Eurocup: A Bilbao húzta a legrövidebbet és esett ki

Az alapszakasz utolsó fordulójában a B-csoportban fennmaradó két továbbjutó helyet a Fuenlabrada és a Lietuvos Rytas szerezték meg, a végig ádáz csatából a Bilbao jött ki rosszul és esett ki. Kialakultak a végső sorrendek, így a Top16 csoportbeosztása is.

Alapszakasz, 10. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 4-4) – Cedevita Zagreb (horvát, 6-2) 82-84

A Nyizsnyij Novgorod vendégeként 0-2-es kezdése után megszerezte zsinórban hatodik győzelmét is a Cedevita, így a horvátok a második, az oroszok pedig a harmadik helyen jutottak tovább az A-csoportból. A remekül játszó Marko Tomas (20/12 pont, 6 lepattanó), Miro Bilan (19 pont, 6 lepattanó, 10/9 mezőnyből), Ra’Shad James (15 pont, 6 lepattanó), Ryan Boatright (11/3 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 3 blokk) négyes vezérletével a horvátok kétszer is vezettek 17 ponttal, még a negyedik negyedben is. Ekkor azonban a fantasztikusan játszó Kenneth Boynton (31/21 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) öt triplát rámolt be, a Nyizsnyij pedig 82 pontnál kiegyenlített. A vezetést azonban nem tudta átvenni, így büntetőkkel lezárta a meccset a Cedevita.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 7-1) – MZT Szkopje Aerodrom (macedón, 0-8) 87-75

Abszolút tét nélküli volt a Gran Canaria és a Szkopje összecsapása, hiszen a spanyolok már a múlt héten megnyerték a csoportot, a macedónok pedig már rég kiestek. A papírformának megfelelően nem történt meglepetés ezen a találkozón sem, a Gran Canaria a remeklő Royce O’Neale (23/3 pont, 7 lepattanó) főszereplésével magabiztosan nyert. A spanyolok szezoncsúcsot jelentő 76%-kal dobták a duplákat (42/32) és emellé kiosztottak 24 gólpasszt is.

A csoport végeredménye:

 

B-csoport

Himki Moszkva (orosz, 6-2) – RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 3-5) 99-78

Már biztos csoportgyőztesként várta a Himki Moszkva az életéért küzdő Bilbao elleni fellépést, a tét nélküliség ellenére ha úgy tetszik mégis az oroszok döntöttek a továbbjutásról. A baszkok így ugyanis csak akkor juthattak volna tovább, ha a Fuenlabrada is kikap a Lietuvos Rytastól, ez azonban nem történt meg, így ők nem folytathatják tavasszal a sorozatot. Ezen a találkozón egyébként esélye sem volt a Bilbaónak, a meccs már a nagyszünetre (55-32) eldőlt. Alexej Shved (18/12 pont, 7 lepattanó) főszereplésével nagyszerűen dobták a triplákat a moszkvaiak (21/11, 52%), illetve 39-24-re megnyerték a lepattanócsatát is.

Montakit Fuenlabrada (spanyol, 4-4) – Lietuvos Rytas (litván, 3-5) 81-70

A Himki-Bilbao találkozó után három órával rendezték a Fuenlabrada-Lietuvos összecsapást, így a spanyolok tudhatták, hogy nekik mindenképp kell a győzelem a továbbjutáshoz, a litvánok viszont páholyban érezhették magukat. Ennek megfelelően nem is történtek meglepő dolgok a mérkőzésen, a Fuenlabrada az elejétől a végéig vezetett és biztosította sikerét, ami az ALBA Berlin elleni jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően a második helyet is jelentette számukra. A spanyolok legeredményesebbje Pako Cruz (15 pont), a litvánoké pedig Corey Fisher (16/3 pont, 6 gólpassz) volt.

A csoport végeredménye:

 

C-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 6-2) – Unicaja Malaga (spanyol, 4-4) 82-72

A szenzációsan játszó Janis Timma (33/21 pont, 10 lepattanó, 2 blokk, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés) vezetésével nagy győzelmet aratott a Zenit a Malaga felett, ezzel a szentpéterváriak megszerezték a C-csoport első helyét, köszönhetően a Bayern Münchennel szembeni jobb egymás elleni eredményüknek. Ehhez egy remek második félidő kellett az oroszoktól, hiszen a nagyszünetben még a Malaga vezetett 10 ponttal (34-44). Fordulás után aztán elsősorban Timmának köszönhetően megtáltosodott a Zenit, egy 11-0-s rohammal fordítottak, onnantól kezdve pedig már az ő kezükben volt a találkozó. A Malaga a negyedik helyen zárt, mivel velük szemben a szintén 4-4-gyel záró Murcia jobb az egymás elleni összevetésben.

FC Bayern München (német, 6-2) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 0-8) 80-66

A Bayern-Buducsnoszt mérkőzésnek már nem volt tétje, hiszen mire elkezdődött volna ez az összecsapás, arra a Zenit már megnyerte a csoportot, így a bajoroknak maradt a második hely. Ettől függetlenül becsületből még behúzták a müncheniek ezt a találkozót, ami a tét nélküliség ellenére is kemény csatát hozott. A vendégek ugyanis 16 pontos hátrányból is visszaküzdötték magukat 3 egységnyi távolságba, ám nyerniük nem sikerült, így dicstelenül zárták az alapszakaszt és győzelem nélkül estek ki. A Bayernben Max Kleber (14/12 pont, 6 lepattanó, 5/4 tripla), a Buducsnosztban pedig J.R. Reynolds (17/6 pont, 5 lepattanó) dobta a legtöbb pontot.

A csoport végeredménye:

 

D-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 5-3) – ratiopharm Ulm (német, 4-4) 69-64

A Hapoel Jeruzsálem és az Ulm ki-ki meccset vívtak egymással a D-csoport második helyéért, és ezt a nagyon izgalmas összecsapást végül a házigazda izraeliek nyerték meg. A meccs nagyobb részében a Hapoel vezetett, volt, hogy egy 17-1-es rohanás után húztak el  14 ponttal, ám az Ulm mindig visszajött a meccsbe, 57-62-nél pedig már náluk volt az ötpontos előny a záró játékrészben. A meccs hajrája aztán megint a jeruzsálemieké volt, akik egy újabb 12-1-es rohammal zárták le a meccset, amiből Jerome Dyson (13/6 pont) 9 ponttal vette ki a részét. Dyson mellett a dupla-duplázó Amare Stoudemire (16/3 pont, 11 lepattanó) és Curtis Jerrells (20/9 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) voltak a nyerőemberek.

Valencia Basket (spanyol, 7-1) – Lokomotiv Kubany (orosz, 3-5) 78-77

Antoine Diot (11/9 pont, 5 gólpassz, 3/3 tripla) dudaszóra dobott triplájával a Valencia nyerte a korábbi Eurocup-bajnokok csatáját a Lokomotiv ellen. Egészen elképesztő, amit Diot produkál a meccsek végjátékaiban, múlt héten is az ő hármasa döntött a Ljubljana ellen, ahogy a Valencia azt megelőző meccsét is ő nyerte meg 21 pontjával és kulcsfontosságú labdaszerzésével. Ezúttal a meccsnyerő triplája mellett mind a 11 pontját a meccs utolsó 5 percében dobta, mikor a legjobban kellett csapatának. A végig szoros meccset úgy tűnt, hogy a Loko nyeri meg Mardy Collins (12 pont, 5 gólpassz) 2+1-es játékával, ám a maradék 5 másodperc elég volt a faultját jóvá tevő Diot számára, hogy végigérjen a pályán és megnyerje az egyébként már teljesen tét nélküli meccset a Valenciának. A spanyolok az első, az oroszok pedig a negyedik helyen jutottak tovább.

A csoport végeredménye:

 

A forduló MVP-je:
Janis Timma (33/21 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk, 23/12 mezőnyből, 36 index pont – Zenit Szentpétervár)

 

A Top16 csoportbeosztása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus