Eurocup: A PAOK lépett előrébb az Olaj előtt

Egymással játszott a Szolnok két nagy riválisa, a PAOK és a Lietuvos, a meccset a jövő héten a Tiszaligetbe látogató Big Sofóék nyerték.

Egymással játszott a Szolnok két közvetlen riválisa, a PAOK és a Lietuvos Rytas, a meccset a jövő héten a Tiszaligetbe látogató Big Sofóék nyerték. Courtney Fortson által megszületett a Eurocup nyolcadik tripla-duplája, de ez csak egy volt a számos fantasztikus ötödik fordulóbeli teljesítmény közül.

 

Alapszakasz, 5. forduló

Nyugati konferencia

A-csoport

JSF Nanterre (francia, 3-2) – Telekom Baskets Bonn (német, 2-3) 101-78

A Nanterre 14 triplájának köszönhetően végül magabiztosan verte a Bonnt a rendkívül kiegyensúlyozott A-csoport nyitómeccsén. A szoros első félidő után előbb egy 11-0-s, majd egy 10-0-s rohamot vezényeltek a gallok, ezzel pedig megtörték ellenfelük ellenállását. A nagy triplaparádéból Terrance Campbell (21/15 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Hugo Invernizzi (18/15 pont) is 5-5 trojkával vette ki a részét.

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 2-3) – EWE Baskets Oldenburg (német, 2-3) 81-82

A múlt heti első győzelme után most Vaughn Duggins (19/3 pont) győztes kosarával ismét nyerni tudott az Oldenburg, akik így pocsék kezdésük után szempillantás alatt visszaszálltak a továbbjutásért vívott harcba. Duggins mellett a hibátlanul dobó Brian Qvale (21 pont, 10/10 mezőnyből) játékára építő németek három és fél negyeden át kontrollálták a mérkőzést, ám a Ljubljana egy 17-2-es futással fordított. A slusszpoén azonban néhány másodperccel a vége előtt Dugginsé lett, így az Oldenburg örülhetett.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 3-2) – Dominion Bilbao Basket (spanyol, 3-2) 75-80

A Bilbao a csoport első helyén álló Trento idegenbeli legyőzésével visszahozta a múlt heti, Ljubljana ellen otthon elhullajtott pontokat. Érdekesség, hogy ez volt a baszkok harmadik idegenbeli meccsén a harmadik győzelmük, míg otthon 0-2-vel állnak eddig. A Bilbao kényelmes, 16 pontos előnyben is volt már a negyedik negyedben, ám a nagyot hajrázó Trento egy 17-2-es szakasszal fordított. A vendégek legjobbja, Clevin Hannah (22/12 pont, 4 gólpassz) szíve azonban a helyén volt, és újabb fontos kosaraival behúzta a W-t a Bilbao.

A következő forduló programja:
JSF Nanterre – Dominion Bilbao Basket 
EWE Baskets Oldenburg – Telekom Baskets Bonn
Dolomiti Energia Trento – Union Olimpija Ljubljana

 

B-csoport

Le Mans Sarthe Basket (francia, 1-4) – MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 3-2) 75-81 h.u.

Nagyon kellett volna a Le Mans számára a győzelem a Ludwigsburg ellen, ez azonban nem jött össze számukra, így tovább nőtt az első négy, továbbjutó helyen állók előnye. Pedig Chris Lofton (14/12 pont) dudaszóra dobott triplájával kiharcolták a hosszabbítást a gallok, akik ekkor még bizakodóak lehettek. Ez azonban nem tartott sokáig, hiszen a Shawn Huff (21/15 pont, 5 lepattanó) vezette németek 7-0-val kezdték a ráadást, ahonnan már nem tudtak visszajönni a házigazdák.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 4-1) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 3-2) 76-67

Az Alen Omic (17 pont, 10 lepattanó) centerjátékára építő Gran Canaria le tudta győzni a csoport másik kiváló, a meccs előtt egyaránt 3-1-gyel álló csapatát, a Reggio Emiliát. Az itáliaiak kemény erőbedobásra késztették vendéglátóikat, hiszen a negyedik negyedben még ők vezettek 61-55-re. Ekkor a szlovén center mellé aztán felnőtt Kevin Pangos (10/6 pont, 6 gólpassz) is, aki a szigetlakók 14-0-s rohamából 8 egységgel vette ki a részét, főszerepet játszva csapata nehezen kiharcolt sikerében.

Enel Basket Brindisi (olasz, 0-5) – ALBA Berlin (német, 4-1) 68-72

Az idei sorozatot vereséggel nyitó ALBA Berlinnek ez utóbbi már a negyedik győzelme volt zsinórban, a Brindisi pedig továbbra is nyeretlenül áll a csoport legalján. A két csapat mérlege közti nagy különbség ellenére igencsak meg kellett szenvedni a sikerért a berlinieknek, amit végül a remek védekezésüknek köszönhettek. A találkozó végén ugyanis öt percen keresztül nem kaptak mezőnykosarat a németek, Dragan Miloszavljevics (18/9 pont) és társai pedig be-be találgattak, ez pedig elég volt a győzelemhez.

A következő forduló programja:
ALBA Berlin – MHP RIESEN Ludwigsburg
Herbalife Gran Canaria – Le Mans Sarthe Basket 
Enel Basket Brindisi – Grissin Bon Reggio Emilia

 

C-csoport

ratiopharm Ulm (német, 3-2) – SLUC Nancy (francia, 1-4) 90-73

A James Bell (23/15 pont) és Randal Falker (12 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) által húzott Nancy a vártnál talán sokkal jobban tartotta magát az Ulm otthonában, hiszen három negyed után még 56-55-ös állást mutatott az eredményjelző. A vége mégis nagyon sima lett, hiszen az utolsó negyedet 34-18-ra nyerte meg a hazai gárda. A meccset eldöntő, 18-0-s roham során DeAndre Kane (18/6 pont, 4 gólpassz) 12 pontot szerzett, így egyértelműen ő lett az Ulm nyerőembere.

Proximus Spirou Charleroi (belga, 0-5) – Valencia Basket (spanyol, 5-0) 49-65

A veretlen és a nyeretlen összecsapásán semmi különös nem történt, a Valencia gond nélkül, mindössze 65 dobott ponttal is simán verte a Charleroit. A belgák ugyanis mindössze 21 pontra voltak képesek a második félidőben, 30% alatt dobtak mezőnyből (64/19), illetve eladtak 19 labdát. Nem volt miről beszélni tehát, a Valencia és a mezőny legeredményesebbje egyébként Justin Hamilton (17 pont, 6 lepattanó) lett.

Umana Reyer Venice (olasz, 2-3) – CAI Zaragoza (spanyol, 4-1) 77-79

A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú győzelmet aratott a Zaragoza a Velence otthonában, hiszen így igen pozícióból várhatják a folytatást a spanyolok. Hiába nem tündököltek a vendégek, a kiváló lepattanózásuk megmentette őket, hiszen ebben a kategóriában 47-24 arányban nőttek riválisuk fölé. Ebből ráadásul 21 támadópattanó volt, így számtalan új esélyt kaptak a pontszerzésre a hispánok. A végén Mike Green még így is hosszabbításra menthette volna a találkozót a Velencének, ám kihagyta a büntetőit. A Zaragoza legjobbjai Sztevan Jelovac (17 pont, 11 lepattanó) és Drake Diener (15/15 pont, 6 lepattanó, 7/5 tripla) voltak, míg az itáliaiaktól Michael Bramos (18/18 pont) volt ismét igen hatékony.

A következő forduló programja:
Proximus Spirou Charleroi – CAI Zaragoza 
Valencia Basket – SLUC Nancy 
Umana Reyer Venice – ratiopharm Ulm

 

Keleti konferencia

D-csoport

UNICS Kazany (orosz, 3-2) – Trabzonspor Medical Park (török, 3-2) 78-64

Keith Langford (15/3 pont, 4 lepattanó) a Trabzonspor ellen is igazolta klasszisát, hiszen a negyedik negyedben 11 pontot szerezve győzelemre vezette a Kazanyt. A törökök egyébként jól kezdtek és sokáig jól is játszottak, a végén azonban nem tudtak mit kezdeni Langforddal. A tatároktól Latavious Williams (14 pont, 12 lepattanó) és Quino Colom (10/6 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó) szintén jól játszott, sokáig nekik köszönhetően tartotta a Trabzonsporral a lépést a Kazany.

Banvit Bandirma (török, 2-3) – Arisz Thesszaloniki (görög, 3-2) 96-84

Nem mindennapi egyéni teljesítmények születtek a Banvitnál az Arisz elleni meccsen, így nem maradt el a törökök számára a létfontosságú győzelem. A sort természetesen Courtney Fortson (13/3 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) tripla-duplájával kell kezdeni, ami mindössze a nyolcadik ilyen volt a Eurocup történetében. Fortson mellett Gasper Vidmar (24 pont, 12 lepattanó, 11/9 mezőnyből) hatalmas dupla-duplát és 36 indexpontot produkált, ami egyébként nem volt elég neki a forduló MVP-je címhez. Ezen felül Dominique Johnson (27/15 pont) nem mellesleg a mezőny legeredményesebbje lett, így a szintén extra Dominic Waters (20/12 pont, 10 gólpassz) teljesítménye semmire nem volt elég a túloldalon.

Steaua CSM Eximbank Bukarest (román, 2-3) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 2-3) 81-75

Ezúttal a Buducsnoszt ellen tudott újabb győzelmet elcsípni a Steaua, így az „A” jelű hatoshoz hasonlóan itt is nagyon összetömörült a mezőny, hiszen három-három csapat áll 3-2-vel illetve 2-3-mal féltávnál. A bukarestiek maximálisan rászolgáltak a győzelemre, hiszen főleg az első félidőben kiválóan védekeztek, a másodikban pedig elsősorban Marko Marinovics (18/9 pont, 4 lepattanó) révén mindig volt náluk valaki, aki megadja a győzelemhez szükséges pluszt. Így pedig hiába játszott kiválóan a montenegróiaknál Omar Cook (14/12 pont, 11 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Tadija Dragicsevics (20/6 pont) is, Szuad Sehovics nagyon hiányzott nekik, nélküle még a Steauát sem tudták legyőzni a podgoricaiak.

A következő forduló programja:
Arisz Thesszaloniki – Trabzonspor Medical Park 
Banvit Bandirma – Buducsnoszt VOLI
Steaua CSM Eximbank Bukarest – UNICS Kazany 

 

E-csoport

Szolnoki Olaj (1-4) – Avtodor Szaratov (orosz, 3-2) 83-79

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Zenit Szentpétervár (orosz, 5-0) – Besiktas Sompo Japan (török, 3-2) 82-58

Nem okozott gondot a Zenit számára a veretlenségének megőrzése a Besiktas ellen, hiába játszottak továbbra is Ryan Toolson nélkül a szentpéterváriak. A középső két negyedet nyomták meg nagyon az oroszok, ezt a két játékrészt összességében 48-17-re nyerték a házigazdák, amivel természetesen el is dőlt minden lényegi kérdés. Janis Timma (20/12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) volt a Zenit legjobbja, az X-faktor pedig az eddigi messze legjobb meccsét játszó Andrej Koshcsejev (19/3 pont, 8 lepattanó) volt. A Besiktasban Maciej Lampe (24/3 pont, 11 lepattanó) próbálta menteni a menthetőt, kevés sikerrel.

PAOK Thesszaloniki (görög, 2-3) – Lietuvos Rytas (litván, 1-4) 81-76

Az utolsó körben játszott egymással a PAOK és a Lietuvos Rytas, az a két csapat, akivel szemben a Szolnoknak még lehet esélye a folytatásban. Mindkét csapat 1-1 győzelemmel várta az összecsapást, melyeket pont honfitársaink ellen szereztek. A PAOK kiválóan kezdte a meccset, az első negyedet 26-12-re nyerték a görögök. Deividas Gailius (17/9 pont, 5 lepattanó) és Ksistof Lavrinovic (13/3 pont, 10 lepattanó) vezérletével és kemény mezőnymunkával azonban elkezdte a felzárkózást a Rytas, 55-57-nél pedig már a litvánok vezettek. A hajrában aztán Kosztasz Vasziliadisz (26/9 pont, 8 lepattanó) állt a PAOK élére, aki tripláival és hibátlan büntetőzésével (13/13) biztosította a győzelmet a görögöknek. Érdekesség, hogy 8 ponttal bemutatkozott a PAOK-ban Szokoklisz Szkorcanitisz, így várhatóan a jövő héten a Szolnok ellen is pályára lép Big Sofo, ami ritkán látható csemegének ígérkezik.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj – PAOK Thesszaloniki 
Zenit Szentpétervár – Avtodor Szaratov 
Besiktas Sompo Japan – Lietuvos Rytas 

 

F-csoport

Galatasaray Odeabank (török, 5-0) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-3) 87-85

Nagyon megszenvedett az újabb győzelméért a Galatasaray a Nyizsnyij Novgorod ellen, hiszen az oroszok lényegében a második félidő egészében előnyben játszottak. Az, hogy mégis összejött a győzelem a bordó-sárgáknak szinte kizárólag Errick McCollum (22 pont) érdeme, aki 22 pontjából 15-öt az utolsó negyedben szerzett. Természetesen az utolsó támadásnál, 85-85-nél is az ő kezébe került a labda, a dobása azonban kimaradt, de a szintén jól játszó Stephane Lasme (14 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) vissza tudta tenni a támadólepattanót, így nyert a Galata. Vladimir Micov (20/12 pont) szintén nagyon jó volt az isztambuliaknál, a Nyizsnyijben pedig hiába szereztek négyen is 14 és 19 pont között, nem sikerült nekik a bravúrgyőzelem.

Neptunas Klaipeda (litván, 2-3) – AEK Athén (görög, 3-2) 80-86

Lukasz Mavrokefalidisz (27/6 pont, 8 lepattanó, 13/9 mezőnyből) sokadik embertelen nagy meccsével immár sorozatban harmadszor nyert az AEK Athén, így pedig már egészen jól fest a sárga-feketék helyzete. A forduló egyik MVP-je természetesen egyedül nem lett volna elég a győzelemhez, Dusan Sakota (16/12 pont) végjátékban szerzett triplái is nagyon kellettek az athéni diadalhoz. A Neptunasban Mrtynas Mazeika (20 pont, 4 lepattanó) és Daniel Ewing (17/3 pont, 6 gólpassz) játszottak legjobban, a többiektől azonban nem sok segítségük érkezett.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-3) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-4) 92-90

A forduló másik társ MVP-jét is az F-csoport adja, hiszen a Hapoel Jeruzsálem kiválósága, E.J. Rowland (22/6 pont, 12 gólpassz, 7 lepattanó) is elképesztő számokat hozott. Nem sokon múlt azonban, hogy ez se legyen elég az izraelieknek a győzelemhez, egészen pontosan annyin, hogy JaJuan Johnson (14 pont, 8 lepattanó) mellézsákolta a labdát a dudaszó pillanatában. Az Oktyabrben D.J. Cooper (27/12 pont, 13 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) még Rowlandénál is elképesztőbb statisztikát hozott össze, eszeveszett meccs volt ez tehát.

A következő forduló programja:
Krasznoje Oktyabr – AEK Athén
Galatasaray Odeabank – Neptunas Klaipeda 
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Nyizsnyij Novgorod

 

A forduló MVP-je:
Lukasz Mavrokefalidisz (27/6 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 13/9 mezőnyből, 8/7 büntető, 8 kiharcolt fault, 38 index pont – AEK Athén) és E.J. Rowland (22/6 pont, 7 lepattanó, 12 gólpassz, 14/8 mezőnyből, 4/4 büntető, 6 kiharcolt fault, 38 index pont – Hapoel Jeruzsálem)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus