Eurocup: Amare Stoudemire győztes debütálása

A korábbi NBA-sztár az első európai meccsén dupla-duplát ért el, csapata pedig nagy győzelmet aratott Valenciában. A Malaga nyerni tudott története első Eurocup-meccsén, remekelt a Gran Canaria, a Bayern München és Lorenzo Williams litván csapata is.

Alapszakasz, 2. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 0-1) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 2-0) 80-106

Az első fordulóban szabadnapos Nyizsnyij Novgorod hálátlan feladatot kapott az első meccsén, hiszen rögtön a csoport legerősebb csapatával, a Gran Canariával kellett mérkőzniük az oroszoknak. Nem is tudtak meglepetést okozni még hazai pályán sem, a spanyolok magabiztosan húzták be a meccset, ráadásul a Eurocup történetének harmadik legtöbb dobott pontjával. A Gran Canariának még 7 perc sem kellett, hogy kétszámjegyű előnybe kerüljön, félidőben már 42-57 volt az állás, a második félidőben pedig egy 18-2-es futással verték vissza a Nyizsnyij felzárkózási kísérletét, így végül nagy lett a csapatok közti differencia. Hat vendégjátékos jutott el 1 pont fölé, közülük is kiemelkedett az első forduló után ismét társ-MVP-nek választott, Kyle Kuric (20/18 pont, 4 labdaszerzés, 8/6 tripla), illetve Eulis Baez (19/3 pont). Az oroszok legjobbja kimagaslóan DeAndre Kane (21 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) volt.

Cedevita Zagreb (horvát, 0-2) – Lietkabelis Panevezys (litván, 2-0) 76-80

Nagyon fontos győzelmet aratott a Lietkabelis a Cedevita ellen, a litván újonc ugyanis a Szkopje után a másik közvetlen riválisát is megverte, és már a második forduló után igen jól áll a továbbjutási esélyeket illetően (a csoportokból 5-ből 4 csapat bejut a Top16-ba). A most is stabil Lorenzo Williams (9/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) által irányított Lietkabelis Zygimantas Skucas (22 pont, 2 blokk, 9/8 mezőnyből), Ksistof Lavrinovic (15/3 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 2 blokk) és Mindaugas Lukauskas (15/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) kiváló játékára alapozva végig kézben tartotta a mérkőzést, a Cedevita végig csak futott az eredmény után. A hajrában sem történt fordulat, hiszen a litvánok 70-72-nél dobtak két triplát, 76-78-nál pedig visszazsákoltak egy elrontott dobást, ezzel végleg visszaverve a horvát fordítási kísérleteket. A zágrábiak legjobbjai Miro Bilan (16 pont) és Karlo Zganec (11 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) voltak.

A következő forduló programja:
Lietkabelis Panevezys – Nyizsnyij Novgorod 
MZT Szkopje Aerodrom – Cedevita Zagreb 

A csoport állása:

 

B-csoport

Dominion Bilbao Basket (spanyol, 0-1) – ALBA Berlin (német, 2-0) 77-85

Egy végig szoros, nagyon jó kis meccset nyert meg az ALBA Berlin a Bilbao ellen, így a németek a Fuenlabrada után a csoport másik spanyol csapatát is meg tudták verni. A nagyszerűen triplázó (23/12, 52%) germánok az utolsó két percben nyerték meg ezt a mérkőzést, aminek még 75-74-es állásról futottak neki a felek. Az egyik nyerőember Peyton Siva (14/9 pont, 7 gólpassz) volt a végjátékban, összességében a legjobban pedig Dominique Johnson (21/12 pont, 4 lepattanó) játszott a berlinieknél, míg a Bilbaóban Michael Eric (15 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) hozta a legjobb statisztikát.

Montakit Fuenlabrada (spanyol, 1-1) – Himki Moszkva (orosz, 1-1) 89-85

A Bilbao-ALBA derbihez hasonlóan nagyon jó meccs volt a Fuenlabrada-Himki találkozó is, ami szintén csak a hajrában dőlt el. A Fuenlabrada 2003 januárja óta az első győzelmét aratta a Eurocupban, hosszú idő után visszatérve a sorozatba. A spanyolok a végjátékban egy 9-0-s, majd egy 8-0-s sorozatot is csináltak, ezzel megakadályozva a Szergej Monya (18/12 pont, 6 lepattanó) és E.J. Rowland (15 pont, 5 gólpassz) vezette oroszok fordítási kísérleteit. A meccs hőse a 22 pontot termelő Marko Popovic (22/9 pont) volt hispán részről, mellette Ivan Paunics (15/6 pont) és Moussa Diagne (12 pont, 9 lepattanó) emelkedtek még ki a Fuenlabradából, akiknél mindenki szerzett pontot.

A következő forduló programja:
ALBA Berlin – Himki Moszkva
Dominion Bilbao Basket – Lietuvos Rytas

A csoport állása:

 

C-csoport

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 0-2) – Unicaja Malaga (spanyol, 1-0) 62-86

Az Euroligából kiszorult Malaga története első Eurocup-meccsét játszotta a Buducsnoszt otthonában, és nem is okozott gondot számukra a győzelem begyűjtése. Az Adria Ligában 5-ből 5-öt nyerő podgoricaiaknak nagyon nem megy eddig az európai porondon, hiszen a Murcia elleni vereség után még csak megszorítani sem tudták a csoport másik spanyol csapatát. Az első félidőben rohant egy 15-2-es sorozatot a Malaga, akik a nagyszünetben már 55-34-re vezettek. A vendégektől Dejan Musli (16 pont, 3 blokk) a 16 pontjából 14-et, a Daniel Diez (12/9 pont, 4 lepattanó, 3/3 tripla) pedig 12-ből 11-et a meccs első felében szerzett, a legeredményesebbjük végül Jamar Smith (19/9 pont, 3/3 tripla) lett.

FC Bayern München (német, 1-1) – UCAM Murcia (spanyol, 1-1) 92-84

A Szentpéterváron elszenvedett veresége után gyorsan javított a Bayern München, a bajorok a Murciát verték könnyedén, sokkal simábban, mint azt a végeredmény mutatja. A hibátlanul dobó Vladimir Lucsics (19/12 pont, 4/4 tripla), illetve Max Kleber (12/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) és Reggie Redding (8/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 2 blokk) főszereplésével ugyanis nagy tűzijátékba kezdett már a meccs elején a Bayern, a müncheniek első hat triplakísérlete célbaért, ami kellően megadta a meccs alaphangját. A folytatásban sem lassítottak a házigazdák, akik így a félidőben már 62-35-re vezettek. A nagyot játszó Facundo Campazzo (20/9 pont, 12 gólpassz) és Jose Angel Antelo (18/12 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezérletével ugyan mindent megtett a Murcia a folytatásban, valódi esélyük azonban nem volt.

A következő forduló programja:
Zenit Szentpétervár – UCAM Murcia 
Unicaja Malaga – FC Bayern München 

A csoport állása:

 

D-csoport

ratiopharm Ulm (német, 1-1) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-2) 87-82

A D-csoport papíron két leggyengébb csapata, az egyaránt vereséggel kezdő Ulm és a Ljubljana közül várhatóan csak az egyik juthat majd tovább a Valencia-Loko-Hapoel trió mögött, így a két csapat egymás elleni meccsei kiemelt jelentőséggel bírnak. Az első, németországi összecsapás végén a hazaiak örülhettek, teljesen megérdemelten. A szenzációs Brandon Jefferson (28/24 pont, 4 lepattanó, 11/8 tripla) triplaparádéja és Devin Oliver (15 pont, 8 lepattanó) stabil játéka csak arra volt elég, hogy az Olimpija látótávolságban tartsa magát. A csapatként remekül működő Ulmban Raymar Morgan (15 pont) dobta a legtöbbet, de többek között Braydon Hobbs (12/6 pont, 4 lepattanó) is meghatározó volt.

Valencia Basket (spanyol, 1-1) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 1-0) 77-81

Jól sikerült Amare Stoudemire (10/3 pont, 10 lepattanó) európai bemutatkozása, a korábbi NBA-sztár dupla-duplával, csapata pedig egy nagy győzelemmel kezdett Valenciában. Hol az egyik, hol pedig a másik csapatnak volt egy-egy jobb sorozata a meccsen, de az eredmény végig szorosan alakult, a negyedik negyedben például nyolcszor változott a vezető csapat személye. Ebből az adok-kapokból aztán a Hapoel jött ki végül győztesen, a Valencia több lehetőségét is elpuskázta a hajrában, míg a jeruzsálemiek Jerome Dyson (17/3 pont, 7 lepattanó) pontjai révén az utolsó fél percben biztosították sikerüket. A Hapoelben még Curtis Jerrells (18/12 pont) is nagyon jó volt, a Valencia veresége pedig legkevésbé Rafa Martinezen (22/9 pont) és Bojan Dubljevicsen (15 pont, 5 lepattanó) múlt.

A következő forduló programja:
Lokomotiv Kubany – ratiopharm Ulm 
Union Olimpija Ljubljana – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Kyle Kuric (20/18 pont, 3 lepattanó, 1 gólpassz, 4 labdaszerzés, 25 index pont – Gran Canaria), Zygimantas Skucas (22 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz, 1 labdaszerzés, 2 blokk, 9/8 mezőnyből, 25 index pont – Lietkabelis) és Ksistof Lavrinovic (15/3 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 25 index pont – Lietkabelis) megosztva.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus