Eurocup: Barovics hiába remekelt, Williamsék nyertek

Féltávhoz érkezett a Eurocup alapszakasza, amikor is a Galata végre megszerezte első győzelmét a Hapoel elleni rangadón, így nincs már nyeretlen csapat a mezőnyben, a három legjobb gárda pedig továbbra is hibátlan. Lorenzo Williamsék egy 9 triplás teljesítménynek köszönhetően legyőzték Filip Barovicsékat, a forduló legjobb meccsét pedig a Zenit és a Tofas játszották, ahol Tony Crocker elhibázta a potenciális meccsnyerő dobást.

Alapszakasz, 5. forduló

A-csoport

Darüssafaka (török, 5-0) – MoraBanc Andorra (spanyol, 1-4) 85-77

Scottie Wilbekin (24/12 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) és James Bell (22/9 pont, 6 lepattanó) vezérletével az Andorrát is legyőzte a Darüssafaka, így a török csapat az első csoportkör feléhez érkezve is őrzi veretlenségét. Az esélyeknek megfelelően a Blatt-legénységnek nem okozott különösebb gondot a győzelem megszerzése, az elejétől fogva a Dacka vezetett, már az első félidőben kétszámjegyű különbség alakult ki, majd fordulás után szinte rögtön egy 10-2-es futással lett még markánsabb a csapatok közti differencia. Az Andorrában Vladimir Jankovics (14 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, labdaszerzés) nyújtott egészen sokoldalú teljesítményt. 

UNICS Kazany (orosz, 3-2) – FIAT Torino (olasz, 3-2) 101-93

Az egyaránt izmos dupla-duplát elérő, együtt összesen 50 pontot betermelő Quino Colom (26/9 pont, 10 gólpassz) – Stepahane Lasme (24 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) tengely főszereplésével, illetve Jamar Smith (17/3 pont, 4 gólpassz) hathatós támogatásával legyőzte és beérte a tabellán a Kazany a Torinót. Az olaszoknál Lamar Patterson (23/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Diante Garrett (16/6 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) játszottak nagyot, ám ez most nagyon kevés volt a tatárok ellen, akik az első perctől az utolsóig vezettek és kézben tartották a mérkőzést.

Levallois Metropolitans (francia, 1-4) – Cedevita Zagreb (horvát, 2-3) 91-81

Megragadta az utolsó esélyt a Levallois, hiszen az első négy fordulóban egyaránt kikapó franciák le tudták győzni a Cedevitát, így nem kerültek behozhatatlan, hárommeccses hátrányba a horvátok mögött, és a visszavágók során még kiharcolhatják a továbbjutást. Pedig a Cedevita Demetris Nichols (19/9 pont, 4 lepattanó) és Andrija Sztipanovics (15 pont, 6 lepattanó) jó játékára alapozva jól kezdett (4-16), és még a harmadik negyedben is vezetett, ám a Remy Lesca (21/15 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) és Klemen Prepelic (21/15 pont) tripláira építő Levallois a záró játékrészben fölénybe került és behúzta az oly fontos győzelmet.

A csoport állása:

 

B-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 3-2) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-2)

A forduló nyitómeccsét a korábban Magyarországon több helyen is megfordult Lorenzo Williams (4 pont, 5 gólpassz) és Filip Barovics (18 pont, 3 lepattanó, 2 blokk, 2 labdaszerzés) jelenlegi csapatainak, a Lietkabelisnek és a Buducsnosztnak a csatája nyitotta. Bár kettejük közül Barovics játszott sokkal jobban, végül mégis a sérülése után most visszatért Williams örülhetett, hiszen főleg Adas Juskevicius (31/27 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) triplaparádéjának köszönhetően a litvánok tudtak diadalmaskodni. A meccs tulajdonképpen már az első negyedben eldőlt, mikor Juskevicius egészen elképesztő módon már hét triplát berámolt, aminek köszönhetően a Lietkabelis 27-5-tel kezdte a meccset és sokkolta ellenfelét. A végül 9 trojkával Eurocup-rekorodt beállító mesterlövész mellett Zanis Peiners (19/3 pont, 5 lepattanó) is nagyon jól játszott a hazaiaknál.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 1-4) – Galatasaray Odeabank (török, 1-4) 81-91

A két bukdácsoló, előzetesen viszont esélyesnek is kikiáltott csapat, a Hapoel Jeruzsálem és a Galatasaray csatáját a törökök tudták megnyerni, így nincs már nyeretlen csapat a mezőnyben. A Galata egy első negyedbeli 16-2-es rohamnak köszönhetően szerzett jelentősebb előnyt, amit már végig őrizni tudott annak ellenére is, hogy az immár Curtis Jerrells nélküli, így Jerome Dyson (18/3 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) és Richard Howell (14 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) által vezérelt Hapoel 3 pontra feljött a második félidőben. A kintről nem kegyelmező, összesen 12 triplát beszóró Dwight Hardy (24/15 pont), DaJuan Summers (19/9 pont), Hüyesin Köksal (15/12 pont, 4/4 tripla) trió azonban visszaverte ezeket a rohamokat, és így még ők sem kerültek reménytelen helyzetbe a folytatást illetően.

FC Bayern München (német, 5-0) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 2-3) 83-58

Nincs új a nap alatt, azaz a Bayern München számára a Reggio Emilia sem jelentett gondot, a bajorok ezúttal is nagyon simán, mindössze 58 pontot kapva diadalmaskodtak és őrizték meg makulátlan mérlegüket. A müncheniek a nagyszünetben már 50-28 arányban vezettek, és hiába próbálkozott becsülettel a most is elsősorban Amadeo Della Valléra (15/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) építő Reggio Emilia, a Bayern túl nagy falat volt számukra. A németek ezúttal is a ragyogóan működő csapatjátékuknak köszönhetik a sikert, most éppen Nihad Djedovics (15/6 pont) és Jared Cunningham (15/9 pont) lettek a legeredményesebbek közülük 15-15 ponttal.

A csoport állása:

 

C-csoport

Lietuvos Rytas (litván, 2-3) – Limoges CSP (francia, 2-3) 92-76

Ha úgy tetszik kötelező volt a győzelem a Lietuvos számára a Limoges ellen, ezt a feladatot pedig szépen meg is oldotta a vilniusi alakulat, így a Loko és az ALBA Berlin mögött még az eddigieknél is kiegyenlítettebbé vált a mezőny a C-csoport „alsóházában”. A Lietuvos egy 13-0-s rohammal húzott el a meccs elején, az ekkor megszerzett előnyükkel pedig végig nyomás alá tudták helyezni a gallokat, amit ők nem is bírtak ellensúlyozni. A litvánok közül öten is eljutottak 10 pont fölé, akik közül az egyaránt a padról érkező Travis Peterson (19/9 pont, 5 lepattanó) és Rokas Giedraitis (19/3 pont, 4 lepattanó) lettek a legeredményesebbek végül.

Partizan NIS (szerb, 1-4) – Lokomotiv Kubany (orosz, 5-0) 83-93

A Darüssafakához és a Bayern Münchenhez hasonlóan a Lokomotiv is megőrizte veretlenségét a Partizan otthonában, és lényegében elrendezte a továbbjutását. Ahogy megszokhattuk tőlük, úgy most is roppant kiegyensúlyozott volt csapatszinten az oroszok teljesítménye, amit a statisztika is alátámaszt a hat kétszámjegyű pontot szerző játékossal. Joe Ragland (23/15 pont, 5 gólpassz) és Dmitrij Kulagin (17/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 3 blokk) azért még közülük is kiemelkedett, elsősorban Ragland lépett elő, mikor a végjátékig szoros meccset eldöntötte egymás után szerzett két triplájával. A Partizanban Nigel Williams-Goss (18/9 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), Samardo Samuels (17/3 pont, 11 lepattanó) és Patrick Miller (17/3 pont, 4 gólpassz) remeklése is csak egy szoros meccshez volt elegendő.

RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 1-4) – ALBA Berlin (német, 4-1) 86-94

Lucio Redivo (20/9 pont) és Alex Mumbru (17/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) nagyon magukra maradtak a Bilbaóban az egymást felülmúló ALBA Berlin-játékosokkal szemben, így pedig nem is lehetett más a meccs vége, mint német győzelem. Az ALBA-ban ugyanis hét játékos is eljutott 10 pont fölé, ráadásul a triplákat is extrán dobták, az első három negyedben 18/12-s mutatót hoztak össze, ami a végére egy kicsit leromlott ugyan, de arra már a lényegi kérdések eldőltek, és így is 50%-on maradtak (28/14). Az ALBA legeredményesebbje Peyton Siva (15/9 pont, 7 gólpassz) lett végül.

A csoport állása:

 

D-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 3-2) – Tofas Bursa (török, 3-2) 84-82

Nagyszerű meccset játszott egymással a Zenit és a Tofas, ahol az egyébként is a mezőny legjobbjaként tündöklő Kyle Kuric (27/12 pont, 6 lepattanó) a legvégén feltette a koronát egész estés teljesítményére, és 9 másodperccel az utolsó dudaszó előtt dobott triplájával megnyerte a találkozót csapatának. Erre aztán az ex-fehérvári Tony Crocker (9/3 pont, 4 lepattanó) válaszolhatott volna még ugyan, ám az ő dobása kimaradt, így az oroszok ünnepelhettek. A Baris Ermis (10/6 pont, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés) által irányított törökök egyébként sajnálhatják ez a mérkőzést, hiszen a harmadik negyedben még 15 ponttal (48-63) vezettek és sokáig nekik állt a zászló, végül mégis a szentpéterváriak örülhettek.

ASVEL Villeurbanne (francia, 2-3) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 3-2) 68-84

Nem volt igazi vezéregyéniség ezúttal az ASVEL-ben, így a Cran Canaria kihasználta a franciák gyengébb napját, és ők tudtak egy lépéssel közelebb kerülni a továbbjutáshoz riválisukkal szemben. A meccs egyébként már lényegében az első félidőben eldőlt, mikor a második negyed elején már 35-18 volt az előnye a viharosan kezdő spanyoloknak. A Gran Canaria legjobbjai Marcus Eriksson (18/9 pont) és Ondrej Balvin (16 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) voltak.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 2-3) – ratiopharm Ulm (német, 2-3) 77-66

Arról, hogy a D-csoport az összes többinél szorosabban és izgalmasabban álljon féltávnál a Trento gondoskodott, hiszen az olaszok legyőzték az Ulmot, így jelenleg nincs ember aki megmondja, hogy melyik csapatok fognak kiesni/továbbjutni ebből a hatosból, ahol mindenki 3-2-es vagy 2-3-as mérleggel áll. A végeredményből nem feltétlenül következik, hogy mennyire sima meccs volt ez, a Trento ugyanis az első negyed után 25-10-re, a nagyszünetben pedig már 49-25-re vezetett, köszönhetően elsősorban az addigra már 13 pontos Diego Floccadorinak (20/12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés).

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Adas Juskevicius (31/27 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 13/9 tripla, 15/11 mezőnyből, 38 index pont – Lietkabelis)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus