Eurocup: Erősebb mezőnnyel rajtolt el az új szezon

Az ismét 24 csapatosra bővített Eurocupba visszatértek a török, francia, szerb és olasz csapatok, így az előző évinél erősebb mezőnnyel vette kezdetét az idei sorozat. Az első fordulóban rögtön két nagy rangadót is rendeztek, de a Galatasaray-Bayern München és a Gran Canaria-Zenit derbik mellett is volt még sok más érdekesség, és régi ismerősökben sem volt hiány, akik közül Lorenzo Williamsék nagy bravúrral kezdtek.

A Eurocup 2017/18-as idénye a tavalyi 20 helyett idén 24 csapattal rajtolt el, akiket a régi Euroliga-rendszer mintájára négy darab hatos csoportba soroltak. Ezekből az első négy jut majd tovább a Top16-ba, akik utána négy darab négyes csoportban folytatják, innen pedig az első kettő fog majd a rájátszásba kerülni. Az egyenes kieséses szakaszban a párharcok a tavaly jól bevált rendszerhez hasonlóan ezúttal is két nyert meccsig tartanak majd, így lesz ez a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben egyaránt. A végső győztes jutalma a trófeán kívül a jövő évi Euroliga-indulás lesz.

A mezőnyt tekintve egyértelmű erősödésről beszélhetünk még akkor is, ha a tavalyi meghatározó csapatok közül a végső győztes Malaga, a másik döntős Valencia, illetve a Himki Moszkva is az Euroligában szerepel idén. Helyettük viszont érkezett ugyanonnan a Galatasaray, Darüssafaka, Kazany trió, idén is itt szerepel a legutóbb nyolcba jutott Gran Canaria, Bayern München, Hapoel Jeruzsálem, Lokomotiv Kubany, Zenit Szentpétervár ötös fogat, illetve visszatértek a sorozatba a tavaly még csak a Bajnokok Ligájában szereplő török, francia és olasz csapatok is. A végső győztes várhatóan a fent felsorolt nyolc csapatból kerül majd ki, de rajtuk kívül kiemelt figyelmet érdemel a szintén visszatérő Partizan mellett a Reggio Emilia, a Bilbao, az ALBA Berlin, a Limoges, a Trento, a Torino és az ASVEL is.

 

Alapszakasz, 1. forduló

A-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 0-1) – FIAT Torino (olasz, 1-0) 83-86

Miro Bilan nélkül nem tudta legyőzni a Cedevita a Torinót, így az újonc olasz klub rögtön megnyerte története első Eurocup-meccsét. Félidőben még az Euroliga-győztes tapasztalattal is rendelkező Demetris Nichols (17/6 pont, 4 lepattanó), illetve Andrija Sztipanovics (15 pont) vezette Cedevita járt előrébb 47-39 arányban, fordulás után aztán a Trevor Mbakwe (20 pont, 5 lepattanó), Diante Garrett (17/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Lamar Patterson (15/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) által húzott Torino fordított és szinte végig vezetett. 82-84-nél azért még így is meleg volt a pite a taljánoknak, ám végül Sasha Vujacic büntetői biztosították számukra a győzelmet.

MoraBanc Andorra (spanyol, 0-1) – UNICS Kazany (orosz, 1-0) 68-76

A tavalyi Euroliga-szereplés után meglehetősen átalakult a Kazany, többek között a csapat eddigi legnagyobb sztárja, a Kínába igazolt Keith Langford sem erősíti már a tatárokat. A vendégek azonban így is nyerni tudtak az első fordulóban Andorrán, méghozzá elsősorban az egyéves eltiltása után visszatérő Stephane Lasme (12 pont, 6 lepattanó, 4 blokk) által irányított remek védekezésüknek köszönhetően. A Kazany és a mezőny legeredményesebbje a Malagától megszerzett Jamar Smith (15/3 pont) volt, míg az Andorráról sokat elárul, hogy Jaka Blazic (11 pont, 5 lepattanó) a maga 11 pontjával a legponterősebb hazai játékos volt.

Levallois Metropolitans (francia, 0-1) – Darüssafaka (török, 1-0) 64-69

Hiába kezdett ígéretesen az EB-n is remeklő Klemen Prepelic (20/6 pont) vezette, és a hazatérő Boris Diaw (4 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) által is megerősített Levallois, a Darüssafaka tökéletessé tette az A-csoport vendégcsapatainak hetét, és a Torinóhoz és a Kazanyhoz hasonlóan a törökök is győztesen távoztak vendéglátóiktól. Pedig ez a Darüssafaka már csak nyomokban emlékeztet az előző évi sikeres csapatra, David Blatt mester mellett csak Scottie Wilbekin (13/6 pont, 5 gólpassz) maradt az alapemberek közül, aki „mindössze” 13 pontjával volt a csapat legeredményesebbje, ám a Dackának így is sikerült nyernie ezen a roppant kevés pontot hozó találkozón.

 

B-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 1-0) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 0-1) 86-72

Lorenzo Williamst (13/6 pont, 8 gólpassz) erre a szezonra is megtartotta a Lietkabelis, és a Magyarországon több helyütt is megfordult irányító, illetve Ksistof Lavrinovic (20/9 pont, 8 lepattanó) főszereplésével hatalmas győzelemmel kezdte a szezont a litván alakulat. A tavaly még elődöntőt játszó, Amare Stoudemire visszavonulása után is bivalyerős Hapoel Jeruzsálemet fektették ugyanis két vállra Williamsék. Méghozzá meglehetősen simán, a 40-42-re végződő első félidő után ugyanis a meccs második felében már csak egy csapat volt a pályán. A Hapoelben Curtis Jerrells (23/15 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), Austin Daye (16/12 pont) és Richard Howell (15 pont, 4 lepattanó) is jól játszott, de Jerome Dyson és a nagy erősítésnek szánt Sztratosz Perperoglu és Alen Omic például egyaránt betliztek, így a litvánok örülhettek.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 1-0) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 0-1) 82-74

Amadeo Della Valle (18/3 pont) meglehetősen egyedül maradt a Reggio Emiliában, rajta kívül senki nem jutott 10 pont fölé társai közül, így a több jó egyéni teljesítményt felvonultató Buducsnoszt nyerte meg a két csapat mérkőzését. Della Valle a harmadik negyedben szinte már csak egymaga próbálta tartani csapatát, a záró felvonásban azonban már ő sem tudott segíteni, és egy 21-5-ös rohamnak köszönhetően eldöntötte a találkozót a Podgorica. Montenegrói oldalon Kyle Gibson (16/6 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Nikola Ivanovics (15/9 pont) és Nemanja Gordics (12 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) is kiemelkedően teljesített.

Galatasaray Odeabank (török, 0-1) – FC Bayern München (német, 1-0) 69-86

Az első forduló legnagyobb rangadója a Galatasaray-Bayern Mönchen derbi volt. Legalábbis nevében, ugyanis a mérkőzés nem tartogatott izgalmakat, a 31 gólpasszal klubrekordot döntő bajorok végig kézben tartották a mérkőzést. Scotty Hopson (19/9 pont) és Dwight Hardy (17/9 pont) ketten kevesek voltak a Galatában, a túloldalon pedig a 11 gólpasszos Sztefan Jovics mellett Vladimir Lucsics (16/6 pont), az ex-fehérvári Braydon Hobbs (14/12 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4/4 tripla) illetve Milan Macsvan (12 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) is remekelt. Méghozzá nemcsak támadásban, hanem védekezésben is, hiszen az első 25 percben mindössze 38 ponton sikerült tartaniuk a Galatát.

 

C-csoport

Lietuvos Rytas (litván, 0-1) – RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 1-0) 83-93

Nagyon jól kezdte az új Eurocup-szezont a Bilbao, a baszkok magabiztosan tudtak nyerni Vilniusban a Lietuvos Rytas vendégeként. A fokozatosan elhúzó vendégek előnye már 19 pont volt a harmadik negyedben, amivel bőven tudtak gazdálkodni a hátralévő játékidőben. A Bilbao rendkívül kiegyensúlyozott támadójátékkal rukkolt elő, hiszen a legeredményesebb Dejan Todorovics (20/6 pont, 7 lepattanó) mellett öten is eljutottak 10 pont fölé csapattársai közül. A litvánok legjobb dobói Jimmy Baron (15/6 pont, 6 lepattanó) és Lukasz Mavrokefalidisz (15 pont) voltak.

Limoges CSP (francia, 0-1) – Lokomotiv Kubany (orosz, 1-0) 61-63

Nem volt egy túlzottan szép mérkőzés a Limoges-Lokomotiv összecsapás, a látványra igen, az izgalmakra azonban nem lehetett panasz, csak az utolsó támadásnál dőlt el ugyanis a két pont sorsa. Sokat elárul, hogy a Loko mind a 14 negyedik negyedbeli pontját Joe Ragland (19/3 pont, 4 gólpassz) és Chris Babb (13/6 pont, 5 lepattanó) szerezte, azonban ez is több volt, mint amit a Limoges összesen összehozott ebben a tízpercben (13). A franciák ennek ellenére megnyerhették volna a meccset, ehhez több dobásuk is volt az utolsó percben, ám mindegyik célt tévesztett. A galloktól Axel Bouteille (19/9 pont) és Danny Gibson (15/12 pont, 4 gólpassz) teljesítményét lehet kiemelni.

ALBA Berlin (német, 1-0) – Partizan NIS (szerb, 0-1) 111-85

A Limoges-Loko meccsel ellentétben elsősorban a németek révén igazi pontzuhatagot hozott az ALBA Berlin és a Partizan összecsapása, a germánok csaknem annyi pontot termeltek, mint az előző meccsen a két csapat összesen. Ennek szenvedő alanya a szerb gárda volt, akiknek szemernyi esélyük sem volt ezen az estén, a nagyszünetben már 57-39-es hazai vezetés állt az eredményjelzőn. Az ALBA játékosai egymást múlták felül, Spencer Butterfield (24/9 pont) és Luke Sikma (19/3 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 blokk, 3 lepattanó, 10/8 mezőnyből) pedig még közülük is kiemelkedtek. A Partizan vereségéért a legkevésbé Nigel Williams-Goss (22/9 pont, 5 gólpassz) okolható. 

 

D-csoport

ratiopharm Ulm (német, 1-0) – Tofas Bursa (török, 0-1) 83-73

Az idei sorozat nyitómeccsét még kedden az Ulm és a Tofas játszották egymással, ahol egy 18-0-s negyedik negyedbeli rohamnak köszönhetően a németek diadalmaskodtak végül. Pedig a záró felvonás előtt még 62-55-re a törökök vezettek, elsősorban Kenny Kadji (22/6 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) és az előző két szezonban épp az Ulmot erősítő Raymar Morgan (16 pont, 8 lepattanó) jóvoltából. A hazaiak aztán több mint hat percen át nem kaptak pontot, a megállíthatatlan Joseph Lewis (26/12 pont, 4 gólpassz) vezérletével pedig ez idő alatt 18-at szereztek, majd összességében 28-11-re nyerték meg a negyedik negyedet és ezzel együtt a mérkőzést is.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 1-0) – ASVEL Villeurbanne (francia, 0-1) 85-75

Az ASVEL elleni, teljesen megérdemelt győzelemmel kezdte a sorozatot a Trento, hiszen az olaszok szinte végig vezettek és kézben tartották az összecsapást. Az egyéni villanások mérkőzése volt ez a taljánok számára, hiszen előbb Dominique Sutton (13 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) szerzett 11 pontot az első negyedben, majd Chane Behanan (19/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) 9-et a másodikban, amire a záró felvonásban Shavon Shields (13/3 pont) 75 másodperc alatt berámolt 7 egysége tette fel a koronát. Az ASVEL legjobbja David Lighty (17/6 pont, 4 lepattanó) volt.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 1-0) – Zenit Szentpétervár (orosz, 0-1) 97-87

A forduló másik nagy rangadója a Gran Canaria-Zenit Szentpétervár összecsapás volt, ami nem is okozott csalódást, a magas színvonal mellett az izgalmak sem maradtak el. Az előző három évben éppen a Kanári-szigeteken játszó Kyle Kuric (18/12 pont) illetve Szergej Karaszev (18/9 pont) jóvoltából a meccs nagy részében még a Zenit vezetett, a záró felvonásban azonban már meggyőző volt és a maga javára fordította a meccset a Gran Canaria. A spanyolok a tőlük megszokott kiegyensúlyozott támadójátékot hozták, nyolc játékosuk szerzett 8 és 15 pont között (a legeredményesebb Oriol Pauli lett végül), így jutottak el közel 100 pontig.

 

A forduló MVP-je:
Luke Sikma (19/3 pont, 3 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 blokk, 10/8 mezőnyből, 31 index pont – ALBA Berlin)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus