Eurocup: A Maccabi és a Valencia is kiesett

Véget ért a második csoportkör és hatalmas meglepetésre a spanyol listavezető mellett az izraeli sztárcsapat innen is búcsúzni kényszerült.

Véget ért a második csoportkör és hatalmas meglepetésre a spanyol listavezető mellett az izraeli sztárcsapat innen is búcsúzni kényszerült. Az Olaj csoportjából a Galata és a Zaragoza jutottak tovább, az ex-szolnoki Lazeric Jones főszereplésével pedig a török bajnok is ott lesz a nyolcaddöntőben, aminek már meg is vannak a párosításai. Egyedül a Kazany maradt veretlen hat meccs után, így ők élvezik majd végig a pályaelőnyt.

 

Legjobb 32, 6. forduló

G-csoport

Banvit Bandirma (török, 4-2) – Dominion Bilbao Basket (spanyol, 3-3) 73-65

A Banvit teljesen megérdemelten győzte le a Bilbaót egy igazi ki-ki meccsen, ahol egyszerű volt a képlet: a győztes bejut a nyolcaddöntőbe, a vesztes viszont elbúcsúzik a folytatás lehetőségétől. A Banvit az első félidőben egy 13-0-s futással húzott el, majd miután a baszkok minden erejüket összegyűjtve fordítani tudtak (52-55), a törökök ismét villantani tudtak, egy újabb nagy, 16-2-es rohammal pontot téve a meccs végére. A Banvit kulcsemberei lehozták a meccset csapatuknak, hiszen Courtney Fortson (24/6 pont, 4 lepattanó), Adrien Moerman (11/3 pont, 15 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Dominique Johnson (18/12 pont, 5/4 tripla) is elő tudott lépni a kritikus szituációkban.

ratiopharm Ulm (német, 1-5) – FC Bayern München (német, 4-2) 74-65

Megszerezte becsületgyőzelmét az Ulm a Bayern München ellen, akik így szépen búcsúzhattak a Eurocup idei szezonjától. A kulcsjátékosait pihentető vagy csak limitáltan bevető Bayern számára nem osztott vagy szorzott ez a mérkőzés, hiszen a szintén 4-2-vel végző Banvitot oda-vissza legyőzték a bajorok, így ők jutottak tovább az első helyen. A meccs egyébként már az első negyedben eldőlt, mikor az Ulm parádés kezdéssel 24-7-re megnyerte a játékrészt, illetve félidőben is még 44-26-ra vezetett. A hazaiak legeredményesebbje és legjobbja Da’Sean Butler (15/9 pont, 4 gólpassz) volt.

A csoport végeredménye:

 

H-csoport

Avtodor Szaratov (orosz, 3-3) – Strasbourg IG (francia, 4-2) 87-80

A remeklő Jeremy Chappell (29/15 pont, 4 gólpassz, 6/5 tripla) és Travis Peterson (18/6 pont, 5 lepattanó) vezérletével legyőzte a már kiesett Avtodor a továbbjutó Strasbourgot, így a Szolnok korábbi ellenfele megfosztotta a gallokat a csoportelsőség lehetőségétől. A két csapat egyébként jó kis meccset játszott egymással, ami végig szorosan alakult, és amit végül a fent említett két úriember hathatós közreműködésével az oroszok nyertek meg a végjátékban. A Strasbourg veresége legkevésbé Rodrigue Beaubois-n (23/3 pont, 4 labdaszerzés) múlt.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 5-1) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 0-6) 108-61

Dicstelenül, egy hatalmas vereséggel és a legjobb 32 mezőnyében egyedüliként nyeretlenül búcsúzott a Hapoel az idei európai kupaszereplésétől. A H-csoportot már a meccs előtt biztosan megnyerő Gran Canaria nem kegyelmezett izraeli ellenfelének, a spanyolok maximálisan komolyan vették a mérkőzést és kiütéses győzelmet arattak. A mezőny kimagaslóan legjobbja a Gran Canaria hatalmas dupla-duplát elérő szlovén centere, Alen Omic (18 pont, 17 lepattanó, 8/7 mezőnyből) volt, aki 17 lepattanójával beállította a Top32-es rekordot.

A csoport végeredménye:

 

I-csoport

Limoges CSP (francia, 3-3) – PAOK Thesszaloniki (görög, 2-4) 79-61

Simán megverte a Limoges a PAOK-ot, így a franciák 0-2-es kezdésük után nagy tettet végrehajtva tovább tudták verekedni magukat az egyenes kieséses szakaszba. A Limoges a Valencia elleni jobb egymás elleni mérlegének (2-0) köszönheti továbbjutását, az a két remek győzelem teremtette meg az esélyt a gallok számára. Az igazi vezérként játszó Bo McCalebb (17/3 pont) és Will Daniels (14/3 pont, 7 lepattanó) voltak a kiegyensúlyozott csapatjátékkal előrukkoló Limoges legjobbjai, akik nem adtak esélyt a görögöknek.

Valencia Basket (spanyol, 3-3) – EWE Baskets Oldenburg (német, 4-2) 77-62

A Limoges meccsével egyidőben kezdődött a már biztos csoportelső és a továbbjutásban még reménykedő csapatok csatája. Ez a leosztás azonban nem úgy alakult, ahogy néhány hete még képzeltük volna, hiszen az Oldenburg hatalmas meglepetésre már múlt héten megnyerte az I-csoportot, a Valencia sorsa viszont már nem a saját kezében volt. A spanyolok mindenesetre megtették, amit megkövetelt a haza, azaz különösebb gond nélkül hozták az Oldenburg elleni meccset. A harmadik negyedben vitték dűlőre a dolgokat a John Shurna (13/3 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) és Justin Hamilton (16/9 pont, 4 lepattanó) által cipelt hazaiak, végül aztán mégsem örülhettek, hiszen a múlt heti, PAOK elleni vereség nagyon sokba került nekik.

A csoport végeredménye:

 

J-csoport

ALBA Berlin (német, 3-3) – Neptunas Klaipeda (litván, 2-4) 76-62

Az utolsó játékhét egyetlen keddi mérkőzésén az ALBA Berlin gyorsan rövidre zárta az esélylatolgatást a J-csoportban, hiszen a győzelmüknek köszönhetően a Milano mellett a németek lesznek ott a nyolcaddöntőben. Az ALBA nem hagyott kétséget afelől, hogy ezt a mindkét csapat számára élet-halál meccset csakis ők nyerhetik meg. Az ezúttal Robert Lowery (24/12 pont, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 3 lepattanó) extrájára építő berliniek 12-2-vel kezdték a meccset, kiválóan védekeztek, majd félidőben már kereken 20 ponttal, 41-21-re vezettek, ahonnan a Neptunas már nem tudott felzárkózni.

Arisz Thesszaloniki (görög, 3-3) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-2) 83-68

Abszolút tét nélküli meccsen fogadta az Arisz a Milanót, hiszen a lombardok már biztos csoportgyőztesként érkeztek Görögországba, az Arisz pedig ahogy már említettük az előző napi eredmény tudatában nem juthatott tovább (az ALBA ellen 1-1, -5). A görögök ennek ellenére mindent megtettek a szép búcsújuk és a fanatikus közönségük kiszolgálása érdekében, és ennek meg is lett az eredménye. Az Arisz kezdőjéből mindenki eljutott 10 pont fölé, a legeredményesebb Jamelle Hagins (15 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) lett közülük.

A csoport végeredménye:

 

K-csoport

Pinar Karsiyaka (török, 3-3) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 2-4) 109-66

A Karsiyaka szó szerint bemenetelt a nyolcaddöntőbe, miután a szintén a továbbjutásért küzdő Reggio Emiliát valósággal kiütötte a török bajnok. Az izmirieknek a saját kezükben volt a sorsuk a meccs előtt, hiszen a Trabzonspor kétszeri legyőzése okán nem kellett számolgatniuk, „csak” behúzni ezt a meccset. Ez nem is okozott aztán gondot számukra, lehengerlő játékkal esélyt sem adtak az olasz bajnokság listavezetőjének, akiktől ennél joggal várhattunk volna komolyabb ellenállást. A törökök közül hatan is 10 pont fölé jutottak, a legjobb Kenny Gabriel (25/12 pont, 6 lepattanó) volt közülük, de a rövid idő alatt remekül beilleszkedett, ex-szolnoki Lazeric Jones (16/9 pont, 8 gólpassz) is sokat hozzátett a Karsiyaka sikeréhez. A Reggio Emiliában Achille Polonara (24/9 pont, 10 lepattanó) nagy meccse is teljesen hiábavalónak bizonyult.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 4-2) – Trabzonspor Medical Park (török, 3-3) 73-89

A szenzációsan dobó Dwight Hardy (27/18 pont, 5 gólpassz, 6/6 tripla) és Andrija Sztipanovics (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) főszereplésével nagy győzelmet aratott a Trabzonspor a csoportgyőztes Trento otthonában. A törököknek azonban ez is kevés volt, nem kedvezett számukra a csoport másik meccsének eredménye, hiszen a honfitársaikkal szemben rosszabbak egymás elleniben (0-2) a trabzoniak. A roppant szoros első félidő után a másodikban Hardy jelentette a különbséget a csapatok között, az ő fantasztikus dobóteljesítményét senki sem tudta ellensúlyozni a Trentóban.

A csoport végeredménye:

 

L-csoport

MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 3-3) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4-2) 85-72

A Trabzonsporhoz hasonlóan a Ludwigsburg is a rövidebbet húzta a saját csoportjában, hiszen hiába arattak szép győzelmet a németek a csoportgyőztes ellen, a továbbjutást mégsem szerezték meg. A Velence ellen ugyanis jobbak lettek volna a germánok (1-1, +3), az olaszok azonban kikaptak otthon a Zielona Gorától, akikkel szemben viszont négy pont híján ők maradtak alul (1-1, -4). A Zenit ezúttal nem volt olyan éles, mint korábban, ezt pedig magabiztosan kihasználta a jobban harapó német csapat, akik Royce O’Neale (16/6 pont, 9 lepattanó) és Jon Brockman (16 pont, 7 lepattanó) vezetésével húzták be a győzelmet.

Umana Reyer Venice (olasz, 2-4) – Stelmet Zielona Gora (lengyel, 3-3) 58-68

Amit hazai pályán többször már elmulasztottak, azt Velencében megoldották a Zielona Gora játékosai, azaz sikeresen továbbjutottak. A lengyelek ugyanis érdekes módon mind a három hazai meccsüket elbukták, az idegenbelieket viszont kivétel nélkül hozni tudták, a szintén 3-3-mal végző Ludwigsburggal szemben pedig a fentebb említett módon jobbak voltak egymás ellen. A Gorát Dee Bost (19/9 pont) és az újra dupla-duplázó Mateusz Ponita (12/3 pont, 12 lepattanó), illetve a jó védekezésük mentette meg ezúttal. A szoros első félidő után a másodikban el tudtak húzni a lengyelek, az indiszponált hazaiak pedig nem tudták szorossá tenni a meccs végét.

A csoport végeredménye:

 

M-csoport

UNICS Kazany (orosz, 6-0) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 1-5) 72-64

A Kazany a hatodik meccsét is megnyerte a második csoportkörben, így egyedüliként veretlenek maradtak a legjobb 32-ben és az egyenes kieséses szakaszban végig pályaelőnyt élvezhetnek majd. Anton Ponkrashov (13 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) vezérletével a Kazany a második félidőben egy 12-2-es szakasszal lépett el a Ljubljanától, ez pedig elég volt nekik a győzelmük megalapozásához.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-4) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-3) 84-95 h.u.

Az idei szezon eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva a Nyizsnyij Novgorod hosszabbításban nyerni tudott a Maccabi otthonában, így az oroszok jutottak tovább a tel-avivi ki-ki meccs után. A Maccabinak már az Euroligából való kiesése is hatalmas negatív szenzáció volt, az pedig, hogy a 2-0-s kezdésük után zsinórban négy meccset bukjanak és a Eurocupból is kiessenek, minden képzeletet alulmúl. A parádézó Nyizsnyij egyébként teljesen megérdemelt győzelmet aratott, a meccs szinte egészében a triplacsatát 14-4-re megnyerő vendégek vezettek, köszönhetően leginkább a játék ezen szegmensének. A hazaiak legjobbja, Gal Mekel (21 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) két büntetővel hosszabbításra mentette még ugyan a meccset, ám az extra periódusban már nem volt kérdés, 14-3-ra nyerték a ráadást az oroszok. A kis híján tripla-duplázó Dimitrij Khvosztov (19/15 pont, 10 gólpassz, 7 lepattanó) egymaga több hármast dobott, mint az egész Maccabi, de rajta kívül Victor Rudd (22/6 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) és Szemen Antonov (18/6 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) is kifogástalanul játszottak.

A csoport végeredménye:

 

N-csoport

Szolnoki Olaj (1-5) – CAI Zaragoza (spanyol, 4-2) 70-80

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Galatasaray Odeabank (török, 4-2) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 3-3) 87-69

Azzal, hogy a Szolnokot legyőzte a Zaragoza, a Galatasaray és a Sassari közül csak az egyik csapat juthatott tovább a spanyolok mellett a legjobb 16-ba. Ez végül a török gárda lett, akik sima győzelmet arattak a szárdok elleni ki-ki meccsen, és összességében a három hazai meccsüket elképesztő fölénnyel, összesen 81 pontos különbséggel hozták, ez a 18 pontos diadal volt a legszorosabb mind közül. Ennek köszönhetően a Zaragoza ellen is jobbak lettek a törökök (1-1, +18), akik így megnyerték az N-csoportot. A félidőben még csak 36-33-ra vezettek az isztambuliak, akik fordulás után robbantottak és a negyedik játékrészben 30 pontot szerezve átrobogtak ellenfelükön. A törökök legeredményesebbje Sinan Güler (18/9 pont) lett ezúttal, Stephane Lasme (15 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) pedig korlátlan úr volt a palánkok alatt, vezérletével 43-20-ra nyerte meg a lepattanócsatát a Galata, ami a győzelmük kulcsa volt.

A csoport végeredménye:

 

A forduló MVP-je:
Alen Omic (18 pont, 17 lepattanó, 3 gólpassz, 1 blokk, 8/7 mezőnyből, 37 index pont – Gran Canaria)

 

A negyeddöntők párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus