Eurocup: Előnyben a Galata és a Trento az elődöntőkben

Az újonc Trento újabb nagy bravúrral Strasbourgban is győzni tudott, a Galata pedig tízezer fanatikusa előtt oktatta a tavalyi döntőst.

Elődöntő, 1. mérkőzések

Strasbourg IG (francia) – Dolomiti Energia Trento (olasz) 68-74

A honi rivális Milano kiejtése után az elődöntőt is egy hatalmas bravúrral kezdte a Trento, hiszen meggyőző játékkal végül hatpontos előnyt szereztek a visszavágóra a Strasbourg ellen, amit ráadásul otthon játszhatnak majd. Újoncként hatalmas teljesítmény ez a csapatként kiváló, roppant egységes taljánoktól, akik a Eurocup történetében először juthatnak be a döntőbe debütáns csapatként.

A Trento győzelméhez egyébként kétség sem férhetett, a vendégek végig vezettek a mérkőzésen. Az elején ráadásul nem is akárhogyan, 16-36-nál kereken 20 ponttal mentek már az olaszok. Bangaly Fofana (15 pont, 10 lepattanó, 7/6 mezőnyből) vezetésével aztán feléledtek a franciák is, akik egy hatalmas, 17-0-s rohanás után félidőre feljöttek 37-40-re. Úgy tűnt, hogy a gallok átvették a meccs irányítását, és be fogják darálni fordulás után riválisukat, a Trento azonban ismét bizonyította, hogy nagyon komoly kis csapatot raktak össze Észak-Itáliában és nem véletlenül jutottak el idáig. Nagy munka árán tartották vékony előnyüket a vendégek, majd a meccs utolsó két kosarát ők szerezték, így alakult ki a hatpontos különbség a végére. A Trento legjobbja Julian Wright (16/9 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) volt, mellette még Davide Pascolo (13 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) neve emelhető ki az elsősorban csapatként nagyszerű olaszoktól.

 

Galatasaray Odeabank (török) – Herbalife Gran Canaria (spanyol) 89-75

Szenzációs hangulatban fogadta a Galatasaray a Gran Canariát a második elődöntőben, végül pedig a több mint tízezer török fanatikus által támogatott Galata olyan előnyt tudott szerezni, ami bőven okot adhat a bizakodásra a visszavágó előtt. Az első félidő még viszonylag szoros volt, fordulás után aztán egy 12-2-es rohammal tudott ellépni az isztambuli had. A különbség többször is elérte a 19 pontot, a Gran Canaria azonban vissza tudta tornázni magát 10 ponton belülre, ami nagyon fontos lett volna nekik a végeredményben is. A Trentóhoz hasonlóan azonban itt a Galata tudta szerezni a meccs utolsó két kosarát, amivel végül 14 pont lett a felek között.

Alen Omic (15 pont, 6 lepattanó) jó játéka ellenére a hazaiak dominálták a palánk alatti területet, 43-34-re megnyerték a lepattanócsatát, illetve 68%-kal (44/30) dobták a duplákat, ez volt a győzelmük kulcsa. Mindemellett egymást múlták felül a Galata játékosai, a tavaly még a Banvittal elődöntőző Chuck Davis (18 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) például nagy vételnek bizonyult, ő volt ennek a meccsnek – az egyik – hőse. Mellette Errick McCollum (18/6 pont) is eljutott 18 pontig, de Vladimir Micov (15/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Stephane Lasme (14 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 8/7 mezőnyből) érdemei is megkérdőjelezhetetlenek ebben a szép sikerben.

 

A forduló MVP-je:
Chuck Davis (18 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 1 blokk, 1 labdaszerzés, 29 index pont – Galatasaray)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus