Eurocup: A hazai csapatok napja volt a 2. forduló

A Top 16 első körében idegenben diadalmaskodó öt csapat mindegyike ki tudta használni a „hazatérést”, további három gárda pedig javítani tudott rossz kezdésén, hiszen ezúttal egyetlen idegenbeli siker sem született. A nagyok közül bajban a Gran Canaria és az ALBA Berlin is.

Top 16, 2. forduló

E-csoport

Montakit Fuenlabrada (spanyol, 1-1) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 0-2) 85-75

Továbbra sem megy az alapszakasz egyik legjobb csapatának, hiszen a Loko elleni vesztes kezdés után a Fuenlabradától is kikapott a Gran Canaria, honfitársaik viszont javítani tudtak. Az első csoportkör legjobb támadóegysége az első fordulóban mindössze 71 pontig jutott, és most a második félidőben is mindössze 23 egységet voltak képesek összekaparni, illetve csak Kyle Kuric (21/15 pont) és Bo McCalebb (11 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) játszottak jól közülük. A Fuenlabradában ezzel szemben öten is 13 és 16 pont között termeltek, akik közül Pako Cruz (16/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) volt a legeredményesebb és leghasznosabb egyaránt.

Lokomotiv Kubany (orosz, 2-0) – UCAM Murcia (spanyol, 1-1) 70-60

Annak ellenére, hogy mindössze Kevin Jones (15 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) ért el kétszámjegyű ponttermést a Lokomotivban, az oroszok mégis győzni tudtak a Murcia ellen, köszönhetően kiváló védekezésüknek és magas szintű csapatjátékuknak. A Murcia új negatív Eurocup-rekordot állított fel mindössze 5 sikeres kétpontos kosarukkal. A triplák az első félidőben még megmentették a spanyolokat (27-29), a nagyszünet után viszont ezek is cserbenhagyták őket, így a harmadik negyedet 24-8-ra megnyerő Loko gond nélkül húzta be a Top 16-ot győzelemmel nyitó csapatok csatáját. A Murciában csak Jose Angel Antelo (16/12 pont, 8 lepattanó) és Facundo Campazzo (14/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) játszottak jól.

A következő forduló programja:
Herbalife Gran Canaria – UCAM Murcia
Lokomotiv Kubany – Montakit Fuenlabrada

 

F-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 1-1) – ratiopharm Ulm (német, 0-2) 86-84

Nagyon fontos győzelmet húzott be a továbbra is Lorenzo Williams (8 pont, 7 gólpassz) által irányított Lietkabelis az Ulm ellen, hiszen ha a németektől is kikaptak volna a litvánok, akkor a Bayern és a Himki ellen aligha lett volna keresnivalójuk a folytatásban. Így viszont a Braydon Hobbs (13/9 pont, 7 gólpassz) által dirigált németek kerültek nehéz helyzetbe, akik 14 pontos harmadik negyedbeli előnyt adtak le, vagy ha úgy tetszik a litvánok fordították a meccset a maguk javára egy 9-0-s majd egy 13-0-s rohammal. A Lietkabelisben Mindaugas Lukauskas (21/12 pont) és Ksistof Lavrinovic (19/9 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), az Ulmban pedig Raymar Morgan (27/3 pont, 3 labdaszerzés) és Augustine Rubit (18 pont, 9 lepattanó) nyújtottak extrát.

FC Bayern München (német, 2-0) – Himki Moszkva (orosz, 1-1) 90-74

Tavaly még az Euroligában csapott össze a Bayern München és a Himki Moszkva, és ahogy akkor mindkét alkalommal, úgy most is a bajorok diadalmaskodtak. A Bayern a második félidőben játszott remekül, az elsőben még ugyanis szinte végig a Himki vezetett. A harmadik negyedet aztán 31-20-ra nyerték a házigazdák, majd vezetésüket még tovább növelték a záró felvonásban. Amíg a Devin Booker (14 pont, 7 lepattanó) vezette németeknél szépen eloszlottak a terhek, addig az oroszoknál csak Jacob Pullen (17/6 pont) és Alexej Shved (16/9 pont) tudott kiemelkedően eredményes lenni, ami kevés volt nekik a sikerhez.

A következő forduló programja:
ratiopharm Ulm – Himki Moszkva
FC Bayern München – Lietkabelis Panevezys

 

G-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 1-1) – Lietuvos Rytas (litván, 0-2) 88-79

A forduló MVP-jének választott Janis Timma (27/15 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) újabb hatalmas estéjének, és Sztefan Markovics (9/3 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) elképesztően hasznos és sokoldalú játékának köszönhetően a Zenit magabiztosan legyőzte a Lietuvos Rytast. A szentpéterváriak egyetlen másodpercig sem játszottak hátrányban ezen az összecsapáson, az első negyedben már 27-16-ra vezettek. A folytatásban aztán feljebb kapaszkodott még ugyan a Drew Gordon (16 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) és Corey Fisher (15/6 pont, 5 gólpassz) által húzott vilniusi alakulat, ám az oroszok ismét megrázták magukat és biztonságossá tették előnyüket.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-0) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-1) 98-76

A Nyizsnyij Novgorod 11-2-es vezetéssel kezdett a Hapoel Jeruzsálem otthonában, a hazaiak időkérése után azonban már sok örömük nem lehetett a mérkőzésben az oroszoknak, akik végül tükörsimán kaptak ki Stoudemire-ék ellen. A lepattanócsatát elképesztő fölénnyel, 43-24-re megnyerő Hapoelben Shawn Jones (21 pont, 9 lepattanó, 9/8 mezőnyből), Curtis Jerrells (21/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Lior Eliyahu (19 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) egymást múlták felül, amire a Nyizsnyijben csak DeAndre Kane (19/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Siim-Sander Vene (18/9 pont, 4 lepattanó) tudtak hasonlóképpen válaszolni.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Lietuvos Rytas 
Zenit Szentpétervár – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem 

 

H-csoport

Valencia Basket (spanyol, 2-0) – ALBA Berlin (német, 0-2) 85-80

A 2010-es döntő két résztvevőjének találkozóját a nagyszerű csapatjátékot bemutató Valencia nyerte meg az ALBA Berlin ellen. A spanyolok uralták a találkozó nagy részét, a németek a kiváló triplamutatójuk (20/11, 55%) és a Valencia 18 eladott labdája ellenére is többnyire hátrányban játszottak. A negyedik negyed elején a hispánok már 75-58-ra vezettek, a nagyot küzdő ALBA azonban visszajött a meccsbe, és az utolsó percben az egyenlítésért támadhatott. Ezt a dobást azonban elrontották, így a hazaiak jó büntetőzéssel lezárták a találkozót. A Valenciában öten jutottak el 10 pont fölé, a legjobb statisztikát Bojan Dubljevics (15 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés) tudhatja a magáénak közülük.

Unicaja Malaga (spanyol, 2-0) – Cedevita Zagreb (horvát, 0-2) 73-59

Ryan Boatright (19/12 pont) és Ra’Shad James (18/9 pont, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 3 lepattanó) ketten kevesek voltak a Cedevitában a Malaga otthonában, a spanyolok végül legyőzték a horvátokat. A két amerikai egészen a végjátékig partiban tartotta a Cedevitát, a negyedik negyedben ugyanis még mindig 59-55 volt az állás. Ekkor azonban jött a Malaga legeredményesebbje, Adam Waczynski (17/15 pont, 6/5 tripla), aki tripláival kivégezte a zágrábiakat.

A következő forduló programja:
ALBA Berlin – Cedevita Zagreb
Unicaja Malaga – Valencia Basket

 

A forduló MVP-je:
Janis Timma (27/15 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk, 6/5 dupla, 9/5 tripla, 31 index pont – Zenit Szentpétervár)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus