Eurocup: A Zenit és az Avtodor is az Olaj kedvére tett

A Lietuvos Rytas elleni parádés sikere után a Szolnok az E-csoport másik két eredményének is örülhetett.

A Lietuvos Rytas elleni parádés sikere után a Szolnok az E-csoport másik két eredményének is örülhetett. A legtöbb csoportban az Olaj hatosához hasonlóan nagyon szoros a mezőny, a még mindig hibátlan Valencia mellett csak a Gran Canaria, a Zenit és a Galatasaray jutott még tovább.

 

Alapszakasz, 7. forduló

Nyugati konferencia

A-csoport

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 3-4) – JSF Nanterre (francia, 3-4) 78-65

Pocsék kezdése után a következő három negyedben már dominálni tudott a Ljubljana a Nanterre ellen, így beérte ellenfelét a tabellán és igencsak izgalmassá tette a hátralévő fordulókat. Az Olimpija minden tekintetben kiegyenlítette a gallok elleni párharcot, hiszen a Nanterre is 13 ponttal nyerte a hazai meccsét, így most abszolút döntetlenre állnak egymással szemben a felek. Mykal Riley (24/6 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) 15 első negyedbeli pontjának köszönhetően 28-15-re nyerte a nyitó játékrészt a Nanterre, ezt követően viszont Miha Lapornik (16/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Szava Lesics (15 pont) vezérletével hengerelt a Ljubljana.

EWE Baskets Oldenburg (német, 3-4) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 5-2) 80-93

Egy igen értékes idegenbeli sikerrel véget vetett a Trento az Oldenburg hárommeccses győzelmi sorozatának, amivel igen közel kerültek az olaszok a továbbjutáshoz az első Eurocup szezonjukban. A vendégek az egész meccset tekintve jobbak voltak a germánoknál, a nagyszünet után egy 15-2-es rohamukkal pedig kereken 20 lett a csapatok közti különbség, ekkor dőlt el a találkozó. Filippo Baldi Rossi (15 pont, 11 lepattanó) és Davide Pascolo (17 pont) voltak a Trento legjobbjai, az Oldenburgban pedig Brian Qvale (22 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 13/10 mezőnyből) volt kiemelkedő.

Dominion Bilbao Basket (spanyol, 5-2) – Telekom Baskets Bonn (német, 2-5) 95-80

Megszerezte első hazai győzelmét a Bilbao a Bonn ellen, így a négy idegenbeli diadal után végre a Bilbao Arena közönsége is ünnepelhetett. A mérkőzés nem sok izgalmat tartogatott, hiszen a baszkok rögtön az elején magukhoz ragadták a kezdeményezést és végig 10 pont fölötti előnyben voltak. Clevin Hannah (23/12 pont) ismét a Bilbao vezére és legeredményesebbje volt, és érdekesség, hogy a Bonnban hatan is kétszámjegyű pontot szereztek, akik közül Eugene Lawrence (16/6 pont, 10 gólpassz) egészen extra is volt, csapatának mégsem volt sok köze a győzelemhez.

A következő forduló programja:
JSF Nanterre – Dolomiti Energia Trento
Dominion Bilbao Basket – EWE Baskets Oldenburg 
Telekom Baskets Bonn – Union Olimpija Ljubljana

 

B-csoport

MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 5-2) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 5-2) 92-89 h.u.

Kevin Pangos (31/15 pont, 6 gólpassz) egyedüliként nyújtott kifejezetten jó játéka nem volt elég a Gran Canarianak a Ludwigsburg otthonában, így a németek egy nagyon nagy meccsen szép és igen értékes győzelmet arattak. A két csapat számára lényegében már csak a csoportelsőség a tét, ebben a tekintetben pedig a spanyolok állnak valamivel jobban, mivel otthon egy 20-assal verték a Ludwigsburgot. Ezen a meccsen egyébként Brad Newley (14/9 pont, 5 lepattanó) triplájával még kiharcolta a hosszabbítást a Gran Canaria, ám a túlórában egy 7-0-s sorozattal ismét elhúzott és immár le is zárta a meccset a házigazda. Mustafa Shakur (19/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó), Jon Brockman (14 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Tekele Cotton (20/3 pont) egyaránt kulcsszerepet vállaltak a német győzelemből.

Le Mans Sarthe Basket (francia, 2-5) – Enel Basket Brindisi (olasz, 1-6) 66-45

A B-csoport két leggyengébb csapata, a Le Mans és a Brindisi egymásnak adott randevút, aminek az volt a tétje, hogy ki ragadhatja meg az utolsó szalmaszálat és eredhet a Reggio Emilia – ALBA Berlin duó után. A nem túl színvonalas, ám három negyeden keresztül kiegyenlített mérkőzés aztán egészen rendhagyó véget ért, hiszen a Le Mans repesztett egy 30-3-as szériát, a Brindisi pedig mindössze 5 pontra volt képest a záró játékrészben. A franciák centere, Mouphtaou Jarou (16 pont, 15 lepattanó) hatalmas dupla-duplát szállított és bizonyult magasan a mezőny legjobbjának.

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 4-3) – ALBA Berlin (német, 4-3) 74-71

A Pietro Aradori (22/6 pont, 5 lepattanó) vezette Reggio Emilia végül kikaparta a gesztenyét az ALBA Berlin ellen, pedig a meccs nagy részében a vendégek vezettek. Ezzel az eredménnyel azonban az ALBA Berlin sem lehet azért teljesen elégedetlen, hiszen egymás elleni összevetésben jobbak maradtak a németek az itáliaiaknál, a Le Mans pedig két győzelemmel mögöttük van, akiket jövő héten a Mercedes-Benz Arenában látnak vendégül.

A következő forduló programja:
ALBA Berlin – Le Mans Sarthe Basket 
Grissin Bon Reggio Emilia – MHP RIESEN Ludwigsburg 
Enel Basket Brindisi – Herbalife Gran Canaria

 

C-csoport

CAI Zaragoza (spanyol, 4-3) – Valencia Basket (spanyol, 7-0) 76-84

Zaragozában is megőrizte veretlenségét a Valencia, így még a házigazdák sem tekinthetik egyelőre lezártnak az első csoportkört. Túlzottan sok izgalmat nem tartogatott a mérkőzés, a Valencia a meccs nagy részében vezetett, és mikor visszajött 4 pontra a Zaragoza, akkor a mezőny legjobbja, Justin Hamilton (20/3 pont, 9 lepattanó) dobott zsinórban 7 pontot, így ismét elhúzott a vendégcsapat.

ratiopharm Ulm (német, 3-4) – Proximus Spirou Charleroi (belga, 2-5) 76-77

Augustine Rubit (28 pont, 11 lepattanó, 16/12 mezőnyből) extrája is kevés volt az Ulmnak a győzelemhez, hiszen a túloldalon a Baron fivérek újabb remek teljesítménnyel rukkoltak elő. A forduló társ MVP-je, Billy Baron (31/15 pont, 6 gólpassz) és testvére, Jimmy Baron (15/6 pont) győzelemre tudták vezetni a Charleroit, így akár még a belgák is beleszólhatnak a továbbjutásba. 

SLUC Nancy (francia, 1-6) – Umana Reyer Venice (olasz, 4-3) 62-71

Andy Panko (21/6 pont, 5 lepattanó) és Randal Fulker (11 pont, 13 lepattanó) jó palánk alatti játéka nem volt elég a Nancy győzelméhez a Velence ellen. Az itáliaiak közül hatan szereztek 8 és 12 pont között, igazi csapatjátékot mutattak be, ez pedig meghozta történetük első idegenbeli Eurocup-sikerét.

A következő forduló programja:
CAI Zaragoza – SLUC Nancy 
Proximus Spirou Charleroi – Umana Reyer Venice
Valencia Basket – ratiopharm Ulm 

 

Keleti konferencia

D-csoport

UNICS Kazany (orosz, 5-2) – Banvit Bandirma (török, 3-4) 78-69

A Banvit legyőzésével a Kazany ha papíron még nem is, de lényegében már fél lábbal a második csoportkörben érezheti magát. Ezen a meccsen kétség sem férhetett a tatárok sikeréhez, akik Keith Langford szürkébb napja ellenére is végig vezettek az összecsapáson. A Kazany legjobbja ezúttal Quino Colom (23/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) volt, az andorrai irányító vezényelte azt a 12-0-s első félidei rohamot is, amivel elhúzott és már vissza sem nézett a Kazany.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-4) – Arisz Thesszaloniki (görög, 4-3) 75-56

A Buducsnoszt játékosai nagyon jól tudták, hogy mindenképpen nyerniük kell az Arisz ellen, ha komolyan gondolják a továbbjutást. Fel is nőttek a feladathoz a montenegróiak, akik remek védekezéssel és roppant koncentrált játékkal lepték meg a görögöket. Az Arisz az első 10 mezőnykísérletét elrontotta a meccsen, a Buducsnoszt viszont alig tudott hibázni, így ritkán látható, 20-1-es kezdéssel nyitotta a meccset a podgoricai alakulat. Félidő előtt aztán már 46-16 is volt az állás, így a meccs második fele formalitássá vált. A hazaiak húzóemberei Szuad Sehovics (17/15 pont, 8 lepattanó) és Tadija Dragicsevics (13/6 pont, 8 lepattanó) voltak.

Trabzonspor Medical Park (török, 4-3) – Steaua CSM Eximbank Bukarest (román, 2-5) 82-67

Magabiztosan hozta a kötelezőt a Trabzonspor a Steaua ellen, akiktől egyébként kikaptak a törökök Romániában. Egy újabb vereség azonban nem fért volna bele nekik, és az esélyeknek megfelelően meg is oldották az előttük álló feladatot. 11-0-s kezdéssel adták meg a meccs alaphangját a házigazdák, a vendégek sorra adták el a labdákat, majd a mezőny legjobbja, Andrija Sztipanovics (16 pont, 6 lepattanó) 8 megválaszolatlan pontot szerzett. Ezzel 31-12-re lépett el a Trabzonspor, és ekkor már el is dőlt a találkozó.

A következő forduló programja:
Arisz Thesszaloniki – UNICS Kazany
Banvit Bandirma – Steaua CSM Eximbank Bukarest
Buducsnoszt VOLI – Trabzonspor Medical Park

 

E-csoport

Lietuvos Rytas (litván, 2-5) – Szolnoki Olaj (3-4) 98-99

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Avtodor Szaratov (orosz, 5-2) – Besiktas Sompo Japan (török, 3-4) 93-83

A forduló egyik MVP-je, Paul Stoll (21/9 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó), illetve Jeff Brooks (20 pont, 6 lepattanó, 9/8 dupla) és Travis Peterson (15/9 pont, 7 lepattanó) főszereplésével legyőzte a Besiktast az Avtodor. Ezzel tették igazán értékessé a múlt heti, Zenit elleni idegenbeli bravúrjukat az oroszok, illetve a Szolnoknak is kedveztek, hiszen így megadták az esélyt az Olajnak egy ki-ki meccsre a Besiktassal. Ez a meccs egyébként az utolsó negyed közepéig szoros volt, innentől azonban már az Avtodor akarata érvényesült, a három említett kulcsember lerendezte a mérkőzést. A Besiktasban Chinemelu Elonu (20 pont, 7 lepattanó, 9/8 mezőnyből) és Cenk Akyol (19/15 pont) játszottak kiemelkedően.

PAOK Thesszaloniki (görög, 2-5) – Zenit Szentpétervár (orosz, 6-1) 70-89

A másik, szintén a Szolnok számára kedvező eredményről a Zenit gondoskodott a PAOK idegenbeli legyőzésével. Pedig a görögök a korábbi válogatott óriás, Szofoklisz Szkorcanitisz (17 pont, 5 lepattanó) vezérletével nagyon jól, 23-9-es vezetéssel kezdték a meccset. A padról azonban jött a szentpéterváriak várva várt visszatérője, Ryan Toolson (29/21 pont), aki mit sem vesztett korábbi lendületéből és a félidőig öt triplát rámolt be. Fordított is a Zenit, innentől kezdve pedig már az oroszok uralták a meccset, felőrölve a házigazdák ellenállását. Ez a siker egyben továbbjutást is ért a Zenitnek.

A következő forduló programja:
Zenit Szentpétervár – Szolnoki Olaj 
Avtodor Szaratov – Lietuvos Rytas 
Besiktas Sompo Japan – PAOK Thesszaloniki 

 

F-csoport

Neptunas Klaipeda (litván, 4-3) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-5) 87-85

D’or Fischer (26 pont, 6 lepattanó, 13/11 mezőnyből), Donta Smith (13 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és E.J. Rowland (19/3 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) nagyszerű játéka ellenére is kikapott a Hapoel Jeruzsálem a Neptunas vendégeként. Mindkét csapatnak vízválasztó lehet ez az eredmény, hiszen míg a litvánok nagyon jól állnak, addig a várakozáson alul szereplő izraeliek helyzete jelen pillanatban elég reménytelennek tűnik. Nem állt messze pedig ezen a meccsen sem a győzelemtől a Hapoel, akik 11 pontos hátrányt ledolgozva a hosszabbítást is kiharcolhatták volna, ám Josh Duncan már időn túl pöcizte vissza a labdát a gyűrűbe. A Neptunas legeredményesebbje Daniel Ewing (20/6 pont, 5 gólpassz) volt, de a litván gárda legnagyobb erényének a nagyszerű csapatjáték bizonyult.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 4-3) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-6) 82-74

A Neptunashoz hasonlóan a Nyizsnyij Novgorod is nagyon fontos lépést tett a második csoportkör felé a honi rivális Oktyabr két vállra fektetésével. A meccs előtt úgy tűnt, hogy a zsinórban már hat vereségnél tartó vendégek feladták a sorozatot, hiszen legjobbjaik, így D.J. Cooper, JaJuan Johnson és Tony Mitchell is pihenőt kaptak erre a meccsre. A helyettük ezúttal többet játszók, így Richard Guinn (22/9 pont, 7 lepattanó), Andrej Matejunasz (16/6 pont, 11 gólpassz) és Dmitri Szokolov (19 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) azonban éltek a lehetőséggel és alaposan ráijesztettek a házigazdákra. Hiszen 50-32 után teljesen váratlanul egy hatalmas, 26-2-es futást repesztett az Oktyabr, amivel megfordították a meccset. Végül aztán elsősorban Kaspars Berzins (18/12 pont, 10 lepattanó, 3 blokk, 5/4 tripla) halálpontos dobásaival helyreállt a világ rendje és behúzta a meccset a Nyizsnyij.

AEK Athén (görög, 4-3) – Galatasaray Odeabank (török, 6-1) 73-86

A nagy formában kosarazó Errick McCollum (24/3 pont) – Vladimir Micov (18/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) duó vezérletével végig vezetve verte a Galatasaray az AEK Athént és ezzel tovább is jutottak a törökök. A meccsen semmi különös nem történt, a 9-0-lal kezdő Galata egyszer sem került hátrányba a 40 perc során és kényelmesen hozta a találkozót. Az AEK-ból viszont ismét csak ki kell emelni az újfent embertelen nagyot játszó Lukasz Mavrokefalidiszt (26/9 pont, 11 lepattanó), aki az eddigi hét meccsén több mint 33 indexpontos átlagot hozott, ezzel messze veri az egész mezőnyt, illetve vezeti a pont (25,0) és a lepattanó (9,9) rangsort is.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – AEK Athén 
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Galatasaray Odeabank
Krasznoje Oktyabr – Neptunas Klaipeda 

 

A forduló MVP-je:
Billy Baron (31/15 pont, 2 lepattanó, 6 gólpassz, 8/5 tripla, 9/8 büntető, 9 kiharcolt fault, 36 index pont – Spirou Charleroi) és Paul Stoll (21/9 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés, 8/5 mezőnyből, 10/8 büntető, 9 kiharcolt fault, 36 index pont – Avtodor Szaratov)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus