Eurocup: Hatalmas bajban a Valencia

A spanyol bajnokságot még mindig veretlenül vezető Valencia 12 győzelem után zsinórban harmadszor kapott ki és a kiesés szélére sodródott.

A spanyol bajnokságot még mindig hibátlan mérleggel vezető Valencia 12 győzelem után zsinórban harmadszor kapott ki és a kiesés szélére sodródott. Négy csoportban is három csapat áll 2-3-as mérleggel, ezeket a kvartetteket megnyerte a Zenit, a Milano, az Oldenburg és a Trento, a fennmaradó egy továbbjutó helyért pedig még hatalmas csata várható. Szintén továbbment a Bayern München, a Szolnok csoportjában pedig a Galatasaray és a Zaragoza van kedvezőbb helyzetben a Sassari előtt.

 

Legjobb 32, 5. forduló

G-csoport

FC Bayern München (német, 4-1) – Banvit Bandirma (török, 3-2) 77-62

Ami késik az nem múlik, vélekedhetnek a Bayern München szimpatizánsai, hiszen azután, hogy a Bilbaótól kikaptak a múlt héten, most nyertek és bejutottak a nyolcaddöntőbe a bajorok. A Banvitnak sincs oka szomorkodni ugyanakkor, hiszen amennyiben a törökök megverik a Bilbaót jövő héten odahaza, úgy ők is ott lesznek az egyenes kieséses szakaszban. A fantasztikus Nihad Djedovics (28/9 pont, 6 lepattanó, 13/10 mezőnyből) és Alex Renfroe (13 pont, 13 gólpassz, 8 lepattanó) vezérelte Bayern a nehézkes kezdése után végig kézben tartotta a meccset, a Banvittól csak fellángolásokra futotta. A vendégek közül Courtney Fortson most szürkébb volt a megszokottnál, így hiába hozta magát Adrien Moerman (20/12 pont, 5 lepattanó) és Dominique Johnson (18/9 pont, 8 lepattanó), ez csak a törökök ideig-óráig tartó meccsben maradásához volt elég.

Dominion Bilbao Basket (spanyol, 3-2) – ratiopharm Ulm (német, 0-5) 83-65

Gond nélkül intézte el a Bilbao az Ulmot, így a baszkok elérték azt, hogy nem kell számolgatniuk, és a jövő héten egy ki-ki meccsre utazhatnak a Banvithoz, aki azt a találkozót megnyeri, az fog továbbjutni a Bayern München mellett. A második és a negyedik negyedet egyaránt 9-9 ponttal nyerte meg a Bilbao, ebben a két periódusban nőttek a még mindig nyeretlen riválisuk fölé a spanyolok. A hazaiak ismét remek csapatjátékuknak köszönhették a sikert, a legeredményesebb Dairis Bertans (18/12 pont) lett közülük és a teljes mezőnyben egyaránt.

A következő forduló programja:
Banvit Bandirma – Dominion Bilbao Basket
ratiopharm Ulm – FC Bayern München

 

H-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 0-5) – Avtodor Szaratov (orosz, 2-3) 94-103

Teljesen tét nélküli volt már a Hapoel és az Avtodor izraeli összecsapása, hiszen egyik csapat sem juthatott már tovább. A tét nélküliség pozitívan hatott a felekre, a vadnyugati pisztolypárbajra hasonlító mérkőzést végül az oroszok nyertek, így a Hapoel nem tudott szépen búcsúzni közönségétől és könnyen lehet, hogy nyeretlenül zárja a második csoportkört. Az Avtodor már 21 ponttal is vezetett a harmadik negyedben, ezt követően a Jeruzsálem nagyot küzdve feljött ugyan 3 egységre, ám fordítaniuk nem sikerült az izraelieknek. Travis Peterson (29/21 pont, 6 lepattanó, 10/7 tripla) és Paul Stoll (19/12 pont, 13 gólpassz, 4 lepattanó) a Bayern duójához, Djedovicshoz és Renfroehoz hasonló extrát produkáltak és ők is győzelemre vezették csapatukat.

Strasbourg IG (francia, 4-1) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 4-1) 68-79

Ki tudta javítani a Gran Canaria a Strasbourg elleni hazai botlását, így a szigetlakók elvették a gallok veretlenségét, 4-1-re módosították mindkét csapat mérlegét, ráadásul az egymás elleni összevetésben is jobbak lettek riválisuknál. A Strasbourg ugyanis 85-76-ra tudott nyerni Spanyolországban, most viszont 11-gyel kaptak ki, azaz 2 pont dönt a Gran Canaria javára. Ez a későbbiekben még sokat jelenthet, hiszen így minden bizonnyal a spanyolok nyerik majd meg a csoportot és várhatják kedvezőbb helyzetből a sorsolást. A vendégek egyébként teljesen megérdemelten nyertek, végig vezettek a mérkőzésen, és az utolsó percben feltették a pontot az i-re a 11 pontos különbség kialakításával. A Gran Canaria legjobbjai Pablo Aguilar (15/9 pont, 6 lepattanó), Sasu Salin (15/15 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) és D.J. Seeley (16/6 pont) voltak, a Strasbourgon pedig Jeremy Leloup (20/6 pont, 3 labdaszerzés) sem segíthetett.

A következő forduló programja:
Avtodor Szaratov – Strasbourg IG
Herbalife Gran Canaria – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem

 

I-csoport

PAOK Thesszaloniki (görög, 2-3) – Valencia Basket (spanyol, 2-3) 75-72

A Limoges elleni kettős vereség után a PAOK-tól is kikapott, így hatalmas meglepetésre a kiesés szélére sodródott a spanyol bajnokságot még mindig hibátlanul vezető (18-0) Valencia. A hispánok ugyanis csakis abban az esetben juthatnak tovább, ha megverik otthon az Oldenburgot, a PAOK pedig bravúrt tud elérni a Limoges vendégeként, hiszen a görögök ellen jobbak maradtak egymás elleniben (1-1, +13), a gallokkal szemben viszont rosszabbak (0-2). Az utolsó esélyét sikeresen megragadó PAOK helyzete sem sokkal könnyebb, hiszen ők úgy juthatnak tovább, ha nyernek a Limoges otthonában, illetve az Oldenburg is győz Valenciában. A görögök egyébként teljesen megérdemelt győzelmet arattak, az első félidei 16-2-es futásuk után szinte végig ők vezettek, 66-66-nál pedig legjobbjuk, Will Hatcher (18/9 pont, 4 gólpassz) dobott triplát, amire nem volt válasza a Valenciának.

EWE Baskets Oldenburg (német, 4-1) – Limoges CSP (francia, 2-3) 92-88

Hatalmas győzelmet aratott az Oldenburg a Limoges felett, amivel nemcsak továbbjutottak, de a csoportgyőzelmet is megszerezték a németek, ami nem kis fegyvertény olyan csapatok előtt, mint a mostani ellenfelük vagy a Valencia. A másik meccs alakulása miatt a Limoges sem lehet különösebben csalódott, hiszen így a saját kezében maradt a francia bajnok sorsa, hiszen ha a PAOK-ot megverik jövő héten hazai pályán, úgy biztosan ők mennek tovább a németek mögött. Ez a mérkőzés igazi thriller volt, végig csak pár pont volt a csapatok között, végül az Oldenburg jött ki jobban a végjátékból. Ez elsősorban a kulcsfontosságú játékokat bemutató Vaughn Dugginsnak (21/3 pont) volt köszönhető, akinek a hajrában sem remegett meg a keze.

A következő forduló programja:
Limoges CSP – PAOK Thesszaloniki 
Valencia Basket – EWE Baskets Oldenburg 

 

J-csoport

Neptunas Klaipeda (litván, 2-3) – Arisz Thesszaloniki (görög, 2-3) 72-68

A J-csoportban kísértetiesen hasonlóan alakult a helyzet öt forduló után, mint az előző kvartettben. Itt a Neptunas volt az, aki megragadta az utolsó szalmaszálat, így ők, az Arisz és az ALBA Berlin is 2-3-as mutatóval állnak. A litvánoknak mindenképpen nyerniük kell jövő héten Berlinben, illetve szurkolniuk kell a Milanónak is, hiszen az Arisz ellen rosszabb az egymás elleni eredményük (1-1, -32). A görögöknek viszont épp ezért a saját bravúrjuk mellett a Neptunasnak kell szorítaniuk, miután ők a németekkel szemben rosszabbak (1-1, -5), azaz egyik csapat helyzete sem túl bíztató az utolsó kör előtt. Az Arisznak egyébként nagyon fájhat ez a vereség, hiszen bő 3 perccel a vége előtt még ők vezettek 63-56-ra, a Neptunas viszont egy hősies, 13-0-s kései rohammal fordított és így életben maradt, könnyen lehet, hogy magukkal rántva a görögöket is. A litvánoktól Daniel Ewing (18/6 pont, 6 labdaszerzés, 5 lepattanó, 4 gólpassz) nyújtott egészen sokoldalú teljesítményt, Martynas Mazeika (16/3 pont, 4 lepattanó) pedig a meccs végi fontos kosaraival lett nyerőember.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-1) – ALBA Berlin (német, 2-3) 91-78

Habár az ALBA Berlin 11 ponttal vezetett az első negyedben, a Milano végül mégis sima győzelmet aratott és zsinórban negyedik sikerével megnyerte a csoportját. Krunoslav Simon (28/12 pont, 6 lepattanó) játszott hatalmasat és Eurocup karriercsúcsával vezette sikerre a lombardokat. Az ALBA azonban veresége ellenére – csakúgy, mint az I-csoportban a Limoges – mégis a saját sorsáról dönthet a jövő héten, hiszen ha otthon megverik a Neptunast, úgy ők is ott lesznek a nyolcaddöntőben.

A következő forduló programja:
ALBA Berlin – Neptunas Klaipeda 
Arisz Thesszaloniki – EA7 Emporio Armani Milano 

 

K-csoport

Trabzonspor Medical Park (török, 2-3) – Pinar Karsiyaka (török, 2-3) 43-76

Megragadta az utolsó esélyt a török bajnok Karsiyaka, akik idegenben is legyőzték a honi rivális Trabzonsport, így mindkét gárda 2-3-as mérleggel áll. A Trento győzelmével ráadásul a Karisyakának a saját kezébe került a sorsa, hiszen amennyiben jövő héten odahaza egy ki-ki meccsen megverik a Reggio Emiliát, úgy mindenképpen továbbjutnak. A Trabzonspor viszont kiesetett, hiszen a Karsiyaka (0-2) mellett a Reggio Emiliával (1-1, -7) szemben is rosszabb az egymás elleni mérlegük, így minden holtversenyből rosszul jönnek ki. A trabzoniak egészen gyalázatos teljesítménnyel mindössze 43 pontra voltak képesek saját pályájukon, így nem csoda, hogy Colton Iverson (14 pont, 8 lepattanó) és az új csapatában jól bemutatkozó ex-szolnoki Lazeric Jones (13/9 pont, 4 gólpassz) vezérletével simán nyert a Karsiyaka. Az izmiriek a kiegyenlített első negyed után a következő három játékrészben egyaránt rátettek 10-10 pontot a vezetésükre, a másodikban pedig például csak 5 pontot kaptak.

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 2-3) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 4-1) 72-84

Nagy lépést tehetett volna a Reggio Emilia a továbbjutás felé a Trento elleni meccsen, ezzel szemben a honi rivális megnyerte a csoportot, ők pedig egy pokolian kemény ki-ki meccsre utazhatnak majd Izmirbe a jövő héten. A Trento a harmadik negyedben törte meg riválisát, mikor egy hatalmas, 18-0-s rohammal húztak el. Ebből Julian Wright (10/3 pont, 6 gólpassz) 7 dobott ponttal, és másik 7-hez asszisztálva vette ki a részét, ő lett tehát végül a nyerőember a szintén nagyon jól játszó Davide Pascolo (25/3 pont, 6 lepattanó, 12/10 mezőnyből) és Trent Lockett (19/3 pont, 5 lepattanó) mellett. A Reggio Emilia legjobbja Achille Polonara (18/12 pont, 7 lepattanó, 4/4 tripla) volt.

A következő forduló programja:
Pinar Karsiyaka – Grissin Bon Reggio Emilia
Dolomiti Energia Trento – Trabzonspor Medical Park

 

L-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 4-1) – Umana Reyer Venice (olasz, 2-3) 79-72

A Bayern Münchenhez hasonlóan a Zenit sem halogatta sokáig, amit a múlt héten elszalasztott, nevezetesen az egymást követő második hazai meccsén már nem bukott, így bebiztosította továbbjutását és csoportelsőségét. A Zenit győzelme nem forgott veszélyben, a második negyedtől uralták a szentpéterváriak a mérkőzést, akiknek Janis Timma (17/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) főszereplésével a végjátékban sem akadt gondjuk. A Velence akkor juthat tovább, ha hazai pályán legyőzi a Zielona Gorát, a Ludwigsburg pedig kikap szintén otthon a Zenittől.

Stelmet Zielona Gora (lengyel, 2-3) – MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 2-3) 76-81

A Zielona Gora a múlt heti, Szentpéterváron aratott nagy győzelmét tette mintegy semmissé azzal, hogy most hazai pályán kikapott a Ludwigsburgtól. A lengyeleknek ettől függetlenül még a saját kezükben maradt a sorsuk, hiszen egymás elleniben így is jobbak maradtak a németeknél (1-1, +4), ám Velencében garantáltan nagyon nehéz dolguk lesz. A Ludwigsburg ezzel szemben minden dicséretet megérdemel, hiszen végig vezetve, Jon Brockman (19 pont, 17 lepattanó) hatalmas dupla-duplájával életben maradtak, és még be is juthatnak a nyolcaddöntőbe. Ehhez az a korántsem elképzelhetetlen forgatókönyv kell nekik, hogy megverjék a már biztos csoportgyőztes Zenitet, illetve bízzanak a Velence győzelmében, akik ellen jobban állnak (1-1, +3).

A következő forduló programja:
MHP RIESEN Ludwigsburg – Zenit Szentpétervár 
Umana Reyer Venice – Stelmet Zielona Gora 

 

M-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-3) – UNICS Kazany (orosz, 5-0) 78-80

Továbbjutás, Keith Langford hiánya, illetve a túloldalon Szemen Antonov (27/9 pont, 7 lepattanó) és Jevgenyij Baburin (17/15 pont, 6 labdaszerzés, 4 lepattanó, 3 gólpassz) kiemelkedő teljesítménye ide vagy oda, a Kazany idegenben is megverte a Nyizsnyij Novgorodot és megőrizte hibátlan mérlegét a legjobb 32-ben. A szenzációs Anton Ponkrashov (26/18 pont, 6/6 tripla) ugyanis hibátlan triplázással szétlőtte a házigazdákat, majd Victor Rudd kihagyta a potenciális egyenlítő dobást, így hosszabbítás helyett a csoport megnyerését ünnepelhette a Kazany. A Maccabi blamája miatt a Nyizsnyij Novgorodnak nem kell számolgatnia, a továbbjutáshoz „mindössze” nyerniük kell a jövő héten Tel-Avivban.

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 1-4) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-3) 73-66

A Kazany elleni kettős vereség után Ljubljanában is kikapott az igencsak tartalékos Maccabi, így az utolsó fordulóban a Nyizsnyij Novgorod ellen ki-ki meccsre kényszerülnek az izraeliek. A meccs előtt még nyeretlen és lényegében már kiesett szlovénok igazi kosárünnepet varázsoltak a Stozice Arenába, szép győzelemmel lepték meg kosárimádó közönségüket. Brian Randle, Devin Smith, Trevor Mbakwe és Yogev Ohayon hiányában Gal Mekel (20/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 8/7 mezőnyből) igyekezett tartani a Maccabit, ez azonban csak ideig-óráig sikerült neki a Szava Lesics (16 pont, 5 lepattanó) vezette Olimpija ellen.

A következő forduló programja:
UNICS Kazany – Union Olimpija Ljubljana
Maccabi FOX Tel-Aviv – Nyizsnyij Novgorod

 

N-csoport

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 3-2) – Szolnoki Olaj (1-4) 90-74

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

CAI Zaragoza (spanyol, 3-2) – Galatasaray Odeabank (török, 3-2) 85-68

A Szolnok csoportjának másik meccsén a Zaragoza visszavágott a Galatasaraynak az első fordulóban elszenvedett hatalmas, 35 pontot verésért. Az egymás elleni összevetésben természetesen így is a törökök maradtak jobbak, ám mindkét csapat a saját sorsáról dönthet az utolsó héten, ha a papírformának megfelelően nyernek, akkor mindketten továbbjutnak majd. A félidőben még csak 42-39-re vezető Zaragoza a fordulás után nagyon megnyomta a harmadik negyedet, összességében 24-8-ra nyerték ezt a játékrészt, ekkor el is dőltek a nagy kérdések. Vjaceszlav Kravtszov (16 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) volt a spanyolok legjobbja, a túloldalon pedig Stephane Lasme (13 pont, 8 lepattanó) és Blake Schilb (17/9 pont, 4 gólpassz. 4 lepattanó) játszottak legjobban.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj – CAI Zaragoza
Galatasaray Odeabank – Dinamo Banco di Sardegna Sassari

 

A forduló MVP-je:
Travis Peterson (29/21 pont, 6 lepattanó, 1 gólpassz, 1 labdaszerzés, 17/10 mezőnyből, 10/7 tripla, 33 index pont – Avtodor Szaratov)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus