Eurocup 9. forduló: Kiegyenesedő kérdőjelek

Az Eurocup sorozat kilencedik, utolsó előtti fordulóját követően kezd tisztulni a kép a továbbjutókat illetően. Újabb hét csapat csatlakozott a már korábban továbblépőkhöz, a Sassari, a Gravelines, a Zaragoza, a Hapoel, a Himik, a Panioniosz és a Radnicski is folytathatja tavasszal. Már csak hat hely kiadó, ezek sorsáról dönt a jövő heti, utolsó kör. A Valencia-Asvel és a Riga-Banvit összecsapások után csak egy maradhat, a B jelű halálcsoportban pedig még négyes holtverseny is kialakulhat. A Kazany múlt heti, 50 pontos sikere után ezúttal 47-tel nyert, a Radnicski irányítója pedig beállította az Eurocup gólpassz rekordját. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Nyugati konferencia

A-csoport
KK Cibona Zagreb (CRO, 1-8) – Telenet Oostende (BEL, 7-2) 82-85

A már kiesett és továbbjutott csapatok csatája igazi izgalmat nem hordozott magában, az Oostende számára a csoportelsőség megszerzése lehet még a tét. Ehhez nyerniük kellett Zágrábban a belgáknak, és ha nehezen is, de sikerült nekik. 14-6-ra megléptek a vendégek, ezt az előnyüket pedig sokáig tartották is. A harmadik negyedben aztán egyenlített, majd a vezetést is átvette a jól játszó Cibona. 71-68-as állásnál volt egy kis rövidzárlat hazai oldalon, amit 7-0-lal ki is használt az Oostende, innen pedig már nem engedték ki kezükből a győzelmet. Hiába játszott egészen kitűnően a horvátoktól Dario Saric (19/3 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) és Marko Jagodik (20/3 pont, 6 lepattanó, 7/6 mezőnyből), a túloldal kiegyensúlyozottabban teljesített, öten is 10 pont fölé jutottak, közülük Ryan Thompson (18/3 pont, 3 gólpassz) volt a legeredményesebb.

CEZ Basketball Nymburk (CZE, 5-4) – FoxTown Cantu (ITA, 7-2) 86-74
Feltétlenül nyernie kellett a Nymburknak ahhoz, hogy tartsa a lépést a Le Mans csapatával. Ez nem ígérkezett könnyű feladatnak a csoportot vezető Cantu ellen. Az olaszoknál a biztos továbbjutás okán azonban a kulcsjátékosok kevesebbet játszottak a megszokottnál, ezt pedig kihasználta a cseh bajnok. A második félidőt teljes mértékben a hazaiak uralták, egy elképesztő, 17-0-s rohanással 70-54-re léptek el, ezzel el is dőlt a találkozó. Rasid Mahalbasic (21 pont, 9 lepattanó, 10/7 mezőnyből), Tre Simmons (19/9 pont, 9 gólpassz) és Page Dylan (18/6 pont, 5 lepattanó) triója elképesztően jól működött, három ilyen teljesítménnyel nem meglepő a győzelem. A Nymburk megőrizte tehát továbbjutási esélyeit, az utolsó fordulóban győzniük kell az Artland vendégeként, a Le Mans-nak pedig ki kell kapnia Belgiumban a cseh továbblépéshez. A Cantu a Cibona elleni hazai sikerével megnyerné a csoportok.

Le Mans Sarthe Basket (FRA, 5-4) – Artland Dragons (GER, 2-7) 65-44
Ritkán fordul elő a kosárlabdában, hogy 65 ponttal kiütéses győzelmet lehet aratni, mégis ez történt a Le Mans-Artland ütközet során. A németek kiábrándító támadójátéka (negyedenként 11, 7, 12, 14 pont) mellett a gallok sem villogtak ugyan, de második negyedbeli jó teljesítményükkel simán nyertek. 13-0-lal kezdték ezt a játékrészt a hazaiak, ez az előny pedig egész meccsre kitartott számukra. 10 pontnál többet egyedül J.P. Batista (15 pont, 5 lepattanó) tudott szerezni, ezt a határt még indexpontszámban sem érte el senki a vendégektől. A Le Mans biztosan továbbjut, ha nyer az Oostende otthonában, illetve akkor is, ha a Nymburk kikap az Artlandtól. A germánok eheti produkciójából kiindulva utóbbira nincs túl sok esély, így csipkedniük kell magukat a franciáknak Belgiumban.

A következő forduló programja:
Artland Dragons - CEZ Basketball Nymburk 
FoxTown Cantu - KK Cibona Zagreb
Telenet Oostende - Le Mans Sarthe Basket 


B-csoport
Elan Chalon sur Saone (FRA, 4-5) – Bilbao Basket (ESP, 4-5) 81-79
Igazi thrillert rendeztek Franciaországban, rendkívüli izgalmak után dőlt csak el a Chalon-Bilbao ütközet. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, mikor a harmadik negyedben egy 14-2-es etappal elléptek a vendégek (50-59). A válasz azonban rögtön érkezett a galloktól, egy hasonló, 14-3-as széria formájában. A végjátékban aztán a büntetők döntöttek, a házigazdák tudtak sokkal higgadtabbak maradni, 8/7 egypontost értékesítettek a baszkok 6/2 vonal mögüli kísérletével szemben. Jordan Aboudou (19/6 pont, 3 gólapssz, 3 labdaszerzés, jobbra a képen) lett a mezőny legeredményesebbje, a túloldalon viszont hiába dupla-duplázott Antanas Kavaliauskas (18 pont, 10 lepattanó) és Alex Mumbru (14/3 pont, 10 lepattanó) is. A Chalon nagyon feltámadt, utolsó négy meccsén háromszor nyert, a Bilbao viszont sorozatban ötödik vereségét szedte össze. Számtalan kimenetel lehetséges még a csoportban, ez a két csapat mindenesetre győzelmi kényszerben van, amennyiben nyernének (a Cedevita illetve az Oldenburg ellen), úgy négyes holtverseny alakulna ki a 2-5. helyeken.

EWE Baskets Oldenburg (GER, 5-4) – Belgacom Spirou Charleroi (BEL, 2-7) 74-82
Foghatják a fejüket a németek, csakúgy, mint a belgák, utóbbiak kissé megkésve döbbenhettek rá, hogy tudnak kosárlabdázni. A Charleroi a Bilbao legyőzése után újabb nagy skalpot gyűjtött be, ezzel alaposan beleszólhat a továbbjutásért vívott harcba. A legmeglepőbb az, hogy kétség nem férhetett a vendégsikerhez, végig uralták a meccset a belgák. Félidőben már 13 ponttal jártak előrébb (30-43) riválisuknál, a vezetést pedig már nem is adták ki a kezeik közül. A németek közül Andrea Crosariol (15 pont, 3 blokk, 9/7 mezőnyből) hozta magát, a Charleroiból pedig Darryl Watkins (15 pont, 14 lepattanó, 3 blokk, 3 gólpassz) hozott hatalmas extrát, a győzelem kulcsa volt az amerikai. Az Oldenburg így a biztos továbbjutás helyett a kiesés rémével is komolyan szembe kell, hogy nézzen, hiszen Bilbaóban egészen biztosan nem lesz könnyű dolguk, főleg, hogy a baszkok is az életükért küzdenek. 

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 7-2) – Cedevita Zagreb (CRO, 5-4) 77-68
A többi eredmény alakulása miatt vereséggel is biztosan továbbjutott volna a Sassari, így azonban a szárdok bebiztosították csoportgyőzelmüket is, illetve további küzdelemre kényszerítették ebben a nagyszerű csoportban a Cedevitát. Az egyik legjobbja, Travis Diener nélkül felálló hazaiak már az elején jelezték, hogy itt csak a győzelem elfogadható számukra (13-5). A vendégek 41 pontnál még kiegyenlítették tíz pont feletti hátrányukat, ám a remeklő Caleb Green (20/3 pont, 7 lepattanó) és Omar Thomas (21/6 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével ismét kétszámjegyű lett a különbség, a Cedevitának innen már nem volt visszaút. A horvátok egy esetleges győzelemmel továbbjutottak volna, erre azonban reális esélyük nem volt, viszont jövő héten hazai pályán a Chalon ellen újra megpróbálhatják ugyanezt, valószínűleg könnyebb dolguk lesz, mint ezúttal.

A következő forduló programja:
Cedevita Zagreb - Elan Chalon sur Saone 
Belgacom Spirou Charleroi - Dinamo Banco di Sardegna Sassari
Bilbao Basket - EWE Baskets Oldenburg


C-csoport
Asvel Villeurbanne Lyon (FRA, 4-5) – Paris Levallois (FRA, 3-6) 72-74
A saját dolgát nehezíti a sorozatban az Asvel, igaz a 32-be jutáshoz esetleges győzelmük után is ugyanúgy nyerniük kellett volna az utolsó körben Valenciában, mint így. Viszont a nem túl acélos párizsiak három győzelmükből kettőt is honfitársaik ellen szereztek, ez lehet, hogy sokba kerül majd a lyoni alakulatnak. Pedig 47-33-ra is vezettek már a házigazdák a harmadik negyedben, ekkor még úgy tűnt, nem lehet baj. A fővárosiak azonban begyújtották a rakétákat, 14-0-lal kezdték a záró játékrész. Az utolsó labdabirtoklásnál az Asvel három lehetőséget is elpackázott, hogy hosszabbításra mentse vagy megnyerje a derbit. A mezőny legeredményesebbje a hazaiaktól Edwin Jackson (22/9 pont) volt, csapatában viszont nagyon egyedül maradt, míg a túloldalon több jó teljesítmény is akadt. A legsokoldalúbban Andrew Albicy (14/6 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) játszott közülük.

Cimberio Varese (ITA, 1-8) – Valencia Basket (ESP, 5-4) 62-94
Itáliában ütötte ki a csoportkör végére atomjaira hulló Varesét a Valencia, csaknem pontosan lemásolva a spanyolországi mérkőzés eredményét (98-64-re nyertek akkor Doellmanék). A mérkőzésről érdemben nem sok mindent lehet elmondani, tükörsima találkozó volt ez, melyet a 20-2-es második negyedbeli vendégattak pecsételt meg végleg. A Valencia 13 triplát értékesített, a lepattanócsatát pedig 36-25-re nyerte meg. Pau Ribas (23/15 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 9/7 mezőnyből) és Bojan Dubljevics (20/9 pont, 8 lepattanó, 10/7 mezőnyből, balra a képen) nagyon eredményesen és jól játszott, de minden spanyol játékos dicsérhető. Az Asvelhez hasonlóan ez a meccs a Valenciánál sem befolyásolt semmit, kettejük jövő heti ütközetének a győztese jut majd tovább a csoportból.

Union Olimpija Ljubljana (SLO, 7-2) – Ratiopharm Ulm (GER, 7-2) 74-61
A két, már továbbjutott csapat a csoport első helyéért csatázott Ljubljanában. Kiegyenlített meccset vívtak a felek az első félidőben, egyikük sem tudott elhúzni a másiktól. Fordulás után az Olimpija állandósította 7-8 pont körüli előnyét, a záró felvonásban aztán rátett még egy lapáttal, és 19-4-es szériájukkal 73-50-re alakították az állást, eldőlt a találkozó. A mezőny legeredményesebbje magasan Jakov Vladovic (17/12 pont) volt, Alex Stepheson (7 pont, 15 lepattanó) pedig az egész forduló legjobb lepattanózója volt. A vártnál sokkal simábban alakult a derbi vége, ez a 13 pontos különbség pedig azt jelenti, hogy az egymás elleni eredmény a szlovénoknak kedvez, így az Ulm csak győzelemmel és az Olimpija vereségével szerezheti vissza az első helyet.

A következő forduló programja:
Paris Levallois - Union Olimpija Ljubljana
Valencia Basket - Asvel Villeurbanne Lyon
Ratiopharm Ulm - Cimberio Varese


D-csoport
BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 6-3) – Alba Berlin (GER, 7-2) 72-83
A Gravelines-Alba Berlin találkozó a D csoport első helyéért zajló ütközet is volt egyben. Ennek megfelelően jó meccset vívtak a csapatok, ami sokáig roppant kiegyenlített is volt. 50-50-nél aztán a legjobbja, David Logan nélkül felálló berliniek robbantottak, az amerikai hátvéd hiányában pedig Vojdan Sztojanovszki (21/6 pont) állt csapata élére. 71-57-re léptek el a németek, a rohamból 10 ponttal vette ki a részét a macedón játékos. A találkozó ezzel el is dőlt, az Alba Berlin így papíron is megnyerte a csoportot, a Gravelines pedig a második helyért küzdhet meg jövő héten Zaragozában, ehhez csupán az kell a franciáknak, hogy ne szenvedjenek 18 pontosnál nagyobb vereséget.
    
Belfius Mons Hainaut (BEL, 2-7) – Telekom Baskets Bonn (GER, 4-5) 91-90 h.u.
Nagyon sokba került a Bonnak a Mons elleni elszórakozott lehetőség, hiszen ezzel a vereséggel elbúcsúzhatnak a folytatás lehetőségétől a németek. A csoport leggyengébb csapata viszont maximálisan dicsérhető hozzáállása miatt, az első három negyedben végig vezettek is. A negyedikben aztán feléledtek a germánok, úgy tűnt, hogy meg is nyerik a meccset, de a jól küzdő belgák egy duplával hosszabbításra mentették a találkozót. A ráadás is változatosan alakult, hazai triplára vendég büntető volt a válasz, mígnem a jól játszó Demontez Stitt (19 pont, 3 gólpassz) megnyerte a meccset egy utolsó dobással. Stitt mellett a masszív dupla-duplát összehozó Jason Love (20 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz, 9/8 mezőnyből, jobbra a képen) volt a nyerőember, aki a forduló MVP-je címet is kiérdemelte egyben. A 4-5-tel álló Bonn így már nem érheti be a harmadik helyen álló, 5-4-es Zaragozát, hiszen egymás elleni összevetésben a spanyolok a jobbak.

Acea Virtus Roma (ITA, 3-6) – CAI Zaragoza (ESP, 5-4) 83-81
A Bonnal ellentétben a Zaragoza nem fizetett rá figyelmetlenségére, hiszen veresége ellenére is továbbjutott, ahogy fentebb már tárgyaltuk, épp a németek botlása miatt. Az olasz fővárosban vizitáló hispánok végig vezettek a meccs során, ám megnyugtató előnyt nem sikerült kiharcolniuk. 61-73-as állásnál azonban mégis úgy tűnhetett, hogy zsebben van a meccs a vendégeknek, a Roma viszont nem adta fel, az utolsó percben három pontra küzdötte fel magát. A végig nagyon jól játszó Jimmy Baron (21/15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) aztán triplával egalizált, egy leindításból szerzett ziccerrel pedig a meccset is megnyerte a Roma. Az itáliaiak öt vereséget követően nyertek újra, a számtalan elrontott végjáték után pedig végre ők örülhettek.

A következő forduló programja:
Telekom Baskets Bonn - Acea Virtus Roma 
Alba Berlin - Belfius Mons Hainaut 
CAI Zaragoza - BCM Gravelines Dunkerque


Keleti konferencia

E-csoport
CSU Asesoft Ploiesti (ROU, 3-6) – Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 5-4) 69-77
Győzelmével a Hapoel Jeruzsálem is megváltotta jegyét a legjobb 32 közé. Nem vezettek ugyan sokkal a meccsen az izraeliek, de kézben tartották a találkozót, nem engedték fordítani a Ploiestit, mindig volt valaki közülük, aki megrázta magát és csapata élére állt. Josh Duncan (16 pont, 9 lepattanó), Derwin Kitchen (11 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Lior Eliyahu (15 pont, 8 lepattanó) és Donald Dupree (15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) is nagyszerűen játszott, négy ilyen teljesítmény ritkaság egy csapaton belül. A jó csapatjátékukkal ellensúlyozni tudták Alhaji Mohammed (23/21 pont, 3 gólpassz) elképesztő triplaparádéját, illetve hogy ők csak egyetlen hárompontost értékesítettek. Kulcsfaktor volt még a lepattanózásban mutatkozó nagy különbség (27-43) is.

Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 5-4) – Himki Moszkva (RUS, 8-1) 76-95
Újabb magabiztos, sima győzelmet gyűjtött be a Himki Moszkva, a Pinar Karsiyaka elleni siker pedig egyben a csoportgyőzelmet is jelentette az oroszoknak. Már az első félidőben eldőlt a találkozó, előbb egy 14-3-as, majd egy 13-1-es sorozattal robbantottak a vendégek. A Moszkva kiemelkedően dobta a triplákat, 28 kísérletből 15-öt értékesítettek (53%). Paul Davis (21/3 pont, 5 lepattanó, 9/8 mezőnyből) mindössze 19 percet töltött a parketten, így is a mezőny legjobbja tudott lenni 29 index pontszámával. A vereség ellenére a törököknek sem kell szomorkodniuk, mivel az Igokea legyőzte a Szófiát, így a Karsiyaka is továbbjutott. A második helyért az azonos mérleggel álló Hapoel otthonában meccselnek majd Dixonék a záró körben.

KK Igokea (BIH, 3-6) – Lukoil Academic Szófia (BUL, 3-6) 74-61
Az Igokea magával rántotta a Szófiát is, egyik csapat sem folytathatja tavasszal a sorozatot. Pedig a bolgárok magukra találtak az elmúlt fordulókban, pocsék kezdésük után szép győzelmeket arattak. Győzelmük esetén sem lett volna túl nagy sanszuk a továbblépésre, így viszont nem tudták izgalmassá tenni az utolsó fordulót sem. Pedig az első félidő hajrájában nagyon jó sorozatot futottak, 37-29-re vezettek is. Az állás azonban rövidesen megfordult, a Nemanja Gordics (16/6 pont, 4 gólpassz) vezette Igokea átvette az irányítást és végül magabiztosan győzött. 

A következő forduló programja:
Lukoil Academic Szófia - CSU Asesoft Ploiesti 
Himki Moszkva - KK Igokea
Hapoel Migdal Jeruzsálem - Pinar Karsiyaka Izmir


F-csoport
Alba Fehérvár (2-7) – Buducsnoszt VOLI Podgorica (MNE, 2-7) 82-80
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Himik Juzsnyij (UKR, 6-3) – PAOK Thesszaloniki (GRE, 5-4) 70-58
A végjátékban mutatott sokkal koncentráltabb játékának köszönhetően megérdemelten nyerte meg a PAOK elleni sorsdöntőnek bizonyuló meccset a Himik Juzsnyij. Ráadásul 8 pontnál nagyobb különbséggel győztek az ukránok, ezzel pedig tovább is jutottak, hiszen egymás elleni eredményben a görögöknél és az Ankaránál is jobbak. A második negyedet nagyon megnyomták a hellének, 22-3-as rohamukkal nagy előnyre tettek szert (21-33). A nagyszünet után aztán az ukránok összeszedték magukat, így a záró játékrészt már ők várták előnnyel, ahol aztán tovább hengereltek, végül pedig a különbség is kedvezően alakult számukra. Romeo Travis (15/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, balra a képen) az egész meccsen kiválóan játszott, hozzá csatlakozott a végjátékban Paul Delaney (16/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó), ők ketten játszották a főszerepet az ukránok nagy fordításában. A PAOK ezzel (és az Ankara sikerével) nehéz helyzetbe került, nem elég nyerniük az utolsó körben a Nyizsnyij ellen, a törökök veresége is kell a továbbjutásukhoz, nem túl rózsás a helyzetük tehát.

Nyizsnyij Novgorod (RUS, 7-2) – Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 5-4) 87-92
Hatalmas bravúrt hajtott végre az Ankara Oroszországban, ezzel pedig a továbbjutás kapujában állnak. A forduló meccsét vívta a két csapat, színvonalas, fordulatos összecsapás volt ez. A meccs nagy részében a törökök vezettek, de a már továbbjutó Nyizsnyij többször is fordítani tudott. A végjáték aztán a vendégeknek sült el jobban, megérdemelt győzelmet arattak. Az oroszoknál Luke Babbitt (28/24 pont, 4 lepattanó, 10/8 tripla) egészen elképesztően tüzelt távolról, de a túloldalon Kristaps Valters (18/15 pont, 9 gólpassz), Vladimir Golubovics (20 pont, 9 lepattanó) és Clay Tucker (23/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) triója a játék több elemében is összetett produkciót tudott nyújtani. Remek helyzetben van az Ankara, az Alba Fehérvár legyőzésével biztosan kvalifikálják magukat a második csoportkörbe.

A következő forduló programja:
Aykon TED Ankara Kolejliler - Alba Fehérvár 
PAOK Thesszaloniki - Nyizsnyij Novgorod
Buducsnoszt VOLI Podgorica - Himik Juzsnyij


G-csoport
Unics Kazany (RUS, 9-0) – VEF Riga (LAT, 4-5) 98-51
Múlt heti, 50 pontos sikere után ezúttal 47-es zakót szabott ellenfelére a Kazany. Nem volt egy súlycsoportban a két csapat, a különbség pedig percről percre folyamatosan nőtt köztük. A sokat rotáló Trinchieri-legénységből Luke Harangody (16/3 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) és Andrew Goudelock (15/15 pont, 3 gólpassz, 6/5 tripla) is kiemelkedett, de rajtuk kívül még hárman jutottak 10 pont fölé. Az oroszok remekül, 63%-kal (24/15) dobták a triplákat, ezzel végezték ki ellenfelüket. A Kazany az utolsó fordulóban Szkopjéban teheti fel eddigi teljesítményére a koronát, és fejezheti be 100%-os teljesítménnyel az alapszakaszt. A Rigának ugyanakkor pokolian nehéz dolga van, legalább 20 ponttal kellene felülmúlnia a Banvitot a továbbjutáshoz.

Banvit Bandirma (TUR, 5-4) – Maccabi Haifa Bazan (ISR, 6-3) 95-76
Hatalmas lépést tett a továbbjutás felé a Banvit, a vártánál sokkal simábban fektette két vállra a Maccabi Haifát. Nem meglepő az eredmény, ha azt nézzük, hogy az izraeliek már továbbjutottak, és többek közt egyik legjobbjukat, Brian Randlet is pihentették. A törökök ezzel szemben 110%-on pörögtek, erőfeszítéseiket pedig könnyed diadal koronázta, már félidő előtt eldőlt a találkozó (45-30). Chuck Davis (20/3 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Sammy Mejia (19/6 pont, 3 gólpassz) is remekelt, a két amerikai vezette győzelemre a hazaiakat. Ahogy fentebb említettük tehát, a Banvitnak elég 20 ponton belül tartania a különbséget Rigában, és ott lehet az Eurocup tavaszi szezonjában is.

Kalev Cramo Tallinn (EST, 2-7) – MZT Szkopje Aerodrom (MKD, 1-8) 84-69
A két, egy-egy győzelemmel álló, már kiesett csapat mondhatni edzőmeccset játszott egymással. A Kalev szépen búcsúzott utolsó hazai meccsén, becsületgyőzelmet aratott az enervált Szkopje felett. 13-0-s második negyedbeli rohanásukkal 37-22-re léptek el, előnyükre még rátettek a folytatásban is, 71-44-nél pedig még ennél is jelentősebb volt a különbség. Ty Abbott (25/9 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Vlad Moldoveanu (18/9 pont) is remekül dobott, ők okozták a macedónok vesztét.

A következő forduló programja:
MZT Szkopje Aerodrom - Unics Kazany 
VEF Riga - Banvit Bandirma 
Maccabi Haifa Bazan - Kalev Cramo Tallinn 


H-csoport
Szpartak Szentpétervár (RUS, 3-6) – Bisons Loimaa (FIN, 4-5) 77-88
A Szpartak feltette a koronát idei pocsék európai szereplésére, a Loimaától is ki tudtak kapni hazai pályán az oroszok. A mérkőzés sokáig szorosan alakult, a finn bajnok azonban remekül hajrázott, előbb egy 8-0-s etappal harcolt ki előnyt magának, majd 9-0-lal ezt kétszámjegyűre is növelte, eldőlt a mérkőzés. Hiába játszott nagyon jól Jared Homan (23 pont, 11 lepattanó) és Steven Burtt (20/6 pont, 7 gólpassz), senki nem nőtt fel hozzájuk a szentpéterváriak közül, míg a túloldalon több jó teljesítmény is akadt, John Williamson (24 pont, 9 lepattanó) volt a legkiválóbb közülük. Győzelme ellenére sem kapja meg a Loimaa az esélyt az utolsó fordulóban a hatalmas bravúr elérésére, hiszen a Panioniosz győzelmével már matematikailag sem juthatnak tovább, így tét nélküli meccsre utaznak jövő héten Görögországba.

Panioniosz (GRE, 6-3) – Besiktas Integral Forex (TUR, 6-3) 77-67
Leküzdötte a Besiktast, így kiharcolta a 32-be kerülést a Panioniosz is. A törökök nem szakadtak meg, a biztos továbbjutás tudatában több pihenőt kaptak kulcsembereik a megszokottnál. Könnyedén indult a görögök számára a mérkőzés, 35-20-as állásnál úgy tűnt, nem lesz gond a győzelem begyűjtése a hazaiaknak. A vendégek azonban nagyon összekapták magukat, félidő után egy triplával már ők vezettek 43-40-re. A Panioniosz azonban változtatni tudott játékán, visszavették és ismét kétszámjegyűre növelték előnyüket. Errick McCollum (17/3 pont, 4 gólpassz) és Marc Carter (16/9 pont, 6 lepattanó) voltak a mezőny legjobbjai, a nehéz helyzetekben mindketten sokat lendítettek az athéniak szekerén. A 10 pontos görög győzelemmel az egymás elleni mérleg még mindig a Besiktasnak kedvez, holtverseny esetén ők nyerik meg a H-csoportot. 

Radnicski Kragujevac (SRB, 5-4) – Neptunas Klaipeda (LTU, 3-6) 91-81
Pontosan tudták a Radnicski játékosai, hogy mekkora a tét a Neptunas elleni találkozón, és ennek megfelelően léptek pályára a szerbek. A házigazda az első perctől az utolsóig vezetett, inkább 20, mint 10 pontos különbséggel, kétség sem férhetett tehát a mérkőzés végkimeneteléhez. Nemcsak a Radnicski továbbjutásáról, de egy nagyszerű Eurocup rekordról is emlékezetes marad ez a derbi, hiszen Marko Marinovics, a szerbek irányítója 15 gólpasszt adott, ezzel pedig a Sassari kiválóságának, Travis Dienernek a tavalyi csúcsát állította be. Marinovics (11/3 pont, 15 gólpassz, jobbra a képen) mellett Szava Lesics (20/6 pont, 8 lepattanó) és Nikola Kalinics (17/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is remekelt, oroszlánrészt vállaltak a győzelemből.

A következő forduló programja:
Neptunas Klaipeda - Szpartak Szentpétervár 
Bisons Loimaa – Panioniosz 
Besiktas Integral Forex - Radnicski Kragujevac 


A forduló MVP-je:
Jason Love (20 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 8 kiharcolt fault, 34 index pont – Mons Hainaut)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 28 Luke Babbitt (Nyizsnyij Novgorod)
Lepattanó: 15 Alex Stepheson (Olimpija Ljubljana)
Gólpassz: 15 Marko Marinovics (Radnicski)
Labdaszerzés: 5 Bozsidar Avramov (Lukoil Szófia)
Blokk: 3 Andrea Crosariol (EWE Baskets), Darryl Watkins (Spirou Charleroi)

A csoportok állása:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus