Eurocup: Galata-Strasbourg döntő lesz

Óriási izgalmak után a Trento-Strasbourg csata kettő, a Gran Canaria-Galatasaray párharc pedig hosszabbításban, egyetlen ponttal dőlt el

Elődöntő, visszavágók

Dolomiti Energia Trento (olasz) – Strasbourg IG (francia) 78-86

Nem sikerült történelmet írnia a fantasztikus menetelése végére érkező Trentónak, azaz első újonc csapatként egyből bejutnia a fináléba, miután a Strasbourg le tudta dolgozni a hazai pályán összeszedett hatpontos hátrányát. Ezzel a vendégek írták be magukat és hazájukat a Eurocup történelemkönyvébe, hiszen francia csapat sem játszott még sohasem döntőt, egészen idáig. Ez a mérkőzés a második félidőben egyértelműen a Strasbourgnak állt, a végét azonban mégis izgalmassá tudta tenni a Trento és csak hajszállal maradtak le a továbbjutásról.

Az első félidő még teljesen kiegyenlített volt, a nagyszünetben egyetlen ponttal, 36-35 arányban vezettek a gallok. Fordulás után aztán sebességi fokozatot váltottak a vendégek, az olaszoknak még dobóhelyzet is alig jutott, a Strasbourg elképesztő védekezéssel rukkolt elő. Egyértelműen uralták a palánkok alatti területet a fizikálisan sokkal erősebb franciák, akik így hat perccel a vége előtt már 19 ponttal, 72-53-ra vezettek, eldőlni látszott a továbbjutás sorsa. Ekkor azonban a Trento védekezése is hatalmasat javult, bejött az itáliaiak letámadása, így az utolsó percben ismét ki tudta egyenlíteni az összesítésbeli állást a házigazda (73-79). Fordítaniuk azonban nem sikerült, a végjátékban az apró momentumok a Strasbourgnak kedveztek. A Trentóban Davide Pascolo (22/6 pont, 13 lepattanó), Trent Lockett (16/3 pont) és Julian Wright (16/6 pont, 4 lepattanó) voltak a nagy feltámadás vezérei, a túloldalon pedig Mardy Collins (20/9 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó), Romain Duport (20/6 pont, 7 lepattanó, 12/9 mezőnyből) és Bangaly Fofana (13 pont, 2 blokk, 6/5 mezőnyből) voltak a kulcsszereplők.

Továbbjutott: A Strasbourg 154-152-es összesítéssel.

 

Herbalife Gran Canaria (spanyol) – Galatasaray Odeabank (török) 94-81 h.u.

Hatalmas meccset játszott egymással a Gran Canaria és a Galatasaray is, amiből végül hosszabbítás után a törökök jöttek ki jobban. A Galata az első meccsen 14 pontos előnyt szerzett, ám a tavalyi döntőbe jutását megismételni vágyó Gran Canaria nem adta könnyen magát, és kis híján kiejtette az első kontinentális kupadöntőjére készülő isztambuliakat. A meccs hőse egyértelműen Vladimir Micov (21/6 pont, 7 lepattanó) volt, aki előbb hosszabbításra mentette a találkozót a vendégeknek, majd utolsó másodperces, hatalmas blokkjával a továbbjutást is kicsikarta csapatának.

A Galata egészen a negyedik negyed közepéig kézben tartotta a mérkőzést, ekkor azonban egy 8-0-s roham után, 76-62-nél kiegyenlítette a párharcot a hispán gárda. Innentől kezdve hatalmas adok-kapok zajlott a pályán, minden labdabirtoklásnak óriási jelentősége volt. Hol az egyik, hol a másik csapat állt jobban, 87-74 után például Pablo Aguilar (9/6 pont, 4 lepattanó) dobott be egy lehetetlennek tűnő triplát, amire időkérés után Micov válaszolt egy okosan kivitelezett, betörés utáni ziccerrel. Erre már nem tudott felelni a Gran Canaria, így jöhetett a hosszabbítás, ahol mindkét csapat igyekezett biztosra menni. Alig esett kosár, a túlórát összességében 5-4-re nyerte meg a Galata, a végeredmény Errick McCollum (16 pont, 5 lepattanó) három jó büntetője, illetve az utolsó támadásban Micov párharcot eldöntő blokkja után alakult ki. A Gran Canaria legjobbja D.J. Seeley (23/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 5/4 tripla) volt, azonban ő is elhibázott több kritikus büntetőt, ami végül sokba került a spanyoloknak.

Továbbjutott: A Galatasaray 170-169-es összesítéssel.

 

A forduló MVP-je:
D.J. Seeley (23/12 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 1 labdaszerzés, 12/8 mezőnyből, 5/4 tripla, 28 index pont – Gran Canaria)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus