Eurocup: Két sima vendégsiker a Szolnok csoportjában

A Lietuvos Rytas és a PAOK is simán kapott ki az E-csoportban, a forduló meccsét pedig a Valencia nyerte nem mindennapi körülmények között.

 

Alapszakasz, 3. forduló

Nyugati konferencia

A-csoport

EWE Baskets Oldenburg (német, 0-3) – Dominion Bilbao Basket (spanyol, 2-1) 60-94

Harmadik meccsén sem jött össze a győzelem az Oldenburgnak, sőt, a Bilbao hatalmas verést mért a németekre hazai pályán. A baszkok nemes egyszerűséggel szétdobták a németeket, hiszen 16 triplát süllyesztettek el kiváló százalékkal (31/16, 52%). Ebből a két legeredményesebb játékosuk, Dairis Bertans (17/12 pont) és Clevin Hannah (15/9 pont, 7 gólpassz) is alaposan kivették a részüket.

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 1-2) – Telekom Baskets Bonn (német, 2-1) 77-82

A Bonn elrontotta a Marko Milic 12-es számú mezének visszavonultatása okán rendezett ünnepséget a szlovén fővárosban. Az Olimpija a meccs elején került nagy hátrányban, hiszen ekkor egy 15-0-t tudott rohanni a Telekom. Zack Wright (16/6 pont, 5 lepattanó) vezérletével hiába próbált meg aztán mindent a Ljubljana, Aaron White (20/3 pont, 7 lepattanó), Eugene Lawrence (12/6 pont, 11 gólpassz) és a Bonn minden próbálkozást visszavert.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 2-1) – JSF Nanterre (francia, 2-1) 70-55

A Trento számára a kiváló védekezés hozta meg a győzelmet a Nanterre ellen, elsősorban a negyedik negyedben volt látványos mindez. A taljánok az első negyedben szerzett 25-18-as előnyüket végig tartani tudták, a galloknak pedig 9 egységet kellett volna ledolgozniuk a záró felvonásban. Ettől azonban igencsak messze voltak, hiszen az utolsó negyedben mindössze 5 pontra voltak képesek, így pedig idegenben esélytelen a győzelem. Sokat elárul a meccs jellegéről, hogy a hazaiak játékosa, Trent Lockett (13 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) 13 ponttal a mezőny legeredményesebbje tudott lenni.

A következő forduló programja:
Telekom Baskets Bonn – Dolomiti Energia Trento 
EWE Baskets Oldenburg – JSF Nanterre
Dominion Bilbao Basket – Union Olimpija Ljubljana

A csoport állása:

 

B-csoport

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 3-0) – Enel Basket Brindisi (olasz, 0-3) 103-76

Újabb nagyarányú győzelmet aratott a Gran Canaria, a szigetlakók a Brindisinek sem kegyelmeztek. A spanyolok nem bízták a véletlenre a dolgokat, hiszen már az első negyedben eldöntötték a találkozót. 31-13 arányban robogtak át az első tízpercben az olaszokon, a meccs hátralévő része pedig formalitás volt csupán. A Gran Canariaban ezúttal Sasu Salin (20/18 pont) és Kyle Kuric (18/15 pont) vállalták a támadójáték oroszlánrészét, ketten együtt 11 triplát küldtek a helyére, míg a Brindisiben Durand Scott (20 pont, 12/9 dupla) szórta meg magát.    

MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 1-2) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 2-1) 65-76

Sokkal jobban játszott a Reggio Emilia a Ludwigsburgnál, így nem volt kérdéses, hogy az olaszok győztesen távoznak e Németországból. A vendégek vezetése már a 20 pontot közelítette a harmadik negyedben (35-53), nem volt vezéregyénisége ezúttal a germánoknak. Nem úgy a Reggio Emiliának, akik a hazai Amadeo Della Valle (18/6 pont), Pietro Aradori (15 pont, 3 labdaszerzés), Achille Polonara (14/6 pont) trióra támaszkodtak.

Le Mans Sarthe Basket (francia, 1-2) – ALBA Berlin (német, 2-1) 84-88 h.u.

Hosszabbításban aratott nagyon fontos győzelmet az ALBA Berlin a közvetlen rivális Le Mans otthonában. A rendes játékidő végén mindkét csapatnak lett volna esélye bebiztosítania, sikerét végül úgy alakult ki a túlóra, hogy két másodperccel a vége előtt a mezőny egyik legjobbja, Mickael Gelabale (15/6 pont, 8 lepattanó) csak az egyik büntetőjét értékesítette. Ez sokba került a franciáknak végül, hiszen a hosszabbításban az ALBA volt a jobb, és érdekesség, hogy az a Niels Giffey nyerte meg a meccset a berlinieknek két triplájával, aki a rendes játékidőben még pontot sem szerzett. A vendégek legjobbjai Jordan Taylor (16/3 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) és Dragan Miloszavljevics (17/9 pont) voltak. 

A következő forduló programja:
Grissin Bon Reggio Emilia – Le Mans Sarthe Basket 
MHP RIESEN Ludwigsburg – Enel Basket Brindisi
ALBA Berlin – Herbalife Gran Canaria

A csoport állása:

 

C-csoport

ratiopharm Ulm (német, 2-1) – Valencia Basket (spanyol, 3-0) 79-82

A C-csoport két veretlen csapata, az Ulm és a Valencia méltó meccset vívott a két gárda eddigi eredményeihez. A találkozó egy elképesztő, egy lábról elengedett, utolsó másodperces Guillem Vives (21/9 pont, 9 gólpassz) triplával dőlt el, a spanyolok játékosa ezzel megkoronázta aznapi teljesítményét. Az Ulm nemcsak emiatt a dobás miatt sajnálhatja azonban ezt a meccset, hiszen már 18 ponttal is vezettek az első félidő végén (43-25). Sőt még az utolsó percben is náluk volt az előny, Vives és a Valencia azonban ellopta a show-t az utolsó másodpercekben. A nyerőember mellett Justin Hamilton (19 pont, 9 lepattanó) volt még kiemelkedő a spanyoloknál, az Ulm legjobbja pedig Augustine Rubit (17/3 pont, 5 lepattanó, 5 blokk) volt.

SLUC Nancy (francia, 0-3) – CAI Zaragoza (spanyol, 2-1) 76-78

Harmadik meccsét is pár ponttal veszítette csak el a Nancy, hiszen az első két forduló hárompontos vereségét most egy kétpontos deficit követte, így egy esetleges 3-0 helyett most nyeretlenül állnak a gallok. Igaz ez a meccs a végeredmény ellenére azért nem volt olyan nagyon izgalmas, a Zaragoza a végéig megtartotta előnyét, amit még a negyedik negyed derekán, jórészt Joan Sastre (21/6 pont, 4 lepattanó) jóvoltából épített fel magának (63-72). A Le Mans újabb veresége a legkevésbé Javon McCrea-n (18 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és Florent Pietrusön (18 pont, 5 lepattanó) múlt.

Umana Reyer Venice (olasz, 2-1) – Proximus Spirou Charleroi (belga, 0-3) 73-69

A C-csoport már most ketté van szakadva, hiszen a két nyeretlen csapat, a Nancy és a Charleroi idejekorán nagy hátrányba került a többiekhez képest. A Velence okozta ezúttal a belgák vesztét, ez a találkozó pedig nagyon hasonlított a csoport másik meccséhez, a Nancy-Zaragoza összecsapáshoz. A Charleroi felzárkózását ezúttal is a Baron fivérek vezényelték, Billy (23/12 pont, 4 gólpassz) és Jimmy (17/6 pont) újfent nagyon jók voltak, társuk azonban nem igazán akadt. Nem úgy, mint a taljánoknál Jeff Viggianonak (15/15 pont, 7 lepattanó) és Michael Bramosnak (13/9 pont, 6 lepattanó), így megérdemelten nyertek a házigazdák.

A következő forduló programja:
Valencia Basket – Umana Reyer Venice
SLUC Nancy – Proximus Spirou Charleroi
CAI Zaragoza – ratiopharm Ulm 

A csoport állása:

 

Keleti konferencia

D-csoport

Trabzonspor Medical Park (török, 2-1) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 1-2) 75-71

A meccsről meccsre jobban játszó, ezúttal már egyenesen sziporkázó Tarence Kinsey (23/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) főszereplésével ledolgozta korai hátrányát a Trabzonspor és végül diadalmaskodott a Buducsnoszt ellen. Az egyik legjobbjuk, Szuad Sehovics nélkül felálló podgoricaiak brillíroztak a meccs első felében, vezényeltek többek között egy 23-4-es rohanást is, amit hét zsinórban bedobott triplával valósítottak meg. Kinsey, Andrija Sztipanovics (20 pont, 6 lepattanó), Dwight Hardy (15 pont, 6 gólpassz) és a többiek azonban kemény védekezéssel és mezőnymunkával meg tudták fordítani a meccset és így igen értékes győzelmet arattak.

UNICS Kazany (orosz, 2-1) – Arisz Thesszaloniki (görög, 2-1) 73-74 h.u.

Hatalmas meglepetést okozott az Arisz a Kazany idegenbeli legyőzésével, így pedig három forduló után ez az eddigi legkiegyenlítettebb csoport, három-három azonos mérleggel álló gárdával. A görögök sikere teljesen megérdemelt, hiszen a negyedik negyedben is végig vezetettek már, illetve csak majdnem végig, hiszen Kosztasz Kajmakoglu (14/6 pont, 8 lepattanó) egy triplával a dudaszó pillanatában hosszabbításra mentette a derbit. A hosszabbítás aztán kiemelkedően izgalmasra sikeredett, hiszen ebben a rövid periódusban hétszer változott a vezető csapat személye. Legutoljára Jerel McNeal (20/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) tempójánál, amivel végül behúzta a bravúros győzelmet az Arisz.

Steaua CSM Eximbank Bukarest (román, 1-2) – Banvit Bandirma (török, 1-2) 64-78

A két vereséggel rajtoló Banvitnak hoznia kellett a kötelezőt a Steaua otthonában, amihez az Efes bajnokságban való legyőzése adhatott nekik erőt. Nem is okozott gondot a törököknek a W megszerzése, a vendégek az elejétől a végéig vezettek és simán nyertek. Az Efesnek a győztes triplát dobó Adrien Moermannek (16/12 pont, 9 lepattanó) ezúttal is jól ment, a túloldalon pedig Titus Nicoara (17/3 pont, 13 lepattanó) hozott egy szép dupla-duplát.

A következő forduló programja:
Arisz Thesszaloniki – Steaua CSM Eximbank Bukarest
Trabzonspor Medical Park – Banvit Bandirma
Buducsnoszt VOLI – UNICS Kazany 

A csoport állása:

 

E-csoport

Szolnoki Olaj (0-3) – Zenit Szentpétervár (orosz, 3-0) 75-84

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Lietuvos Rytas (litván, 1-2) – Avtodor Szaratov (orosz, 2-1) 81-97

A Lietuvos Rytas kezdte sokkal jobban az Avtodor elleni meccset, hiszen a második negyedben még mindig 44-36-ra vezettek a litvánok, a vége mégis sima vendégsiker lett. Az első félidőt ugyanis egy 14-2-es rohammal zárta le az orosz csapat, a második elején pedig repesztett egy újabb 15-2-t, így állva hagyta a vilniusiakat. Nem mindennapi csapatmunkát mutatott be az Avtodor, hiszen nyolc játékosuk is 10 és 15 pont között termelt. A legeredményesebb és egyben leghasznosabb Jeremy Chappell (15/3 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt közülük.

PAOK Thesszaloniki (görög, 1-2) – Besiktas Sompo Japan (török, 2-1) 80-100

A Lietuvos Rytas mellett a PAOK sem tud eddig igazán komoly tényező lenni az E-csoportban, ami azért is bosszantó, mert egy kicsit is összeszedett játékkal előrukkoló Olaj simán versenyben lehetne a negyedik helyért. Ez azonban egyelőre nem így van, ráadásul a Szolnok következő ellenfele az a Besiktas lesz, aki most nagyon simán nyert görög honban. Az első negyedet 27-14-re, a másodikat pedig 28-14-re nyerték az isztambuliak, így hiába termelt 33 pontot a harmadikban a PAOK, nem volt esélyük a hazaiaknak a győzelemre. Mindössze hét játékos szerzett pontot a törököknél, közülük viszont hatan is jócskán 10 fölé jutottak. Két MVP-közeli teljesítmény is akadt köztük, hiszen az egyaránt szenzációs Maciej Lampe (18/9 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) 37, Nate Wolters (27/9 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) pedig 36 indexpontig jutott. A Besiktas egyébként a félidőben már 10 triplánál tartott (összességében 30/16, 53%), Lampe pedig már a 11. percben elérte az újabb dupla-dupláját.

A következő forduló programja:
Besiktas Sompo Japan – Szolnoki Olaj
Avtodor Szaratov – PAOK Thesszaloniki
Lietuvos Rytas – Zenit Szentpétervár

A csoport állása:

 

F-csoport

AEK Athén (görög, 1-2) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-1) 87-70

Lukasz Mavrokefalidisz (19/3 pont, 13 lepattanó) harmadik szenzációs teljesítménye már győzelmet ért csapatának, így az AEK is megszerezte első győzelmét. A szoros első félidő után a harmadik negyedben rohant át ellenfelén az athéni alakulat, hiszen ekkor 17 megválaszolatlan ponttal sokkolta az AEK a Nyizsnyij Novgorodot. Érdekesség, hogy ezt a rohamot nem Mavrokefalidisz, hanem Milan Milosevics (17/6 pont, 5 lepattanó) vezényelte.

Neptunas Klaipeda (litván, 1-2) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-2) 99-90 h.u.

A forduló harmadik hosszabbításos derbije a Neptunas-Oktyabr mérkőzés volt, ami után a litvánok is megszerezték első győzelmüket, tovább bonyolítva a helyzetet az F-csoportban, hiszen így négy csapat is 1-2-vel áll a harmadik és hatodik helyek között. A két, leginkább a támadójátékáról híres csapat igencsak szórakoztató meccset játszott, melynek végül Martynas Mazeika (13/3 pont, 4 lepattanó) lett a hőse, aki a hosszabbításban 7 egységgel vette ki a részét a Neptunas 11-0-s szériájából. A litvánok legeredményesebbje egyébként Daniel Ewing (22/3 pont, 5 gólpassz) volt, és érdekesség, hogy az Oktyabr többek között még JaJuan Johnson (22/3 pont, 13 lepattanó) és Jordan Hamilton (21 pont, 5 lepattanó) eredményes játékával, illetve D.J. Cooper (13/6 pont, 10 gólpassz, 8 lepattanó) tripla-duplát súroló teljesítményével sem tudott nyerni.

Galatasaray Odeabank (török, 3-0) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 1-2) 87-79

Nagyon színvonalas meccset játszott egymással a Galatasaray és a Hapoel Jeruzsálem, amely után mindkét csapat abszolút megérdemelte volna a győzelmet. Végül a törököké lett a siker, akik elképesztő dobóformával rukkoltak elő, elsősorban a hajrában. Hiába zárkózott ugyanis szívósan E.J. Rowland (18/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) vezetésével a Hapoel, a Galata az utolsó négy triplakísérletét hibátlanul értékesítette, így otthon tartották a győzelmet. Csapatszinten egyébként is kiemelkedően dobtak kintről a hazaiak, elsősorban Sinan Güler (19/15 pont, 7 gólpassz) volt kimondottan hatékony, de volt még három csapattársa (Caleb Green, Vladimir Micov és Blake Schilb) akik legalább három triplát a helyére küldtek.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Neptunas Klaipeda
Krasznoje Oktyabr – Galatasaray Odeabank
AEK Athén – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem 

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Zabian Dowdell (24/6 pont, 4 lepattanó, 14 gólpassz, 5 labdaszerzés, 1 blokk, 8/7 mezőnyből, 8/8 büntető, 51 index pont – Zenit Szentpétervár)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus