Eurocup: Kedvezőtlen eredmények az E-csoportban

A szolnokiak a PAOK felett aratott nagy győzelmük ellenére is bosszankodhatnak, hiszen a Rytas és az Avtodor is idegenbeli bravúrt ért el.

A szolnokiak a PAOK felett aratott nagy győzelmük ellenére is bosszankodhatnak, hiszen a Rytas és az Avtodor is idegenbeli bravúrt ért el a riválisok közül. Nincs már nyeretlen csapat, a Zenit és a Galata botlásával pedig csak a Valencia maradt veretlen.

 

Alapszakasz, 6. forduló

Nyugati konferencia

A-csoport

JSF Nanterre (francia, 3-3) – Dominion Bilbao Basket (spanyol, 4-2) 52-83

Negyedik idegenbeli meccsét is megnyerte a Bilbao, ráadásul ezúttal ezt a vártnál sokkal simábban tették a Nanterre otthonában. Nem volt kérdés, hogy melyik csapat fog nyerni, a baszkok 13-0-s kezdéssel adták meg a meccs alaphangját. Clevin Hannah (20/6 pont, 4 lepattanó, 11/9 mezőnyből) vezérletével mindegyik negyedet megnyerték a vendégek, így a végére kiütéses különbség alakult ki.

EWE Baskets Oldenburg (német, 3-3) – Telekom Baskets Bonn (német, 2-4) 77-70

A 0-3-mas kezdése után zsinórban harmadik meccsét nyerte az Oldenburg, így máris továbbjutó helyen tanyáznak a derék németek. A honi rivális Bonn az egymás elleni összevetésben jobb maradt ugyan, ám az Oldenburg számára most a győzelem volt a lényeg, a 12 pontos különbség elérése pedig nem is volt reális ezen az összecsapáson, a hazaiak egyszer sem vezettek ennyivel.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 4-2) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 2-4) 90-77

14 pontos első félidei hátrányt ledolgozva nyert végül magabiztosan a Trento a Ljubljana ellen. A második félidőre javultak hatalmasat az olaszok, a meccs második felét összességében 56-33-ra nyerték a hazaiak. Trent Lockett (19/3 pont, 5 lepattanó, 8/7 mezőnyből) a 19-ből 16 egységet, Davide Pascolo (13 pont, 4 lepattanó) pedig mind a 13 pontját a nagyszünet után szerezte, így ők voltak a nagy fordítás kulcsszereplői.

A következő forduló programja:
Union Olimpija Ljubljana – JSF Nanterre 
EWE Baskets Oldenburg – Dolomiti Energia Trento
Dominion Bilbao Basket – Telekom Baskets Bonn

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 4-2) – MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 4-2) 79-90

Az ALBA Berlin másodszor is, ezúttal hazai pályán kapott ki a Ludwigsburgtól, ezzel természetesen rosszabbak lettek az egymás elleni összevetésben, és az első helyről hirtelen a harmadikon találták magukat. Ennek ellenére persze még egyáltalán nem kell aggódniuk a berlinieknek, ám a honi rivális elleni újabb roppant sima vereség azért elgondolkodtató lehet számukra. A Ludwigsburg ugyanis a korábban Pécsen játszó Brad Loesing (18/9 pont, 4 gólpassz) vezérletével végig magabiztosan vezetett, félidőben 54-29, három negyed után pedig 75-51 arányban jártak előrébb. Az ALBA így hiába kezdte 14-0-lal a záró felvonást, ez semmire nem volt elég.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 5-1) – Le Mans Sarthe Basket (francia, 1-5) 77-62

A nagy formában lévő, egyre csak fejlődő Alen Omic (19 pont, 8 lepattanó, 10/8 mezőnyből) főszereplésével magabiztosan verte a Gran Canaria a Le Mans csapatát is. Chris Lofton (23/9 pont) szinte egymaga próbálta meccsben tartani csapatát, ez ideig-óráig sikerült is neki, ám a félidőben még hárompontos hátrányban lévő spanyolok ismét igazolták klasszisukat, és a negyedik negyed elején már 17 pontos előnyben voltak, eldőlt tehát a mérkőzés.

Enel Basket Brindisi (olasz, 1-5) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 3-3) 87-81

Megszerezte története első Eurocup-győzelmét a Brindisi, amivel még életben is tartották a továbbjutási reményeiket, hiszen egymás elleni összevetésben jobbak lettek honfitársaiknál (az első meccset 3-mal nyerte a Reggio Emilia). A második félidő abszolút kiegyenlített játékot hozott, végül Adrian Banks (25/3 pont, 5 lepattanó) és Alex Harris (18/3 pont, 4 lepattanó) kosaraival bizonyult jobbnak a végjátékban a Brindisi. A Reggio Emilia elsősorban Pietro Aradori (18/9 pont, 7 lepattanó) jó játékára igyekezett építeni.

A következő forduló programja:
MHP RIESEN Ludwigsburg – Herbalife Gran Canaria
Le Mans Sarthe Basket – Enel Basket Brindisi
Grissin Bon Reggio Emilia – ALBA Berlin

 

C-csoport

Proximus Spirou Charleroi (belga, 1-5) – CAI Zaragoza (spanyol, 4-2) 80-69

A Brindisi mellett a Charleroi is megszerezte első győzelmét, így nincs már nyeretlen csapat a mezőnyben. A belgák 13 triplát dobtak a Zaragozának, illetve 31 ponttal terhelték meg az első negyedben a spanyol gyűrűt, ezzel megalapozták a jól megérdemelt sikerüket. A formán kívül játszó Zaragozának ezúttal nem volt vezéregyénisége, a Charleroiban viszont Billy Baron (17/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) támadásban, Kevin Tumba (11 pont, 8 lepattanó, 5 blokk) pedig védekezésben volt a hazaiak legstabilabb oszlopa.

Valencia Basket (spanyol, 6-0) – SLUC Nancy (francia, 1-5) 77-65

A Valencia az előzetes esélyeknek megfelelően legyőzte a Nancyt, és mivel a Galatasaray és a Zenit is kikapott, így ők maradtak az idei sorozat utolsó veretlen csapata. Ez a győzelem egyben továbbjutást is ért a spanyoloknak, akik így már matematikailag is ott vannak a Top32-ben. Ez a meccs egyébként egyáltalán nem volt sima, a Nancy félidőben még 35-30-ra vezetett, csak a negyedik negyedben dőlt el a győzelem sorsa. A Valencia ugyanis ekkor Sam Van Rossom (17/9 pont) és Justin Hamilton (15/3 pont, 4 labdaszerzés, 2 blokk) vezérletével csinált egy 12-2-es szakaszt, amivel megtörték ellenfelüket.

Umana Reyer Venice (olasz, 3-3) – ratiopharm Ulm (német, 3-3) 90-78

Remek kinti dobásai kisegítették a Velencét az Ulm ellen, így a 9 pontos németországi vereség után a 12 egységnyi győzelem azt is jelenti a taljánoknak, hogy jobbak lettek az egymás elleni mérleget tekintve. A triplázásban hatalmas különbség volt a csapatok között, hiszen míg a Velence 14-szer, addig az Ulm csak 4-szer volt eredményes a 6,75-ös vonal mögül. Jeff Viggiano (16/12 pont) és Michael Bramos (16/12 pont, 5 lepattanó) táltosodtak meg nagyon a hajrára, hiszen ketten együtt hatszor köszöntek be távolról az utolsó negyedben, amivel eldöntötték az addig kiegyenlített találkozót.

A következő forduló programja:
CAI Zaragoza – Valencia Basket
ratiopharm Ulm – Proximus Spirou Charleroi 
SLUC Nancy – Umana Reyer Venice 

 

Keleti konferencia

D-csoport

Arisz Thesszaloniki (görög, 4-2) – Trabzonspor Medical Park (török, 3-3) 78-70

Az elképesztően szoros D-csoportban minden egymás elleni összevetés fokozottan számít, így a meccs előtt egyaránt 3-2-vel álló Arisz és Trabzonspor második meccse is dupla jelentőséggel bírt. Az első fordulóban a Trabzonspor 3 ponttal nyert, most pedig az Arisz győzedelmeskedett 8-cal, így ez a győzelem a görögöknek jelent kétmeccses előnyt a törökökkel szemben. Az Arisz Theodorosz Zarasz (23/15 pont, 7/5 tripla) és Jemelle Hagins (18 pont, 8 lepattanó) jó teljesítményével őrizte meg hazai veretlenségét és győzte le összességében simán a trabzoniakat.

Banvit Bandirma (török, 3-3) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 2-4) 76-68

A Banvit és a Buducsnoszt párosára ugyanaz igaz, mint az előző meccsnél az Ariszra és a Trabzonsporra, hiszen ez a két csapat is ugyanolyan mutatóval futott neki a hatodik fordulónak. Ez a találkozó is hasonlóan egyoldalú volt a hazai csapat javára, mint az előző, hiszen a Banvit egy 10-0-s, majd egy 11-0-s futással húzott el félidőre 45-26 arányban. Gasper Vidmar (18 pont, 11/8 mezőnyből) és Adrien Moerman (11/3 pont, 14 lepattanó) játszottak nagyon jól a törököknél, ám míg nekik voltak társaik, addig a Buducsnosztban Szuad Sehovicson (23/18 pont, 8 lepattanó) és Tadija Dragicsevicsen (17/6 pont) kívül mindenki gyenge napot fogott ki. Pozitívum viszont a podgoricaiaknak, hogy a hazai 13 pontos győzelmük okán egy esetleges holtversenyből ők kerülnének ki győztesen.

Steaua CSM Eximbank Bukarest (román, 2-4) – UNICS Kazany (orosz, 4-2) 71-88

Nem hibázott a Kazany Bukarestben, így az esélyeknek megfelelően a Steaua 15-5-ös kezdése ellenére is simán nyert végül az orosz gárda. Keith Langford (23/6 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), Art Parakhoszki (13 pont, 12 lepattanó) és Kosztasz Kajmakoglu (12/3 pont, 9 lepattanó) a pontszerzés mellett a lepattanózásban is nagyon jól teljesített, Marko Banic (19 pont, 10/9 mezőnyből) pedig szinte tökéletes dobóteljesítményt produkált a vendégektől.

A következő forduló programja:
Trabzonspor Medical Park – Steaua CSM Eximbank Bukarest
UNICS Kazany – Banvit Bandirma 
Buducsnoszt VOLI – Arisz Thesszaloniki 

 

E-csoport

Szolnoki Olaj (2-4) – PAOK Thesszaloniki (görög, 2-4) 78-69

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Zenit Szentpétervár (orosz, 5-1) – Avtodor Szaratov (orosz, 4-2) 81-88

A Szolnok számára az lett volna az ideális, hogy az első öt meccsét vereség nélkül lehozó Zenit a továbbiakban is megvert volna mindenkit, ám a szentpéterváriak a honfitárs Avtodor ellen meglepő vereségbe futottak bele. A VTB Ligát veretlenül vezető Zenitnek ez volt egyébként a teljes szezont tekintve is az első veresége, nem mindennapi tettet hajtott végre tehát az Avtodor. Jeremy Chappell (21/9 pont, 7 lepattanó) és Travis Peterson (16/9 pont, 7 lepattanó) volt a vendégek motorja, akik 68-64 után egy 18-3-as rohammal törték meg riválisukat.

Besiktas Sompo Japan (török, 3-3) – Lietuvos Rytas (litván, 2-4) 92-103

Ha az Avtodor sikerének nem örültek, akkor a Lietuvos Rytas bravúrjától egészen el is keseredhettek Szolnokon, hiszen ez a litván bravúr akár az Olaj továbbjutásába is kerülhet. Hiszen amennyiben szerdán nem sikerülne nyernie honfitársainknak Vilniusban, úgy a Rytas két győzelemmel kerülne a Szolnok elé az egymás elleni eredmény miatt. A Lampe nélkül felálló Besiktasnak Nate Wolters (34/12 pont, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz) extrája is kevés volt, hiszen a litvánoknál is akadt egy hasonló teljesítmény. Ksistof Lavrinovicnak (28/9 pont, 11/9 mezőnyből) azonban sokkal több jól teljesítő társa is akadt, így 100 pont felett termelve hozta a meccset a Rytas.

A következő forduló programja:
Lietuvos Rytas – Szolnoki Olaj 
Avtodor Szaratov – Besiktas Sompo Japan
PAOK Thesszaloniki – Zenit Szentpétervár

 

F-csoport

Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-5) – AEK Athén (görög, 4-2) 78-82 h.u.

Az Oktyabr és az AEK Athén első meccse is hosszabbításban dőlt el, akkor azonban az azóta már ötödik vereségüknél tartó oroszok nyertek, most pedig a zsinórban négy győzelmet számláló görögök örülhettek. Lukasz Mavrokefalidisz (28 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) újabb MVP teljesítménye többet ért, mint a tripla-dupla határát ismét erőteljesen karcolgató D.J. Cooper (27/12 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) performansza a túloldalon. A meccset egyébként Mavrokefalidisz mentette hosszabbításra, Malik Hairston (16/6 pont) pedig triplájával meg is nyerte azt az AEK-nak.

Galatasaray Odeabank (török, 5-1) – Neptunas Klaipeda (litván, 3-3) 76-82

A Zenit mellett a Galatasaray is elvesztette veretlenségét, az oroszokhoz hasonlóan a törökök is otthon kaptak ki ráadásul. Nagy bravúr volt ez a Neptunastól, annál is inkább, mivel a Galatában Errick McCollum (30 pont, 8/8 dupla, 14/14 büntető) lényegében mindent bedobott, ami a keze ügyébe került. Daniel Ewing (21/9 pont) és Travis Bader (15/15 pont, 5/5 tripla) azonban némileg tudták ellensúlyozni ezt, így a csapatként jobban teljesítő litvánok joggal örülhettek a végén.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-4) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-3) 70-74

Nagyon fájó vereséget szenvedett el a Hapoel Jeruzsálem a Nyizsnyij Novgorod ellen, hiszen így az oroszok ellen 0-2-vel állnak az izraeliek, jövő héten pedig ahhoz a Neptunashoz látogatnak, akikkel szemben szintén kétmeccses hátrányba kerülnek, ha kikapnak. Dimitrij Khvosztov (23/21 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 8/7 tripla) nemes egyszerűséggel szétdobta a Hapoelt, akik hiába tettek meg mindent a győzelemért, Donta Smith (23/3 pont, 5 labdaszerzés, 5 gólpassz, 5 lepattanó) sokoldalú játéka is kevés volt nekik.

A következő forduló programja:
Neptunas Klaipeda – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem 
Nyizsnyij Novgorod – Krasznoje Oktyabr
AEK Athén – Galatasaray Odeabank 

 

A forduló MVP-je:
Lukasz Mavrokefalidisz (28 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 1 labdaszerzés, 1 blokk, 19/10 mezőnyből, 8/8 büntető, 8 kiharcolt fault, 36 index pont – AEK Athén) és Ksistof Lavrinovic (28/9 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz, 1 blokk, 11/9 mezőnyből, 4/3 büntető, 7 kiharcolt fault, 36 index pont – Lietuvos Rytas)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus