Eurocup: Elkezdődött az egyenes kieséses szakasz

A nyolcaddöntők első mérkőzéseivel folytatódott a Eurocup idei szezonja, ahol csak két csapat tudott nagyobb előnyt kiharcolni.

A nyolcaddöntők első mérkőzéseivel folytatódott a Eurocup idei szezonja, ahol csak a Gran Canaria és a Nyizsnyij Novgorod tudott nagyobb különbséggel nyerni, de még ők sem nyugodhatnak meg a visszavágók előtt. A másik hat meccs egyaránt legfeljebb 4 pontos különbséggel dőlt el, de lett köztük döntetlen is. A Szolnok korábbi ellenfelei közül csak a Zaragoza nyert, a Galata is kikapott ugyan, de hatalmasat mentett Lazeric Jonesék ellen.

 

Nyolcaddöntő, 1. mérkőzések

ALBA Berlin (német) – FC Bayern München (német) 82-82

A két német csapat, az ALBA Berlin és a Bayern München összecsapásánál izgalmasabban nem nagyon indulhatott volna párharc, hiszen a döntetlen után egyszerű a képlet, az fog továbbjutni a negyeddöntőbe kettejük közül, aki a visszavágót megnyeri. Ez az eredmény a hazai pálya okán nyilvánvalóan a Bayernnek kedvez inkább, akiknek van miért visszavágniuk a berlinieknek, hiszen a fővárosiak megfricskázták őket a német kupa vasárnapi döntőjében, amit 67-65 arányban az ALBA nyert. A második félidő egyébként roppant változatosan alakult, hiszen a harmadik negyedben még 9 ponttal a hazaiak vezettek, a negyedik negyed elején viszont már 7 ponttal a Bayern járt előrébb. Az Elmedin Kikanovics (24/3 pont, 12/9 mezőnyből), Jordan Taylor (18 pont, 5 labdaszerzés, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Dragan Miloszavljevics (17/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) trió vezette ALBA azonban végül döntetlenre mentette a meccset, amit az utolsó percben még mindkét csapat megnyerhetett volna. A Bayern legjobbjai Dusko Szavanovics (15/3 pont, 7 lepattanó) és Deon Thompson (13 pont, 6 lepattanó) voltak.

Limoges CSP (francia) – Herbalife Gran Canaria (spanyol) 65-82

Hatalmas lépést tett a továbbjutás felé a Gran Canaria, akik a Limoges otthonában arattak meglepően nagyarányú győzelmet. Azután, hogy a Real Madrid ellen hajszállal elbukták a spanyol kupa döntőjét, nagyon szépen talpra álltak és meggyőző teljesítménnyel vigasztalódtak a vendégek. A hispánok rögtön megadták a meccs alaphangját, 11-0-val kezdtek, majd miután a Limoges felzárkózott 37-40-re, egy hatalmas, 16-0-s rohammal döntötték el a mérkőzés, és könnyen lehet, hogy a továbbjutás sorsát is. A Gran Canariát a Sasu Salin (18/12 pont), D.J. Seeley (16/9 pont), Brad Newley (15/9 pont, 6/6 mezőnyből) trió vezette győzelemre.

Strasbourg IG (francia) – EWE Baskets Oldenburg (német) 76-78

A második csoportkörben nagy meglepetésre az Oldenburg a Valenciát és a Limogest megelőzve megnyerte csoportját, és most a germánok egy újabb szenzációs győzelmet arattak a nyolcaddöntő első meccsén. Ricky Paulding (24/12 pont, 5 lepattanó) vezérletével ugyanis az eddig roppant meggyőző Strasbourgot sikerült legyőznie két ponttal idegenben az Oldenburgnak, így nem kell hátrányt ledolgozniuk hazai pályán. A vendégek egyébként a meccs nagy részében nem nagy különbséggel, de vezettek, a gallok pedig legalább azt elérték, hogy egy szűk győzelem is elég lehet nekik a továbbjutáshoz a jövő héten.

Banvit Bandirma (török) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz) 69-72

A friss olasz kupagyőztes Milano nagyon fontos győzelmet aratott a masszív Banvit otthonában, így a taljánok jelentősen megkönnyítették helyzetüket a visszavágó előtt. A törököknél ezúttal csak Courtney Fortson (18 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) volt jó, ráadásul csapatszinten mindössze 24%-kal dobták a triplákat (25/6), illetve 61%-kal a büntetőket (28/17). Ennek ellenére a harmadik negyedben még 10 ponttal a Banvit vezetett, a Milano csak a hajrában tudta a maga javára fordítani az izgalmas mérkőzést. Az Olimpia 9-2-vel zárta a meccset, amiből Krunoslav Simon (15/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) 7 egységgel vette ki a részét. A horvát nyerőember mellett Rakim Sanders (19/9 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) volt az olaszok legjobbja.

CAI Zaragoza (spanyol) – Dolomiti Energia Trento (olasz) 85-83

Tomas Bellas (14/6 pont) utolsó másodperces kosarával megnyerte a Zaragoza a Trento elleni meccset, de ennek az eredménynek így is az olaszok örülhetnek sokkal jobban. Izgalmas, jó kis meccset játszottak a csapatok, ahol a vendégek kezdtek jobban, majd a Zaragoza vette át az irányítást, végül pedig döntetlen közeli végeredmény született. Egy 13-2-es roham után húzott el a Trento 39-27-re, a második félidőben viszont már 63-55 arányban is vezettek a házigazdák. Az itáliaiak elsősorban Julian Wrightnak (22/3 pont, 6 lepattanó) és Davide Pascolónak (19/3 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 10/8 mezőnyből) köszönhetően voltak meccsben a végéig.

Nyizsnyij Novgorod (orosz) – Zenit Szentpétervár (orosz) 102-76

A játéknap MVP-jének is megválasztott Victor Rudd (28/15 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), illetve Ivan Strebkov (21/12 pont) és Szemen Antonov (16 pont, 3 blokk) főszereplésével a Nyizsnyij Novgorod parádés játékkal verte a honfitárs Zenitet. A nyolcaddöntőbe a Maccabi otthonában továbbjutó Nyizsnyij újabb nagy bravúrt ért el, és a 26 pontos előnyüknek köszönhetően fél lábbal már a következő körben érezhetik magukat. A meccs elején egy 19-2-es rohammal sokkolták a hazaiak a szentpéterváriakat, félidőben pedig már 54-28-ra vezettek. Fordulás után sem tudott közelebb zárkózni a Zenit, így komoly bajba került a visszavágó előtt az eddig magabiztosan menetelő gárda.

Stelmet Zielona Gora (lengyel) – UNICS Kazany (orosz) 68-72

13 pontos hátrányból fordítva tudott nyerni a Kazany a Zielona Gora vendégeként, így a végig pályaelőnyt élvező vendégek nagyon jó helyzetbe hozták magukat a visszavágó előtt. 28-15 után sorra léptek elő a vendégek ászai, előbb Quino Colom (17/9 pont, 11 gólpassz), majd Keith Langford (19/3 pont, 4 lepattanó), végül pedig Latavious Williams (15 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) álltak csapatuk élére, így végül megfordították a meccset a tatárok. A lengyelek legjobbja ismét Mateusz Ponitka (21/3 pont, 4 lepattanó, 12/9 mezőnyből) volt.
    
Pinar Karsiyaka (török) – Galatasaray Odeabank (török) 67-64

A meccsek nagy részéhez hasonlóan a Karsiyaka-Galatasaray török derbi is nagyon szorosan alakult. Itt a Karsiyaka nyert ugyan, ám a török bajnok nagyon sajnálhatja ezt a meccset, ebben jóval több volt nekik. A félidőben már 11 ponttal, 38-27-re vezető izmiriek ugyanis 35 percen keresztül egyértelműen irányították a mérkőzést, ám a végére a Galata megtáltosodott, és egy 14-3-as szakasszal zárta le a mérkőzést, amivel szép reményeik lehetnek a hazai visszavágó előtt. Ez elsősorban a sérüléséből ezen a meccsen visszatérő, kisemberként nem mindennapi statisztikát összehozó Errick McCollum (21 pont, 13 lepattanó, 3 blokk, 3 gólpassz) érdeme, aki magasan a mezőny legjobbja volt. A Karsiyaka győzelmében Colton Iverson (16 pont, 10 lepattanó) vállalt főszerepet.

 

A forduló MVP-je:
Victor Rudd (28/15 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 1 labdaszerzés, 32 index pont – Nyizsnyij Novgorod)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus