Eurocup döntő, visszavágó: A Valencia az idei bajnok!

Véget ért az Eurocup sorozat, a döntő második meccsén is magabiztosan nyert a Valencia, így a vártnál sokkal simábban hódította el története során immár harmadszor a trófeát. A Kazany az első hazai vereségét szenvedte el, nem sikerült a szinte tökéletes szezont megvalósítaniuk az oroszoknak. Justin Doellman lett az MVP, méghozzá egy újabb klasszis teljesítménnyel.

Az Eurocup döntőjében a Valencia és a Kazany két meccset játszott egymással, és kupaszabály szerint, a két mérkőzés együttes pontkülönbsége döntött a Valencia javára.

(Az eredményre kattintva érhető el a mérkőzés hivatalos statisztikája)

Döntő, visszavágó
Unics Kazany (RUS) – Valencia Basket Club (ESP) 73-85
13 pontos előnnyel utazhatott Oroszországba a Valencia, ám érdekes módon az első meccs után mégis a spanyolok hagyhatták el keserűbb szájízzel a pályát. 33 pont is volt már a csapatok közti differencia, a mérkőzés 30-10-es befejezésével azonban visszajött a párharcba a Kazany, játékosaik pedig joggal bizakodhattak a visszavágót illetően.

A mérkőzés elején aztán nyoma sem volt egy kupadöntő hangulatának Kazanyban, erről elsősorban a vendégek gondoskodtak. A Valencia ezúttal is álomkezdést mutatott be, ám most nem a lehengerlő támadójátékkal, hanem a fojtogató védekezéssel kergette őrületbe ellenfelét a spanyol bajnokság alapszakaszának második helyezettje. Az idei szezon MVP-je, Andrew Goudelock csak szenvedett a kőkemény őrizet alatt, és a másik orosz díjazott, az év edzőjének választott Andrea Trinchieri sem tudott jól belenyúlni a meccsbe. Igaz ő nem dobhatott kosarat, egy negyed alatt pedig mindössze 4 pontra voltak képesek fiai, a Valencia 16 szerzett egységgel is magabiztosan vezetett, köszönhetően a hatalmas mezőnymunkát végző játékosaiknak, többek között a kőkeményen védekező és rengeteg labdát begyűjtő Romain Satonak.

A második negyedben aztán egy újabb, a szezon során oly sokszor látott fegyverét villantotta meg a Valencia, hiszen öt triplával kezdte a játékrészt, amivel 29-10-es előnyt szerzett. Pablo Aguilar kettő, Rafa Martinez pedig három trojkát vállalt ebből a termésből. Összesítésben tehát már 32 pont volt ekkor a különbség, idejekorán eldőlni látszott az idei döntő. Egy rohamot még indított a Kazany, 23-34-ig fel is zárkóztak, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat. A Valencia „házi MVP-je”, Justin Doellman többször is megvillant a félidő hajrájában, így csapata 39-25-ös, megnyugtató előnnyel vonulhatott pihenőre.

Fordulás után sem változott semmi, nem tudott közel jönni a Kazany, ettől pedig már kissé hitehagyottá is váltak a hazaiak. Rövidesen a kerek 20 pont is meglett a csapatok között (41-61), ezen a 15-20 közötti határon mozgott a hátralévő időben is a különbség. Túlzottan nagy sportértéke nem volt már a találkozónak a hátralévő időben, a Kazanynak a becsületgyőzelem kiharcolására sem volt esélye, a Valenciából valaki mindig válaszolni tudott a halovány felzárkózási kísérletekre. A vége 73-85, kezdődhetett a vendégek ünneplése.

A döntő MVP-jének vita nélkül Justin Doellmant választották, aki az első meccsen 28, ezúttal pedig 26 ponttal terhelte meg a Kazany gyűrűjét. Az oroszok minden sorozatot figyelembe véve az első vereségüket szenvedték el hazai pályán (24 Eurocup meccsükből 20-at megnyertek), nem is akármilyen módon, így sajnos nem lett szoros és izgalmas az egyébként két kiváló, akár Euroliga-szinten is meghatározó csapat döntője. A Valencia mind a négy párharcát pályahátrányból vívta meg sikerrel, erre korábban mindössze egyszer volt példa, ráadásul a kiváló játékerőt képviselő Himki Moszkva, Alba Berlin, Nyizsnyij Novgorod trió hajtott fejet korábban a spanyoloknak. Összességében a harmadik Eurocup-sikere volt ez a Valenciának, akik 2003 és 2010 után emelhették fel ismét a trófeát, így jogot szereztek a jövő évi Euroliga indulásra.. Ahogy tavaly Nick Calathes és Aleksz Marics, úgy idén Romain Sato is csatlakozott az Euroligát és Eurocupot egyaránt megnyerő játékosok szűk, 12 fős táborába, a közép-afrikai korábban a Panával ért fel Európa csúcsára. 

A Valencia legjobb dobói: Justin Doellman 26/6 (5 lepattanó, 4 labdaszerzés), Rafa Martinez 14/12 (5/4 tripla), Sam Van Rossom 11/9
A Kazany legjobb dobói: Andrew Goudelock 22/6, Jan Vojukasz 11

A döntő győztese: A Valencia kettős győzelemmel, 165-140-es összesítéssel.

    
A mérkőzés és a döntő MVP-je:
Justin Doellman (26/6 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 1 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 14/9 mezőnyből, 34 index pont – Valencia)


A mérkőzés kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 26 Justin Doellman (Valencia)
Lepattanó: 8Chuck Eidson (Unics Kazany), Nikita Kurbanov (Unics Kazany)
Gólpassz: 6Oliver Lafayette (Valencia)
Labdaszerzés: 4Justin Doellman (Valencia)
Blokk: 2Dimitri Szokolov (Unics Kazany)

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus