Eurocup: Az irányítók nagy napja

Bár Lorenzo Williamsnek ezúttal nem ment és csapata is kikapott, többek között Jacob Pullen, Facundo Campazzo, David Logan, Curtis Jerrells és a frissen igazolt Pierre Jackson is fantasztikus teljesítménnyel vezették csapataikat.

Alapszakasz, 3. forduló

A-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 2-1) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-1) 72-75

Nem tudta folytatni csodás szezonkezdetét a Lietkabelis a Nyizsnyij Novgorod ellen, miután fél másodperccel a vége előtt Petr Gubanov (20/12 pont) elsüllyesztette a meccsnyerő triplát a litvánok kosarában. Pedig a rutinos Ksistof Lavrinovic (17/9 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) hathatós közreműködésével ismét nagyot küzdött a Lietkabelis, a hazaiak többek között egy 15-2-es rohamot is átvészeltek, és úgy nézett ki, hogy ki tudják harcolni a hosszabbítást. Gubanov azonban megnyerte a meccset az oroszoknak, akiknél DeAndre Kane (17 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) Lavrinovichoz hasonlóan dupla-duplát ért el.

MZT Szkopje Aerodrom (macedón, 0-2) – Cedevita Zagreb (horvát, 1-2) 85-89

A mindössze egy hete igazolt Pierre Jackson (29/9 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) parádés bemutatkozó meccsével győzni tudott a Cedevita Szkopjéban. A két Adria Ligában szereplő, még nyeretlen csapat nagyon fontos meccset vívott egymással, hiszen könnyen lehet, hogy kettejük közül kerül majd ki az A-csoport kiesője, így az egymás elleni eredményüknek kiemelt jelentősége lehet. A Cedevita ezzel a győzelemmel most egy kicsit fellélegezhet, de nagyon kicentizték ezt a két pontot is a horvátok, hiszen sokáig a Daniel Clark (23/12 pont, 8 lepattanó) által húzott MZT vezetett, a 27-18-ra megnyert negyedik negyeddel és Jackson klasszis teljesítményével sikerült a fordítás a zágrábiaknak. 

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – MZT Szkopje Aerodrom
Herbalife Gran Canaria – Lietkabelis Panevezys 

A csoport állása:

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 2-1) – Himki Moszkva (orosz, 2-1) 72-102

Aki a Cedevitának Pierre Jackson, az a Himkinek Jacob Pullen (25/9 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) volt a héten, a remek irányító hatalmas győzelemre vezette csapatát, és a moszkvaiak amerikaija eggyel több indexpontot szerzett, mint honfitársa (32-31), így ő lett a forduló MVP-je. A Himki minden várakozást felülmúló győzelmet aratott a 2-0-lal kezdő ALBA Berlin otthonában, az oroszok már az első negyedet 30-15-re nyerték, Pullen mellett pedig Szergej Monya (16/6 pont, 10 lepattanó), Alexej Shved (15/3 pont) és Egor Vjalcev (15/12 pont, 4 lepattanó) is alaposan megterhelte a berlini gyűrűt. Az ALBA-ban csak Elmedin Kikanovics (19 pont) játszott eredményesen, így esélyük sem volt a germánoknak a győzelemre.

Dominion Bilbao Basket (spanyol, 1-1) – Lietuvos Rytas (litván, 0-2) 80-76

Az első két forduló két szabadnapos csapata, az egyaránt vereséggel kezdő Bilbao és Lietuvos Rytas egymás ellen javíthatott a harmadik fordulóban. Ez végül a baszkoknak jött össze, noha sokkal nehezebben, mint arra az első félidőben számítani lehetett. 10 pont körüli különbséggel vezettek ugyanis a meccs első felében a hazaiak, a másodikban aztán a litvánok kiegyenlítették a találkozót, és a végén Erick Green (10 pont) mindkét térfélen történő előlépése mentette meg a Bilbaót. Alex Mumbru (19/12 pont, 4 gólpassz) még 37 évesen is elsőszámú vezére tud lenni a baszkoknak, a túloldalon pedig David Logan (19/6 pont, 6 gólpassz) volt hasonlóan nagy hatással a vilniusiakra.

A következő forduló programja:
ALBA Berlin – Lietuvos Rytas 
Montakit Fuenlabrada – Dominion Bilbao Basket 

A csoport állása:

 

C-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 1-1) – UCAM Murcia (spanyol, 2-1) 83-85 h.u.

Ryan Toolson (11/6 pont) visszatérése ide vagy oda, a Zenit hosszabbításban kikapott odahaza a Murciától. A spanyolok teljesen megérdemelt győzelmet arattak, hiszen a meccs szinte teljes egészében ők vezettek. Janis Timma (14/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) révén aztán mégis kiharcolta a túlórát a Zenit, sőt, a rendes játékidőben még meg is nyerhették volna az oroszok a meccset, ám Toolson eladta az utolsó támadásnál a labdát. Ezt bánhatták is a szentpéterváriak, hiszen az extra periódusban ismét a kiváló Facundo Campazzo (22/12 pont, 7 gólpassz, 6 labdaszerzés, 5 lepattanó) és Billy Baron (16/12 pont) vették hátukra a Murciát, akik így megnyerték a mérkőzést. A Zenit legjobbjai Aaron White (18/6 pont, 6 lepatanó) és Sztefan Markovics (15/9 pont, 9 gólpassz) voltak ezen az estén.

Unicaja Malaga (spanyol, 1-1) – FC Bayern München (német, 2-1) 62-74

A tavaly még az Euroligában szereplő csapatok csatáján nem verdeste az eget a színvonal, ahogy mondani szokás inkább a játék küzdő jellege dominált. A fordulatokra és a változatosságra azért nem lehetett panasz, hiszen a Magala 22-10-re nyerte az első negyedet, majd a nagyszünetben is még 8 ponttal vezetett. A második félidő aztán már teljesen más képet mutatott, leállt a Malaga, három negyednyi játék után már a Bayern vezetett 50-48-ra, majd a negyedik elején hat percen át nem tudtak kosarat dobni a spanyolok, az ekkor összehozott 11-0-s sorozat pedig eldöntötte a meccset a bajorok javára. A Malagában egyedül Dejan Musli (19 pont) jutott 10 pont fölé, a Bayern húzóemberei pedig Vladimir Lucsics (186 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Devin Booker (13 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) voltak.

A következő forduló programja:
Zenit Szentpétervár – Buducsnoszt VOLI 
UCAM Murcia – Unicaja Malaga 

A csoport állása:

 

D-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 1-1) – ratiopharm Ulm (német, 2-1) 62-77

Nem kis meglepetésre óriási pofonba szaladt bele a Lokomotiv hazai pályán az Ulm ellen, a vasutasoknak egyetlen percig sem volt esélyük a győzelemre ezen a találkozón. A Dominique Sutton (16/3 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Chris Babb (16/9 pont) vezette germánok 28-13-ra nyerték meg az első negyedet, az ekkor megszerzett előnyüket pedig a folytatásban sem adták alább. A Loko egészen katasztrofálisan dobta a triplákat (29/5, 17%), illetve egyedül Taylor Rochestie (18/6 pont) tudott kiemelkedőt nyújtani, ami nagyban magyarázza ezt a végeredményt.

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-3) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-0) 74-89

Tarence Kinsey (23 pont) és Curtis Jerrells (22/9 pont) főszereplésével hozta a papírforma-győzelmet Ljubljanában a Hapoel Jeruzsálem. Az Olimpija azért nem adta könnyen magát, 50 pontnál még egyenlő volt az állás, de a végére kijött a csapatok közti különbség, így nem tudtak meglepetést okozni az elfáradó szlovénok.

A következő forduló programja:
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Lokomotiv Kubany 
Valencia Basket – Union Olimpija Ljubljana 

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Jacob Pullen (25/9 pont, 2 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 32 index pont – Himki Moszkva)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus