Eurocup: Kialakult a legjobb 32 mezőnye

A Eurocup mellett az Euroliga alapszakasza is véget ért, így kialakult a legjobb 32 mezőnye és a nyolc négyes csoport.

A Eurocup mellett az Euroliga alapszakasza is véget ért, így kialakult a legjobb 32 mezőnye és a nyolc négyes csoport. A Szolnok az Avtodor elleni vereségével a Valencia-Limoges-Oldenburg trió helyett kapta a Galatasaray-Sassari-Zaragoza hármast.

 

Alapszakasz, 10. forduló

Nyugati konferencia

A-csoport

Telekom Baskets Bonn (német, 2-8) – JSF Nanterre (francia, 4-6) 86-95

Habár a Nanterre megtette a maga dolgát az utolsó fordulóban, azaz legalább 6 ponttal megverte a Bonnt, mégis kiesett, hiszen a csoport másik meccsén számukra kedvezőtlen eredmény született. A franciák ugyanis csak abban az esetben mehettek volna tovább, ha az Oldenburg is megveri a Ljubljanát, ez azonban nem történt meg, és mivel a németekkel szemben rosszabb az egymás elleni eredményük (0-2), így búcsúzni kényszerültek. Ezt a meccset a fantasztikusan kezdő Gerald Robinson (24/6 pont, 8 gólpassz) – Mykal Riley (26/9 pont) duó vezérletével hozta a Nanterre, akik csapatuk első 42 pontjából 33-at jegyeztek. Vezettek is 16 ponttal a vendégek, és hiába egyenlített ki 59 pontnál a Bonn, a gallok egy 15-1-es sorozattal visszavették a kezükbe a meccset.

EWE Baskets Oldenburg (német, 4-6) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 5-5) 75-77

Mint már az első meccsnél említettük, a Nanterre és a Ljubljana versenyfutásából a franciák jöttek ki vesztesen, miután a szlovének bravúrt tudtak bemutatni a már korábban továbbjutott Oldenburg otthonában. A meccs legeredményesebbje, Sasa Zagorac (23/15 pont, 7/5 tripla) dobta be a végén a meccsnyerő büntetőket, amire már nem tudtak felelni a hazaiak. Az Oldenburg nem adta könnyen a továbbjutást az Olimpijának, hiszen 15 pontos félidei hátrányból (30-45) álltak fel és izzasztották meg vendégeiket.

Dominion Bilbao Basket (spanyol, 8-2) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 7-3) 104-91

A Bilbao és a Trento meccse az A-csoport első helyéről volt hivatott dönteni, és a pontgazdag összecsapást végül a zsinórban hatodik győzelmét szerző baszkok nyerték meg. A meccs nem volt túl izgalmas, a Clevin Hannah (22/9 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó, 3/3 tripla) vezette Bilbao végig magabiztosan vezetett. Dominique Sutton (20/12 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 5/4 tripla) és a Trento hiába próbálkozott, 10 pont alá sem nagyon sikerült beférkőzniük.

A csoport végeredménye:

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 5-5) – Enel Basket Brindisi (olasz, 1-9) 80-79

A Le Mans ludwigsburgi vereségének okán nem volt tétje az ALBA Berlin és a Brindisi meccsének. Ezt azonban aligha tudhatták a germánok, hiszen a másik találkozó egy időben kezdődött az övékével, és ennek ellenére is nagyon szenvedősre sikeredett a csoport utolsó helyén végző taljánokkal szembeni összecsapásuk. Az Adrian Banks (27/9 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Scott Reynolds (21/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vezette vendégek ugyanis mindent megtettek a szép búcsújuk érdekében, Kresimir Loncar (13 pont, 6 lepattanó) azonban visszatett egy támadólepattanót 0,3 másodperccel a vége előtt, amivel nyertek a németek. Az ALBA tehát továbbjutott, követve a Gran Canaria, Ludwigsburg, Reggio Emilia hármast.

MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 7-3) – Le Mans Sarthe Basket (francia, 3-7) 90-49

Valósággal kiütötte a Ludwigsburg a Le Mans-t, ezzel pedig a németek a második helyen végeztek, és megfosztották a franciákat a továbbjutás halovány esélyétől is. A második és a harmadik negyedben is csak 8 pontra voltak képesek a vendégek, az eredményjelző pedig mutatott 78-30-as (!!) állást is. A Ludwigsburg mind a tizenkét játékosa bőven kapott játékidőt és pontot is szerzett, a legeredményesebb magasan Mustafa Shakur (17/3 pont, 4 gólpassz) lett közülük.

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 6-4) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 8-2) 73-78

A Reggio Emilia vendégeként is nyert, és így az élen végzett a B-csoportban a tavalyi döntős Gran Canaria. Nem volt könnyű győzelem ez a sokáig hátrányban lévő hispánoknak, ám végül Kevin Pangos (15 pont, 7 gólpassz) irányításával megfordították a meccset a szigetlakók. Egy legalább 10 pontos győzelemmel egyébként a Reggio Emilia is lehetett volna még első, ám mikor már látszott, hogy ez nem jöhet össze nekik, Pietro Aradori (20/6 pont) és Darjus Lavrinovic (20 pont, 7/7 dupla) vezérletével akkor is nagyot küzdettek a győzelemért, de mindhiába.

A csoport végeredménye:

 

C-csoport

SLUC Nancy (francia, 2-8) – ratiopharm Ulm (német, 4-6) 76-80

Egy fantasztikus, 16-0-s negyedik negyedbeli rohammal már kedden eldöntötte az Ulm az előzőleg igen bonyolultnak tűnő helyzetet a C-csoportban. A németek ugyanis ezután a huszáros hajrájuk után továbbjutottak, ezzel pedig nemcsak a Nancyt, hanem a Charleroit is kiejtették. A Derwin Kitchen (12 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) és James Bell (18/12 pont, 4 lepattanó, 4/4 tripla) vezette gallok 69-59-ös előnyben voltak, mikor a csapatként remekül funkcionáló Ulm játékosai begyújtották a rakétákat és kivívták a legjobb 32-be kerülést.

CAI Zaragoza (spanyol, 7-3) – Umana Reyer Venice (olasz, 4-6) 82-72

A szoros első félidő után a másodikban egyértelműen jobbnak bizonyult a már biztos második Zaragoza a végül negyedik helyen záró, egyaránt továbbjutott Velence ellen. A folytatásban majd a Szolnokkal egy csoportban szereplő spanyolok húzóembere ezúttal Henk Norel (21 pont, 7 lepattanó) volt, míg a Velencében Mike Green (16/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) és Hrvoje Peric (17/9 pont, 9 lepattanó, 4/3 tripla) remekeltek.

Valencia Basket (spanyol, 10-0) – Proximus Spirou Charleroi (belga, 3-7) 97-76

Már a Valencia-Charleroi meccs előtt egy nappal eldőlt tehát a belgák sorsa, akik ebben a tudatban utazhattak a veretlen Valencia otthonába. A spanyolok meg is őrizték makulátlan mérlegüket, köszönhetően elsősorban annak a 18-0-s rohamnak, amellyel a második félidőt nyitották. A visszatérése óta remeklő Bojan Dubljevics (20/3 pont, 5 lepattanó), illetve a kintről halálpontos Rafa Martinez (14/12 pont, 4 gólpassz, 5/4 tripla) nemcsak ebben a nagy futásban, hanem a győzelem kiharcolásában is kulcsfontosságúak voltak.

A csoport végeredménye:

 

Keleti konferencia

D-csoport

Arisz Thesszaloniki (görög, 7-3) – Banvit Bandirma (török, 5-5) 72-53

Az egész alapszakasz során kiegyensúlyozottan és nem mellesleg remekül teljesítő Jerel McNeal (20/12 pont, 6 lepattanó, 5/4 tripla) vezérletével végül simán verte az Arisz a Banvitot, így a görögök a Kazany elleni jobb egymás elleni mérlegüknek (2-0) köszönhetően megnyerték a D-csoportot. Nem volt ez olyan egyértelmű mérkőzés, mint amit a végeredmény mutat, hiszen az Arisz előnye csupán 2 pont volt a negyedik negyed elején. A Banvitban azonban Dominique Johnson (20/6 pont) kivételével senki nem volt, aki lendíteni tudott volna csapatán, így a hazaiak egy szenzációs 20-1-es rohammal állva hagyták a záró játékrészben mindössze 7 pontot szerző törököket.

Trabzonspor Medical Park (török, 5-5) – UNICS Kazany (orosz, 7-3) 73-80

A keddi Arisz-Banvit meccs eredménye okán már nem tudott a csoportelsőségért harcba szállni a Kazany, illetve az is eldőlt már egy nappal korábban, hogy a Banvit végez a negyedik helyen. A forduló MVP-je, Keith Langford (22/3 pont, 4 lepattanó) vezérletével azonban ettől függetlenül behúzta az idegenbeli győzelmet a Kazany, miután a 40-34-es félidei állás után a meccs második felére jelentősen feljavultak a tatárok.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 4-6) – Steaua CSM Eximbank Bukarest (román, 2-8) 89-56

A Buducsnosztnak és a Steauának sem volt már sansza továbbjutni, mindkét csapat tét nélkül várta az egymás elleni összecsapást. Az esélyeknek megfelelően a montenegróiak simán húzták be a mérkőzést, mely már az első negyedben eldőlt, köszönhetően a 22-5-ös hazai futásnak. A Buducsnoszt legjobbja az ex-szolnoki Szead Sehovics (17/3 pont, 5 lepattanó) volt, míg a Steauában Chris Cooper (19 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) nyújtott kiemelkedőt, mindhiába.

A csoport végeredménye:

 

E-csoport

Avtodor Szaratov (orosz, 7-3) – Szolnoki Olaj (4-6) 104-78

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Lietuvos Rytas (litván, 2-8) – PAOK Thesszaloniki (görög, 5-5) 81-88

A Szolnok az egy héttel korábbi továbbjutása okán már páholyból nézhette az eheti eseményeket. Annyi tétje viszont még volt a tiszaligetiek számára a Rytas-PAOK összecsapásnak, hogy a görögök továbbjutást érő győzelmével honfitársaink lecsúsztak a harmadikról a negyedik helyre. Ez azonban nem is biztos, hogy nagy baj, hiszen így elkerülték a bombaerős Valencia fémjelezte kvartettet, és a kiegyenlítettebbnek tűnő, ám szintén kiváló Galatasaray-Sassari-Zaragoza hármas ellen mérkőzhetnek majd.
A PAOK egyébként a nagy formába lendült Szofoklisz Szkorcanitisz (23 pont, 10 lepattanó, 14/10 mezőnyből), illetve William Hatcer (18/6 pont, 6 gólpassz) és Kosztasz Vasziliadisz (17/9 pont, 6 lepattanó) vezérletével húzták be ezt a meccset a negyedik negyedben, amit 24-13-ra nyertek meg. Az utolsóként búcsúzó Rytas legjobbja egyébként Ksistof Lavrinovic (18/6 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) volt.

Besiktas Sompo Japan (török, 4-6) – Zenit Szentpétervár (orosz, 8-2) 91-67

Hiába verte el nagyon a csoportot már korábban megnyerő, legjobbjait pihentető vagy csak limitáltan bevető Zenitet a Besiktas, a törökök a PAOK győzelme okán kiestek. Erre nem sokan számítottak a sorozat kezdetén, az ötmeccses vereségsorozat és a nagy szolnoki vereség azonban a fekete-fehérek Eurocup-szereplésébe került. Ezen a meccsen az összes pályára lépett játékos pontot szerzett, a legeredményesebb és legértékesebb a Besiktasból Nate Wolters (15/3 pont, 5 gólpassz) volt.

A csoport végeredménye:

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 6-4) – Galatasaray Odeabank (török, 7-3) 81-75

Habár kikapott a Nyizsnyij Novgorod vendégeként, a Neptunas veresége miatt mégis megnyerte az F-csoportot a Galatasaray, így a törökök szerepelnek majd egy négyesben a Szolnokkal. A Caleb Green (15/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) ragyogó játékára építő Galata egyébként 5 perccel a vége előtt még 8 ponttal vezetett, a végjátékot azonban 18-2-re megnyerte a feltámadó Nyizsnyij. A csapattal együtt Dimitrij Khvosztov (20/12 pont, 6 gólpassz) is új erőre kapott, aki a 20 pontjából 10-et az utolsó negyedben szerzett.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-9) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 5-5) 74-95

A Hapoel az előzetes esélyeknek megfelelően legyőzte a szétesőben lévő Oktyabrt, ezzel megteremtve magának az esélyt a továbbjutásra. Az izraeliek szerencséjére a Nyizsnyij besegített nekik a nagy hajrájukkal, hiszen a Hapoel csak úgy juthatott tovább, ha nem kerül holtversenybe az oroszokkal. Így csak az AEK-kel álltak ugyanúgy a jeruzsálemiek, akik ellen viszont jobb az egymás elleni mérlegük (1-1, +3), így az alapszakasz talán legszerencsésebb továbbjutása az ő nevükhöz fűződik. Ez a meccs egyébként nagyon sima volt, a Hapoel végig magabiztosan vezetett, Lior Eliyahu (16 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz), D’or Fischer (18 pont, 5 lepattanó) és Josh Duncan (15/3 pont, 7 lepattanó) pedig nagyon jól játszottak tőlük.

AEK Athén (görög, 5-5) – Neptunas Klaipeda (litván, 6-4) 75-71

Hiába gyűrte le az AEK a Neptunast, az előző meccsnél említett módon a görögök húzták a rövidebbet a Hapoellel szemben, tényleg csak nüanszokon múlt az athéniak sorsa, ráadásul a mezőnyben egyedüliként nekik nem volt elég az 5-5-ös mérleg a továbbjutáshoz. Pedig a fantasztikus alapszakaszt záró Lukasz Mavrokefalidisz (27/6 pont, 9 lepattanó) most is győzelemre vezette csapatát, ráadásul nem is akárhogy, hiszen a harmadik negyedben még 40-55-ös hátrányban volt az AEK. Mavrokefalidisz egyébként az index- (30,7) és a pontlistán (24,2) toronymagasan végzett az első helyen, a lepattanózás (9,7) tekintetében pedig épphogy lecsúszott a második helyre.

A csoport végeredménye:


A forduló MVP-je:
Keith Langford (22/3 pont, 4 lepattanó, 2 gólpassz, 1 labdaszerzés, 1 blokk, 31 index pont – UNICS Kazany)


A legjobb 32 csoportbeosztása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus