Eurocup: Győzelemmel debütált a sorozatban a Maccabi

Az Euroligából nagy meglepetésre kieső izraeli sztárcsapat gond nélkül nyert története első Eurocup-meccsén, gálázott a Galata.

Az Euroligából nagy meglepetésre kieső izraeli sztárcsapat gond nélkül nyert története első Eurocup-meccsén. A Szolnok csoportjában a Galata jelzésértékű, klubrekordot jelentő veréssel küldte haza a Zaragozát, a korábbi ellenfelek közül pedig a Zenit és az Avtodor is nagy győzelemmel kezdett, a PAOK viszont nem bírt a még mindig veretlen Valenciával.

 

Legjobb 32, 1. forduló

G-csoport

ratiopharm Ulm (német, 0-1) – Dominion Bilbao Basket (spanyol, 1-0) 75-93

Clevin Hannah (20/9 pont, 4 gólpassz) és Alex Ruoff (19/9 pont, 4 lepattanó) ponterős játékával és a nagyszerű második félidei produkciójának köszönhetően biztosan nyert a Bilbao az Ulm otthonában. A meccs első részében is a baszkok voltak előnyben, ám a nagyszünetben még csak 41-44 állt az eredményjelzőn. A folytatásban aztán a Bilbaóval ellentétben az Ulmnak nem volt húzóembere, 11 pontnál senki nem szerzett többet közülük, ez pedig kevés volt ezúttal.

Banvit Bandirma (török, 0-1) – FC Bayern München (német, 1-0) 83-85

A G-csoport másik meccsén is vendéggyőzelem született, miután az idén is a Eurocupba kényszerült Bayern München Alex Renfroe (14/6 pont, 4 gólpassz) kosarával győztesen távozott Balikesirből. A végig nagyon szoros meccset fél perccel korábban Dominique Johnson (17/12 pont, 4 lepattanó) egyenlítette ki egy triplával, erre jött Renfroe második esélyből szerzett kosara, majd A.J. Slaughter kihagyta a potenciális meccsnyerő hármast, így a bajorok örülhettek. A Banvitban Johnson mellett a dupla-dupla gép Adrien Moerman (17/9 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés), a túloldalon pedig a hibátlanul dobó Paul Zipser (14/6 pont, 5 lepattanó, 6/6 mezőnyből) emelhetők még ki.

A következő forduló programja:
FC Bayern München – ratiopharm Ulm 
Dominion Bilbao Basket – Banvit Bandirma     

 

H-csoport

Avtodor Szaratov (orosz, 1-0) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 0-1) 105-96

Ahogy az várható volt, rendkívül szórakoztató meccset vívott egymással az egyaránt magas fordulatszámon pörgő Avtodor és a Hapoel Jeruzsálem. A látványnál talán csak az izgalmak voltak magasabb szinten, hiszen a meccsen összesen 27-szer változott a vezető csapat személye és 18-szor álltak döntetlenre a felek. Végül aztán egy 13-0-s rohammal az Avtodor tudta a maga javára fordítani a meccset. Remek egyéni teljesítményekben sem volt hiány, hiszen az oroszoknál Travis Peterson (29/9 pont, 14 lepattanó) óriási dupla-duplát szállított, Jeremy Chappell (21/15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) szórta a triplákat, a Hapoelben pedig Donta Smith (29/12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 4/4 tripla) volt megállíthatatlan.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 0-1) – Strasbourg IG (francia, 1-0) 76-85

Meglepően simán intézte el a Eurocupba visszatérő Strasbourg a csoportgyőztes és tavalyi döntős Gran Canariát. A gallok az első és második negyedet áthidalva csináltak egy nagy, 26-6-os futást, amivel a tízpontos hátrányukat tízpontos előnnyé változtatták. Ezzel lényegében el is dőlt a mérkőzés, D.J. Seeley (22/9 pont) egymaga kevés volt a rossz napot kifogó szigetlakóknak. A minden szinten jobban dobó Strasbourgban öten is 12 pont fölé jutottak, a mezőny legjobbja Mardy Collins (21/3 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 11/8 mezőnyből) volt.    

A következő forduló programja:
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Herbalife Gran Canaria
Strasbourg IG – Avtodor Szaratov 

 

I-csoport

Limoges CSP (francia, 0-1) – EWE Baskets Oldenburg (német, 1-0) 78-87

Annak ellenére tudott nyerni az Oldenburg a Limoges pályáján, hogy a félidőben még 50-38-as hátrányban voltak a germánok. Fordulás után aztán nagy leolvadást produkált a Bo McCalebbel erősítő Limoges, az Oldenburg pedig egy szenzációs, 21-2-es rohanással megfordította a meccset. A németek ezzel már az első fordulóban fontos lépést tettek a továbbjutás felé, ez a siker jó alapot teremt nekik, amit kihasználhatnak a folytatásban. A vendégek Brian Qvale (18 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) és Nemanja Alekszandrov (14/6 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) kiváló játékával a főszerepben tudták megfordítani a mérkőzést.

Valencia Basket (spanyol, 1-0) – PAOK Thesszaloniki (görög, 0-1) 78-62

A PAOK legyőzése sem okozott gondot a Valenciának, így a 10-0-s alapszakasz után a legjobb 32 között is győzelemmel kezdtek a spanyolok. A PAOK egyszer sem tudott vezetni a mérkőzésen, a Valencia minden negyedet megnyert, így növelve fokozatosan vezetését. Kimagasló egyéni teljesítményre sem volt szüksége a hazai gárdának, hiszen a maga 12 pontjával Bojan Dubljevics (12/6 pont, 4 lepattanó) volt a legeredményesebb közülük.

A következő forduló programja:
PAOK Thesszaloniki – Limoges CSP
EWE Baskets Oldenburg – Valencia Basket 

 

J-csoport

Arisz Thesszaloniki (görög, 1-0) – Neptunas Klaipeda (litván, 0-1) 84-58

Az alapszakasz alapján a sorozat egyik legjobb csapata vált az Ariszból, akik a második csoportkört is ellentmondást nem tűrően kezdték fanatikus közönségük előtt. A görögök ugyanis egy megsemmisítő, 25-0-s rohamot intéztek rögtön a meccs elején a Neptunas felé, így 31-5 után, bő 10 percnyi játék után már eldőlt a mérkőzés. Ezúttal (is) Okaro White (19/3 pont, 5 lepattanó) és Jerel McNeal (18/12 pont, 4 lepattanó, 4/4 tripla) hoztak kimagasló számokat az Ariszban.

ALBA Berlin (német, 1-0) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 0-1) 83-67

Az Euroligából több értékelhetetlen teljesítmény után kieső Milano a Eurocupban is katasztrofálisan rajtolt, hiszen az ALBA Berlin méretes zakót szabott a taljánokra. A 41-39-es félidő után a Dragan Miloszavljevics (23/15 pont, 6 gólpassz), Will Cherry (15/9 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó), Elmedin Kikanovics (16 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) trió gondoskodott a németek nagyszerű győzelméről. A Milanóban egyedül Jamel McLean (18 pont, 6 lepattanó) játszott jól, ő alaposan csipkedte magát tavalyi csapata ellen.

A következő forduló programja:
EA7 Emporio Armani Milano – Arisz Thesszaloniki 
Neptunas Klaipeda – ALBA Berlin

 

K-csoport

Pinar Karsiyaka (török, 1-0) – Trabzonspor Medical Park (török, 0-1) 81-68

Mindkét török csapat, a Karsiyaka és a Trabzonspor is kisebb átalakuláson ment át az ünnepek alatt, ám míg a Karsiyakánál a most is parádézó Bracey Wright (23/9 pont, 5 lepattanó) megszerzése egyértelműen pozitív történés volt, addig a trabzoniak inkább gyengültek Tarence Kinsey és Darius Johnson-Odom elvesztése okán, Derwin Kitchen beilleszkedéséhez pedig még idő kell. Ennek megfelelően a Karsiyakának nem is okozott gondot a győzelem megszerzése, szinte végig kétszámjegyű előnyben játszottak a találkozón. Wright mellett Kenan Sipahi (16/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) is nagyon jó volt az izmirieknél, a Trabzonsporban pedig Damian Kulig (17/9 pont, 7 lepattanó) volt dicsérhető elsősorban.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 1-0) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 0-1) 82-63

Érdekesen alakult a K-csoport beosztása, hiszen a két török csapat mellé két olasz került. Ez a derbi is hasonlóan alakult, mint a másik találkozó, a hazai pályán játszó Tranto nem adott esélyt a vendég Reggio Emiliának. A házigazdák 20-2-vel kezdték a meccset, lényegében nyolc perc alatt eldőlt tehát minden lényegi kérdés, Aradoriék ebből a tetemes hátrányból nem tudtak visszajönni a meccsbe. A Reggio Emiliában lényegében mindenki tudása alatt játszott, a Trentóban viszont szinte mindenki hozta magát, a legjobb számokat Jamarr Sanders (16/12 pont, 4 lepattanó) és Trent Lockett (15/3 pont, 6 lepattanó) produkálták.

A következő forduló programja:
Trabzonspor Medical Park – Dolomiti Energia Trento
Grissin Bon Reggio Emilia – Pinar Karsiyaka

 

L-csoport

MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 0-1) – Stelmet Zielona Gora (lengyel, 1-0) 73-82

Fontos idegenbeli győzelemmel kezdte el idei Eurocup szereplését a Zielona Gora, hiszen a mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb csoportjának az „L” jelű négyes tűnik. Ez a mérkőzés is szorosan indult, félidőben még a jobban kezdő hazaiak vezettek 41-38-ra. A meccs második felét aztán fizikálisan sokkal jobban bírta a lengyel csapat, így fordítottak ás egyre inkább elhúztak. Kiemelkedő egyéni teljesítmény nem született ezen az összecsapáson, a legponterősebb a maga 14 pontjával a lengyelek legjobbja, Mateusz Ponitka (14/3 pont, 6 lepattanó) volt.

Umana Reyer Venice (olasz, 0-1) – Zenit Szentpétervár (orosz, 1-0) 84-86

A Zenitre is ugyanaz igaz, mint a Ludwigsburgra, a szentpéterváriaknak is nagyon sokat érhet még ez a Velencében aratott győzelem a végelszámolásnál. A Szolnok alapszakaszbeli ellenfele egyébként is remekel idegenben, ezzel a sikerrel már 5-1-re állnak otthonuktól távol. Nagyon szoros, jó meccset játszott a két csapat, amit a legvégén a Velence még megnyerhetett volna, ám a labda nem a mezőny legjobbja, Mike Green (29/6 pont, 5 lepattanó) kezébe került, hanem az egyébként szintén jól játszó Josh Owens (14 pont, 8 lepattanó) próbálkozott, ám dobása kiperdült a gyűrűből. A Zenitben ezúttal is Ryan Toolson (21/9 pont, 6 gólpassz), illetve Pavel Antipov (17/6 pont, 6 lepattanó) és Zabian Dowdell (12/3 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó) voltak a húzóemberek.

A következő forduló programja:
Zenit Szentpétervár – MHP RIESEN Ludwigsburg
Stelmet Zielona Gora – Umana Reyer Venice

 

M-csoport

UNICS Kazany (orosz, 1-0) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 0-1) 84-74

A forduló MVP-jének is megválasztott Quino Colom (25/9 pont, 12 gólpassz, 5 lepattanó) zseniális játékával a főszerepben a Kazany magabiztosan intézte el a honi rivális Nyizsnyij Novgorodot. A félidő előtt a tartárok már 46-24-re vezettek, innen kapaszkodott fel még egyszer két pontra a Nyizsnyij, ám jött Colom és újra elhúzott a Kazany. Az újabb dupla-duplát jegyző andorrai-spanyol irányító mellett a túloldalon Victor Rudd (26/6 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) is kiemelkedő volt, ám a showt Colom vitte.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 1-0) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-1) 82-73

A Maccabi pocsék szezonkezdése megbosszulta magát, hiszen az utolsó fordulóban nem tudott továbbjutni az izraeli sztárgárda az Euroligában a Top16-ba. Ennek következtében a Eurocupba kényszerültek a tel-aviviak, ahol eddig még soha nem játszottak, a maga nemében történelmi meccs volt ez tehát a Ljubljana ellen. A harmadik negyedben 33 pontig jutó, Taylor Rochestie (20/12 pont, 4 gólpassz) és Devin Smith (19/6 pont, 6 lepattanó) vezette Macabbinak nem okozott gondot a győzelem begyűjtése, így sikerrel rajtolhatott a sorozatban az egyik újdonsült elsőszámú esélyes.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Maccabi FOX Tel-Aviv
Union Olimpija Ljubljana – UNICS Kazany

 

N-csoport

Szolnoki Olaj (1-0) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 0-1) 86-75

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Galatasaray Odeabank (török, 1-0) – CAI Zaragoza (spanyol, 0-1) 103-68

Az N-csoport többi tagjának is üzent a Galatasaray a Zaragoza elleni megsemmisítő győzelmével, a bivalyerős törökökkel várhatóan nemcsak a Szolnoknak, hanem – remélhetőleg – a csoport minden tagjának meggyűlik majd a baja. A Galata remek százalékkal triplaesőt zúdított a spanyolokra (29/15, 52%), de a duplákat (37/23, 62%) és a büntetőket (13/12, 92%) is egészen szenzációsan dobták a bordó-sárgák. Minden negyedet megnyerve, egyre inkább húzott el a Galata, így végül története legnagyobb arányú győzelmét aratta az isztambuli gárda a Eurocupban. Mindenki nagyon jól játszott a hazaiaknál, de Sinan Güler (25/15 pont, 6 gólpassz, 7/5 tripla) még közülük is kiemelkedett.

A következő forduló programja:
CAI Zaragoza – Szolnoki Olaj 
Galatasaray Odeabank – Dinamo Banco di Sardegna Sassari

 

A forduló MVP-je:
Quino Colom (25/9 pont, 5 lepattanó, 12 gólpassz, 1 labdaszerzés, 14/8 mezőnyből, 8/7 büntető, 8 kiharcolt fault, 41 index pont – UNICS Kazany)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus