Eurocup: A Malaga a bajnok, visszatérhet az Euroligába

Története első Eurocup-szezonjában egyből felemelhette a trófeát a három párharcát is pályahátrányból megnyerő Malaga, akik így jövőre ismét az Euroligában indulhatnak majd. A Valencia elleni finálé mindent eldöntő meccsét 13 pontos negyedik negyedbeli hátrányból, Omic kiállítása ellenére nyerték meg a hatalmasat küzdő andalúzok.

Döntő, 3. mérkőzés

Valencia Basket (spanyol) – Unicaja Malaga (spanyol) 58-63

Egy nem mindennapi fordítással tette fel a koronát a Malaga az idei teljesítményére, a Plaza-legénység ugyanis a Bayern München és a Lokomotiv után a Valencia elleni párharcban is pályahátrányból bizonyult jobbnak, és a 2004-es Hapoel Jeruzsálem óta az első újonc csapatként emelhette fel a trófeát. Ez a siker azt is jelenti a Malaga számára, hogy újabb szezont nem kell lehúzniuk a Eurocupban, hanem a második számú ULEB-sorozat győzteseként jövőre visszatérhetnek az Euroligába, ahol ez előtt az idény előtt zsinórban 15 évig szerepeltek. Az andalúzok összességében 11, nemzetközi szinten pedig 16 év után nyertek ismét valamilyen trófeát.

Pedig ezen a meccsen sokáig nem úgy tűnt, hogy ez bekövetkezhet, hiszen bár a vendégek kezdtek jobban (2-10), ezt követően azonban az első negyed végén már a Valencia vezetett (22-18), és innentől kezdve sokáig uralták az összecsapást. Közben aztán kakaskodás miatt a vendégek egyik kulcsemberét, Alen Omicot még ki is állították a játékvezetők, elúszni látszott ekkor a finálé a Malaga számára. A negyedik negyednek is még 11 pontos előnyből (54-43) vágtak neki a házigazdák, majd a záró felvonás első pontjait is ők szerezték, ami viszont utána következett, arra nem sokan számítottak. Nagyon sokáig ugyanis ez volt a Valencia utolsó kosara, a hatalmasat küzdő, végig levakarhatatlan és megtörhetetlen Malaga viszont 18 megválaszolatlan pontot szerzett közben és ezzel megfordította ezt a sokáig emlékezetes döntőt. A vendégek elképesztő védekezéssel kínálták meg honfitársaikat ekkor, akik mindössze 4 pontra voltak képesek a negyedik negyedben. A Valenciában egyedül a sorozat pontkirálya, Bojan Dubljevics (16/6 pont, 6 lepattanó) tudott kiemelkedőt nyújtani, csapata pedig egészen pocsékul dobott kintről (36/9, 25%) és bentről (33/12, 36%) egyaránt. Ennél egy fokkal azért jobb volt a 8 sapkát kiosztó Malaga (tripla: 25/8, 32%, dupla: 30/13, 43%), ami végül elég volt a győzelmükhöz. A döntő MVP-jének a végig stabilan játszó, ezen a meccsen csapata legeredményesebbjének is bizonyuló Alberto Diezt (12/6 pont) választották

A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-1 a Malaga javára.

 

A döntő MVP-je:
Alberto Diez (Malaga)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus