon is jobban védekezett, így 80 pontnál, 7 másodperccel a vége előtt egyenlített a kiválóan játszót A.J. Slaughter (24/6 pont, 3 gólpassz). Egy lehetősége azonban még volt a szardíniaiaknak, Travis Diener (13/6 pont, 6 gólpassz) pedig kíméletlenül beverte a meccsnyerő kettest. Diener mellett sokkal többen hozzá tudtak tenni a játékhoz, mint a túloldalon, így például Omar Thomas (15/3 pont, 7 lepattanó) és Caleb Green (19/12 pont) is fontos szerepet játszott a Sassari győzelmében, amivel igen előkelő helyzetbe kerültek az olaszok. A Chalon búcsúzott, tavasszal már nem biztosan nem folytathatják az Eurocupban.

Belgacom Spirou Charleroi (BEL, 1-7) – Bilbao Basket (ESP, 4-4) 79-73
A forduló legnagyobb meglepetését szolgáltatta a már régen kiesett, 0-7-tel álló Charleroi, mikor két vállra fektették a tavalyi döntős Bilbaót. Nagy bajban vannak a baszkok, zsinórban negyedik vereségüket szenvedték el és lépéshátrányban vannak az előttük állókkal szemben. A meccsen szinte végig a belgák vezettek, 54-44-nél tudatosult talán a vendégekben, hogy itt akár ki is kaphatnak. Háromszor is egyenlített a Bilbao, utoljára 73 pontnál, de a kiválóan játszó Darryl Watson (18 pont, 9 lepattanó) és Demond Mallet (19/12 pont, 4 gólpassz) hibátlan büntetőzéssel lezárta a meccset. Innentől győzelmi kényszerben játszik a Bilbao, de nem csak a saját kezében van a sorsa.

Cedevita Zagreb (CRO, 5-3) – EWE Baskets Oldenburg (GER, 5-3) 64-72
A B-csoportban minden fordulóra jut legalább egy élet-halál harc, ezúttal a Cedevita-Oldenburg derbi volt ez. A németek második félidei játékukkal nyerték meg az addig kiegyenlített meccset, a hajrában nőttek ellenfelük fölé. Egymást követő négy triplát rámoltak a be a vendégek, amivel 65-56-ra léptek el, ekkor tört meg a Cedevita. Csapatként volt jobb az Oldenburg, kilenc pályára lépő játékosuk 5 és 12 egység között termelt, míg a túloldalon Nolan Smith (23 pont, 4 gólpassz) magára maradt. A germánok másodszor is legyőzték tehát riválisukat, jobbak az egymás elleni összevetésben, így hiába állnak ugyanolyan mérleggel, mégis közelebb vannak a továbbjutáshoz.

A következő forduló programja:
Elan Chalon sur Saone - Bilbao Basket 
EWE Baskets Oldenburg - Belgacom Spirou Charleroi
Dinamo Banco di Sardegna Sassari - Cedevita Zagreb


C-csoport
Ratiopharm Ulm (GER, 7-1) – Paris Levallois (FRA, 2-6) 56-48
Igazi tétje egyik fél számára sem volt ennek a mérkőzésnek, az Ulm már továbbjutott, a Paris pedig most már matematikailag is kiesett. Mindez rányomta a mérkőzésre a bélyegét, eléggé alacsony színvonalú, pontszegény találkozó volt ez, ahol a németek három kulcsemberüket is pihentették. Az Ulm már az elején 10 pont fölé növelte előnyét (17-6), vezetését pedig nem adta át a folytatásban sem. Legjobbjuk és legeredményesebbjük Will Clyburn (10 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt, ő érte el egyedül a 10 pontos határt, épphogy.

Asvel Villeurbanne Lyon (FRA, 4-4) – Cimberio Varese (ITA, 1-7) 83-80
A két, nem túl jó formában lévő csapat közül a „kevésbé rossz”, az Asvel tudott elmozdulni felfele, a Varese pedig sorozatban hatodszor kapitulált. Sokáig szorosan alakult a találkozó, aztán a ritmust nagyon elkapó Edwin Jackson (18/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) főszereplésével 66-54-re léptek meg a franciák. A vendégek innentől csak ráijeszteni tudtak ellenfelükre, komoly veszélyt azonban nem jelentettek az Asvel győzelmére. A franciák beérték a Valenciát a tabellán, és már biztos, hogy kettejük, utolsó fordulóbeli párharca dönti majd el, hogy melyikük jut tovább.

Valencia Basket (ESP, 4-4) – Union Olimpija Ljubljana (SLO, 6-2) 91-93
Remek meccset játszott egymással a Valencia és az Olimpija Ljubljana, mely csak a legvégén dőlt el. A spanyoloknak lett volna fontosabb a győzelem, ennek szellemében remekül rajtoltak, 22-9-re húztak el rögtön a legelején. Az Olimpija azonban nem pánikolt, nem kezdtek el kapkodni a szlovén játékosok, hanem szépen, fokozatosan kiegyenlítettek, majd 70-61-nél már nekik volt számottevő előnyük. A Valencia mindent megtett a győzelemért, ám a végén hibáztak, így büntetőkkel a Ljubljana nyert, ezzel pedig tovább is jutott a csoportból. Mindkét oldalon jobbnál jobb teljesítmények sorára bukkanhatunk a statisztikában. Justin Doellman (28/9 pont, 9 lepattanó) és Rafa Martinez (22/12 pont, 3 labdaszerzés) az egyik, míg Deividas Gailius (24/6 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés), Alen Omic (19 pont, 6 lepattanó) és Sasu Salin (18/9 pont, 7 lepattanó) a másik oldalon brillírozott.

A következő forduló programja:
Asvel Villeurbanne Lyon - Paris Levallois 
Cimberio Varese - Valencia Basket
Union Olimpija Ljubljana - Ratiopharm Ulm


D-csoport
Belfius Mons Hainaut (BEL, 1-7) – BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 6-2) 53-85
Nem volt egy súlycsoportban a két csapat, igaz, ezt a Mons legtöbb meccsén megállapíthatjuk. Egy percig nem volt kérdéses a győztes kiléte, egy 17-2-es második negyedbeli Gravelines-roham után (22-43) pedig a tetemes különbség kialakulása sem. A sokat cserélő galloktól öten is kétszámjegyű pontot értek el, a leghatékonyabb Ousmane Camara (14 pont, 6 lepattanó, 7/6 mezőnyből) volt közülük. A Gravelines a Berlinnel holtversenyben vezeti a csoportot, és gyakorlatilag (ha még elméletileg nem is) továbbjutott.

CAI Zaragoza (ESP, 5-3) – Telekom Baskets Bonn (GER, 4-4) 71-60
Nagyon fontos meccs volt ez mindkét, előzőleg 4-3-mal álló csapat számára, egy esetleges győzelem nagyot lendített volna mindkét csapaton a másikkal szemben, hiszen várhatóan csak egyikük jut majd tovább. A Zaragoza örülhetett végül, pedig nagyon lassan kezdtek a házigazdák, 17-4-gyel rajtolt a Bonn. A spanyolok aztán gyorsan eszméltek, így kiegyenlítetté vált a találkozó. Egészen a negyedik negyedig, amikor egy 12-0-s rohanással eldöntötte a meccset a házigazda. A spanyolok palánk alatti grúz párosa, Giorgi Shermadini (14 pont, 7 lepattanó) és Viktor Sanikidze (10/3 pont, 12 lepattanó) ismételten remekül működött, nagy szerepük volt a győzelemben. A 11 pontos különbség azt is jelenti egyben, hogy egymás elleni összevetésben jobb a Zaragoza, dupla előnyt harcoltak ki tehát a németekkel szemben.

Alba Berlin (GER, 6-2) – Acea Virtus Roma (ITA, 2-6) 84-81
Az elmúlt fordulókban már láthattuk, hogy a Roma szinte bármilyen módon ki tud kapni, most ennek egy újabb módját mutatták be az olaszok. Pedig a meccs nagy részében összeszedetten kosárlabdáztak, a második félidőben szinte végig vezettek. A hajrában, 64-76-os állásnál abszolút nekik állt a találkozó, ekkor azonban valamiért (ismét) teljesen összeomlottak. Az utolsó öt percet 20-5-re nyerte az Alba, teljesen szétszedték a rómaiakat a németek, és megnyerték a meccset. A Berlin legjobbja ezen az estén Reggie Redding (20/3 pont, 3 gólpassz) volt, míg az itáliaiak közül nem Jimmy Baronon (25/9 pont) múlt az újabb, sorozatban ötödik vereség. Ezzel az eredménnyel az Alba Berlin továbbjutott, a Roma pedig hivatalosan is búcsúzott a további küzdelmektől.

A következő forduló programja:
BCM Gravelines Dunkerque - Alba Berlin
Belfius Mons Hainaut - Telekom Baskets Bonn 
Acea Virtus Roma - CAI Zaragoza


Keleti konferencia

E-csoport
Himki Moszkva (RUS, 7-1) – Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 4-4) 85-73
(Végső) esélyeshez méltó módon menetel a Himki, a három évvel ezelőtti bajnok magabiztosan győzte le a 2004-es győztest is. Pedig jobban kezdett a Hapoel, 13-6-tal nyitottak, de előnyük nem tartott sokáig, 9-0-lal válaszoltak az oroszok. Nemcsak a vezetést, de a mérkőzés irányítását is átvették a hazaiak. Az izraeliek nem adták fel, egyszer, 56-58-nál még előnyben is voltak, ám egy újabb 9-0-s szériával rögtön válaszolt a Himki, ez pedig már pontot is tett a meccs végére. A moszkvaiak és a mezőny legjobbja Paul Davis (22 pont, 8 lepattanó) volt. A Hapoelnek ez egy belefér kategóriába tartozó vereség volt, de az eredmények alakulása (Lukoil- és Ploiesti-győzelem) miatt azért nem lesz olyan egyszerű számukra a hátralévő két meccs sem.

Lukoil Academic Szófia (BUL, 3-5) – Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 5-3) 74-64
0-4-es kezdése után szépen összekapta magát a Lukoil, legutóbbi négy meccsén csak a Himki tudta legyőzni. A Pinar Karsiyakát is megverték a bolgárok, így most már reális esélyük van a továbbjutásra is, főleg, hogy a két negatív mérleggel álló csapattal meccselnek még a továbbiakban, a Hapoel ellen pedig jobb az egymás elleni eredményük. Vereségük ellenére a törökök sem szomorkodhatnak, hiszen ez a 10 pontos vereség még éppen továbbjutást ért számukra, egyik 3-5-tel álló csapat sem előzheti már meg őket. Ez a meccs egyébként a negyedik negyedben dőlt csak el, Alando Tucker (18 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) vezetésével 11 megválaszolatlan pontot szereztek a vendégek, így Bobby Dixon (20/15 pont, 4 lepattanó) jó játéka a különbség tartására volt elég.

CSU Asesoft Ploiesti (ROU, 3-5) – KK Igokea (BIH, 2-6) 84-74
Az életben maradásról döntő meccsen fogadta a Ploiesti az Igokeát. Ennek ellenére a bosnyákok nem tudtak komoly ellenállást kifejteni, szemernyi esélyük sem volt a románokkal szemben. A második negyedben már kereken 20 ponttal (46-26) vezetett a házigazda, minden lényegi kérdés eldőlt már ekkor. A végére csupán az eredmény kozmetikázására futotta az Igokea erejéből. A románoknál a finn-amerikai Gerald Lee (23 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 12/10 mezőnyből, balra a képen) ismét közel tökéletes meccset játszott, mellette pedig Alhaji Mohammed (24/6 pont, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) és Rawle Marshall (18/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) is remekelt. Chris Dunn 6 pontja mellé 7 gólpasszt is kiosztott, ő is kivette a részét tehát a sikerből. A Ploiesti jövő héten a Hapoellel meccsel hazai pályán, itt sok minden eldőlhet, a lehetőség mindenesetre adott Dunnék számára.

A következő forduló programja:
CSU Asesoft Ploiesti - Hapoel Migdal Jeruzsálem 
Pinar Karsiyaka Izmir - Himki Moszkva
KK Igokea - Lukoil Academic Szófia


F-csoport
Himik Juzsnyij (UKR, 5-3) – Alba Fehérvár (1-7) 81-52
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 4-4) – PAOK Thesszaloniki (GRE, 5-3) 84-65
Versenyben maradt az Ankara, miután valósággal kiütötte a PAOK-ot. Már az első negyedben lenullázták a törökök vendégeiket, 28-7-re nyerték meg az első játékrészt, félidőben pedig ritkán látható eredmény, 48-18 virított az eredményjelzőn. Clay Tucker (24/12 pont, 5 gólpassz, jobbra a képen) ellenállhatatlan volt, csakúgy, mint a palánk alatt kiválóan takarító Vladimir Golubovics (12 pont, 13 lepattanó) és a remek passzokkal megvillanó Kristaps Valters (15/9 pont, 7 gólpassz). A túloldalon D.J. Cooper (15/12 pont, 13 gólpassz, 7 lepattanó) beállította a legtöbb gólpassz szezoncsúcsát, fantasztikus teljesítménye ellenére sem tudott partiban lenni csapata. Ez pedig nagyon aggasztó a görögök folytatására nézve, hiszen kemény meccsek várnak még rájuk (is) a folytatásban. Megtippelhetetlen, hogy a PAOK, Himik, Ankara hármasból ki húzza a rövidebbet és marad le a tavaszi Eurocup szezonról.

Buducsnoszt VOLI Podgorica (MNE, 2-6) – Nyizsnyij Novgorod (RUS, 7-1) 88-91 h.u.
Az utolsó utáni esélye lett volna a Buducsnosztnak a Nyizsnyij Novgorod legyőzése, ám ez nem sikerült a montenegróiaknak, akik így búcsúzni kényszerülnek a sorozattól. A PAOK elleni rendbontás miatt most kezdte meg három zártkapus meccses büntetésének letöltését a Podgorica, ez sem volt jótékony hatással a teljesítményükre. A meccs nagy részében az oroszok jártak előrébb, de előnyük rendre csak pár pontos volt, így a végén ők voltak hátrányban, Vadim Panyin (15/3 pont) mentette hosszabbításra a meccset triplájával. Ettől aztán már lendületet kaptak a vendégek, és jobb koncentrációjuknak köszönhetően behúzták a győzelmet és továbbléptek a csoportból. Érdekesség, hogy három 20 pont feletti teljesítmény sem volt elég a házigazdáknak a győzelemhez, Jeleel Akindele (20 pont, 8 lepattanó), Aleksza Popovics (21/15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Vladimir Mihajlovics (26/9 pont, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) is remekelt. A túloldalon Primot Brezec (21 pont, 5 gólpassz) hozta csak ezeket a számokat, de rengeteg, 23 (!!!) rádobásból érte el 21 pontját, így is sikerült győznie csapatának.

A következő forduló programja:
Alba Fehérvár - Buducsnoszt VOLI Podgorica
Himik Juzsnyij - PAOK Thesszaloniki 
Nyizsnyij Novgorod - Aykon TED Ankara Kolejliler


G-csoport
Unics Kazany (RUS, 8-0) – Kalev Cramo Tallinn (EST, 1-7) 94-44
Megsemmisítő csapást mért a Kazany a Kalev Cramo csapatára, nem volt egy súlycsoportban a két gárda ezen a meccsen. Mindkét csapat számára tét nélküli volt már ez a meccs, az oroszok közül senki nem játszott többet 25 percnél, és még a tartalékok is ilyen arányú különbséget tudtak kialakítani. Az észtek az első negyedben 7, a negyedikben pedig mindössze 4 pontra voltak képesek, eladtak 21 labdát és 44-26-ra bukták el a lepattanócsatát, a dobószázalékok közti szignifikáns különbségről már nem is beszélve (dupla: 55%-32%, tripla: 44%-20%). A kevés játékidő ellenére Andrew Goudelock (18/6 pont) és Jan Vojukasz (17 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, balra a képen) is szépen termelt. A Cantu veresége után a Kazany maradt az egyetlen hibátlan csapat, és biztosította csoportelsőségét is.

Maccabi Haifa Bazan (ISR, 6-2) – VEF Riga (LAT, 4-4) 74-72
Fordulatos, kitűnő meccset vívott egymással a Maccabi Haifa és a Riga, melynek nagy tétje volt a továbbjutás szempontjából is. A lettek 18 pontos hátrányból álltak fel, félidő előtt már 45-27-re vezetett a Maccabi. Mintegy másfél negyednyi idő kellett a Rigának, hogy ezt a hátrányt eltüntesse, az utolsó játékrészben már felváltva vezettek a felek. Az utolsó percben, döntetlen állásnál, a vendégek két triplakísérlete is célt tévesztett, az ellentámadásból pedig az ismét sokoldalúan teljesítő Donta Smith (11 pont, 9 lepattanó, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz, 2 blokk) elhibázott dobását Ike Ofoegbu (10 pont, 9 lepattanó) tette vissza az utolsó másodpercben a gyűrűbe, nyert a Haifa. Az izraeliek ezzel továbbjutottak, a Rigára pedig így biztosan élet-halál harc vár a Banvit ellen az utolsó fordulóban, a kérdés addig is az, hogy mennyivel kell majd akkor nyerniük a letteknek, erről dönt a 9. forduló.

MZT Szkopje Aerodrom (MKD, 1-7) – Banvit Bandirma (TUR, 4-4) 68-86
Két veresége után a Banvit győzelmi kényszerben játszott ezúttal, ehhez pedig a Szkopje ideális partnernek bizonyult. Habár a különbség megtévesztő lehet, hiszen csak a végén nyílt nagyra az olló a csapatok között, 31-17-re nyerte az utolsó negyedet a török bajnokság listavezetője. A hajrára teljesen felőrölte ellenfele erejét a Banvit, az addig jól játszó macedónok nem bírták a végét. 61-72 után egy 12-0-s etapot repesztve még egy lapáttal rá tudott tenni a Banvit, ezzel bebiztosítva oly fontos sikerüket. E.J. Rowland (20/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 11/9 mezőnyből) volt a főszereplője a vendégek nagy hajrájának, de Chuck Davis (21 pont, 4 lepattanó, 3 blokk) is remekül játszott. Ezzel a győzelemmel és a Riga vereségével ismét jó pozícióba került a Banvit, egy újabb győzelem nagy valószínűség szerint a törökök 32-be jutását jelentené.

A következő forduló programja:
Unics Kazany - VEF Riga 
Banvit Bandirma - Maccabi Haifa Bazan 
Kalev Cramo Tallinn - MZT Szkopje Aerodrom 


H-csoport
Szpartak Szentpétervár (RUS, 3-5) – Radnicski Kragujevac (SRB, 4-4) 81-68
Hiába bukdácsolt eddig a Szpartak, még 2-5-ös mérlegével is megvolt az esélye a továbblépésre. Ez azonban most már inkább csak elméleti lehetőség, hiszen 18 ponttal kellett volna legalább legyőzniük a Radnicskit. Így viszont a szerbek számára kedvezőbb az egymás elleni eredmény, a képlet tehát roppant egyszerű, ha kettőt nyer a Szpartak és kettőt bukik a Radnicski, akkor az oroszok mennek tovább kettejük közül, minden más esetben a kragujevaciak a befutók (feltételezve, hogy nem lesz körbeverés). A 18 pontos különbség elérésére egyébként semmi esély nem volt a meccsen, sőt, az első félidőben még a vendégek vezettek, egy 12-0-s futással sikerült megfordítania a szentpéterváriaknak a meccset, 10 pontnál tovább azonban nem hízott a csapatok közti differencia. A meccs legjobban teljesítő játékosa Jaroszlav Korolev (20/12 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) volt.

Neptunas Klaipeda (LTU, 3-5) – Panioniosz (GRE, 5-3) 78-86
A Neptunas múlt heti, Besiktas elleni idegenbeli győzelmével megteremtette az esélyt, hogy teljesen összekuszálja a szálakat a H-csoportban. Ehhez (és a hármas holtversenyhez) azonban ismét győznie kellett volna a litván kiscsapatnak, a Panioniosz azonban túl nagy falat volt számukra. Már az elején elhúztak a görögök (12-21), 10 pont körüli fórjukat pedig a végső dudaszóig tartani tudták. Erről leginkább a ritkán látható produkciót nyújtó hátvédpáros tehet, Marc Carter (29/15 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó, 13/10 mezőnyből, jobbra a képen) és Errick McCollum (20/9 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) teljesítménye külön-külön is extra lenne, egy időben, egy meccsen azonban nem mindennapi dolog ez az Eurocupban (sem). Carter a forduló MVP-je címet is kiérdemelte 34 index pontjával. Fontos győzelem volt ez a Panioniosznak, a többi eredményt látva elmondható, hogy ők voltak a forduló nyertesei, továbbjutásuk innentől teljes mértékben a saját kezükben van.

Besiktas Integral Forex (TUR, 6-2) – Bisons Loimaa (FIN, 3-5) 83-74
Nagyobb izgalmak nélkül nyert és jutott tovább a Besiktas a Loimaa ellen. Bekezdtek a törökök (19-8), ám a félidőhöz közeledve már egyenlő volt az állás. Fordulás után a vendégek még a vezetést is átvették (41-46), ám megrázták magukat az isztambuliak, gyorsan fordítottak, 68-54-nél pedig eldőltek a lényegi kérdések. Érkezése óta Sundiata Gaines (15/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) minden meccsen hozza magát, Bradley Buckman (12/3 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) pedig újabb dupla-duplával segítette csapatát. A legeredményesebb a pontosan célzó Mehmet Yagmur (16/6 pont, 6 gólpassz, 8/6 mezőnyből) volt a törökök közül. A Loimaa veresége ellenére sem búcsúzott még, érdekesség, hogy a csoportok közül egyedüliként a H jelűben juthat még tovább – elméletileg – bármelyik csapat.

A következő forduló programja:
Szpartak Szentpétervár - Bisons Loimaa 
Panioniosz – Besiktas Integral Forex
Radnicski Kragujevac - Neptunas Klaipeda


A forduló MVP-je:
Marc Carter (29/15 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó, 1 labdaszerzés, 34 index pont – Panioniosz)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 29 Marc Carter (Panioniosz)
Lepattanó: 13 Jared Homan (Szpartak Szentpétervár), Vladimir Golubovics (TED Ankara)
Gólpassz: 13 D.J. Cooper (PAOK)
Labdaszerzés: 6 Marko Marinovics (Radnicski), Quinton Hosley (Virtus Roma)
Blokk: 4 Somogyi Gergely (Alba Fehérvár), Jared Berggren (Telenet Oostende)

A csoportok állása:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus